Sunday, 7 May 2017

Narsissiuutisia

Ah kevätillan valoa! Ensimmäisen kukintavuoron narsissit alkavat olla täydessä kukassa.

Light Evenings
Is there a more glorious sight than fresh daffodils in late evening spring light?


Kauluskukkainen 'Orangerie', seuranaan balkaninvuokko 'Charmer'.


Sitten avautuu uusia lajeja. Viime keväänä kukkivana ruukussa ostettu 'Genève'. Rakastan näitä valkoisia torvinarsisseja! Tai ei tämäkään puhtaanvalkoinen ole, mutta ihana hailakka kermanvaalea, viilin samettipinta.


Narcissus moschatus, toinen lähesvalkoinen torvinarsissi. Joidenkin lähteiden mukaan tämä on keltanarsissin alalaji N. pseudonarcissus ssp. moschatus.


Saniaistarhakin sai syksyllä ensimmäiset narsissinsa – olen toden teolla vakavasti aloittanut puutarhani kansoittamisen niillä. Tämä on ihastuttava sirokukkainen 'Sailboat', nunnannarsissi. Kaikissa nunnissa taitaa olla kauniin kapeat lehdet ja sirot kukat.

Syklaaminarsissi 'Jetfire' pistää parastaan. Tätä ei voi olla rakastamatta.


Sitten tärkeä tiedotusasia. Edellisessä narsissijutussa mietin tämän lajiketta. Löysin 'Cotinga'-syklaaminarsissin etiketin arkistostani, mutta avautuvat kukat olivat liian keltaisia. Kunnolla avauduttuaan näissä on kuitenkin 'Cotingan' värit: valkoiset kehälehdet ja oranssiin vivahtava torvi, eli kyllä nämä ovat sitä (vaikka istutuskiireissä olinkin kirjannut nämä eri penkkiin, mutta viime syksyn istutussessio olikin tavanomaista hätäisempi).
Torven hailakka verigreippimehu-sävy on todella herkku, vai mitä? Verigreippisorbettia? Vesi herahtaa kielelle!
Iloisia narsissilöytöjä kaikille muillekin!


Balkaninvuokko – Anemone blanda
Keltanarsissi – Narcissus pseudonarcissus
Nunnannarsissi – N. Jonquilla-Ryhmä
Syklaaminarsissi – N. Cyclamineus-Ryhmä

34 comments :

 1. Narsisseista minäkin tykkään vuosi vuodelta enemmän, värejä tulee lisää. Tulppaanit on ihania, mutta valitettavan lyhytikäisiä kun taas narskut porskuttavat vuodesta toiseen täällä nelosellakin. Nyt sairastellessa se on ollut iso juttu, kun aina ei jaksa oikeaan aikaan puuhailla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsissit ovat tosiaan ihania, kun tulevat automaattisesti, kun ne on kerran istuttanut. Jotkin ovat talvenarkoja, mutta näitä kestäviäkin piisaa vaikka minkä näköisiä.

   Delete
 2. hmmh...oli vaikea pysyä plokkauksen tarinassa mukana, koska kukaan ei toiminut esittelijänä. Sulas ensin nuo lumet, niin jotain ehkä maasta nousisikin ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, esittelijä puuttui! Toivottavasti siellä pian lumet häipyy.

   Delete
 3. Ihanat! Meillä on narskuja aivan liian vähän..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heti muistiin kalenteriin syyskuun kohdalle sitten ;-)

   Delete
 4. Ihanat. Narsisseista löytyy niin paljon variaatioita. Meillä on ensimmäiset kukassa, suurin osa vasta pinnistellyt maan pinnalle. Enemmänkin siis mahtuisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että sesonki on alkanut!

   Delete
 5. Narsissiuutiset ovat uutisista parhaimpia! Ihania kaikki, vallankin nuo pienet! Ne ovat vallanneet muutama vuosi sitten narsissirakastajan sydämen täysin, mitä pienempikukkainen sen parempi, mutta syklaami-, nunna-, moschatus-, orkidea- ym. kaikki pikkunarsissit ovat ihania. Noihin kaulusnarskuihin en ole kovin ihastunut, mutta niitäkin Kivipellossa kasvaa! Meillä kasvoi joskus tosi miniatyyristä 'Haweran' tapaista pikkunarskua, se katosi jonnekin valitettavasti ja uutta samanlaista en ole löytänyt. Oletko sellaiseen missään törmännyt, jos olet niin vinkkaatkos.

