Monday, 8 May 2017

Orvokkionnea ja vähän vuokkoakin

Ensiksi ihan muu kasvi kuin orvokki. Viime vuonna alppipenkkiin istutettu mätäslaukkaneilikka on talvehtinut erinomaisesti ja on alkanut kukkia!

Small Is Beautiful
Need I say more – just look.

Sitten vuokkoasiaa. Monin paikoin on raportoitu valkovuokkojen kukinnasta, meillä täällä ne ovat aina hieman myöhäisempiä. Ensimmäinen valkovuokko, joka tulee kukkaan, on 'Virescens'.

Valkokukkaisissa ei näy vielä edes nuppuja, mutta valoisalla paikalla kasvava hämyvuokko (punertavakukkainen valkovuokko) on jo nupulla.

Balkaninvuokot ovat tänä keväänä vedossa. Ne vaihtelevat kovasti, eivät kuki kaikkina vuosina lainkaan ja joskus en löydä edes lehtiä, tai en vain huomaa.

Vaaleanpunakukkainen 'Charmer' on todellinen hurmuri.


Keltavuokkokin ailahtelee, luulin sen jo hävinneen puutarhastani, kun tänä keväänä löysinkin sitä sekä alkuperäisestä paikasta että kohdasta, johon olin hieman jakanut sitä joskus. Ensimmäinen kukkanuppukin on esillä!


Sitten ihaniin orvokkeihin. Kukkakaupan ruukkuorvokitkin ovat ihan kivoja, mutta ei ole näiden pienikukkaisten luonnonlajien voittanutta. Tämä tyyppi on pihani alkuasukas, aho-orvokki.


Ensimmäinen kukassa oli kuitenkin ystävältä saatu jokuorvokki, joka asustaa saniaistarhan uumenissa. Tämä on aivan ihana tummansininen, joka alkoi kukkia jo yli viikko sitten. Metsäorvokki kenties.

Räntäsateisessa aamupäivässä löysin viimeisen ilostuttajan. Muotopuutarhassa ruusun alla on alkanut kukkia "Toves viol" -nimellä hankittu orvokki. Miten nämä voivatkin olla niin mahdottoman kauniita!

Viimeksi kaivattiin esittelijää. Sehän tiedetään, mitä puutarhaesittelijät räntäsateella tekevät. Tämän parempaan he eivät pysty, anteeksi vain.
Nyt aurinko jo pilkahtelee, mukavaa viikon alkua!


Aho-orvokki – Viola canina
Balkaninvuokko – Anemone blanda
Keltavuokko – A. ranunculoides
Metsäorvokki – Viola riviniana
Mätäslaukkaneilikka – Armeria juniperifolia
Valkovuokko – Anemone nemorosa

40 comments :

 1. Kyllä on kauniita nuo luonnonorvokit, ihanaa kun esittelet kaikki pienetkin. Maharapsuja Ransulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pienet ovat vaarassa, ettei niitä edes huomata, kun ovat niin pieniä! Onneksi nyt tuli huomattua ainakin nämä. Ransu kiittää!

   Delete
 2. Vuokot ovat niin kauniita ja suloisen herkkiä kukkia; sinulla niitä onkin monenlaista! - Emäntä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, ja lisääkin on, kunhan alkavat kukkia niin kuvaan :-)

   Delete
 3. Oijoi tuota 'Charmeria'<3

  Minä taidan otta kohta mallia Ransusta, sillä täällä sataa lunta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi ei - nyt saisi jo olla ihan kunnon kevätsäät. Toisaalta, sohvalla loikoilu ja pään tyynyyn painaminen ei ole mikään huono ajatus ikinä.

   Delete
 4. Voi, mitä suloisuuksia!
  Minäkin kirjoitin tänään vähän samasta aiheesta. (Meillä ei tosin näin mahtavia kaunottaria asusta) Keväällä pieni on jotenkin suurta. Miten pienet kukat ja jopa nuput voivatkaan ilahduttaa niin paljon. <3
  Kevään kukissa on jotain sellaista herkkyyttä, jota ei enää kesän kaunottarissa ole.
  Meillä tuli äsken taas räntää ihan vaakatasossa, mutta onneksi nyt paistaa aurinko. Mutta onneksi pientä edistystä on sentään tapahtunut. Sinivuokot ovat kukkineet ainakin kolme viikkoa, joten on tästä kylmyydestä iloakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä: pieni on suurta :-)
   Huh mikä keli. Täälläkin tuli sekä räntää että aurinkoa, kyllä kevät tästä etenee pikku hiljaa. Ihanaa tuo pitkä kukinta-aika!

   Delete
 5. Keltavuokko. Jooh...Ostetaan ensi keväänä, kun en sitä tänäkään vuonna ostanut.
  Ihania kaikki pienet ja herkät ja söpöt. Ja Lansu 💜

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keltavuokko on ihana ja kuulemma leviää kovasti, sitä olen odotellut kymmenen vuotta :-D

   Delete
 6. Joskus olen koittanut kasvattaa balkaninvuokkoa mukuloista, onnistumisprosentti melkoisen huono. Nyt ostin Sundilta kukkivan yksilön, toivon sille menestystä! Samaisesta paikasta löysin myös perhosorvokin, sen kukintaa odotan innolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti se viihtyy! Olisivatko nuo sitten hieman talvenarkoja.

