Wednesday, 28 June 2017

Pieniä ja ihmeellisiä


Löysin yhtenä päivänä vanhan talon edustalta asian, jota kutsun maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Molemmat hehkusoihtuliljat ovat hengissä! Täysin ilman talvisuojauksia. Tämä reippaampi pysyi vihreänä koko talven, mikä on oikea ihme, sillä talvi tuli ja meni ja sitten se tuli vielä uudestaan huhtikuussa. Voiko Afrikan kasvi sellaisesta selvitä. Kaverina tällä soihtuliljalla on haisukurjenpolvi.

Kniphofias
Actually I'm not at all fond of red hot pokers, but as these two were a bargain in the autumn I could not resist trying their hardiness. We had a nightmare winter: it came and went, and in April came again for several weeks. Against all odds they are both alive – without any winter protection. I do hope they never flower though...


Toinen soihtulilja ruskistui, kun kevät heitti niskaamme uuden talven. Silti se nyt puskee vihreitä lehtiä. Kylläpä on sitkeä!
Tekisivätpä ihanat erikoiset esikotkin näin... mutta vielä ei ole näkyvissä elämää muissa kuin kahdessa. Saa nähdä, kukkiiko niistä kumpikaan. Tuplatalvi ja sen päälle rutisevan kuiva kevät oli niille varmaankin liikaa.

Onneksi on muita ihania, joista saa iloita. Kerrottu idänkurjenpolvi talvehti hyvin ja teki jo ensimmäisen kukan.

Syksyllä istutetut 'Cameleon' -laukat kukkivat muotopuutarhan kuivimmassa penkissä. Kiva vaaleanpunaisen ja valkoisen kirjava kukinto!

Lehtolaukka alkoi kukoistaa vasta, kun siirsin sen rehevämmältä paikalta tähän kuivaan. Se muodostaa ihanan tuppaan, jonka voisi jo jakaakin.

Alppipenkissä on partamehitähti ryhtynyt kukkimaan. Taustalla kukkivat rusolaukkaneilikka 'Düsseldorfer Stolz' ja kääpiöneilikka.

Laukkaneilikoilla on ihanan pitkä kukinta-aika. Mätäslaukkaneilikka on vieläkin kukassa, jonka se aloitti 6. toukokuuta! Uusia kukkia vain tulee kuihtuneita korvaamaan. Ihanaakin ihanampi kasvi – olen niin onnellinen, että alppipenkin myötä minulla on paikka tällaisille miniaarteille.

Neulatyynymäisen pikku mättään on tehnyt myös punakukkainen hopearikko. Keveät kukkavarret nousevat tyynyn ylle. Ihana ihana kasvi! Tämän lajikenimeä minulla ei ole tiedossa, kun se myytiin tavallisena hopearikkona. Voisi olla 'Rosea' tai 'Millstream', esimerkiksi.

Uusin hankinta on kangasajuruoho 'Coccineus', joka alkaa juuri kukkia.

Kasvimaalla on pieniä timjami-ihmeitä. Kaikki syksyllä istutetut, kirjavalehtiset sun muut, ovat selvinneet talvesta hengissä. Ja tämä jo kymmenvuotias nestori, joka jossain vaiheessa päätti jatkaa elämää vain yhden oksan voimin, on kasvattanut siitä oksasta näin satoisan. Kavereina sillä on sileälehtinen persilja ja keltalehtinen mäkimeirami.


Haisukurjenpolvi – Geranium robertianum
Hehkusoihtulilja – Kniphofia uvaria
Hopearikko – Saxifraga paniculata
Idänkurjenpolvi – Geranium himalayense
Kangasajuruoho – Thymus serpyllum
Kääpiöneilikka – Dianthus subacaulis
Lehtolaukka – Allium oreophilum
Mätäslaukkaneilikka – Armeria juniperifolia
Partamehitähti – Sempervivum ciliosum
Rusolaukkaneilikka – Armeria maritima
Timjami – Thymus vulgaris

30 comments :

 1. Sun puutarha on kyllä ihmeitä täynnä! <3
  Afrikan asukitkin viihtyvät varmasti tuossa kasvirunsaudessa toisten seurassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Afrikan asukeilla on mahdollisimman lämmin paikka kivijalan eteläseinustalla, jossa räystään alla ei vesi seiso talvella. Mutta nuo ovat kosteahkon paikan kasveja, eli kesällä kaipaavat kyllä vettä, mitä ne eivät tuossa kovin paljon saa... vaikea yhtälö. Oikeastaan kokeiluun ne vain hankinkin, taisivat maksaa euron yhteensä. Toisen suojana on voinut kyllä olla kurjenpolven tms. "rikkaruohon" varsia ehkä enemmän. Lunta tuohon ei juuri yhtään tule ja paikkakin on kohtuu tuulinen. Kiinnostava tämä talvenkesto siis!

