Friday, 9 June 2017

Matkija


Matkin Betweeniä, jonka Rikkaruohoelämää-blogissa oli ihana juttu tulppaaneista. Toinen toistaan kauniimpia! Niinpä laitan minäkin oman pienen myöhäisten tulppaanien kavalkadin esiin.
Liljakukkainen 'Ballade' on supulla suloinen. Väri sointuu kiinanpionin ruskehtaviin versoihin passelisti.

Tulips
In my garden, deer, hares etc. eat most of tulip shoots, but I'm in the process of installing a deer fence. Here are some tulips that have been spared (mostly due to protective nets). Aren't they a lovely way to welcome summer.


Nyt 'Balladet' ovat levittäneet kukkansa ennen kuin terälehdet varisevat. Tarha-alppikärhö 'Ruby' natsaa kukkiin täydellisesti.


Oivan väriparin tekee myös ystävältä saatu tummakurjenpolvi 'Raven'. Tämä on ihana! Kiitos.

'Raven' avasi ensin kukkansa ja se oli vielä purkissa, odottelin 'Samoborin' kukkia avautuvaksi, jotta voi vertailla niiden sävyjä. Olin luulossa, että 'Raven' olisi tummempi. Ensimmäinen 'Samobor' avautui ja vein purkin sen viereen, olikin haastavaa kannatella purkkia yhdellä kädellä, jotta kukat ovat vierekkäin, ja ottaa kuvaa toisella... ei ihan onnistunut, anteeksi vain. Mutta yllättävän sama väri näissä on!  'Raven' on vasemmalla, 'Samobor' oikealla. 'Samobor' on ehkä hivenen ruskeanpunaisempi. Ehkä. 'Ravenista' puuttuvat lehtien tummat kuviot.
Niinpä istutin 'Ravenit' eri paikkaan, muotopuutarhaan, missä ne saavat kansoittaa maan, kun 'Samobor' kansoittaa sitä omalta osaltaan toisaalla. Nämä ovat niin ihania! Kansoittakaa, please!


Takaisin tulppaaneihin. Tämä ei ole mikään kaunistus, mutta ilolla totean, että en sittenkään missannut syreenitulppaani 'Lilac Wonderin' kukintaa – se vain ei ollut kovin kummoinen... ehkä paremmalla onnella ensi vuonna.


Yksi lemppareistani on kreikantulppaani, korkeahko luonnonlaji, siro ja nätti kuin mikä. Upea oranssinsävy terästettynä hitusella vihertävää kehälehtien ulkopinnassa. Kukka on itse täydellisyys.


Olen heikkona näiden luonnonlajien siroihin varsiin ja teräväkärkisiin terälehtiin. Ja tuohon jännittävään kukan ulkopuolen sävyyn, sisällä kukassa väri on tulisempi. Sävy on nätimpi sivulta päin. Lisäksi nämä nousevat yhä uudestaan vuodesta toiseen, ainakin jossakin määrin. Peuranpitävä aita varmaan runsastuttaa näidenkin kukintaa... kukkapenkeissäni on raivostuttava määrä poikki purtuja tulppaaninnaatteja.


Tulta löytyy myös oranssista penkistä. Valitettavasti kaikki syksyllä istutetut 'Brown Sugarit' on syöty, mutta rikkaruohokasvuston seasta pilkistää jotakin muuta jännittävää! Pistin multaan myös pienen 'Little Princess' -risteymätulppaanin sipuleita. Tämä on ilmeisesti kreikantulppaanin ja ruusutulppaanin risteymä, ehkä. Kukissa on musta keskus, jonka ympärillä on keltainen kehä ennen kuin väri muuttuu oranssiksi. Aika raju näin pieneksi!

Toissa syksynä istutettu 'Texas Flame' -papukaijatulppaani pistää parastaan, ihanaa että näitä ei ole syöty eivätkä nämä edes näytä taantuneen hitustakaan! Minun pitäisi vain poistaa verkko penkin ympäriltä, jotta pääsen kitkemään... puna-ailakit ovat toisaalta juuri nyt niin ärtsy väripari näille, että niitä ei voi vielä poistaa. Ehkä kitken vasta, kun ne lakkaavat kukkimasta. Mutta pelkään, että moni pieni viimevuotinen siementaimi, joita syksyllä istuttelin, nääntyy tuonne viidakkoon.

