Sunday 12 March 2023

Lumikelloretki

 Lähdin taas katsomaan tilannetta tämän kylän vanhassa villiityneessä pihassa. Siellä oli lumikelloja nupulla jo tasan kuukausi sitten.

Vanhan talon kivijalan eteläpuolella on hyvät lumikelloapajat.

Yllätyin siitä, että ne eivät ole tämän pidemmällä. Tässähän on ollut kuukauden sisällä kylmien kausien välissä lämpimiäkin aikoja.

Nuput ovat lähes kaikki kääntyneet nuokkumaan, kuukausi sitten ne sojottivat kaikki vielä kohti taivasta.

Havaintojeni mukaan nämä ovat kaikki perinteistä puistolumikelloa.

Ihanat apajat. Täytyy tulla uudestaan ensi viikolla, lämpimiä päiviä on luvassa. Tässä pitäisi olla talventähtiäkin.

Matkalla kotiin seurasin jälkiä tiellä. Oli kuin mies ja koira olisivat kävelleet vierekkäin, oikeasti siinä on kulkenut yöllä kettu ja tänään mies.

Musti ei lähtenyt kanssani retkelle, vaan tuli pihalla vastaan purnaamaan, että olin poistunut tontilta. Sillä on oma purnausääni näitä tilanteita varten.
Yritin houkutella Mustia lumihepuloimaan, mutta koostumus on väärä. Hanki ei ole pöllyävä, vaan kuorettunut.

Musti ei ehkä voi poistua huviretkille, kun tiluksilla on niin paljon hommia. On mm. myyrähommia.

Ja lintuhommia. Tämä kivi on linnunruokintapaikan alla.

Siinä vieressä on myös Mustin kyttäyskoppi. Tuolta on hyvä kytätä tipuja, jotka ovat laskeutuneet maahan jyviä syömään.

Maasta nousee kaikenlaista täällä omallakin pihalla. Krookuksia on jo voimallisesti esillä. Kaikkein aikaisin tähtisahrami on vielä lumen alla. Tämä paksukainen lienee kevätsahrami.

Raotin alppipenkin villavällyjä, sillä arvelin niiden tiivistyneen liiaksikin. Sieltä löytyi piippoja vaikka kuinka paljon. Tämä keväällä kukkiva myrkkylilja Colchicum munzurense on jo nupulla. Kuvasta tuli taidekuva, kun kohde on niin pieni!
Istutin näitä syksyllä kaksi, mutta en vielä löytänyt toista. Osa villoista on jäätynyt maahan kiinni enkä ryhtynyt niitä väkivalloin repimään. Yöksi voi muutenkin olla viisasta laittaa villat takaisin, viime yönä oli –11.
Alppipenkissä oli kerran aiemminkin keväällä kukkiva myrkkis, Colchicum hungaricum 'Valentine', mutta se menehtyi toiseen talveensa. Silloin en peitellyt sitä talveksi, vaikka tämä on kohopenkki tuulisella paikalla, johon lumisuojaa ei kerry. En myöskään ollut vielä asentanut räystäskouruja navetan räystäälle, joka on alppipenkin yllä. Räystäältä tippuva vesi teki varmasti hallaa penkin sipulikasveille. 
Toivottavasti näistä tulee pitkäikäisempiä. Istutin alppipenkkiin paljon pikkuisia sipulikukkia syksyllä, odotan innokkaasti niiden kukkia.

Muotopuutarhassa paljastuu, että parin viikon takaisena lämpimänä kautena lumikellot alkoivat kukkia ja hautautuivat sittemmin lumeen. Olin tuolloin poissa. Tämä on 'Dionysus'.

Ja tämä on sen serkku 'Hippolyta', nämä ovat kerrottuja lumikelloristeymiä. 'Hippolytan' avautuneita, lumeen hautautuneita kukkia on tässä useampiakin. Onneksi ne eivät hyytyneet viime yön pakkaseen.
On vielä sen verran viileää, että lumi ei sula vauhdilla, mutta hitaasti hyvä tulee. Kevät on selvästi tulossa!


Kevätsahrami Crocus vernus
Puistolumikello Galanthus nivalis

24 comments :

  1. Hienoa, miten Musti pysyttelee omalla pihalla. Toivottavasti ei tule kettuja yhtäaikaa. Saattaahan pantteri kyllä yhden ketun päihittää :)
    Meiltä selvästi puuttuu tuollainen kissojen väijytyskoppi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luulen, että kissani ovat liian kookkaita ketulle. Kettu näkyy jäljistä päätellen käyvän pihallani useinkin.
      Kissojen väijytyskoppi on todella tärkeä! Nimenomaan lintujen ruokinnan läheisyyteen ;-D

