Sunday, 19 August 2018

Pienet pelargonit kukassa

Pelargoneissa riittää kukkijoita vuoden jokaiselle kuukaudelle. Villilajit ja niiden risteymät ovat kuitenkin melko tarkkoja kukinta-ajasta ja näyttävät kukkivan vain loppukesällä sekä syksyllä. Orvokkipelargonin risteymä 'Deerwood Lavender Lass' mainitaan tuoksuvaksi (laventelintuoksuiseksi) lajiksi, mutta itse en huomaa siinä mitään tuoksua – erittäin viehkeät pienet vaaleanpunaiset kukat siinä silti on, juuri tällaisia pelargoneja haluan lisää.

In Love With Small Pelargoniums
The dainty species and hybrids are the sweetest. For years I have planned to chuck away all traditional types that produce large flower clusters but I just don't have the heart to do so.

Moni näistä pienikukkaisista omaa epämääräisen rönsyilevän kasvutavan, mikä aiheuttaa päänvaivaa talvetuspaikkoja mietittäessä. Olohuoneen kirjavitriinin päällä tämäkin menee, mutta kirjojen saaminen alla olevista hyllyistä tämän ryteikön takaa on kieltämättä vähän hankalaa. Ei kuitenkaan niin hankalaa, ettenkö siirtäisi oksia sivuun varovaisen hellästi joka kerta. Kyseessä on lemmikkini Pelargonium sidoides, viininpunakukkainen herkku.
Oksia voisi leikata ja kuulemma pitäisikin. Mutta kun kasvi on yleensä vielä kukassa siinä vaiheessa, kun se pitää siirtää sisään!

Pelargonium reniforme abrotanifolium eli aaprottipelargonin ja reniformen risteymä on viettänyt kesän amppelissa omenapuun oksassa. Voi olla, että tulevina kesinä laitan noita muitakin amppeleihin ja oksille, tämä on kivan näköinen ja toimiva ratkaisu. Amppelissa minikokoiset kukat ovat myös paremmalla korkeudella ihailua varten.

Tämä viimeisin pelargoni on vasta pieni, kukkavarsia roikkuu kaksi kappaletta. Miten noita hennoo typistää, kysyn vain.

Pikkuruisen 'Thessaloniki' -sormipelargonin kohdalla kovetin mieleni. Sain tämän leiskuvanpunaisen pikku herkun Suvikummun Marjalta, ruukutin vähän isompaan ja sitten se alkoi tehdä kukkanuppuja. Ne ovat tämän kokoisella pistokkaalla varma merkki siitä, ettei se keskity siihen mihin pitäisi eli juurten kasvattamiseen. Nyppäisin kukkanuput pois. Anteeksi vain, pikkuinen, se oli sinun parhaaksesi!

Muitakin pelakuita on kukassa. Valkokukkainen mårbacka 'Prins Nikolai' on tehnyt kokonaisen vaaleanpunaisen perus-mårbacka-verson juuresta asti. Ei haittaa, tervetuloa.

Munankuoripelargoni 'Raspberry Ripple' tuottaa myös perinteisen kotipelargoninpunaiseksi taantuneita kukkia ja joskus kokonaisia kukintoja. Olen tosi laiska nyppimään niitä pois, kun ne ovat niin hauskojakin.

Sisällä kukkii ystävältä saatu unelmanhempeä perinnepelakuu.

Sekä hauskan liukuvärinen 'Cheeky Chappy'.

Ryhdyin muuten kasvattamaan uutta olohuonepuuta viime syksynä pois heivaamani pasuunakukan tilalle (se kesti hirmu huonosti sitä, että olen välillä poissa, pudotteli lehtiä jatkuvasti kuivuessaan). Tammikuussa kylvetyistä siemenistä kumpikin on nyt itänyt!

