Friday, 16 June 2017

Villiä menoa

Kitkin vuokko-esikkopuutarhan tässä eräänä päivänä – luultavasti se on taas yhtä täynnä juolavehnää ja muita kutsumattomia ystäviä. Olen perustanut tämän istutusalueen niin, että olen vain istutellut ja kitkenyt heinää, kääntänyt varovasti maata kunnes sitä ei enää voinut kääntää, kun taimia ja kukkasipuleita oli jo niin paljon. Pari kertaa kesässä toteutettu kitkentä pitää istutuksen ihan siedettävänä, jos se on tarkoituskin pitää villinpuoleisena. Sopii epätäydellisyydentavoittelijalle.

Wild Bits
Sometimes I feel that there are no other kinds...! Well. There are two areas in my garden that are more high-maintenance, but the rest can have a mixture of acquired and otherwise arrived plants. They can make rather nice combinations.

Espanjansinililja on suloinen noustessaan valkotäpläimikkäkasvustosta.


Kitkentähomaa hankaloittaa ruohonkorsimainen sipulikasvusto. Käärmeenlaukka on hieno ja herkullinen kasvi, jota en halua tuhota, vaikka se onkin jo tehnyt runsaasti siementaimia. Tästä huolimatta perustin juuri uuden istutusalueen samalla tavoin, käänsin vain maata viime vuonna ja nyt uudestaan, ihan kuin heinä sillä talttuisi.
Kuvassa on kuitenkin laukan sijaan juolavehnää luonnon metsäkurjenpolven seassa – se on yksi syy, miksi en halua poistaa vanhaa maata ja tuoda uutta multaa, tässä on liian kaunis luonnonkukkakasvusto sellaiseen. Kurjenpolven lisäksi tässä kasvaa luonnostaan mm. kevätesikkoa, keltamataraa ja aho-orvokkia.

Valkopeippikin on löytänyt tiensä tähän aivan itse. Se on todella kaunis kukkiessaan. Oikealla on japaninvaahtera 'Osakazuki' ja tarhakalliokielo.

Raunioyrtti 'Goldsmith' on tosi nätti, mutta vain osa sen lehdistä on kirjavia. Ne pitäisi tietysti poistaa koko versoineen, mutta en raaski. Samaa muuten tekee 'Variegata' -rotkolemmikki tässä samassa penkissä. Sen kokonaan vihreälehtinen kasvusto alkaa jo olla enemmistönä, mutta en raaski pienentää reheväkasvuista puskaa. Mieluummin katselen isoja puskia.
Oikealla näkyy ojakärsämön versoja, sekin on lemppareitani luonnonkukissa.

Vielä yksi kuva, jossa näkyy saarnen runkoon nojaava riistaverkkorulla. Tuohon asti olen nyt päässyt aidan vetämisessä tontin yläkulmalta, ja uskallanko sanoa, että peuratuhoja on jo nähtävissä edellisvuosia vähemmän... verkon laittamisen jälkeen ei liljanvarsia ole enempää syöty, eikä edellämainittuja kalliokieloja eikä imiköitä. Yhtenä päivänä huomasin hajulaukkojen hävinneet kukkavarret, mutta ne kasvavat tontin alaosassa lähellä tietä, mistä vielä on suora pääsy tontilleni.


Musti fiilistelee sinivalkoisissa tunnelmissa – silloin, kun villi omppupuu vielä kukki.

Suomi sata -meininkiä löytyy parhaillaan saunan ja liiterin kulmalta, kun saksankirveli, raunioyrtti ja raparperi kukkivat.

Myös toiseen suuntaan näkymä on isänmaallinen, kun kotipihlaja ja naapurin pihan syreeni jatkavat sinivalkoista teemaa. Raparperin edessä kukkii lehtosinilatva.


Kosteaa kevätniittyä ei vielä voi niittää, sillä tähtihyasintit kukkivat. Tätä kukkii kukkapenkissäkin, missä se on korkeampi ja tekee enemmän kukkavarsia, kun ei ole kilpailua. Mutta minusta nämä niityllä kukkivat yksittäiset ja matalammat kukkavarret ovat kauniimpia. Niityllä kukinnot ovat iloinen ja näyttäväkin yllätys tuolla heinän seassa.

Ransu toivottaa siedettäviä hellepäiviä kaikille!


