Wednesday, 8 May 2019

Sipuli-suksee

Harvoin, jos koskaan, olen saanut ihailla näin runsasta sipulikukkaloistoa puutarhassani. Ilmeisesti penkkeihin levitelty raakavilla tepsii tai sitten peurat ovat muuten vain lakanneet syömästä kukkiani. Muotopuutarhan paahteisimmassa penkissä kukkivat purppuraiset hyasintit 'Amethyst' ja 'Purple Sensation', valkoinen 'Carnegie' ja kermanvaalea 'City of Haarlem' yhdessä kelta-valkoisen bokharankurjenmiekan kanssa.

Ihanat 'Exotic Emperor' -tulitulppaanit ovat viimein kukassa: olen istuttanut näitä monena syksynä, mutta kukkavarret on aiemmin aina syöty.

Samassa penkissä kukkii hurmaava viime syksynä istutettu Fritillaria raddeana. Valitettavasti sen kukkavarsi oli hiertynyt lähes poikki sitä suojaavaa verkkoa vasten, mutta onneksi kukat pystyvät avautumaan nuokkuvassakin varressa.

Tämä on erittäin mieluisa löytö. Ikivanha tarhatulppaanilajike 'Duc van Tol Rose' kukkii ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen! Tämä lajike on jalostettu Hollannissa joskus 1700-luvulla. Istutin sen lähemmäs kymmenen vuotta sitten. Teoriani on, että viime kesän paahde ja kuivuus olivat erityisesti tulppaanien ja hyasinttien mieleen, sillä ne kukkivat harvinaisen komeasti, mutta toisaalta, koska kukat on lähes aina syöty, en voi sanoa, mitkä tulppaanit ovat nousseet minäkin vuosina.

Viereisessä penkissä kukkivat hyasintit 'Delft Blue', 'Top Hit' ja 'Pink Pearl' sekä yksinkertainen aikainen tulppaani 'White Prince'.

Hyasinttien värit sointuvat usein ihanasti yhteen: tässäkin 'Delft Blue' ja 'Top Hit'.

Pikkuiset tähtitulppaanit nousevat laukanvarsien seasta.

Kolmannessa penkissä kukkii 'Woodstock' -hyasintti, valkoinen 'Carnegie' ja tummahelmililjat.

Loppuun erikoisuus, jonka istutin viime syksynä: helmililja Muscari vuralii. Kukat ovat hauskasti moniväriset, joten näyttävyyttä piisaa lyhyenlännässä varressa.


Bokharankurjenmiekka – Iris bucharica
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Tarhatulppaani – Tulipa gesneriana
Tulitulppaani – Tulipa Fosteriana-Ryhmä
Tummahelmililja – Muscari armeniacum
Tähtitulppaani – Tulipa humilis

34 comments :

 1. Onpa ihanaa, etteivät peurat ole pistelleet kaikkea matalaksi. Kauniita kukkayhdistelmiä ja värejä sinulla. Minullakin on mökillä vielä tulppaanit tallessa, mikä tarkoittaa, että peura-aita on toistaiseksi pitänyt. Vasat siitä nyt eivät ainakaan pääse yli, joten ehkä se vaikuttaa emojenkin hyppyhaluihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että aita on kestänyt! Emoja vasoineen on nyt näkynyt kyläniityllä tässä ihan edessä, odotan vain, minä yönä ne tulevat opintomatkalle puutarhaani.

   Delete
 2. Oi mitä ihanuuksia. :) Tänä vuonna taidetaan saada nauttia kevätkukista vähän pidempään kuin viime keväänä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, ihanaa, ettei ole hellettä! Brrrr... :-D

   Delete
 3. Silmä ja sielu lepää näissä kuvissa. Suloinen tuo sinun harvinainen tulppaanisi Duc van Tol Rose. Hienoa, että tapahtuu jälleen kukkimisia pitkän tauon jälkeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Duc van Tol on jotenkin hellyyttävä, kun se on niin vaatimaton verrattuna nykyajan jalostettuihin tulppaaneihin: melkoisen matala, melko hentoinen eikä kukkakaan ole erityisen näyttävä. Mutta sillä onkin valtava arvo siinä, että pääsee kurkistamaan muutaman sadan vuoden taakse; siihen, mitä silloin puutarhurit saattoivat hankkia.

   Delete
 4. Ihanan runsasta kukintaa. Miten monenlaista hyasinttia. Selvästi nyt on hyasinttien esintymisvuoro, sillä minullakin nousee sellaiset hyasintit, joita ei viime keväänä näkynyt lainkaan. Duc van Tol Rose on kaunis ja ihkaoikea palkinto vuosien odotuksesta. Jospa peurat kutistuivat olemattomiin viime kesän kuivuudessa. Toivotaan niin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että sinullakin kukkii enemmän hyasintteja kuin muina vuosina. Eikö tämä olekin kiinnostava harrastus, kun olemme tekemisissä säiden ja luonnon kanssa, yllätyksiä tulee aina.
   Hih, ihana ajatus tuo peurojen kutistuminen :-D

   Delete
 5. Hyasintit ja moni muu sipulikukka tuntui tykkäävän viime kesästä. Minulla sama juttu kuin Betweenillä, moni sellaienn hyasintti pilkistää maasta ja kukkii joita ei ole näkynyt pariin vuoteen. Sama on jonkun pikarililjan kanssa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa! Todella mukavaa, että kasveja ei olekaan hävinnyt eikä edes taantunut, niillä vain on erilaisia vuosia.

