Thursday 11 January 2024

Puutarhaystäväni-kirja

 Nappasin Kukka & Kaali -blogista kivan ystäväkirjan.

Nimeni / nimimerkkini: Saila

Puutarhani nimi: Saaripalsta, tai pantteripalsta, tai myyräpalsta, mikä milloinkin. Virallisesti Nedergård.

Puutarhani syntymäaika: Ensimmäinen tieto on vuodelta 1870, jolloin tämän tilan osti korppoolainen merimies, se varmaan silloin lohkottiin naapurin isommasta tilasta. Oletan, että asuintalo nousi pian sen jälkeen ja jotain saatettiin istuttaa. Vanhoja kasveja ovat pihasyreenit, juhannusruusu, kirkonruusu ja juhannuspioni. Muutama rusopäivänlilja löytyi pienen raivauksen jälkeen, mutta siinä ne olivat. Täällä ei ollut asunut kummoinenkaan puutarhuri. Ostin tilan 2006, jolloin tämä oli ollut vuosia vain kesämökkikäytössä.

Puutarhassani seikkailevat: Musti on seikkaillut lähes alusta asti, sillä se on syntynyt samoina päivinä kuin tein kaupat tilasta. Myöhemmin mukaan tuli Viljo ja Viljon kuoleman jälkeen Ransu, norjalainen metsäkissa. Sitten on joitakin vierailevia tähtiä silloin tällöin.

Lempivärini puutarhassa: Kaikki! No ei ihan kaikki. En ole koskaan pitänyt aniliininpunaisesta, joka jostain kumman syystä tuntuu olevan hyvin monen naisen lempiväri niin kukissa kuin pukeutumisessa, vaikka se on ihan karmea. 
Pieninä annoksina se menee ja tietynlaisissa kukissa, kuten harmaakäenkukassa, jossa neonpinkki jakautuu pieniksi pisteiksi. Yhdistely muihin väreihin voi tehdä pinkistä siedettävämmän, kuten kuvan hopeatäpläpeippi 'Aureum', jonka kellanvihreät lehdet tuovat kukille vastaväriä.

Lempityökaluni: Ilman muuta pistolapio. Eikä mikä hyvänsä sellainen, vaan rakas, jämäkkä, terävä pistolapioni.

Lempipaikkani puutarhassa: Niitä on montakin, mutta paahteinen, avara kasvimaa ja sen viereinen ruusutarha on mieleinen, sinne osuvat vielä ilta-auringonkin säteet.

Näistä kukista / kasveista pidän hyvin paljon: Mistäpä en pitäisi! Oikeastaan... kuten lempivärin kohdalla, niin onkin helpompi vastata. En pidä punatähkistä enkä jaloangervoista. Kaikista muista pidän jossain määrin; ruusuista ehkä eniten, mutta varaan oikeuden mielipiteen muutoksiin sitä mukaa kuin kutakin kasvia ihastelen.

Näistä puutarhakirjoista pidän: Sellaisista, joissa on todella paljon kuranttia tietoa.

Hauskin puutarhapuuhani: Haahuilu. Maankaivuu ja kivien pyörittely.

Ikävin puutarhapuuhani: Ruohonleikkuu. Niin puuduttavaa!

Rentoudun puutarhassani haahuilemalla, ottamalla kuvia. Riippumatossa lojumalla en, sillä siinä tulee oitis jalat oikaistuaan monia asioita mieleen, joita pitäisi tehdä.

Onnistunein asia puutarhassani on varmaan se, että olen onnistunut säilyttämään luonnonkasvillisuutta niissä kohdissa, joissa ei ole nokkos-ohdakepöheikköä, vaan jotain arvokkaampaa, kuten kevätesikoita tai lehdokkeja. 
Etelärinne on tietysti ihan itsestäänselvä: ilman sitä olisivat talokaupat jääneet tekemättä.

Asia, jonka muuttaisin puutarhassani: Ottaisin paljon kalliota, vaikkapa puolet. Vaikka vuosisatoja viljelty / asuttu ravinteikas maa savipatjan päällä on tavallaan erittäin hyvä, puskee se naisenkorkuista kasvustoa ennen kuin ehtii sanoa hep. Ja jos kaikki nurmikkoalueet olisivat kalliota, ei tarvitsisi nurmikkoa leikata, hehe!
Olisi myös paljon parempi, jos rakennukset olisivat järkevämmin ja muodostaisivat pihapiirin. Uudempi asuintalo on pykätty suoraan vanhemman eteen, valitettavasti.

