Tuesday 21 August 2018

Jotain sentään kukassa

Hieman köyhää on: moni kukka päätti jättää kukkimatta kuivuuden takia. Jotkut kukkivat jo ennätysnopeasti, voimiaan säästellen. Osa säästelee voimiaan niin, että on kasvanut vain puoleen normaalista mitastaan: kuten tämä jaloängelmä 'Hewitt's Double'. Sen kaveria ei ole näkynyt koko kesänä, liekö menehtynyt vai pitääkö sapattivuotta.
Oikealla kukkii rikkaporkkana, jonka siementaimet ovat kansoittaneet tämän penkin. Ihanaa!

Ihastuttava tähkäverbena kukkii myös vain polvenkorkuisena, vaikka on yleensä lähes metrinen. Onneksi elossa!

Sen vieressä on kukkaan tulossa syysleimu 'Crème de Menthe'. Monessa blogissa on raportoitu syysleimujen kukkivan jo viikkoja sitten, ei täällä vaan! Mutta värimintut menivät jo ohi; ne niistä, jotka kukkivat tänä vuonna.

Komealuppio on kestänyt paahteisessa, kuivassa penkissä ällistyttävän hyvin. Se himmailee kukinnan kanssa niin, että kukat ovat lehtien alapuolella – mikähän logiikka siinäkin on.

Kivan myöhäinen koristelaukka 'Summer Drummer' on kukkinut viikkoja kuuraisen violettina, sointuen täydellisesti taustan harmaaminttuun.

Aika monessa kuvassa näkyy kanaverkkoa. Se on siksi, että muuten emme näkisi näitäkään kukkia! Kellopeippi näyttää olevan peurojen herkkua. Kasvien tämänvuotinen mataluus helpottaa niiden suojaamista.

Rohanissa kukkii mahtiyhdistelmä etelänruusuruoho ja tähkähelmikkä.

Tämäkin yhdistelmä toimii kuin junan... ei, pakko keksiä viehättävämpi vertaus! Kuin taikahuilu, sanotaan nyt vaikka niin. Tavallinen perinteinen rusopäivänlilja ja japaninlehtikuusi. Siinäpä muuten puu, joka on joka vuodenaikaan vastustamattoman viehättävä. Pehmoisenvihreä neulasisto on täydellinen tausta leiskuvan oransseille, huomionhakuisille kukille.

Vähän aikaa sitten kirjoitin pulskaneilikasta, mutta nyt se on niin tupaten täynnä kukkia, että täytyy raportoida siitä uudestaan!

Tässä seuraava siemenkasvatussaavutukseni: purppurakannusruoho 'Canon Went'. Kylvin ne viime vuonna, talven yli taimet viettivät ihan pieninä ulkona avomaalla ja kestivät sen oikein hyvin. Nyt ne tulevat ekaa kertaa kukkaan! Ihania, siroja pikkuriikkisiä kukkasia ja paljon.

Yksi Austin-ruusukin, Lichfield Angel, kukkii vielä ja on tehnyt uusia nuppuja. Periaatteessa nämä ovatkin jatkuvakukintaisia, mutta uusia nuppuja ei ole kovin hyvin nyt muodostunut. The Princessä huomasin tänään yhden uuden nupun.

Tähän juttuun tulikin vaaleanpunainen teema, ja hyvä sortimentti kukkivia löytyi, vaikka ei ensin siltä tuntunut.
'Hagley Hybrid' -kärhö pistelee parastaan kuistin kulmalla. Taustalla peurojen latvomat kultapallot ovat oikeastaan täydellisen korkuisia, jotta ne eivät lakoa tuulessa. Vaaleanpunainen ja keltainen sointuvat yhteen niin kivasti, sekin vielä. Hyvä päivä!
Antoisia pihapäiviä ja mukavia löytöjä kaikille muillekin!


Etelänruusuruoho – Knautia macedonica
Harmaaminttu – Mentha longifolia
Jaloängelmä – Thalictrum delavayi
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Kellopeippi – Physostegia virginiana
Komealuppio – Sanguisorba hakusanensis
Koristelaukka – Allium Koristelaukka-Ryhmä
Kultapallo – Rudbeckia laciniata, kerrotut lajikkeet
Pulskaneilikka – Dianthus superbus
Purppurakannusruoho – Linaria purpurea
Rikkaporkkana – Daucus carota
Rusopäivänlilja – Hemerocallis fulva
Syysleimu – Phlox paniculata
Tähkähelmikkä – Melica ciliata
Tähkäverbena – Verbena hastata
Väriminttu – Monarda

24 comments :