Espanjansinililja – Hyacinthoides hispanica
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Kotipihlaja – Sorbus aucuparia
Lehtosinilatva – Polemonium caeruleum
Metsäkurjenpolvi – Geranium sylvaticum
Raparperi – Rheum hybridum
Raunioyrtti – Symphytum
Saksankirveli – Myrrhis odorata
Tarhakalliokielo – Polygonatum hybridum
Tähtihyasintti – Camassia
Valkopeippi – Lamium album
Valkotäpläimikkä – Pulmonaria saccharata

28 comments :

 1. Kiitos Ransu. Säätiedotus lupaa sadetta huomiselle, mutta onneksi aina välillä on kauniita päiviä kuten tänään.

  Ihanaa rentoa meininkiä siellä, kauniita alueita. Ja huippua, kun aita toimii!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, sataisipa täälläkin!
   Juu, olen iloinen, tosin kyllä ne paskahousut vielä pihalleni pääsevät, jos haluavat.

   Delete
 2. Olipas värien puolesta isänmaallinen postaus - sinivalkoista kukintaa pelkästään. ;)
  Varmasti työläämpi (kitkemisen puolesta) tapa tuo kukkapenkin perustaminen suoraan paikalleen ilman mullan lisäystä, mutta samalla saa säilytettyä upeat luonnonkasvit niin kuin tuo kurjenpolvi. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, tosiaan tulikin pääosin sinivalkoinen juttu. Paras Suomen lipun sininen tulee tuosta ihanasta ruotsin- / rohtoraunioyrtistä.

   Delete
 3. Ihanan villiä menoa! Luonnonkukat tuovat pihaan väriä ja luonnetta ihan ilmaiseksi. Minullekin ne ovat yhtä tärkeitä jalostettujen kasvien kanssa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin tuovat, ja etenkin tällainen maalaismaisemassa oleva piha, jossa rakennuksetkin ovat vinossa mikä mihinkin suuntaan, sopii villiys - se, että pihassa on samoja kasveja kuin ympäröivässä maisemassa.

   Delete
 4. Täällä on myös aika villiä menoa. Sade ja nyt lämpö lisäävät varmasti meininkiä vielä villimmäksi. Tänä vuonna näyttää muutenkin aika riehakkaalta, sormustinkukkia on tulossa valtavat määrät ja lemmikit ja muut ihanat luonnonkukat ovat myös kovin innostuneita. Mutta eihän niitä raaski kitkeä pois.
  Tosi idyllisiä Suomi 100-vuotta kuvia ja minusta tuo villi meno näyttää ihanalta.
  Mukavaa tulevaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Villi meno on vain mukavaa. Kesä vie ja minä vikisen -tyyppistä. Tätä on taas odotettu lähes vuosi kumminkin!
   Kiitos samoin!

   Delete
 5. Ihana kuulla, että joku muukin istuttaa kukkia luontoon ihan vaan kaivamalla kuopan niille sijoilleen luonnonlajien sekaan. Harrastan itse sitä paljon, koska pidän luonnonkukista. Nuo luonnonkukka-alueet ovat niin kauniita. Täytyy myöntää, että kitkentä on hankalaa. Mutta miksi pitää erotella niin tarkasti, että joku on epäilyttävä rikkakasvi ja joku toinen haluttu erikoisuus. Hmm, ainoastaan sillä on väliä, että joku voimalla leviävä ei tukahduta muita.
  Tuo kostea kevätniity on hurmaava: raikkaan vihreän keskeltä loistaa ihania väripilkkuja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se tavallaan hankalaa, mutta jos ei niin välitä heinänkorsista istutusten seassa, ei se nyt niin työlästäkään ole. Ainakaan alkuperustus ei paljoa vaadi.
   Minäkin tykkään tuosta kevätniitystä, ei siinä enää muita kukkia ole kuin puna-ailakkia, koiranputkea ja noita tähtihyasinteja, mutta sulokas se silti on. Nyt ihan eri värinen kuin keväällä narsissien kukkiessa.