Silti: nauttikaamme viidakkoelämästä, kyllä tätä on odotettu!


Kreikantulppaani – Tulipa orphanidea
Liljatulppaani – T. gesneriana, Liljakukkaiset-Ryhmä
Papukaijatulppaani – T. gesneriana, Papukaija-Ryhmä
Syreenitulppaani – T. bakeri
Tarha-alppikärhö – Clematis Atragene-Ryhmä 
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum

36 comments :

 1. Sulle kommentoinnin viisi hoitaa jollain automaatilla, kun kaikki on aina ihanaa.

  ReplyDelete
 2. Yhdyn edelliseen. Tulppaanit ovat ihania, haluaisin istuttaa niitä joka syksy vain enemmän ja enemmän. Odotan innolla sitä, kun puutarhastasi tulee peuranpitävä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin minäkin :-D Mutta en uskalla toivoa sataprosenttista pitävyyttä.
   Joka syksyinen tulppaaninistutus-sessio on tarpeen, ja tulevana syksynä varmaan entistä innokkaammin.

   Delete
 3. Oj vad fina tulpaner! Mina har nästan alla blommat ut. Tur att det är litet svalare så att jag också hinner njuta litet :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-) Det är bra, du hinner med syrener och allt vackert!

   Delete
 4. Ihanat tulput! Ja upea Raven! Tuollaista ei olekaan vielä meikäläisen kurjenpolvipenkissä. Hieno väri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tummakurjenpolvet ovat niin ihania. Jotkut harmittelevat siementaimien määrää, mutta ne on niin älyttömän helppo kitkeä. Mieluummin sen siementaimia kuin nokkosta, ohdaketta, vattua jne mitä täällä muuten alkaa kasvaa :-D

   Delete
 5. Kauniit tulput. Upeita nuo kreikantulppaanit. Noita luonnonlajeja olisi kiva hankkia enemmän puutarhaan. Upean sähäkkä väriyhdistelmä tuossa viimeisesä kuvassa. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen luonnonlajeja! Eivät ne kaikki helppoja ja nopeasti lisääntyviä ole, mutta metsätulppaani on kuulemma, eikä minulla tuo kreikantulppaanikaan ole taantunut.
   Viimeisen kuvan yhdistelmä sattuu silmiin, mutta se on hyvä vain :-D

   Delete
 6. Syksyinen sipulinistutusurakka palkitaan, aivan mahtavaa ja monimuotoista kukkailoa. Sorkkaeläimistä huolimatta aion haalia sipuleita tänäkin syksynä.

  ReplyDelete
 7. Tummakurjenpolvi ehtii vähän vaivihkaa alkaa kansoittamaan ympäristöään.
  Tulppaaneja on vaikka mitä. Ihania ovat. Myös tuo alppikärhö Ruby on suloinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinhän se tekee, Samobor on levinnyt yhdestä pienestä Hollannista tuodusta taimesta (kuvittelin, ettei sitä saa Suomesta) ja kasvaa nyt siellä sun täällä. En valita :-)

   Delete
 8. Olipa taas nii monta tuntematonta tulppua mulle. Niinku erellisen postauksen narsissiiski. Toivottavasti peura-aita toteutuu, nii saarahan ihaalla torellista kasvirunsautta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivon, että peurojen vierailut ainakin vähenevät rutkasti - mieluiten kokonaan. Aitaprojekti jatkuu...