  Narsissien heräämistä meillä vielä odotellaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pienet ja sirot ovat ihania, harmi, että virvanarsissi jää aina kovin lyhyeksi iloksi. Tasettityypit kuten suloinen 'Minnow' ovat myös häipyneet parin vuoden jälkeen, samoin luonnon nunnannarsissi, kantamuoto, tai sitä on enää hyvin vähän. 'Baby Moon' näyttää myös olevan aika heikossa hapessa.
   Olen parina vuonna osallistunut ystävän kanssa kimppatilaukseen Nijsseniltä, heillä on vaikka mitä herkkuja. Varmaan orkideanarsissien ryhmästä voisi löytyä muutakin pientä ja mieleistä kuin 'Haweraa'. Tässä Nijssenin orkidearyhmäosasto, tällä sivustolla on uudistumisen jälkeen hieman hankala suunnistaa, koko narsissiosasto löytyy linkistä "Narcissensite" sivun alaosassa ja sitten narsissit on ryhmitelty ryhmän mukaan numeroittain (5 on orkideat): https://nijssentuin.nl/156-division-5

   Delete
 6. Vaaleat torvinarsissisit näyttävät tooosi hienoilta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne on kauniita! Muistan ne Englannista entisen kouluni pihasta laajoina alueina isojen puiden alla, siellä taisi olla 'Mount Hood', se on korkea ja näyttävä. Mieletön näky, kun kukkia on tuhansia.

   Delete
 7. Voi mahoton paikka! Meillä on narsissit ja tulppaanit vielä alkutekijöissään, vain lehdet on vasta tulossa. Sulla on jo niin kesäistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi mahoton! Nyt alkaa olla kevät parhaimmillaan :-) Toivottavasti pian sielläkin. Katsoin just Kokkolan suunnalla olevan blogin kuvia, virvaliljoja ja krookuksia, hitsi, kun oli lämmin maaliskuu, ne kukkivat jo ajat sitten täällä, vaikka sen jälkeen tulikin uudestaan kylmää. Mutta ihanaa, jos jotain kumminkin jo kukkii, se on edistystä.

   Delete
 8. Kauniita ovat. Se vaan pn tylsää, kun kukat ovat kukkineet, niin ne lehdet :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitten muu kasvillisuus peittää lehdet... täytyy sanoa, että mulla ne ei pistä ollenkaan silmään. Mutta olenkin istuttanut pääosan narsisseista vähän villimmän oloisille paikoille, ei kukkapenkkeihin, kun monet narsissit leviävät niin reippaasti. Parempi puiden alla ja pensasistutuksissa.

   Delete
 9. kauniita narskuja! Olisivatkohan ne tarpeeksi sitkeitä pensasaidan päätyyn syrjäyttämään nokkosia, minkä juurakkoja revin kottikärryllisen talkoopäivänä maasta... Niin vai maistuisivatkohan ne liiankin hyvin citykaneille tai, jopa viimesimmälle lähiövitsaukselle, rotille? :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. En nyt ihan uskalla luvata niiden nokkosta syjäyttävän... mutta ainakin ne jaksavat varmaan puskea nokkosenkin juurakosta läpi, narsisseilla on hyvä elinvoima. Nokkosen juurakko kun menee pinnassa ja narsissinsipulit syvemmällä, niin en usko syrjäyttämiskykyyn. Mitähän siihen keksisi... noh, jonkun muovi/kangaskatteen tietysti pariksi vuodeksi, sillä se varmaan kuolee. Toisaalta, nokkonen lähtee niin helposti tuolleen vetämällä pois, se on aika helppo kitkeä (kunhan ei ole ikivanhaa juurakkoa, mitä todennäköisesti kiskoit - mutta nyt se on tehty!).
   Augh, rottia... En usko, että narsissit niillekään maistu, ei kaneille ainakaan. Narsisseja kannattaa istuttaa! Justiin tuollainen pensasaidan päätypaikka on niille oikein otollinen, saavat levitä rauhassa.