  1. Osa kasvaista on jäänyt hassun matalaksi, esimerkiksi kirjoukonhattu on ihan nysä normaaliin verrattuna. Mutta hienoa että kasvit osaavat säädellä kokoaan kuivuudessa, vettä tarvitaan matalaan varteen vähemmän. Purppurakannusruoho on herkän kaunis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuntuu, että täällä on muulloinkin matalampaa kasvustoa kuin mantereella, johtuen tuulesta varmaan, ja jonkin asteisesta kesän kuivuudesta. Mutta tänä vuonna kuivuus on kyllä ollut omaa luokkaansa. Onneksi kasvit tosiaan osaavat henkiinjäämiskonstit. Toivottavasti ne, jotka ovat kesän mittaan hävinneet tai jättäneet tänä vuonna kokonaan nousematta, ovat vain horroksessa tämän vuoden.
      Purppurakannusruoho on todella ihana. Siemenmyyjän kuvasta luulin sen kukkia isommiksi, mutta ne ovat tosiaan tuossa kuvassa lähestulkoon oikean kokoisia: noin 1 cm pituisia.

      Delete
  2. Mahtiyhdistelmä kuva on superhieno! Ihana että pulskaneilikka voi pulskasti ja pääsi vielä kuviin. Hagley Hybrid on kukkinut minulla ennätyspitkään tänä vuonna. Kukkia ei ole ollut paljon mutta vallan se jaksaa puskea uusia. Olen jo monta kertaa ajatellut katselevani siinä viimeisiä kukkia mutta aina on auennut seuraava satsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juuri tuota kuvaa katsoessani kirjoitin lappuun: "kerää tähkähelmikän siemeniä heti huomenna!" Mulla on meinaan preeriaistutusprojekti syntymässä, ja siihen olisi oikeastaan just parasta saada sellaisia koristeheiniä, jotka ovat osoittaneet viihtyvänsä puutarhassani. Heinien siementaimien kanssa vain on melko haastavaa se, ettei niitä vahingossa kitke rikkaruohotuppaina... pitää melkeinpä kasvattaa ruukuissa riittävän isoiksi.
      Hagley on ihan huippukärhö. Onneksi se tuli istutettua kuistin kulmalle oikein näkyvälle paikalle.

      Delete
  3. Onhan tää ollut erikoinen kesä, minullakin jo kaikki monivuotiset, ne, jotka notmaalisti vasta tähän aikaan kukkivat alkaa olla jo kaikki poiskukkineita, vain kesäkukat kukoistaa. ja ihme ja kumma, syysasterikin, joka niin monena syksynä ei ole edes kukkaan ehtinyt on nyt jo avannut ensimäiset kukkansa. Pidetään peukkuja että nyt kuivalta näyttävät jaksaisivat keväällä taas pirteinä nousta uuteen kesään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hienoa, että syysasteri ainakin nyt takuulla ehtii kukkaan! Täytyy toivoa, että ainakaan kaikki, jotka nyt ovat kuihtuneet pois, eivät ole lopullisesti kuolleita. Parin puskan kanssa näyttää kyllä melko toivottomalta.

      Delete
  4. Täytyy myöntää, että tänä kesänä kukat ovat jollainlailla aiheuttaneet pettymyksen. Vika ei tosi ole kukkasten, mutta tänä vuonna hyötypuutarha on tullut itselleni rakkaammaksi.
    Toisaalta taas en voisi kuvitellakkaan puutarhaa ilman kukkia. Olenkin tullut siihen tulokseen, että ehkäpä minulla on vain liian vähän kukkia, kun kukintaa ei riitä tarpeeksi... Eikö se kuulostaisi kaikista järkevimmältä vaihtoehdolta?
    On ihana, että puutarhassa on paljon lajeja, niin kukinnasta saa nauttia varhaisesta keväätä pitkälle syksyyn. Tuo ruusu on jotenkin sympaattinen. Todella kaunis <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinä olet niin ihanasti itse kasvatetun ruuan puolestapuhuja, ettei ihmekään, jos kukat ovat jääneet vähän sivummalle tomaattihuumassa ;-) Mutta siis, selvästi syy on se, ettei kukkia ole tarpeeksi :-D

      Delete
  5. Hienosti ovat selvinneet tästä kuivasta ja kuumasta kesästä.
    Tietkö mitä ihailen ja ihmettelen...miten voitkin muistaa kaikkien kukkiesi nimet, vaikka niitä ON valtavasti!..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih, no kai sitä nyt kämppäkaverien nimet muistaa!