   Delete
 6. Ompa siellä kauneutta paljon nähtävissä. Mie en oo noita hyasinttia älynny istuttookkaan, korjataan syksyllä. Oisko noille peuroille tehty miun ehottoma konsti. Kaheltu piippuu pitkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kahteltu piippuu pitkin :-DDD
   Kannattaa kokeilla hyasintteja, joku menestymisvyöhykeraja niilläkin on, mutta niitä ei kovin paljoa ole vielä kokeiltu Suomessa. Kuiva ja mielellään paahteinen paikka näyttäisi olevan niiden mieleen.

   Delete
 7. Ihanaa kukkapaljoutta! Miten saat bokharan kurjenmiekan kukkimaan? Mulla tekee vaan lehdet ja lisääntyy vuosi vuodelta, mutta ei kuki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt en osaa sanoa, mutta minulla se kasvaa todella aurinkoisella ja kuivalla paikalla. Tuossa penkissä on yhdellä puolella syvä oja ja toisella reunalla salaoja, ja maakin on vain hiekan ja tiilenmurun sekaista kuivaa kökköä.

   Delete
 8. sinnikkyytesi palkitaan ihanalla kukinnalla! hyasinttien väriskaala todella herkän kaunis. jospa peuratkin vihdoin tajunneet sen, et kulinaristen nautintojen lisäksi voisi antaa sijaa myös estetiikalle;)

  ReplyDelete
 9. Kyllä on kaunista. <3 Tuota hyasinttia 'Top Hit' en vaan voi lakata kuolaamasta. Pakko metsästää sitä jostain ensi syksynä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Top Hitissä on aivan ihana unenomainen sävy. Toivottavasti löydät sitä jostakin! Ensimmäisellä kerralla taisin löytää sitä Plantagenista, sittemmin muistakin puutarhamyymälöistä, mutta valikoimat tuntuvat vaihtuvan vuosittain eikä ikinä tiedä, mistä sitä milloinkin löytyy.

   Delete
 10. Ihanat tähtitulppaanit♥ Sinulla mennyt talvi hyvin.

  Huomasin just isot nuput, ei montaa, aukeamassa magnoliassamme eli se arkalainen tykkäsi siitä jänisverkon ympärille kierretystä hallaharsosta, jota lumien sulettua muutaman kerran laskin alas ja nyt tietty ollut jo ilmnan.

  ♥♥

  ReplyDelete
 11. Teillä on ihan kesä! Tai näyttää meilläkin kovin kesältä kun ikkunasta kattoo, mutta ulos kun menee, niin muistaa taas: ei o.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ulkona on jääkylmää, meillä varmaan vielä kylmempää kuin siellä kaupungissa. Mutta nythän onkin vasta toukokuu ja ihanaa, kun kirsikat juuri alkavat kukkia - kukinta kestää kauemmin viileässä.

   Delete
 12. Oi kun on kaunista! Olen NIIN onnellinen puolestasi että peurat ovat nyt himmanneet - ehkä saaneet mahanpuruja kukistasi ja alkavat tajuta. On ollut niin sydäntäsärkevää seurata kevät toisensa jälkeen kun olet joutunut kärsimään. :( Sithkeys palkitaan! Exotic Emperor on minunkin suosikki, valtava kukka. ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jotenkin minulla on sellainen tunne, että tämä on tyyntä myrskyn edellä :-D Peuranvasat liikuskelevat emoineen hyvin lähellä joka ikinen ilta, on vain ajan kysymys, koska tulevat syömään eksoottisen salaatin pihaltani. Peura-aitaa pitäisi jatkaa, tolpatkin on jo, mutta en kyyditettävän vieraan takia saanut niitä nyt viime mantereen-reissulla mahtumaan autoon.
   Exotic Emperorissa on tuota ihanaa raikasta vihreyttä valkoisen kaverina, niin kuin Spring Greenissä myös, mutta toisella tapaa. Spring Greenitkin ovat kohta tulossa kukkaan!

   Delete
 13. Iha mahtavaa sipulikukkaloistua. Näyttää siltä, että kuuma ja kuiva kesä oli tosiaanki sipulikukkien miälehen. Ny mullaki näyttää nousevan ja nuppujaki näkyy, joistaki vanhoosta hyasintiista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä kiva, kun huomaa jonkun vanhemmankin sipulin nousevan taas kukkimaan. Tänään alkoi kukkia yksi tulppaani, jonka olen istuttanut varmaan kymmenen vuotta sitten. Huomasin toisenkin nupulla siinä lähellä. Vuosiin niitä ei ole näkynyt. Ihan ihmeellistä.

   Delete
 14. Tuo Fritillaria raddeana on tosi herkku, laitetaanpa listalle! Ihmettelin myös, miksi meillä hyasintit kukkivat niin innolla, viime kesän kuivuus ja kuumuus oli siihen ainakin osatekijä! Onnea ihanalle perinnetulpulle! en osaa oikein tulppuja kasvattaa, mutta nuo luonnonlajit meilläkin näyttää viihtyvän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fritillaria raddeanan kukkavarren kuuluisi olla pysty eikä tuollainen, että sen yläosa nuokkuu :-D Onneksi se pystyi silti avaamaan kauniit kukkansa. Onneksi ajan myötä löytyy ainakin joitakin lajeja, jotka viihtyvät. Tämän kukkaloiston takia olen kiitollinen viime kesästä, ja olihan se ihanaa, kun ei tarvinnut palella.

   Delete
 15. Ihania kevätkukkameriä!
  Toivottavasti peurat pysyvät kaukana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy toivoa, että eivät poikkea pihaan. Lähellä niitä kyllä päivittäin näkyy. Yritän kuvata kukat joka päivä, kun huomenna niitä ei ehkä enää ole!

   Delete
 16. Replies
  1. Se on hyvää aika moneen! Olen sitä talon eristykseksikin tunkenut :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!