   Delete
 9. Kiitos tulppaaniesittelystä, ihana katsoa näitä lajikkeita kun juuri suunnittelen syksyn ostoja. Kreikantulppaani on täydellinen! Olisiko Raven kylmänsävyinen ja Samobor lämmin ruskeanpunainen, kuten sanoit. Mahtavia yhdistelmiä olet saanut aikaiseksi, ihailen sinua! SE aitahomma on ihan mahtava, jääkö vielä paljon puuttumaan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näin minäkin kuvittelin, mutta kun yritin sihdata kukkia oikein tarkasti, niin tuskin mitään sävyeroa sitten olikaan. Samoborissakin on lilaa kukassa, vaikka olin ajatellut sen ruskeamman sävyiseksi (nuori syrah v. kypsynyt bordeaux ;-)) Mutta ei sitten oikeastaan. Raven on ehkä hilkkuriikkisen tummempi. Joka tapauksessa nuo ovat aivan ihania!! Odottelen Lavender Pinwheelin kukintaa myös ihan homona.
   Vielä puuttuu joitakin kymmeniä metrejä aitaa. Kylätien varteen ehkä kyhään mieluummin risuaitaa, niin kuin siinä on jo osalla matkaa. Tuo riista-aitaverkko on vähän tympeä perinteisellä kylänraitilla kumminkin...

   Delete
 10. Ruby ja Balladet ovat kuin luotuja toisilleen. Ja sinulla on toissavuotista Texas Flamea. Omani ei enää tänä vuonna noussut. Löysin sitä syksyllä yhdestä nettikaupasta, mutta olikin loppuunmyyty. Tykkäsin kovasti sen tavasta muuttaa väriä kukinnan edistyessä.
  Puutarhassasi on jo lajeja hengästyttävä määrä. Kun peurojen ruokailu estyy, kaikki pääsee runsastumaan ja sitten me täällä ruudun toisella puolen vasta huokailemmekin ihastuksesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihmettelen, miten reippaasti nuo ovat nouseet uudestaan. Epäilen, että olen istuttanut niitä lisää, mutta en ole, ei löydy kuittia, ei etikettiä eikä mainintaa puutarhapäiväkirjassa. Samassa penkissä viime vuonna kukkineista Blushing Apeldoorneista ei näy mitään, tai sitten nekin ovat syötyjen joukossa, kun noita poikkaistuja naatteja on siinäkin penkissä. Niiden olisi pitänyt kukkia jo yhtä aikaa narsissien kanssa.
   Toivon, että puskat pääsevät viimein kasvamaan ja kukat kukkimaan!

   Delete
 11. Matkimalla oppii: https://www.youtube.com/watch?v=IuHnAq6PMT4

  Sietämätön kauneus jatkuu vain, näemmä! Texas flame -tulppaaneista mulle tulee kylläkin mieleen enemminkin Katalonian lippu kuin Texas (en tosin ole käynyt Texasissa sen paremmin kuin Kataloniassakaan, että siinä mielessä en tiedä vaikka miten texasmaisia olisivat) :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D Ihana Simon's Cat! Tuo pikkuinen on ylisöpö.
   Katalonian Lippu olisi huomattavasti mieleisempi nimi. Suorastaan ihmettelen, miten olenkaan ostanut Texas-nimisiä tulppaaneja, yök. Oikeaa konservatiivista junttilaa. Yyh. Ja sitten nuo oikein kukoistavat pihallani :-D Kataloniassa olen sentään asunut vuoden! Ja omistin itsenäisyyspuolueen kannatus-t-paidankin, tosin se hiutui lopulta pihatöissä riekaleiksi.

   Delete
  2. Kohtahan sen puolueen paitoja varmaan taas saisi, jos aikovat syksyllä äänestää :-D

   Ja ehkä voisit kapinallisuuden hengessä nimetä omalla pihallasi kasvavat Texas Flamet La Bandera Catalániksi :-S

   Delete
 12. Viidakkoaika on alkanut. Onpa sietämätöntä että laitoit "Texas Flamen" kuvan, olin jo unohtanut tuon kauneuden ja nyt sitä on pakko saada. Upea leimuava väriyhdistelmä ja papukaijan muoto. Minulla papukaijat nousevat yllättävän hyvin vuodesta toiseen. Kukat on isoja ja varsi edelleen korkea.
  Toivottavasti tummakurjenpolvet kansoittaa yhtä hyvin kuin puna-ailakki jonka jouduin kitkemään kokonaan pois, niin hyvin levisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosiaan, myös toissa syksyinen papukaijasekoitus nousi tänä keväänä kohtalaisen hyvin. Vanhoista Black Parroteistakin jaksoi jokunen kukkia. Papukaijoissa on kukan muoto mieleeni, niitä täytyykin istuttaa syksyllä lisää.