Yöllä tuli sadetta 4 mm, mutta nyt tuuli kuivattaa kaikkea taas kovalla vauhdilla. Kaivostani loppui vesi, pohja näkyy hyvin kirkkaan 30 cm:n vesikerroksen läpi. Toivottavasti tulee oikein märkä syksy!

Jos innostuit pienikukkaisista pelargoneista, kurkkaapa tämä Gardens Illustratedin artikkeli ja pökerry ihastuksesta: KLIK.


Kotipelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Munankuoripelargoni – P. Zonale-Ryhmä, munankuoripelargonit
Mårbackapelargoni – P. Zonale-Ryhmä
Orvokkipelargoni – Pelargonium ionidiflorum
Pasuuna – Brugmansia
Sitruuna – Citrus limon
Sormipelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä, sormipelargonit

36 comments :

 1. Awwww, mitä ihanuuksia ❤ Kivaa sunnuntaita Siulle!

  ReplyDelete
 2. Voi kurjuus tuota kuivuutta. Sadealue meni meilläkin yli, mutta ripautteli ihmeen vähän vettä. Toivotaan nyt sinne teille nopeasti lisää sadetta.
  Suloisia nuo pienet lajit. Talvetusasiat vaan voivat aina olla hieman haastavia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joka syksy on aikamoinen sovitteleminen, että saa kaikki ruukut mahtumaan sisälle. Osa joutuu viettämään talven lattioilla, kun ei muualle mahdu.

   Delete
 3. Kukat on söpöjä, mutta kasvutapa on pikkuusen outo. Meillä tuli milli vettä, mutta erellisenä iltana 19mm. Muutenki vettä on tullu ny tasaasehen tahtihi, tiätty, nykku pitääs puira. Toivottavasti tulis vettä sinnekki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pikkukukkaisista useimmat taitavat olla rentovartisia. Vähän pystympi vaikuttaa olevan tuoksupelargoni, sen unohdinkin kuvata, siinäkin taitaa olla kukkia.
   Ihanan paljon tullut vettä, tosin just huonoon aikaan! Täällä satoi viime sunnuntaina peräti 20 mm, mutta sittemmin on tuullut kovasti ja kasvit jatkaneet ruskistumistaan. Ruoho vain on alkanut kasvaa.

   Delete
 4. Muutama milli tipahti mökille, ei sen enempää. Tykkään ihan kaikenlaisista pelakuista, parvekkeellani kukkii nyt parisenkymmentä erilaista, jotka roudasin keväällä Tukholmasta .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pelakuihin on niin helppo hurahtaa! Siksi yritänkin karsia, mutta se ei näytä jotenkin yhtään onnistuvan. Jopa yhtä, joka kukkii täydellisessä inhokkivärissäni eli shokkipinkkinä, en saa millään nakattua kompostiin.

   Delete
 5. Pelakuista tykkään minäkin ja nuo pikkuiset ovat erityisherkkuja vallankin tuo upeanvärinen p.sidoides! Mulla on pasuunakukka yhtenä sisäpuuna kasvussa. Myös liekkipuu oli, mutta nyt siihen hermostuin, kun se tiputtelee lehtiä ihan valtavan paljon. Toisaalta surullista, jos joskus saisi liekkipuun kukkimaan niin se olisi tosi kaunis, mutta nämä ovat sellaisia arjen valintoja. Sadetta meilläkin kaipaillaan tosi paljon! Pilvet vain seilaavat ohi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne pudottelevat sisäpuut ovat kyllä ärsyttäviä, ja pasuunakin oli melkoinen rumilus lurpottaessaan ja kellastuttaessaan lehtiä, jonka jälkeen se oli aina tovin kaljuna. Viime syksynä en jaksanut enää ähertää sen isoa ruukkua sisään. Sitruspuut sietävät paljon paremmin kuivuutta ja sitruuna tulee kasvamaan isompana kesät talvet sisällä, ei tarvii roudailla ulos. Ja niiden pienten kukkien tuoksu! Kunpa se joskus kukkisi sitten, niin kuin liekkipuusikin, ellet jo heivannut sitä kompostiin :-D

