Saturday 20 January 2024

Näin unta

 keväästä!

Unessa jäät ja lumet sulivat ja puroja syntyi silmissä. Yhteen kohtaan syntyi oikein pieni koski, kun jokin maamassa murtui ja vettä virtasi lähes metrin levyisenä purona.
Tämä viimekeväinen kuva omalta pihaltani (unen puutarha oli erilainen) on ihan surkea unipuutarhan mahtaviin virtoihin verrattuna. Silti: tuo näky on mielen pinnalla nyt, kun huomisesta alkaen näyttää lämpötila pysyvän nollan tietämillä hamaan tulevaisuuteen. 
Kevät tulee!

Kukatkin nousivat salamana maasta unessa. Puron keskelle oli hetkessä puhjennut kukkaan jännittävä, punakukkainen kasvi.

Sen kukat muistuttivat tällaista punaista tarhajouluruusua, mutta lehdet olivat pitkulaiset ja kelluivat pinnalla. Uistinvita tuli mieleen.

Aika jännää keksiä unessa ensinnäkin kevät ja sitten vielä ihan uusi kasvikin. Kova on kevään kaipuu.

34 comments :

  1. Tuosta unesta on haikeaa herätä todellisuuteen 😌 Annoin itselleni tänään luvan alkaa odottamaan kevättä, oli niin kaunis auringonpaiste☀️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haikeaa tosiaan, kaikki on lumen peitossa ja pakkasta kunnolla. Mutta aurinko on jo korkeammalla! Kevään tuloa ei voi kohta enää estää.

      Delete
  2. Olen nähnyt todella harvoin unta puutarhasta ja että vielä muistaisin unen hyvin, sellaista ei ole tainnut sattua koskaan. Vana voin kuvitella unesi tunnelman, valot, tuoksut ja äänet. Kevättä on ikävä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En minäkään muista puutarhaunia juurikaan nähneeni, tämä jäi mieleen. Oli niin ihanaa, kun tuli kevät.

      Delete
  3. Ihana uni. kevättä se enteilee tai ainakin sen toivetta. Kyllä vai jo usein ajatus menee kevään kukkiin, mitä on säilynyt myyrien hampailta kun syksy yllätti ja jäi ne karkotustabletit laittamatta maan jäädyttyä niin aikaisin. Ei olisi mitään vastaan tuollaisen unen näkemiseen. Jos vaikka ensiyönä kun tänään teen kukkasiemen tilauksen, jos tulisivat siten uniinkin jo.
    Mahtavaa kevään odotusta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi sentään, toivottavasti myyrät eivät ole juhlineet kasveillasi.
      Ensi yönä voisit nähdä unta siitä, kuinka kylvämäsi kasvit nousevat kukoistukseen tuossa tuokiossa!

      Delete
  4. Mukavia unia niät! Mie en unia niä tai en aamulla muista niitä. Teille suattaa tullakkin keväisiä tuulahduksia. Tänne ei vielä oo keväästä tietuukaan ja pitäs nyt pakkaset ennen kuin rupivaa kevääksi. Järvellä on huono jäänkeli, vettä on nostanu jäälle ja siihen satanu lunta, oikein kunnon puuro koko jää. Tuonne vanhanmökin kylymään kammariin laitoin silloin syksyllä ruukut helmililjoja ja krookuksia, mitä lasten kanssa istutettiin. Viikolla kävin kahtomassa niin jo siellä piipottaa, vaikka ei multoo oo kasteltukaan. Kevättä mielessä taitaa niillä olla ja kukkivat ennen pääsiäistä varmaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo oli mukava uni. Harvemmin niitä muistaa, ja joskus on ahdistavia unia. Tämä ei ollut millään muotoa ahdistava!
      Saa nähdä, miltä huomenna näyttää, kun ovat luvanneet plusasteita ja vesisadetta. Voipi tulla liukasta.
      Ei kuulosta houkuttelevalta teidän järven jää nyt ollenkaan!
      Kevät tulee, mukavasti ruukkusi tuovat siitä tuulahduksen ennen maassa kasvavia kevätkukkia.

