Thursday, 8 June 2017

Viimeiset narsissit

Narsissit kukkivat yhä vain, minkä voi nähdä tästä eilisiltaisesta kuvasta. Odottelimme sadetta (yön aikana sitä tulikin lähes 5 mm, jihuu!). Kostean kevätniityn narsisseista viimeiset kukkivat vieläkin. Ennätys!

June Daffodils
The daffodil season goes on and on... it is quite incredible that some of them are still in bloom!


Nunnannarsissi 'Regeneration' on raikkaan värinen ja sointuu kesäkuuhun yhtä lailla kuin kevääseen.


Muotopuutarhasta löytyi jymy-yllätys. Yksi aito nunnannarsissi, ei jaloste, vaan luonnonmuoto, kukkii! Tämä ei näytä hääppöiseltä, mutta tuntuu sitäkin ilahduttavammalta. Näiden ruohonkorsimaisia lehtiä on vaikea edes huomata, niinpä olen ollut hieman epätietoinen siitä, onko näitä enää puutarhassani vai ei. Nyt on todiste, että on! Joku on käynyt nakertamassa kukkaa, ehkä sama tyyppi, joka on nakertanut pihaesikoidenkin kukkiin hassuja pikku lovia.
Tungin nakkisormeni kuvaan, jotta siitä tajuaa, miten pieni ja siro kukkanen on. Se on oikea aarre!


Toinen mikroskooppinarsissi on 'Avalanche'. Tämä on aikoinaan kukkinut huomattavasti korkeampana metsäpuutarhapenkissä, mutta hävisi sieltä yhden vuoden jälkeen. Syksyllä istutin uuden yrityksen parempaan maahan, mutta tässä saattaa olla kuivaa ja paaheistakin. Tasetti on vain muutaman tuuman mittainen kukkakimppu! Hurmaava.


Tässä vielä tuoreempi kuva, kun kukkia on avautunut enemmän. Supersuloinen pikkuinen, toivottavasti tämä nyt asettuu ja viihtyy. Nytkään näistä ei kuki kuin yksi sipuli, muut ovat puskeneet vain lehtiä.


Hobittipenkissä syklaaminarsissi 'Bilbo' lopettelee ja 'Red Hobbit' -akileija on tulossa kukkaan. Harvinainen yhteispotretti!

Saniaistarhassa ihanaakin ihanampi nunnannarsissi 'Sailboat' kukkii vieläkin. Yli kuukausi kukassa...!


Sitten on tämä. Tein vierailun yhdelle saaren vanhalle pihalle ja löysin sieltä kerrottua valkonarsissia, ilmeisesti 'Plenus' (ent. 'Albus Plenus Odoratus'). Kylläpä on aarre! Mieletön tuoksu. Näitä ei tahdo löytyä kaupoista, täytyy tehdä löytöretkiä vanhoille pihoille.


Nunnannarsissi – Narcissus jonquilla ja Jonquilla-Ryhmä
Syklaaminarsissi – N. Cyclamineus-Ryhmä
Tasetti – N. Tazetta-Ryhmä
Valkonarsissi – N. poeticus

27 comments :

 1. Kauniita narskuja. Varsinkin nuo pienet ovat tosi söpöjä.
  Täällä on torvinarsissit vielä täydessä kukassa ja yhdessä penkissä tähtinarsissit vasta avaamassa nuppujaan. Syynä myöhäisyyten viileä kevät. Mutta kyllähän nuo narsissit kesäkukkinakin ovat kauniita. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika kiva! Tai kyllä niitä saikin odotella... mutta pitkä kukinta-aika on huippujuttu. En tiedä, onko mulla ikinä aiemmin kukkinut yksikään narsissi kuukautta ja kahta päivää, niin kuin tuo Sailboat.

   Delete
 2. Saaresi taitaa oikeasti olla oikea paratiisi. Kauniit narsissit, nyt niistä on saanut nauttia pitkään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsissiparatiisi ainakin! Ihanan pitkään. Voi että. Mikä lahja.

   Delete
  2. Korjasin tekstiäni, olin väsyneenä kirjoittanut niin, että saattoi ymmärtää nunnannarsissin kasvavan täällä villinä (puhuin pelkästä luonnonnarsissista ja olin unohtanut nunnan :-D). Ei sentään! Mutta ihanan pitkä kukintakausi niillä on. Saariston etuja on pitkä kevät, se alkaa aikaisin ja meri pitää lämpötilat viileinä pitkälle kesäkuulle.