   Delete
 6. Toivottavasti saat vettä ja kaivon täytettä. Suloiset pelakuut, minä päätin etten edes yritä talvettaa yhtään kasvia kun en siinä kuitenkaan onnistu. Ihailen ihmisiä jotka onnistuvat tuollaisten herkkien kaunottarien kanssa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti pohjavesi pian nousee. Viime kesäkin oli täällä hyvin kuiva, mutta syksyn mittaan vettä tuli niin paljon, että alkutalvesta oli kaivossa jo hyvin vettä. Saa nähdä miten nyt käy.
   Voi, pelargonien talvettaminen on niin helppoa, ei ne ole ollenkaan herkkiksiä! Riittää, että ne unohtaa välillä viikkokausiksi ilman kastelua :-D Toki joskus joku kuolee, mutta sille ei oikein voi mitään, kaikille lajeille eivät juuri ne olosuhteet sovi.

   Delete
 7. Harmi kun kaivostasi vesi uhkaa loppua.
  Mielestäni tämä on ollut oikea pelargonien kesä. Pelargonit eivät paahteesta pahastu mutta kastelua kyllä vaativat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin tai vesi loppui jo, voi sanoa, kun sitä ei enää hanasta saa. Toki se 30 cm on kaivon pohjalla vielä :-D
   Pelargoneille tämä kesä on sopinut erinomaisesti.

   Delete
 8. Pelargonit ovat niin ihania, ja niitä on joka makuun. :) Nyt vaan Ransun ja Mustin kanssa kunnon sadetanssit, että saatte vettä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, juuri näin. On tavallista ja perinteistä, räikeää ja hempeää, villilajia ja jalostettua, vaikka mitä. Voi tyydyttää myös keräilyviettiään. Yritetään laittaa sadetanssi pystyyn :-D

   Delete
 9. Minipelargoneista ei oikein muuta adjektiivia mieleensä saa kuin söpö!

  Kuivuva kaivo taas on viheliäinen. Anoppilassa sitä aina joskus käy talvella, jos on ollut kuiva syksy. Voisin kuvitella, että ellei hetikohta ala sataa, ei ehdi talvi tullakaan ennenkuin kaivo on tyhjillään siinäkin osoitteessa... Pesu- ja vessavedet saavat järvestä, juomavesi kannetaan kanisterilla aina kun joku käy jossakin ja tähän asti pyykkihuolto on hoidettu anopin työpaikalla, mutta tuhraamistahan se on. Sitä paitsi anoppi jää kai pian eläkkeelle, missäs sitten pyykit pestään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei mikä tilanne. Toivottavasti ei tule kuiva syksy.
   Onneksi minullakin pesuvettä riittää, ja kasteluvettä, se on eri kaivo, mutta siinä ei ole pumppua enkä ole sitä puhdistanut, niin se ei ole juomavettä.

   Delete
 10. Amppeli voisi olla hyvä ratkaisu rönsyilevien pelaguiden talvetuspaikaksikin. Silloin pelaguut saisi lähelle ikkunaa ja silti ikkunalaudalle jäisi tilaa vähemmän rönsyileville.
  Meillä satoi viime yönä ja nyt aamulla 9 mm. Harvoin on sade ilahduttanut yhtä paljon. Lisääkin saa sataa. Toivottavasti sadetta piisaisi sinne teillekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä. Voisikin kiinnittää koukkuja kattoon, sellaisiin kohtiin, joissa ei ehkä lyö päätään amppeleihin...
   Ihanaa, että teille tuli tuon verran vettä edes! Nyt lupaavat runsaita sateita keskiviikosta torstaihin, mutta usein vain käy niin, että pilvien suunta muuttuu tai sadetta tulee muuten vain vähän. Usein ennuste jotenkin kuivuu kokoon, mitä lähemmäs mennään. Mutta luotan siihen, että on syksy, syksyllä sataa aina.