      Delete
  2. Ihana tuo vanha lumikellopuutarha. Ajattele, sullekin varmaan tulee sellainen kymmenen tai kahdekymmenen vuoden päästä kun lumikellosi tekevät siementaimia ja muutenkin lisääntyvät. Varmaan tuolla vanhalla paikalla lisääntymistä on tapahtunut siemenistäkin, koska lumikellot ovat niin hajallaan.
    Ja mielenkiintoisia keväisiä myrkkyliljoja sulla on myös:). Minulla on vain yksi keväällä kukkiva eli C.szovitsii ja se on ollut kestävä, ollut ehkä jotain 5-7 vuotta nyt.
    Sinulla on niin ihana vähäluminen ja aikainen paikka, että kevätkukkijat ovat siellä ihan parhaimmillaan (sitten kun se vähä lumi sulaa). Minä odotan malttamattomana, ylihuomisen vesisadetta ja toivon, että lumet alkaisivat sulaa, ja piippoja näkyisi:).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuolla on varmasti syntynyt satoja siementaimia, kun on peruskello kyseessä. Voi kun minunkin pihallani! Hidasta tuntuu kehitys olevan. Luulen, että noiden sipulit on istutettu viimeistään 50 vuotta sitten.
      Mukava kuulla, että joku keväällä kukkiva myrkkis voi olla kestävä. Niistä ei ole oikein tietoa tai kokemuksia. Ihan hakuammunnalla niitä itsekin kokeilen.
      Tämä on tosiaan ihanteellinen paikka kevätihmiselle, vaan saisi silti talvi olla lauhempi ja kevät aikaisempi täälläkin ;-D Kunpa se vesisade pian tulisi, ja yöpakkaset saisivat samalla loppua.

      Delete
  3. Ai jai mitä herkkuja on jo näkyvissä. Onneksi aurinko haihduttaa lunta nopeasti, pälvipaikat laajenevat silmissä. Täällä lumikelloja saa odotella tovin, viime yönä tuli lunta useita senttejä lisää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aurinko ja tuulikin antavat lumille kyytiä, mutta pilvisenä päivänä ei hanki häviä. Tännekin tuli tänään vähän lisää lunta.

      Delete
  4. Ihana lumikellopaikka! Viime keväänä kukki ensimmäinen lumikello minun pihallani yhden kukan voimin. Toivon, että tänä keväänä olisi useampia kukkia. Olen istuttanut ne vaan aika kuivaan paikkaan ja ne pitäisivät ilmeisesti ainakin kevätkosteudesta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti niitä on tänä vuonna jo enemmän! Lumikellot pistävät kärsivällisyyden koetukselle. Kannattaa vain kokeilla. Joku sitten joskus ryhtyykin viihtymään, toivottavasti.

      Delete
  5. Voi, miten ihanat kuvat lumikelloista! Tosi kauniita ovat.
    Mustilla on nyt onnelliset hetket kotona :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lumikellot ovat äärettömän viehättäviä. Musti on tyytyväinen pantteri :-) Kaupungissa sillä ei tunnu olevan mitään tekemistä.

      Delete
  6. Uskomatonta, että nuppuja edes näkyy! Tuntuu nyt loputtomalta tämä talvi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin tuntuu, ja täällä on sentään todellisia kevään merkkejä. Lauantai oli niin kolea, että pistin nenäni ulos vain kerran todetakseni, että en halua ulos.

      Delete
  7. Voi ihmettä! Noin paljon jo piippoja. Mustilla on pihahommat tassuissa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mustilla on tassut täynnä rapaa tällä hetkellä, yön kestänyt sade on sulattanut niin paljon lunta!

      Delete
  8. Onpa paljon piippoja esillä ihasteltavana, ihan kademieli iskee. Onneksi voi katsoa sentään muiden kuvia jos oma piha onkin vielä lumen vallassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä meni tuo ohut hanki ihan sohjoksi yön aikana, äkkiä se sulaa, jos ei vain tule enää kovia yöpakkasia. Toivottavasti sinnekin koittaa pian kevät!

      Delete
  9. Siellä varmaan on lumet sulanu vesisateessa ja piippoja vuan lissee löyty. Toivottavasti ei pakkasia ennee tule, Lumikellot on kauniita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paljon suli yön aikana, mutta suurin osa pihasta on vielä lumen peitossa – tosin erittäin märän sohjoisen lumen. Hyvää teki tuo vesisade kevään alkamiselle. Ja lumikellon nuppuja tuli lisää esiin!
      Ihmeen hyvin lumikellojen nuput ja vaaleajouluruusukin ovat kestäneet yöpakkaset, toissa yönä oli vielä -12 astetta.

      Delete
  10. Ihanat lumikellot, löytyisipä niitä omaltakin pihalta!

    ReplyDelete
  11. Upea lumikelloapaja. Ovat selvästi saaneet olla ja lisääntyä vuosikausia omassa rauhassaan.
    Suloisia ovat nuo oman puutarhasi lumesta päätään nostavat piipot. Jospa tämä talvi ja lumikaaos vihdoin kääntyisi kohti keväisempiä näkymiä.
    Ilman muuta Mustilla on nyt lumikellotiirailuja tärkeämmät tehtävät pihassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Illalla ja yöllä tuli sen verran vettä, että lumikelloja on nyt tullut esiin urakalla ja löysin kaksi uutta talventähteäkin! Tavallaan kaipaan jo aikaa, kun tapahtuu kovalla vauhdilla ja joka päivä kukkii jokin uusi laji tai useita, mutta toisaalta tätä lumikelloaikaa haluaisi nauttia niin pitkään kuin suinkin. Jossain vaiheessa kevät kumminkin tulee etenemään aivan liian nopeasti.

      Delete
  12. Ihanat toivon lähettiläät💚

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!