      Delete
  6. Mulla luppio kasvatti ensimmäästä kertaa korkiat kukkavanat ja monta, mutta.......se kuivin kausi osuu just siihe ja kukat kukkiivat alushousunfärisinä ja nopiaa. Vaa muutama kukka oli oikian färine. Ihanan pitsimääne pulskaneilikka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai niin! Unohdin kokonaan kuvata 'Tanna' -luppion, se on tulossa kukkaan. Tuo kuumuuden/kuivuuden vaikuttaminen kukkien väriin onkin jännä juttu, tätä täytyy tutkia lisää ;-)

      Delete
  7. Kauniita yhdistelmiä!
    Varsinkin tuo Rohanin mahtiyhdistemä on ihana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on ihan mieletön, onnekas sattuma. Siirtelin jo etelänruusuruohon siementaimia tulevalle preerialle, ja nyt meinaan kasvattaa tuota samaa tähkähelmikkää sinnekin. Tuokin on meinaan siemenestä kasvatettu, se onnistui ihan hyvin.

      Delete
  8. Siellähän on vaikka mitä kukassa! Täytyy saada tuota rikkaporkkanaa jostain, juuri sopiva kasvi minun itsestään kylväytyvieni joukkoon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On sentään, vaikka jos kokonaisuutta katsoo, niin melko köyhältä näyttää. Rikkaporkkana on ihana, ja todella helppo siemenestä kasvatettava. Niitä on tummanpunakukkaisiakin lajikkeita ja muotoja, mulla vaan linnut söivät keväällä kaikki syksyllä kylvetyt punaiset, olivat niin pieniä taimia vasta keväällä, että linnut saivat nokittua juurineen ylös maasta... kylvös kannattaa suojata rastailta.

      Delete
  9. Vaatimatonta on täälläkin, mutta jotkut luottoyksilöt sentään jaksavat kukkia. Creme de menthe lukeutuu juuri näihin ja muutama sen lajitoveri. Ihana kontrasti tuossa Rohan -kuvassa! Ja miten söpö tuo pulskaneilikka. Se ei vaan ole ollenkaan pulska : ))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo Crème de Menthe on niin ihana, sun blogissa taisin sen ekaa kertaa nähdä ja ihastuin heti.
      Pulskaneilikka ei tosiaan ole pulleimmasta päästä :-D

      Delete
  10. Hieno on tuo tähkähelmikkä. Minulle ihan uusi tuttavuus. Täytyy pitää silmällä, jos tuota jostain löytäisi.
    Onneksi sinulla on jotain kukassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ystävä antoi tähkähelmikän siemenet, toivottavasti löydät sitä jostakin joko taimena tai siemeninä, tai sitten pistän siemeniä tulemaan!

      Delete
  11. Matalia kasveja ja hassun nopeita kukkimisia on havaittu täälläkin. Syksyyn kaivattaisiin lisää väri, niin moni on on jo lopettanut kukintansa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanos muuta, tosin joka vuosi on aika tyhjää tähän aikaan, vai onko se sitten sitä, että on takki tyhjänä kun syksy lähenee :-D Mutta värimintuista ainakin on yleensä tullut elokuuhun kivasti väriä, nyt ne joko eivät kuki lainkaan tai pikakukkivat jo ajat sitten. Toisaalta, jos syksy jatkuu lauhana, niin uusintakukintoja on varmasti luvassa.

      Delete
  12. Ompa siellä ihania kukkijii kuivuuvesta huolimatta. Tuo tähkäverbena män heti hankintalistalle. Harmittelen kun miun rikkaporkkanassa ei oo kun punasii kukkia,sekotuksen muistookseni kylyvin toissakevväänä. Toivon jotta miullakin löytys ens kesänä siementaimia. Jaloängelmä ja tähkähelmikkä kanssa on kiinnostavat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tähkäverbena on aivan ihana, suosittelen lämpimästi! Kaunis rehevä puska jo alkukesällä maasta noustessaan, ja sitten loppukesällä tulevat vielä nuo pikkuruiset söpöt kukat ilostuttamaan. Väri on ihana, loistavan violetti (tai valkoinen tai vaaleanpunainen lajikkeissa).
      Voi, harmitteletko pelkästään punaisia kukkia rikkaporkkanassa :-D Nehän ovat valkoisia harvinaisempia! Mulla taas on jo kaksi kylvöä punakukkaisista lajikkeista takana eikä vieläkään yhtään punaista kukkaa. Ehkäpä ensi vuonna. Yhdessä kohdassa on pari taimea, siihen siirsin viime kesänä kylvettyjä punakukkaisia, elleivät nekin ole noita valkoisia ja tulleet siementaimina. Ne kylläkin ovat aivan iiihania, mutta kun haluaisin niitä punaisiakin :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!