      Delete
  5. Ihanan unen olet nähnyt kevään kaipu on todella kova myös täällä . Meillä on pakkasta vielä reilustikin . Tämä aamuna -9 astetta ja lunta 60 cm . Se on sentin nyt laskenut.
    Ihanan värinen tuo sinun jouluruususi takana näyttää olevan samanlainen puska kivien vieressä. Minä ostin viime vuonna kolme uutta ja ihan kuin yksi olisi ollut tällainen tumma ??.
    Käytiin eilen mökillä ja siellä sisällä ne viisi alesta ostettua olivat nyt todella pirteitä . Nyt eivät olleet nuokuksissa kuten viikko sitten . Vielä kun jaksaisivat muutaman viikon .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli kyllä niin ihana uni, että mietin sitä pitkin päivää ja pian halusin siitä täällä blogissakin kertoa.
      Teilläpä on paljon lunta ja pakkasta, mutta kaipa teilläkin lämpömittari tämän päivän aikana nousee? Ennusteessa näytti lähes koko maassa lauhtuvan.
      Tuolla on taustalla tosiaan aivan tummakukkainen jouluruusu. Ja punakukkaisen edessä on myös vihreäkukkainen. Niissä on niin mukavasti monenlaisia värejä.
      Kiva kuulla, että talvetettavat jouluruusut ovat reippaina! Tulisipa aikainen kevät, niin ne saisi mahdollisimman pian maahan.

      Delete
  6. Ihana uni, joka aivan ilmiselvästi kertoo kevään kaipuusta. Ihania ovat kuvasikin. Tuossa olisi kiva maata mahallaan katselemassa jouluruusujen kukkimista.
    Huominen plussavesikeli ei tänne anna vielä toiveita kevään saapumisesta. Tarvitaan muutaman viikon aurinkoiset hellesäät, jotta tämä kireissä pakkasissa muhinut 60 sentin hanki haihtuu. Ehkä vedän viltin kortille ja ryhdyn toivomaan keväisiä unia jouluruusuineen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Etelärannikolla on tosiaan valtavasti lunta (taas)! Toivottavasti ne sulavat jotenkin kätevästi ilman viikkokausien liukkaita kelejä. Jos tulee sadetta, niin hanki varmaan alenee kummasti.

      Delete
  7. Ihana uni, enteilee selvästi kevättä;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on mielessä – tänään ruokakaupassa törmäsin siemenhyllyihin :-)

      Delete
  8. Minä tilaan myös mielelläni keväisiä puutarhaunia katsottavaksi, missähän tuon tilauksen voisi tehdä?
    Huokailen aina kun näen kuvissasi jouluruusuja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti saat mitä tilaat! Ehkä pitäisi yrittää ajatella mahdollisimman paljon puutarha-ajatuksia juuri ennen nukahtamista?
      Jouluruusut ovat kyllä viehkoja. Pärjäävät lisäksi hyvin myös tuollaisella puolivillillä kasvupaikalla.

      Delete
  9. Kiva uni; varmaankin vähintäänkin hymyilit nukkuessasi ja tuota unta katsellessasi.