Unelmieni kevät on mahdollisimman aikainen! Niin kuin esimerkiksi tammikuussa alkava.

Unelmieni kesä on sellainen, että sataa säännöllisesti kahdesti viikossa. Sen ei tarvitse myöskään alkaa jo toukokuussa minkään hellejakson voimin.

Unelmieni syksy on pitkään lauha (niin kuin esimerkiksi tammikuulle asti jatkuva) ja peuraton. Jälkimmäinen pätee kaikkiin vuodenaikoihin.

Unelmieni talvi on mahdollisimman lyhyt.

Jos vuodessa olisi lisäksi pelakuu, niin silloin
viettäisin toisen toukokuun. Olen usein julistanut, että toukokuita saisi olla kolme, mutta toinen olisi jo hyvä alku.

Haaveilen siitä, että näkisin lumikellot mahdollisimman pian. Se on lyhyen tähtäimen haave. Pidemmän tähtäimen haaveita on paljonkin, mutta niistä kertominen vaatisi romaanin.


Jos innostuit, olisi kiva lukea sinunkin ystäväkirja-kirjoituksesi. Kukka & Kaali -blogista se löytyy täältä: KLIK.

26 comments :

  1. Olipa iloinen luettava, hymyilytti monen monta kertaa. Ai että, karmea tuo aniliini ?! ;D. On niin kiva, että makuja on monia ja jokaisella on omansa. Näppärä idea, että syksy jatkuisi tammikuuhun ja kevät alkaisi tammikuusta. Kun sen fiksusti kirjasit, olisi todella tarpeen olla kaksi toukokuuta. Alkajaiseksi. Toukokuu on aina niin toimelias ja ihan huippuihana kuukausi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blogi on kaiketi juuri oikea paikka mielipiteiden laukomiseen ;-)
      Toukokuu tosiaan. Silloin on tehtävä ihan kaikki ja sitten vielä nautiskellakin pitäisi ehtiä, kun se on vuoden ihanin kuukausi.

      Delete
  2. Tosi kiva, kun vastasit tähän haasteeseen. Kiitos! ♥ Näitä sinun vastauksiasi oli hauska lukea. Ne olivat niin erilaisia kuin itselläni ja erilaisuus on todellakin suuri rikkaus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepä se, kaikkien erilaisia vastauksia on tosi kiva lukea. Kiitos sinulle hauskasta ideasta!

      Delete
  3. Minua on aina viehättänyt tuo, että paikka on ennen ollut merimiehen. Joko olet maistanut siitä yhdestä pullosta, jonka löysit jonkun rakennuksen piilosta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä on ollut merimiehiä useassakin sukupolvessa, kuten monessa muussakin talossa täällä päin. Enpä uskaltanut maistaa :-D Nuuhkin kyllä, mutta erittäin epämääräinen alkoholin haju!

      Delete
  4. Tämähän on kiva ystäväkirja tämä. Voisi itsekin innostua :D Ja antaa kissojen päättää joku vastaus. Max on ainankin sellainen hortonomi. Kiva lukea että mistä tila on alkujaan ja sen eri puolista. Kalliokohta olisi kyllä tontilla ihana olla; edes pieni pläntti. Miten eksyit juuri tämän Saaripalstan ostamaan; miten sen siis löysit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi kiva lukea sinun ja kissojen vastaukset!
      Pieni pläntti kalliota on kyllä, mutta se on sivussa tontin takakulmalla. Olen yrittänyt kaivaa sitä suuremmaksi, mutta lopulta puiden juuret tulivat tielle ja kalliokin kääntyy alas reunoiltaan, joten ei sitä paljon isommaksi saanut.
      Etsin pitkään taloa, jossa olisi jäljellä vanhaa ja joka ei olisi liian kallis. Ja joka olisi omakotitalo, ei kesämökki.

      Delete
  5. Monessa kohtaa olisin voinut itsekin vastata samoin. Kalliota olen aina toivonut ainakin mökkirantaan ja toukokuun pidentäminen ei olisi hassumpaa sekään. Aina se tuntuu menevän liian nopeasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi mukava lukea sinunkin vastauksesi, jos innostuit.
      Sileät rantakalliot olisivat aivan ihanat!
      Toukokuu menee aivan liian nopeasti. Toisin kuin tammikuu :-D

      Delete
  6. Kiva haaste, joka on itsellänikin työn alla.
    Vanha tontti on siinä mielessä oikea aarre, kun kaikkea ei tarvitse alusta lähtien perustaa. Toisaalta siinä saa sitten jonkun muun tekemättömyyden tai liikaa tehdyn niskoilleen.
    Monessa kohdin olen samoilla linjoilla, kuten muidenkin puutarhaystäväkirjaa lukiessani. Pistolapio lempityökaluna vie täälläkin ykkössijan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tavallaan, toisaalta ei täällä ollut mitään istutuksia ts. kukkapenkkejä. Joitakin marjapuskia oli siellä täällä heinikon keskellä, ja yksi erittäin rujo omenapuu samoin. Sitten oli kyllä yksi erittäin hieno kivipengermä, tosin sekin löytyi vasta kaivamalla se esiin maan alta.

