Tuesday, 27 June 2017

Oranssia menoa

Oranssissa penkissä ei nyt kuki juuri muuta kuin oranssikeltano, joka onkin vallan hurmaava. Se on jo alkanut levitä, mutta toistaiseksi sopivasti. Kuivan kedon luonnonkasvi innostuu, kun käytössä onkin vapaata muhevaa multatilaa.

In the Orange Bed
Just about the only flower right now in my orange bed is Pilosella aurantiaca, but it is just lovely especially in the setting sun.

Kun kuvasin keltanoa, saapui Musti paikalle. Sillä oli asiaa.


Tässä kasvaa Tärkeä Kasvi. Onnin lähettämä kissanminttu!


Keltano kasvaa liljaviidakossa. Viime yönä on joku syönyt toisen tiikerililjan korkeimman latvan, mutta onneksi nupulla olevat kanadanliljat ovat vielä ehjiä. Nyt tarvitaan järeitä puolustuskeinoja – aitaprojekti jatkukoon.


Nuuh nuuh nuuh. 

Kurr! Terkut Onnipantterille!


Olen epätoivoisena yrittänyt etsiä viime vuonna siemenestä kasvattamiani ruskosormustinkukkia. Istutin minipienet taimet syksyllä penkkiin. Ne eivät kuivana kesänä oikein kasvaneet – ihme, että olivat elossakaan, kun olin välillä poissa tiluksilta. En vain löydä sen näköistä lehtiruusuketta nyt mistään.
Tällaisen kyllä löysin, josta ei ihan heti tullut rikkaruoho mieleen. Tai olisiko tämä sittenkin viime viikolla istuttamiani limenvihreäkukkaisia koristetupakoita? Voi hyvänen aika tätä dementian määrää. Mielestäni istutin niitä vain penkin toiselle laidalle, mutta enpä menisi vannomaan.


Pyjamabileet!


Ötökästä aasinsilta sormustinkukkaan (koska tässäkin kuvassa on ötökkä): Rohanin rohtosormustinkukkien nupuissa näkyy lupaavia tummia läiskiä. Ettei vain olisi 'Pam's Choicen' suvunjatkaminen onnistunut!


Kanadanlilja – Lilium canadense
Kissanminttu – Nepeta cataria
Koristetupakka – Nicotiana Sanderae-Ryhmä
Oranssikeltano – Pilosella aurantiaca
Pyjamalude – Graphosoma lineatum
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Ruskosormustinkukka – Digitalis ferruginea
Tiikerililja – Lilium lancifolium

20 comments :

 1. Oi, oi, kun siellä on hurjaa menoa; pelottavat pyjamabileet ja tuollainen musta pantteri! Oranssiin penkkiin nuo sopivatkin täydellisesti.
  Mulle kävi sormustinkukkien kanssa aikanaan vähän samoin. Ostin pari taimea ja kylvin siemeniä samaan aikaan, että jatkuvuus olisi taattu. Mitään ei kuulunut ja taimet hävisivät. Siitäkös hermostuin, ja kylvin sata siementä samaan penkkiin. Nekään eivät heti ilmestyneet, mutta yhtäkkiä täällä on kaikki paikat sormustinkukkia täynnä. Toissatalvi verotti edellisen vuoden lehtiruusukkeet, mutta nyt niitä on taas ihan kaikkialla. Naapuri on hakenut niitä omaan pihaansa ja muillekin tutuille olen jakanut niitä vaikka kuinka. Ja silti niitä on sadottain. Mutta en vain raaski kitkeä niitä pois kuin kulkureiteiltä.
  Helpoin tapa onkin varmasti viskellä siemeniä haluamiinsa paikkoihin ja odotella, kunnes ne sieltä tupsahtelevat. Tosin siinä saattaa vierähtää vuosi, jos parikin. Itsekseen kylväytyneet näyttävät pärjäävän ihan kummallisissa paikoissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on aika paljon villielämää :-D
   Sormustinkukat ovat niin ihania, niitä oli lapsuuden tärkeällä kesämökillä pitkin rinnettä siellä täällä, ihan heinikossa. Jokunen vuosi sitten kylvin Pam's Splitiä ja sen taimia en ole nähnyt ollenkaan. Sitten ostin Pam's Choicen taimena ja se kukki monella varrella. Toisaalta pihassani kasvaa valtavasti aiemmin siemenestä kasvatettuja valkokukkaisia, valitettavasti aprikoosit ovat jääneet vähemmistöön elleivät kokonaan jo hävinneet.
   Olisi kyllä makeeta, jos joku Pamsu nyt olisi jatkamassa sukua.
   Teidänkin pihassa sormustinkukat luovat kodikkuutta juuri vähän villisti rapun pielessä (katsoin juuri uusimman postauksesi), omavalintaisissa hassuissa paikoissa, mutta sellaiset ovat parhaita.

   Delete
 2. Tuota oranssikeltanoa ja sen piristävää oranssia väriä olen ihaillut tienpientareilla.
  Super suloisia nuo pyjamaluteet. Kyllä Suomen luonnostakin koristeellisia öttiäisiä löytyy. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin löytyy! Etenkin luteet ovat hienoja, monet kovakuoriaiset muutenkin. Puutarhakierrosten silmäniloa ovat myös kaikki ötökät.