   Delete
 10. Narsissit on oivallisia. Ja mieluummin niitä kuin tulppaaneja jotka ovat yhden kesän ilo. On tuo Cotinga vain sitten kaunis. ja tämän postauksen jälkeen taidan laittaa muistiin että syksyllä syklaaminarsissin sipuleita ostoslistalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt en ole varma, lukeeko paketeissa useinkaan narissin laji, mutta jos siellä (varmaan pienellä präntillä takapuolella) on sana cyclamineus, niin siitä tietää, että on näistä tosi aikaisista syklaaminarsisseista kyse. Nämä ovat ihania, kukat ovat lyhyeen varteen nähden tosi suuria. Toissa syksynä istutettu 'Jetfire' on runsastunut jo hienosti, en muista, montako sipulia laitoin, korkeintaan kymmenen, ja nyt kukkia on jo parikymmentä!

   Delete
 11. Uijui, oikea narsissikokoelma. Upean näköiset tuossa kivimuurin edustalla. Ihailen näitä täällä, meillä kuivassa ei viihdy kuin runoilijannarsissit jne. Sinun puutarhassasi ne näyttävät niin kauniilta ja tyylikkäiltä, aivan kuin englannissa :) Ihana katsoa kuvia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mietin itsekin just eilen pihalla istuskellessani tuota, että tässä savisessa alarinteessä, jota useampi lähdekin vielä kastelee, ja aurinkoa riittää, viihtyvät justiin narsissit erinomaisesti. Niitä lisää! Tuhat uutta lajia syksyllä ;-)

   Delete
 12. Oi oi! Suloisia haaleat vaaleat narsissit. Tosi söpöjä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, niin on, kauniita eikä sellaisia päällekäyvän keltaisia yhtään. Narsisseissakin on eteerisiä blondikaunottaria :-)

   Delete
 13. Ihania narsisseja, nimet vilisevät silmissä, ihailen teitä lajien tuntijoita, kun usein tulee vaan ostettua sipuleita kuvan perusteella, sen ensmpää lajikkeita mieleen painaen. Tätä asiaa minun täytyy alkaa oikeasti treenaamaan:) Siis savinen maa kelpaa narsisseille - miksiköhän minulla on niin vähän noita savimaasta pitäviä? Tuokin asia täytyy syksyllä korjata, sillä savea meillä riittää!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, nyt syksyllä hankit narsisseja, ne on harvoja sipulikukkia, jotka oikein viihtyvät savimaassa! Muita ovat kirjopikarililja ja lumipisarat (Leucojum). Lumikellokin on varmaan ihan jees savimaassa, kun se ei tykkää, että maa kuivuu kesälläkään.

   Delete
 14. Meillä vasta nousussa, kukkia saa vielä vähän aikaa odottaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, harmillisesti tulee kylmä rintama hidastamaan kukinnan alkua. Olisi kivaa, että se pitkittäisi kukintaa mahdollisimman kauan.

   Delete
 15. Ihanat narsissit! On tosi kiva päästä fiilistelemään sinun narsissikevättäsi, meillä kun vasta muutama lehdenkärki pilkottaa.

  Minulla on sama tavoite eli lisää narsisseja joka vuosi. Lauantaina istutin maahan osan kevään ruukkunarsisseista eli perunanarsissit ja 'Pipit'it. Syksyllä sitten lisää - mieluiten pieniä ihanuuksia :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi säätiedotus ei lupaile pitkää kylmää kautta, jos sielläkin narsissit kukkisivat kohtapuoliin sopivasti. Voi että, 'Pipit' on niin raikas! Sitäkään minulla ei vielä ole.

   Delete
 16. Härliga blommor, kan känna doften ända hit. Det här är den absolut bästa tiden på jorden, just före träden får blad...

  ReplyDelete
  Replies
  1. När de vita börjar blomma är doften utrolig. De har rätt, just det här tiden är det bästa som finns.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!