    ReplyDelete
  10. Oi, miten hauska uni: kevättä ja upouusi kasvi! Sellaiset unet, jotka jäävät pitkäksi aikaa elävinä mieleen ja saavat suupielet kohoamaan korvasta toiseen, ovat todella ihania. Tämä unien näkemisen maailmanmestari ei ole nähnyt pitkään aikaan muuta kuin aivan käsittämättömiä sekasotkuja, joista on tullut joko hämmentynyt, pettynyt tai mitäänsanomaton olo. Joku ihana puutarhauni olisi kyllä pitkästä aikaa tilauksessa, kevät sopisi aihepiiriksi vallan mainiosti.
    Toivottavasti teillä talvinen sää alkaa vaihtua jo alkukevääksi ilman uusia pakkasjaksoja. Täällä saa pysytellä vielä pari kuukautta pikkupakkasella mutta sitten saisi mieluusti hurahtaa vauhdilla kunnon kevät päälle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Useimmiten unet ovat tosiaan outoja. Niissä saattaa lisäksi esiintyä ihmisiä, joita ei ole tavannut vuosikausiin. Mistä ihmeestä aiheet kumpuavat. Toivottavasti saat pian taas jonkun kivan puutarhaunen!
      Meillä päin on nyt jännä päivä, kun taivaalta voi tänään tulla lunta, räntää tai vettä. Nyt tulee vettä. Saa nähdä, miltä maailma näyttää muutaman tunnin päästä.

      Delete
  11. Kevät on jo vahvasti mielessäsi, kun näet siitä jo untakin. Ja mikä sen mukavampaa. Tänään tänne on ennustettu lisää runsasta lumisadetta ja kolaan joutuu taas kerran tarttumaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllähän se on mielessä syksystä alkaen, puolen vuoden odotusaika on pitkä, mutta pian se palkitaan!
      Voi ei, tsemppiä lumihommiin. Taitaa olla vielä painavaa nuoskalunta tulossa. Meillä sataa vettä. 20 cm:n lumikerros vajoaa nopeasti.

      Delete
  12. Puutarhurin toiveunia olet näemmä katsellut. Ulkona pyryttää räntää ja lunta. Vielä on todellakin pelkkää unta kaikki puutarhassa tehtävä touhuaminen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toiveuni todellakin! Sää on mitä karmein, ja se, mitä taivaalta tulee, lentää vaakatasossa päin näköä.

      Delete
  13. Ai miten ihana uni! Kevät on mielessä, siemeniä tilattu - yritetty tilata maltilla ja ihan vähän daalioita! Minä kahlasin viime yönä Jäämeressä ja siellä oli niin kaunista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sielläkin on kevät mielen päällä, alamme olla siihen jo ihan valmiita :-D
      Ohhoh, kahlasitko oikeasti vai unessa? Jäämeri on mykistävän kaunis.

      Delete
    2. Untahan se oli, mutta viime elokuun alussa kun Jäämerellä olimme kalassa, meri vietteli minut ihan täysin! Upea, kaunis vesi, jylhät saaret, pilvet, auringonlaskut vallankin ja -nousut, kalat, linnut, simpukat, myrsyt...

      Delete
  14. Ihan uskomatonta! Meillä jättimäiset, puhtaan valkeat kinokset. Kun alkaa lumen alta kuulua lorinaa, tietää, että nyt puro aukeaa. Se on kevät sitten. Minä pidän myös talvesta. Vain kurjat loskaviikot saisivat mennä nopeasti kun joskus alkavat. On luvattu kaikkien aikojen kuuminta suvea...Kuunpa sataisi silti vettä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi nyt on plussakeliä, niin on jotain toivoa tämän ikitalven loppumisesta. Kuuma kesä kuulostaa huolestuttavalta, jos on samalla kuivaa. Sateet ovat suurena toiveena täälläkin.

      Delete
  15. Siitä näkee unta mistä unelmoi, kevät tule jo! Toisaalta sitten saa kaksi kevättä, kun ensimmäisen unessa ja pääsee jo suunnittelemaan=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Unelmista todellakin. Sitä voisi vierailla keväässä vaikka joka yö unessaan, mutta valitettavasti unia ei pysty tilaamaan!

      Delete
  16. Hieno uni ja ja hieno Mustin lumirieha! Kevätpuroissa on sitä jotain. mk

    ReplyDelete
    Replies
    1. On niin mahtavaa, kun lumi ja jää alkavat sulaa ja elämä voittaa taas.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!