   Delete
 3. Onpa erikoinen pyjamaporukka? Niinkuin metsäluteet ois laittaneet vankilapyjamat päälle. En tykkää yhtään oranssista, mutta tuo oranssikeltano minua jotenkin houkuttaa. Ehkä sellainen voisi kasvaa keltaisessa penkissäni? Toivotaan tuuria sormustinkukan suhteen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oranssi olisi varmaan piristävä lisä keltaiseen penkkiin.
   Sormustinkukan läiskät näyttävät lupaavilta nupun läpi, ja juuri kun kävin tiirailemassa nuppuja joka kantilta, olin huomaavinani niiden alla halkiot. Eli vuosia sitten kylvetty Pam's Split on ehkä sittenkin joskus itänyt :-D

   Delete
 4. Sinulla luteetkin ovat komeampia kuin muualla. Minusta ne näyttävät vangeilta puutarhatöissä :) Täällä ei ole nyt näkynyt suurempia kasvien rouskuttajia, enkä kaipaa. Kukkapenkin yllättäjät aiheuttavat aina suurta iloa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii! Pyjamalude taitaa olla jo kohtalaisen yleinen Etelä-Suomessa. Ihana tuo ajatus pikku vangeista hääräämässä puutarhassa, vähänkö tulisi nopeasti valmista, kun olisi pikkuinen vankien armeija auttamassa.

   Delete
  2. Siis onko sen oikea nimi pyjamalude?!

   Delete
  3. On, on! Eikö ole mahtava nimi :-D

   Delete
 5. Niin on hienosti sävytetty oranssit kukat, Musti ja pyjamahemmot! Hieno yhdistelmä 😉 Mä en oo koskaan tollasia raitaryyppejä nähnyt, täällä mantereella on kaikki niin ankeeta. Paitsi ei kissat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siellä ei kissat todellakaan ole ankeita, eikä teidän ihana koti, eikä Tampere muutenkaan. Itse asiassa aika huippua!

   Delete
 6. Tuo oranssikeltano on varsin kiehtova, tiedän yhden paikan, missä sitä kasvaa tien varrella. Monta kertaa on pitänyt käydä kaivamassa siitä pieni tupas, aina olen unohtanut. Jospa tänä kesänä muistaisin....
  Hienoa, että kissanminttu on teillä hengissä, Onnin minttu lähti keväällä kasvuun, mutta versot taisivat paleltua, kun nyt se on ihan kuiva. Siementaimia on kuitenkin siinä ympärillä satoja, joten kissanmintun tulevaisuus on turvattu!
  Onni lähettää mau-terveisiä Mustille ja Ransulle🐱.
  Pari viimeistä talvea eivät ole olleet oikein suotuisia sormustinkukille(kaan). Onneksi maaperässä on niiden siemeniä muutaman vuoden tarpeiksi, tänä vuonna taas näkyy uusia ruusukkeita ja aina joku kuitenkin selviää kukkaan asti.
  Hauskoja pyjamaveikkoja teillä siellä, meillä on näkynyt vain paloautonpunaisia liljakukkoja, jotka olen armottomasti päästänyt päiviltä....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terveiset Onnille! Onneksi on siementaimia. Muuten olisin pistänyt postissa palan minttua tulemaan takaisin kotiin.
   Oranssikeltano voisi olla parempi kedolla, kun se selvästi tykkää levitä, mutta kun se on niin täydellisen värinen tuohon oranssiin penkkiin... aivan ihana.
   Yh, liljakukot, toivottavasti ne eivät ole ehtineet tehdä tuhoja!

   Delete
 7. Aku Ankan Karhukopla minulle tuli jostain syystä noista pyjamabileötököistä mieleen. Hauskan näköisiä veijareita.
  Sain muutama vuosi sitten eräältä vanhalta rouvalta taimia, joita hän väitti lapinvuokoiksi. Istutin ne penkkiin ja niistä tuli oranssikeltanoita. Aikani googletettua löytyi oikea nimikin, mutta en ole rouvalle lähtenyt asiaa korjaamaan. Aika hyvin se leviää ja näköjään tykkää levitä erityisesti kivien väliin ja vähämultaisiin paikkoihin. On kyllä osoittautunut varsin sitkeäksi sissiksi. Täytyykin kokeilla pariin uuteen paikkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Karhukopla :-D
   Kivien välit ja vähämultaiset paikat... tuolle kasville olisi todellakin käyttöä jossakin muuallakin kuin tuossa! Kiitos ideasta!

   Delete
 8. Jopa on rouhean raidallinen ötökkä. Tuommoista en ole koskaan nähnyt. Minulta oranssikeltano sai samantien lähtöpassin, muistutti ihan liikaa rikkaruohoa. No, paikkakin oli ihan väärä. Mutta noin runsaana kasvustona on ihan kaunis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, rikkaruohon näköinen! Onhan se juu. Mutta aivan ihanan värinen. Taidan itse tykätä aika paljonkin rikkaruohon näköisistä, luonnonkukista. Kovin moni istutusalueeni on jotenkin "homssuinen", kun on kaikenmaailman kortta seassa.

   Delete
 9. Voi oranssikeltoanoa - se ei ole mun kukka, jostain syystä mutta kaunis jos tykkää :D ja kasvaa oikeassa paikassa! Nuo ötökät ovat ihania, aivan gangsterin näköisiä! Tuo sormustinkukka näyttää ihanalta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gangsteriporukka :-D Saisivat pelottaa peurat pois, olen tänä iltana nähnyt jo 18 peuraa, se on hieman liikaa yhdelle illalle. Yksi tallusteli kylätiellä tässä ikkunani alla, juoksin ulos hätistämään, eikä se meinannut lähteä karkuun ollenkaan. Naapureilla on radio päällä pihalla, ihan tien toisella puolella, sekään ei noita pelota.
   Sormustinkukassa on iso lupaus, toivottavasti se huomenna avaa ensimmäisen kukkansa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!