      Delete
  7. Nämä vastaukset sopivat juurikin sinun vastauksiksi😀 .
    Hieno historia sinun maallasi arvostan .
    Mielipiteiden vaihtuminen kuuluu asiaan ja olen huomannut sitä itselläni ja toisaalta olen yrittänyt yleensä vähentää mielipiteiden antamista se helpottaa elämää .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olet niin viisas. Mielipiteiden laukomisesta on yleensä vain harmia :-D

      Delete
  8. Puutarhahaaveet todella pitäisi kirjoittaa romaaniksi jos na kaikki laittaisi sanoiksi. Kallio on ihan kiva, paitsi silloin kun etsii uudelle taimelle paikkaa ja tuntuu olevan vain pelkkää kalliota vastassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No tuossa tilanteessa onkin kallio ärsyttävä :-D

      Delete
  9. :D Tätä oli hauska lukea.
    Anilliininpunainen on kyllä sen verran ärhäkkä väri, että ottaa helposti silmiin isompana pintana. Joku pieni yksityiskohta kivojen naapurien kanssa vielä menee. Se minun himalajanesikkoni taitaa edustaa inhoamaasi sävyä puhtaimmillaan. Itse kuitenkin tykkään sen räikeydestä, mutta vain pieni pisara sinne tänne riittää sitä laatua. Auta armias, jos ne päättävät kylväytyä itsekseen ja levittäytyä neliömetrien alueelle!
    Hyvää pistolapiota ei voita mikään! Ja kunnon kallion ottaisin kyllä itsellenikin milloin vain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinäpä sen sanoit, himalajanesikko on karmeiden kukkavärien huipentuma. Onneksi se on niin pieni. Joskus olen jopa melkein vahingossa ostanut sen, kun on tullut vastaan ja tykkän esikoiden luonnonlajeista. Vaan sitten olen onneksi muistanut, että se on SE ja laittanut taimen äkkiä takaisin. Toivottavasti se ei leviä matoksi puutarhassasi :-D

      Delete
  10. Tämä on niin hauska haaste, varmaan pitää itsekin kirjata puutarhaystäväkirjaan kaikki tärkeät asiat. :) Olipa hauskaa lukea vastauksiasi. Kannatan ehdottomasti Pantteripalsta-nimeä, vaikka ei Saaripalstassakaan ole mitään vikaa. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi tosi kiva lukea sinun ystäväkirjasi! Sielläkin on Pantteripalsta, jossa tassuttelee pikku pantteri <3

      Delete
  11. Puutarhassa haahuilu on kyllä parasta:)
    Ja kaksi toukokuuta, ihan huippujuttu! Toinen niistä pitäisi olla lomaa jokaisella puutarhailijalla;)

    ReplyDelete
  12. Tämä oli mukavaa luettavaa! Tilalla on pitkä ja mielenkiintoinen historia! Ja tietysti ihanimmat seikkailijat Musti ja Ransu♥ Itse kun en ole puutarhaihminen, ja mieluisinta hommaa on juuri ruohonleikkuu kun tulee nopeasti siistin näköistä, mutta siksipä juuri seuraan ihastellen ja mielenkiinnolla blogiasi; vuodenkiertoa ja kasvun ihmettä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepä hauskaa, meitä on niin monenlaisia. Yksi tykkää yhdestä puuhasta ja toinen ei. Mukava kuulla, kiitos kivasta kommentistasi!

      Delete
  13. Tuo haahuilu on minunkin lemppari puutarhatoimi; on ihanaa lähteä aamulla seikkailuun ilman pakollista suunnitelmaa ja ”palata illaksi kotiin”, kuin Nalle Puhin metsässä ikään.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanasti sanottu! Juuri noin. On niin ihanaa tuntea kaikki puutarhan elämä ja äänet ympärillään, vain pyöriä, kulkea, vähän suunnitella ja etenkin havainnoida.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!