   Delete
 13. Hyviä ideoita saa aina matkia!
  Texas Flame on niin nimensä näköinen ja tosi ärtsy puna-ailakin parina. Jos on aamulla vielä unen pöpperössä, kun menee pihalle, niin tuo näky kyllä heittää unihiekat mäkeen. On se hauska! Kyllä tuota puna-ailakkia täytyy jostakin kaivaa kukkapenkkeihin. Nuo muut tulput ovat sitten niitä siroja ja kauniita söpöläisiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ikäväksesi (ja minun) joudun sanomaan, että kitkin tänään tuon oranssin penkin ja vedin kaikki puna-ailakit pois. Siellä kun kasvaa viime vuonna kylvettyjä pikku taimia, ruskosormustinkukkaa en edes löytänyt sieltä viidakosta... Toivottavasti jokunen taimi niistä on hengissä, edes yksi.
   Mutta ihan samaa mietin, että tuosta saa kyllä tehokkaan aamuherätyksen.

   Delete
 14. Ihania tulppaaneja sinulla, kauniit kuvat! Aurinkoista viikonloppua!

  ReplyDelete
 15. Niin kaunis tuo vaaleanpunainen Kärhö! Ja ihana yhdistelmä Tulppaanien kanssa. Samoin nuo Tummakurjenpolvet, ihanat värit! Erityisesti ehkä tuo vasemmanpuolinen on ihastuttava. Ja kyllä, joskus kuvaaminen on hankalaa, viimeksi pyysin lapsia kuvaamaan, koska itsestään ei saa muuten kuvaa ollenkaan :) Välillä tarvitsisi viidennen käden :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, viidennen käden :-D
   Kyllä kaikki kukat vaan on niin ihania.

   Delete
 16. Onpa Texas Flame upea! Istutin punavalkoisa kaksi pussillista eikä tullut niitä yhtäkään, vain 2 valkoista vanhaa ja yksi muu tulivat. Syy: myyrät. Naapurimme istuttaa tulppaanit koreihin, ja sain yhden malliksi, että jos vielä jaksaisin kerran yrittää...Huoh!

  Nyt on alkanut alppikärhöjen prime time. Puutarhassa jotain sinistä on aina ihanaa.

  Ihan muuhun asiaan eli jos sinun pitäisi valita, kumman värin valitsisit puutarhakalusteisiin isossa puutarhassa, valkoisen vai sinisen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myyrät ovat viheliäisiä kukkasipulien kanssa. Moni istuttaa verkkoon tulppaanit ja liljat, jotta saa niistä itsekin nauttia. Meillä taas niiden tuholainen iskee verson noustua maasta. Pahat ja tehokkaat on meillä viholliset.
   En ole ollenkaan valkoisten kalusteiden ystävä, valkoinen ei vanhene kauniisti, vaan harmaantuu rumasti. Ja talvella siitä väristä saa muutenkin yliannostuksen,. Ehdottomasti laittaisin siniset kalusteet! Se onkin yksi kivoimmista puutarhakalusteiden väreistä. Ja salvianvihreä myös.

   Delete
 17. Kauniita väriyhdistelmiä ja kuinka taidokkaasti analysoit värejä ja muotoja ja eri kasvien yhdistelmiä.. blogiasi lukee kuin ihanaa kirjaa.. eikös niitä kirjoja olekin jokunen syntynyt..
  Pahuksen peurat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos sanoistasi! Kaipa kaikki kotipuutarhurit tekevät samaa... tarkkailevat koko ajan kasvejaan ja miettivät, sopisivatko ne kuitenkin paremmin johonkin toiseen kohtaan :-D Tai sitten ihailevat niitä muuten vain. Tähän aikaan vuodesta sitä ihailtavaa riittääkin, kaunista vehreää aikaa!
   Olen jo vetänyt riista-aitaa suurelle osalle tonttiani, joten kukat lienevät jo paremmin turvassa kuin pari kuukautta sitten :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!