Monday, 13 August 2018

Lapin laji Englannista

Tämä on jatkumoa edelliselle ylistykselle luonnonkukista. Pulskaneilikan siemeniä tilatessani en lainkaan arvannut, että se on suomalainen luonnonkukka.
Kun näin lemppari-siemenmyyjäni Chiltern Seedsin uutiskirjeessä kuvan pulskaneilikasta pari vuotta sitten, rakastuin silmittömästi ja välittömästi. Tilasin siemenet heti ja kylvin kesällä tai syksyllä. Jätin purkin ulos talveksi, sillä yksikään siemen ei sinä syksynä vielä itänyt. Ne itivätkin nätisti seuraavana keväänä.
Viime (vai oliko se jo toissa) vuonna taimet olivat riittävän kokoisia ulos istuttamiseen. Olin sopivasti saanut tehtyä alppipenkin kivikkokasveille navetan seinustalle. Monen muun neilikan tavoin myös pulskaneilikka on soraisen, laihan maan kasvi.

Love at First Sight
When I saw a picture of Dianthus superbus at Chiltern Seeds newsletter a few years ago it was love at first sight. Little could I guess that this is a Lapland wild flower! In July a friend went to Lapland and sent a picture of a flowering plant. My Dianthus has been seriously struggling with drought and has not come to flower until now.

Taimikasvatukseni kanssa käy paljon menetyksiä, niinpä istuttamisvaiheessa minulla oli enää kaksi kasvia ja toinen niistä kuoli seuraavana talvena, sillä olin istuttanut sen tulilinjalle katon reunan alle. Navetassa ei ole räystäskouruja – se on ollut tehtävälistalla pari vuotta... Kasvit eivät kestä sitä, että niiden niskaan tulee katolta voimalla putoavaa vettä.
Onneksi tämä yksi on hengissä ja tänä vuonna se oikein kukoistaa!

Yllätyin melkoisesti, kun ystäväni matkasi Lappiin muutama viikko sitten ja lähetti kuvan kukkivasta pulskaneilikasta. Se kasvaa Lapissa ja Perämeren rannoilla, ei etelämpänä, joten en ollut siihen koskaan törmännyt.
Omassa alppipenkissäni neilikka tuli kukkaan vasta nyt, varmaan siksi, että se on kärvistellyt kuivuudessa. Onneksi se on selvinnyt ja kukkii nyt upeasti. Onko kauniimpaa kukkaa nähty.

Kylvin viime vuonna sekoituksen kaikenlaista, mukana oli myös tämä maitohorsman sirokasvuinen venäläinen sukulainen etelänmaitohorsma (kyllä vain, tämänkin siemenet tulivat Englannin kautta). Luulin kasvin olevan vain yksivuotinen, niinpä ilo oli suuri, kun kaksi alppipenkkiin huvikseni istuttamaani taimea ryhtyi keväällä kasvamaan ja ne kukkivat tänäkin vuonna kauniisti.

Tänä vuonna istutin uuden Orkney Cherry (eli 'Bremerry') -kurjenpolven alppipenkkiin. Olen joskus aiemminkin tämän istuttanut jonnekin muualle, mutta se ei selvinnyt talvesta. Saa nähdä, miten tämän käy. Ainakin se on kärsinyt melkoisesti kuivuudesta, ehkä paahteinen kivikkopenkkipaikka ei ole sille paras.

Penkissä kasvaa myös laukkaneilikoita, jotka ovat ahkeria kukkimaan. Valkoinen rusolaukkaneilikka kukki toukokuussa ja on pykännyt nyt uusintakukinnan. Taustan pinkki kukka on rusolaukkaneilikka 'Düsseldorfer Stolz', etualalla kukkii partamehitähti.

Viime talvi vei kesällä istutetun maljalaukkaneilikan, niinpä hankin uuden, sillä tämän 'Ballerina Red' -lajikkeen kukkien väri on niin herkullinen. Tällä kertaa olin varovaisempi, ettei tämä jää suoraan katolta putoavien vesipisaroiden linjalle.

Palataan vielä neilikoihin. Kääpiöneilikka on suloinen pikku kasvi, joka muodostaa mattomaista kasvustoa.
Istutin eilen vielä uuden neilikan, samalla tavalla mätästävän mutta vielä matalamman lajin Dianthus freynii, jonka hankin Vakka-Taimesta heinäkuussa. Samoin alppipenkin multiin meni hallerinkylmänkukka.