   Delete
 3. Regeneration on todella upean värinen. Sinulla on aivan mahtava kasvikokoelma.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minustakin Regeneration on aivan upea, jännä käänteinen väritys kuin narsisseissa yleensä, ja pitkä kukinta-aika. Kyllä näitä on kertynyt ja koko ajan kertyy lisää :-D Nyt riista-aidan pystyttämisen myötä taidan villiintyä vallan, mopo karkaa lopullisesti.

   Delete
 4. Ihania narskuja. Söpöjä nuo pikkuruiset! Meillä ei montaa narsissia kukkinut..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi! Mikähän syynä siihen. Täällä taas moni kukki, joka on pitänyt useita välivuosia. Toivottavasti siellä taas ensi keväänä on narsissiloisto!

   Delete
 5. Ihania narsisseja sulla.

  ReplyDelete
 6. Replies
  1. Nuo sirot ovatkin kauneimpia. Sama kuin tulppaaneissa, ohutvartisissa on sitä jotakin. Ne paksut pönäkät tuovat toki väriä, mutta ne sirot ja kaartuilevat (tai narsissien tapauksessa silti suorat) ovat hurmaavia. Niin keveitä. Tuo Sailboat on kuin minikokoinen pyrähtelevä lintu tai perhonen.

   Delete
 7. Meillä kävi myös niin että Narsissit kukkii huomattavasti vähemmän kuin aiempina vuosina. Mullakin näky nousseen jotain hentosempia valkoisia pikkunarsisseja, mut en ole laittanu lajikkeita talteen niin eihän sitä enää muista mitä on tullu istutettua. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmillista, että on huono narsissvuosi! Täällä taas tuntuu tavanomaista paremmalta. Höh. Toivottavasti ensi vuonna taas on hyvä vuosi.

   Delete
 8. Plenus tuoksuu hurmaavasti, mutta se ei oikein jaksa kannattaa kerrottua kukkaansa. Se on harmillista. Se varmaan kannattaisikin kerätä maljakkoon sisälle. Siellä sitä voisi oikeasti ihailla sekä sen kauneutta että tuoksua.
  Nuo kaikki pikkuruiset narskut ovat suloisista suloisimpia. Mikä ihana narsissiniitty!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa, tämäpä kiinnostava tieto! Nämä "Plenukset" ovat nimittäin aika pienikukkaisia. Mietinkin, onkohan tämä lainkaan sitä laatua, mutta valkonarsissi tämä on selvästi, oranssin torven jäänteitä voi erottaa terä/kehälehtien seassa. Tai sitten nämä kasvavat kuivassa paikassa tai tiheästi, mikä saa kukista pienemmät.
   Maljakossa tuoksu on melkeinpä liiankin voimakas, mutta ihana kyllä! Miksipä ei keräisi pihalta niitä maljakkoon, jotka pyrkivät kaatuilemaan.

   Delete
 9. Ihania aarteita! Minullakin monet narsissit kukkivat vielä -samaan aikaan liljakukkaisten tulppaanien kanssa. Tämä on ollut tavallista huonompi narsissivuosi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi on joitakin narsisseja kuitenkin! Jännittäviä kukkayhdistelmiä tulee, kun normaalisti eri aikaan kukkivat ovatkin nyt samaan aikaan kukassa.

   Delete
 10. Ihania pieniä aarteita. Peurat eivät ilmeisesti näitä syö mutta näköjään joku muu syö.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joku hyvin pieni on syönyt vain tuota yhtä kukkaa (ja pihaesikoita, ja raparperinlehtiä!) Aika hassu tuo pienen suun puremajälki on, ei voi olla vihainen, kun hän jättää osan kukasta jäljelle, toisin kuin peurat.

   Delete
 11. Istutin syksyllä ensimmäisen kerran Sailboatia ja täytyy sanoa, että se on ihana. Onkohan se niin, että noilla pienillä on paremmat edellytykset säilyä ja lisääntyä?
  Kylmästä keväästä lienee jotain iloa ja hyötyä, kun kevätkukkien kukinta kestää ja kestää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti! Jotkin nunnannarsissit, kuten tuo Regeneration, ovat viihtyneet erinomaisesti, vaikka luonnon nunnannarsissi onkin krantumpi, ja joku pieni Baby Moon vaikuttaa tykkänään hävinneen. Sailboat on huippu-viehko.

   Delete
 12. Narsisseista ihanimpia ovat juuri nämä pienet ja vanhat!

  ReplyDelete
 13. Narsissit 😍 Niin kauniita! Täälläkin hyvä ja pitkä kukinta. Koska manuaalipuutarhapäiväkirjani jäi viime vuonna alkusyksystä rankkasateeseen, mun pitäis hiukan päivittää, mitä oikein tuli istutettua. Kaikki lienee tallessa, mutta hiukka hieroglyfia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voihan hieroglyfi! Toivottavasti saat siitä vielä jotakin selvyyttä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!