   Delete
 11. Sama juttu minullakin tuon latvomisen kanssa. Jos näkyy kukkanuppuja, niitä ei millään raskisi katkaista, vaikka tietää, että se on kasvin parhaaksi. Olen huono keräämään puutarhasta kukkakimppujakin, sillä jotenkin niiden kaikkien kukkien pitäisi saada kukkia siellä ulkona kaikessa rauhassa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama täällä, oikeastaan en oikein pidä leikkokukista, sillä minustakin kukkien kuuluu olla ulkona ja niissä pitää olla juuret kans :-D

   Delete
 12. Huono juttu tuo vein loppuminen kaivosta. Toivotaan runsaita syys-satteita. Kuhan puinnit on puitu! Söpöjä on nuo pelargonit, rento on tuo kasvutapa villipelargoneissa. Kauniit kukat ja kun kävin kahtomassa tuon linkin sivuilta, ompa siinä sorttimentaalii paljon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi mulla on muutenkin vain yksi hana talossa, keittiön hana, ja ilmankin pärjää: ämpärillä ja kuupalla. Pesuvedet saunaan kannan muutenkin eri kaivosta, mistä nostan ämpärillä - täällä on perinteiset systeemit, mutta ne eivät ikinä petä, ei haittaa sähkökatkoskaan.
   Toivottavasti tulee oikein sateinen kausi - puintien jälkeen!

   Delete
 13. Pelakuut ovat vaan niin ihania♥.Tuollaisia erikoispelakuita en olekkaan nähnyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä pienikukkaiset villilajit ovat niin söpöjä ja herkullisia, että haluaisin niitä vain lisää ja lisää. Onneksi niitä löytyy vain harvoin myynnistä, muuten tilat loppuisivat kesken!

   Delete
 14. Onpa mukavan näköisiä pieniä pelarkonia.
  Noita pieniä ei meillä tänä vuonna olekaa.
  Mukavaa viikkoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pienikukkaiset ovat söpöjä, kuin luonnonkukkia.
   Kiitos, kivaa viikkoa sinullekin!

   Delete
 15. Kiitos tästä tietoiskusta. Tänä vuonna olen ensimmäisen kerran yritellyt kasvattaa pelargonioita siemenistä. Vartta ja lehteä on, mutta kukat puuttuvat. En edes tiennyt, että näin paljon on erilaisia pelargonioita. Tai kuten vanhempi väki sanoi: pelakuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, olet kasvattanut niitä itse! Harva pelargoni varmaan vielä ensimmäisenä vuonna kukkii. Ensi vuonna sinulla on sitten pelargoniloistoa!

   Delete
 16. Vau!
  Löytyyköhän noita suomesta vai pitääkö tilata kauempaa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. P. sidoides ja Prins Nikolai on Tukholman puutarhamessuilta, Lavender Lass ja reniforme x abrotanifolium on Lahden puutarhamessuilta, Cheeky Chappy on itse kylvetty, Raspberry Ripple on Pionimetsän Tiinan siemenestä kasvattama; kyllä näitä tosiaan ihan kotimaastakin löytyy, kun löytyy joku joka myy kunnon sortimenttia (messuilla yleensä).

   Delete
 17. Vau, mitä erikoisuuksia. Sinulla pelargonioitakin joka lähtöön! Minun pelakkainnostukseni on tänä kesänä ollut laimeampaa kuin viime vuonna. Ehken ole oikein ehtinyt panostaa niihin kaiken muun tohinan keskellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ethän sinä pysty joka asiaan repeämään! Ehkä joku toinen vuosi taas... kasveissa on niin hirmu paljon, mitä voi keräillä.

   Delete
 18. Oi, juurikin nuo pienikukkaiset villilajit ovat vieneet sydämeni täysin. P. sidoides on oma ehdoton lempparini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti olet löytänyt uuden sen menehtyneen tilalle! Sidoidesin kukan sävy on niin upottavan ihana.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!