Muitakin uusia asukkaita on tulossa. Talvella tilasin siemeniä Scottish Rock Garden Clubin kautta. Halusin etenkin neulatyynymäisesti kasvavia minilajeja. Jotkin kynsimöt ovat juuri sellaisia. Kokeilen nyt Draba polytricha -kynsimöä, vaikka kaalikasvina niiden lehtiin syödään hieman reikiä. Minulla nimittäin kasvaa jo harmaakynsimöä. Lehdet ovat kuitenkin niin minimaalisen pieniä, että luotan kaaliperhosten edelleenkin vierailevan mieluummin rucolaviljelmälläni.

Olen viime kuukausina kirjoittanut juttusarjaa kivikkopuutarhoista Oma PIHA -lehteen (viimeinen osa, joka käsittelee kivikon kasveja, ilmestyy tällä viikolla). Samalla on viimeistään valjennut, miten moni Lapin kasvi on kaunis koristekasvi kivikkoon. Yllä mainitun pulskaneilikan lisäksi esimerkiksi kalliokynsimö olisi kiva. Sitä täytyykin alkaa metsästää. Olisi hienoa löytää kotimaista kantaa olevia siemeniä.


Etelänmaitohorsma – Epilobium dodonaei
Hallerinkylmänkukka – Pulsatilla halleri
Harmaakynsimö – Draba incana
Kalliokynsimö – Draba norvegica
Kurjenpolvi – Geranium
Kääpiöneilikka – Dianthus subacaulis
Maljalaukkaneilikka – Armeria pseudarmeria
Partamehitähti – Sempervivum ciliosum

Pulskaneilikka – Dianthus superbus
Rusolaukkaneilikka – Armeria maritima

30 comments :

 1. Hauska hapsukka tuo pulskaneilikka ja kerrassaan mainiota, että onkin maamme alkuperäiskasveja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikö ole tosi kaunis ja hassu samassa paketissa! Ihan mieletöntä, että tuollaisia aarteita löytyy meillä joistakin Lapin jokien soraisilta rannoilta yms. Kukka on melko kookaskin, näyttävä (mistä nimi pulska, joka noin sata vuotta sitten vielä tarkoitti komeaa, näyttävää, ennemmin kuin lihavaa). Miksi sitä aina kuvittelee, että upeimmat puutarhakasvit ovat joko jalosteita tai sitten muuten vain näyttäviä Kiinan vuoristojen lajeja - täytyy myöntää, että sieltä on kyllä kotoisin harvinaisen monta upeaa kukkaa. Mutta silti: on meilläkin!

   Delete
 2. Erilaiset neilikat on kyllä hienoja. Olen nyt itsekin keräillyt jokusen. Lähinnä siemenistä olen kasvatellut. Myös pulskaneilikka 'spooky' ja maljalaukkaneilikka 'Ballerina Red' löytyy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Piti googlettaa tuo Spooky, se onkin ihan extreme-hapsuinen, ihana! Siemenstä joutuukin kasvattamaan erikoisempia juttuja, ei niitä meikäläisiltä taimistoilta löydä kuin sattuman kaupalla. Ystävä löysi pulskaneilikan taimen Taimimoisiolta viime vuonna.

   Delete
 3. Replies
  1. On ihana. Olisi elämys nähdä se yllättäen luonnossa, jossakin pohjoisessa samoillessa!

   Delete
 4. Kaunis tuo pulskaneilikka. Onpa hyvä tietää, että neilikat pitävät laihasta maasta, ehkä saan nyt harjaneilikatkin mestymään, ne tahtovat aina hävitä kukkapenkistäni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harjaneilikasta en ole ihan varma, täällä ne taas tuntuvat menestyvän melkein missä vain ja levittäytyvät kukkapenkeistä nurmikollekin. Outoa! Mutta voi tosiaan olla, että niille sopii meikäläiset yleensä kuivat kesät sitten.

   Delete
 5. Pulskaneilikka on nätti, eikä laisinkaan pulska. Nätti on tuo Orkney Cherrykin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luontoportin sivuilla tiedetään sanoa, että sata vuotta sitten, kun pulskaneilikka sai nimensä, pulska tarkoitti ennemminkin komeaa kuin lihavaa. Pulskaneilikan kukka onkin todella suuri, kun vertaa vaikkapa ketoneilikkaan. Korkeuttakin sillä on, tosin tuulessa se on puoliksi laonneena milloin mihinkin suuntaan. Onneksi se näyttää kestävän lakoamiset todella hyvin!
   Tuohon alppipenkkiin on kertynyt hempeän värisiä kasveja, mutta ei se haittaa :-)

   Delete
 6. Pulskaneilikka on tuttu Lapinretkiltä. Pohjoisen karussa luonnossa ja erikoisessa valossa se näyttää kerrassaan upealta ja eksoottiselta. Muistaakseni se on Norjan puolella rauhoitettu. Siellä se on ehkä harvinaisempi. Sitä kasvaa ainakin Pykeijan hautausmaalla ja pari muutakin kasvupaikkaa olen nähnyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vauuuu, olet nähnyt sen luonnossa! Voin vain kuvitella, millainen elämys on nähdä tuollainen näyttävä kukka yllättäen ihan luonnonkukkana. Minulla muuten kasvaa ruijanruoholaukkaa, ja yllättäen sekin on meidän eteläistä ruoholaukkaa korkeampi. Meidän saaren oma ketoneilikka kun näyttää tuon pulskaneilikan rinnalla ihan pula-ajan tuotteelta.