   Delete
 6. Vähän villi ja boheemi puutarha on parasta..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin onkin! Well-behaved women seldom make history... ehkä samaa voi sanoa puutarhastakin ;-)

   Delete
 7. Luonnonkukat on kauniita kukkapenkissäkin. Kitkemistä on jokatappauksessa ja juolavehnee on meilläkin paikoitellen. Vuohenputki on pahempi vielä jos sitä on. Siulla on mukava asenne puutarhaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vuohenputkea minulla ei ole, mistä olen ylen onnellinen! Se onkin hirveä riesa. Juolavehnän juuret sentään löytyvät alle metristä :-D

   Delete
 8. Ah ihana tuo saunan ja liiterin kulma. Yleensä tykkään tuosta väriyhdistelmästä eniten Kreikassa, mutta tuo on niin hieno. Ovikin on samaa sarjaa :) Kauniilta näyttää puutarhassasi muutenkin. Nyt on ihan paras hetki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kreikan värit, juu! Meidän vihreydessä ihan eri näköisinä. Mullahan on se välimerensininen puutarhapöytäkin, tosin se on muotopuutarhassa. Nyt on niin parasta, vaikka parasta on ollut jo ainakin kuukauden :-D Siitä pitäen, kun viimeinen lumipyry otti ja lähti.

   Delete
 9. Ihanan villiä meininkiä! Minäkin yritän vaalia pihan alkuperäisiä luonnonkasveja ja toivotan tervetulleeksi myös uudet lajit. Paitsi juolavehnän ja vuohenputken, joiden kanssa tappelen jatkuvasti. Tähtihyasintti kasvaa niitylläsi todella kauniina!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joidenkin kasvien kanssa ei vain tule sinuiksi, kuten juolavehnä ja vuohenputki...
   Tähtihyasintit siellä täällä niityllä ovat hurmaava näky!

   Delete
 10. Minullakin on yksi penkki joka yrittää olla enemmän villi kun saisi. Juolavehnä ja nokkonen yrittää sinnikkäästi tehdä valloitusta ja minä taistelen vastaan. Raparperin kukinnot on kauniit, en raaskinut leikata niitä tänä vuonna pois.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi sekä nokkonen että juolavehnä kyllä luovuttavat jossakin vaiheessa, kun versot säännöllisesti poistetaan. Nokkosen juurakko on myös joskus tosi helppo vetää maasta, kun se on niin pinnassa, mutta aina ei - jos se menee kivien alle tms. Tsemppiä taistoon!

   Delete
 11. Minua ilahdutti tässä postauksessa eniten tuo riista-aitarulla.😁 Juurikin täällä saaressa tänään mittailin, kuinka paljon riista-aitaa tarvitsen, jotta saan vihdoin puutarhan turvaan. Täältä oltiin syöty taas kaikki varjoliljat ja jopa ruohosipulit. Kuinka korkeaa aitaa olet laittanut?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä! Suoraan sanottuna se ilahduttaa tavattomasti minuakin. Kirjoitin aidan pystyttämisestä tarkemmin toisessa blogissani Nainen ja moottorisaha:
   https://nainenjamoottorisaha.yhteishyva.fi/puutarha-suojaan-peuroilta/
   Pystytän 180 cm korkeaa verkkoa.

   Delete
 12. Kaunis, villi ja rehevä istutusalue! Hauskaa viikonloppua! P.s. blogissani on synttäriarvonta:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rehevyys ja villeys on ihanaa ja jotenkin niin suomalaista. Kiitos, ihanaa viikonloppua sinullekin! Kiitos vinkistä, tulen katsomaan :-)

   Delete
 13. Näiden sinun kuviesi isänmaallisuus sopii mun sielunelämälle. Monet isänmaallisuuden ilmentymät eivät sovi yhtään, mutta kauniit maisemat, puut ja vanhat talot, ja erityisesti Musti ja Ransu sopivat ♥

  Samoin mun sielunelämälle käy toteamus "sopii epätäydellisyydentavoittelijalle". Otan arkikäyttöön, kiitos :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, en tiedä, voiko ahdasmielisyyttä edes kutsua isänmaallisuudeksi... se ei minusta edusta suomalaisuutta. Luin juuri Rakennusperinteen ystävien lehdestä, kuinka Placido Domingo oli puhunut kulttuuriperintöpalkintoja jakaessaan suomalaisesta erikoisuudesta, talkoohengestä. Minulle se on isänmaata. Muun muassa.
   Maisema ei tästä paljoa parane, kun Musti ja Ransukin sitä koristavat :-)
   Kiva, että löysit hyvän käyttölauseen :-D

   Delete
 14. villiä menoa myös juhannukseen ;)) - ja onnea: 400 lukijan rajapyykki on saavutettu! Kesäpäivänseisaus tuli aika äkkiä - eli kesää kestää tästä eteenpäin lokakuun loppuun - eikö?

  hannah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan näin! Vaikea uskoa, että ollaan jo juhannuksessa - vastahan lumentulo loppui ;-)
   Kiitos ja villiä juhannusta sinnekin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!