   Delete
 2. Kauniita pikku aarteita - kuin koruja! Kerrottua idänkurjenpolvea katselin Pietarsaaressa käydessäni eräässä puutarhamyymälässä, mutta en tiedä, mikä mielenhäiriö tuli, kun en sitä ostanut. Olin ostanut jo viinikärhön, kruunukärhön, punalehtiruusun, kirjavalehtisen villiviinin, nauhuksia ja pioneja. Jotenkin tuli olo, ettei viitsi tuhlailla liikaa. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tiedän just tuon pihiyskohtauksen :-D Toisinaan sitä tajuaa, että silloin harvoin kun kylillä ja puutarhamyymälöissä käy, kannattaa ottaa kärryyn kaikki, mikä kiinnostaa, jos suinkin on varaa. Mutta aika usein ei tajua.

   Delete
 3. Replies
  1. On! Mini-rikko on kuin smaragditähtisade.

   Delete
 4. De är nog sega på många sätt de där afrikanerna. Kanske de häftiga vädret här påminner om andra lika extrems väderförhållanden där.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det kan vara! Nattfrost händer ju i Afrika också. Men knappast en såhär vinter.

   Delete
 5. Sulla on oikea runsaudensarvi puutarha. Kaikki on niin ihania ja lajikkeita on runsaasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikenlaisia kasvupaikkoja on tullut tehtyä :-D

   Delete
 6. paljon taas ihanuuksia, sellaisia joita ei ennestään tunne. mahtava katsoa kuviasi,

  ReplyDelete
 7. On sinulla vaikka mitä ihanuuksia... Tervetuloa vilkaisemaan minun hieman 'tylsemmän' pihan kuulumisia Pihapiian tontilla bloginii, sieltä löytyy arvontakin

  ReplyDelete
 8. Hieno kivikkopenkki! Aarteita kerrakseen.

  ReplyDelete
 9. Kaikkea muuta kuin homssuinen puutarha! Upea! Täynnä pieniä ja isoja ihanuuksia. Mun laukka jonka ostin viinilaukkana näyttää ihan samalta kuin sinun lehtolaukka. Samannäköiset pinkit kukat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä jännää! Viini- ja lehtolaukalla on selvä korkeuserokin, lehtolaukka on ihan matala, jopa ruoholaukkaakin ehkä matalampi. Viinilaukka yli polvenkorkuinen ja ihan tumma viininpunainen. Yksittäisiä korkeita varsia siinä, ja lehtolaukka kasvaa tuppaana.
   Kyllä täällä aika paljon homssua on, nokkosheinikkoalueitakin vaikka miten, mutta on noita kivoja kasveja onneksi jo paljon!

   Delete
 10. Ohhoh, aikamoisen sinnikäs etelän asukki! Puutarha ja elämä siellä on ihmeitä täynnä, minäkin olen viettänyt viime päivät onnellisen ihmetyksen vallassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä kannatti euron sijoitus syksyllä, jotta sai todistaa tällaisen luonnon ihmeen :-D Ihanaa, että sielläkin olet samassa ihmetyksen ja ihastuksen vallassa omassa puutarhassasi. Toisaalta moni asia rehottaa nyt vallan kauheasti, mutta kasvakoon nyt kun on viimein lämmintä - alkukausi oli niin kamalan hyydyttävä.

   Delete
 11. Vau! Melkoisen hieno talvehtiminen, sanoisin.. Ihanuuksia taas esittelit.

  ReplyDelete
 12. Kyllä siulla on paljon erikoisii kasvia, rusolaukkaneilikka, mätäsneilikka, kangasajuruoho kasvaako ne melekein hiekassa? Miullakin ois semmonen ala, siinä kasvaa lewisioita kaks ym. sopis nuo edellä mainitut lissee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuossa on hyvin hiekkapitoinen multa. Laukkaneilikat kaipaavat ehkä jonkin verran kosteutta, kun kasvavat Pohjois-Atlantin rannoilla, mutta eivät varmaan paljoa multaa tarvitse, kun kasvavat lähes kalliolla. Kannattaa kokeilla näitä lewisioiden kylkeen!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!