   Delete
 7. Ovat kyllä kauneita kaikki esittelemäsi kukat. Mie tuohon hiekkapenkkiin ajattelin jottain neilikkoo laittoo, laukkaneilikkoo ehkä. Sopis tuo kurjenpolvikin mainiosti. Kyllä luonnonkukat ovat kauniit, rentunruususta lähtien, pieniin metsätähtilöihin. Laihalle kasville ovat hauskasti pulskan nimen antaneet!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luonnonkukat on tosiaan kauniita, metsätähti aivan ihana! Laiha on tosiaan pulskaneilikka, mutta isot kukat sillä on.

   Delete
 8. Pulskaneilikka on hassun näköinen huiskelo. Kuvista ei oikein saa käsitystä koosta. Ai että on isokokoinen ja komia ja siitä saanut nimensä. Lapissa taitaakin suurin osa kukista olla miniatyyri mallia, joten pulskaneilikka on nimensä ansainnut 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosiaan, olisi pitänyt laittaa jotain mittakaavaksi. Kukat ovat halkaisijaltaan jopa 6-7 cm. Kun vertaa meidän tavalliseen ketoneilikkaan, jonka kukkien läpimitta on vain sentin tai vähän yli (ainakin täällä), on pulska todellakin pulska :-D

   Delete
 9. Ihana postaus! Olen hieman pohtinut mitä kivoja kasveja voisi noihin pihani kuiviin pläntteihin istuttaa, ja tässä tuli (taas!) niin hyviä ideoita. Suloiset neilikat ❤️ Kiitos, Saila!

  ReplyDelete
 10. Ihanan sito tuo englannista tullut lapinneilikka!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on tosi nätti. Piti ottaa uusia kuvia tänä iltana, kun se on ihan täynnä kukkia, kuin kimppu!

   Delete
 11. Täällä on toinen puskan rakastaja! Sen vuosia sitten bongasin Kemijärven Ulkoniemen hautuumaan läheltä losssin tilalle tehdyn kannaksen tienposkilla. Sitä kasvaa valtoimenaan myös lähellä Auttia (siis Rovaniementien varressa lähellä Kemijoen patoa). Myös Pelkosenniemi-Kemijärvi-tien varressa sitä kasvaa ihan tien penkoilla ja paljon. Täällä etelässä puskaa löytyy Jämin lentokentän soraparkkipaikalta. Pulskaneilikka on tosi kaunis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiinnostavaa kuulla noista kasvupaikoista. Laihamultainen alppipenkkini on varmaankin sille juuri oikea kasvupaikka, hienoa!

   Delete
 12. Pulskaneilikka! Kylläpä onkin keksitty laihalle ruipelolle nimi :D Lappilaista sarkasmia? Kaunis joka tapauksessa ja sinäänsä vähän hassua näin maallikon mielestä, että juuri tänä helteisenä kesänä sitten päätti kukkia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahhah, lappilaista sarkasmia! Se on perenna, kaipa se kukkii joka kesä, mutta oli viime vuonna vielä nuorempi ja pienempi.. se teki kyllä pari kukkaa silloinkin, mutta nyt siinä on parikymmentä.

   Delete
 13. I love the photos you took of these flowers! They are so delicate and beautiful. Your garden turning out lovely! Thanks for the share, hope you have a fantastic rest of your day. Keep up the posts!

  World of Animals

  ReplyDelete
 14. Blogissani on arvonta! ;) http://touhoosi.blogspot.com/2018/08/lisaa-luettavaa-ja-lukijoita-arvonta.html

  ReplyDelete
 15. Itsekkin tein parista kukasta uuden löydön itä-suomessa,otin juurineen ja laitan kasvamaan, keväällä näkee sitten nouseeko sieltä vartta,hento mutta kaunis kukka kaukaisesta maasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Matkamuistot ovat kivoja, toivottavasti ne menestyvät. Minullakin on suo-orvokkia ystävien pihasta Pohjois-Karjalasta, sittemmin löysin samaa kukkaa ihan täältä kotisaarelta :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!