   Delete
 7. Miten monta erilaista vuokkoa. Minun keltavuokkokokeilulle taisi käydä huonosti, ei ole näkynyt istuttamisen jälkeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi hitsi! Mutta ei minunkaan keltavuokko ole joka vuosi näyttäytynyt, joten ehkä sinunkin vuokossasi kuitenkin henki pihisee siellä paksussa juuressa mullan alla.

   Delete
 8. Violer är bland de vackraste blommorna som finns, kankse just för att de är så späda. Fast nog blir man glad av alla vackra vitsippor också :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pyttelilla blommor på några centimeter hög stjälk = oemotstångligt. Vitsippor blir en så vacker matta i skogen.

   Delete
 9. Voi mitä pieniä suloisuuksia. Tuo "jokuorvokki" on kuvasta päätellen mitä ilmeisemmin tuoksuorvokki. Se tuoksuu nimensä mukaisesti ihanalta ja sitä hyödynnetään siitä syystä myös hajuvesissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä se taitaa ollakin, kun on noin tummat kukat. Täytynee käydä maahan makaamaan ja nuuhkimaan :-D Olen varmaan jo hullun maineessa valmiiksi kumminkin...

   Delete
 10. Eri paikoissa on ihan erilaiset kukinta-aikataulut. Meille ne luonnon omat valkovuokot kukkivat eri kohdissa eri aikoihin, mutta ekat ovat olleet viikon kukassa.

  Ransu tietää, mitä räntäsateella kannattaa tehdä. Kylmyys taas hiipi päivän mittaan tännekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On jännää, miten isoja eroja on. Sini-ja valkovuokoista raportoidaan aina mantereelta aikaisempia kukintoja kuin täällä, sen sijaan jotkin muut lajit ovat täällä aikaisempia.
   Kamalan kylmää nyt onkin!

   Delete
 11. Ihanat! Haluaisin niin balkaninvuokon menestyvän. Se on ihana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti saat sen menestymään! Minulla ovat pari yksilöä sinnitelleet vuodesta toiseen, nyt näyttää olevan tuossa vaaleanpunaisessa runsaampi kasvusto kuin koskaan tähän asti.

   Delete
 12. Ihku mätäslaukkaneilikka! Vuakokki on hianoja, tua 'Charmer' namu! Vuasi sitte hommasin uusia vuakkoja aika monta ja yllätyksekseni tuntuu kaikki olevan hengis. Muutamas jopa nuppujaki. Ihanat narskut erellises :)

  ReplyDelete
 13. Ransuli näyttää sohvan kokoiselta - vaan eihän hän pieni ookaan <3
  Terveisiä ja pusuja myös mustalle pojalle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musta poika istuu tässä pöydällä vieressäni ja kehrää hiljaa terveisensä :-)
   Ransuli ei ole pieni, eikä sohva iso, niinpä...

   Delete
 14. Voi miten ihana tuo mätäslaukkaneilikka onkaan, tahdon sellaisen - siis ostoslistalle! Vuokot ovat ihania, valkovuokot ovat jo kukkineet hyvän tovin, keltavuokot nostaneet päätään, muut vuokot odottelevat lämmintä ilmaa, mutta taivaalta tulee vain sitä valkoista aina vain!

  Kiitos siitä katalasta osoitteesta...aikaa vierähti tutkimusmatkalla narsissien ihmemaassa...hankintalistaa niistäkin pitää alkaa tekemään.

  Voiko olla ihanampaa kissaa kuin Ransu, oikea asenne! Eihän ulos voi mennä kun maa on kylmä ja tassuja paleltaa, pitäisi piian nyt sen verran huomata!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ostin mätäslaukkaneilikan viime vuonna Turusta Viherlassilasta, jospa heillä olisi sitä tänäkin vuonna!
   Anteeksi vain siitä katalasta osoitteesta :-D Mutta on se kyllä aika ihana... valikoima on "riittävä" narsissihullulle, ainakin johonkin asti...

   Delete
 15. Oivasti hoitui esittely tuollakin tavoin!

  ReplyDelete
 16. Onpa kaunista ja niin herkkää. Kauniita ovat orvokit ja myös vuokot. Halaukset Ransulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu kiittää! Nämä pienet kevätkukkijat ovat aivan ihania.

   Delete
 17. Nyt oli hyvin esitelty, kyllä ammattipuutarhaesittelijä osaa hommansa :P

  ReplyDelete
 18. Aivan ihana tuo Charmer. Ei näy meillä vielä mitään alkuja Hämyvuokosta :( Toivottavasti on vaan myöhässä.
  Ransu se osaa ottaa elämän rennosti :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niissä on niin kaposet alut, kuin pikku risuja, ettei niitä edes huomaa, kun ovat tummia. Valkovuokot ovat hyviä pärjäämään, kun niillä on mehevä ravintoa varastoiva juuri. Varmasti ovat tallella - kunhan kukaan ei ole kaivanut niitä vahingossa ylös esim. syysistutuksia tehdessään. Mää olen tainnut tuolla tavoin hävittää yhden punaisen palloesikon, olin laittanut tukun krookuksia juuri sen kasvupaikalle.

   Delete
 19. Meilläkin on noita punertavia vuokkoja. En ollut tiennytkään, että ovat hämyvuokkoja. On sulla aivan mahtavat vuokkovalikoimat orvokeista puhumattakaan. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, punertavat ja sinertävät valkovuokot ovat hämyvuokkoja, hassu nimi :-D
   Tämä on vasta alkua!

   Delete
 20. Erityisen muhkea tuo sohvaorvokki :-D
  T. Raija

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!