Friday, 5 May 2017

Nyt ollaan herkun äärellä

Täältä tullaan, sanoi parsa ja puski pintaan. Seuraavana päivänä sillä oli kaksi kaveria ja sitä seuraavana viereisetkin parsat olivat tehneet versoja. Kohta saadaan parsarisottoa!

Here We Come Again
Here we come, said the first asparagus, and the next day there were many more! I have a mind to make this spring's first risotto con crema di asparagi very soon. Yummmm...


Parsat viihtyvät kaivonrenkaassa. Viereiseen renkaaseen kylvin retiisiä ja hajuhernettä. Taimmainen penkki olisi tarkoitus saada valmiiksi mitä pikimmin, sillä siihen olisi tulossa perunaa, joka on jo itämässä. Ransu esittelee.


Huh, kauheen rankkaa tää esittely!

30 comments :

 1. Hyvän homman teit Ransu. Olispa luksusta syödä itsekasvatettua parsaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on - suoraan maasta kattilaan, parempaa ei olekaan.

   Delete
 2. Nam. Ja Ransun pitäisi saada lisää liksaa ( raskaantyönlisä).

  ReplyDelete
 3. Oh, tuoretta parsaa, se on ihanaa.
  On ransulla sama homma kuin meillä Himmulla, vahtia kaikkea, Kovaa työtä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, valvominen ja huomionkerjuu on raskasta puuhaa ja vaatii paljon ravintoa.

   Delete
 4. Sparris är så gott! Jag har förstått att den sprider sig lätt men min tycks ta god tid på sig, vi har knappt vågat smaka då den ännu är så liten. Men kanske den exploderarsen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Inte heller jag tycker att den sprider snabbt, men varje år kommer några skott mera. Jar tror att ni kan skörda de första sparrisar nu :-) Det ska tillverka nya sen.

   Delete
 5. Meillä ei ainakaan vielä nouse. Toivottavasti pian! Lämpö väsyttää. Mikkikään ei ollut ollenkaan yhteistyökykyinen eilen. Meni vain varjoon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi Mikkiä! Toivottavasti parsa pian nousee. Äkkiä ne ilmestyivät, nenänpää mullan pinnalle ja sitten parissa päivässä noin monta senttiä. Huomenna saattaa olla risottopäivä.

   Delete
 6. Nam ja maiskis! Olemme syöneet kahtena päivänä peräkkäin parsaa. Löysin sitä yllättäen luomuna kaupasta. Silti oman maan parsalle ei löydy voittajaa!!! Täällä saadaan vielä odotella jonkin aikaa, täytyisi varmaan tehdä kokopenkki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nam nam! Tuoreus on tässäkin se viimeinen goumetsilaus, kuten muissakin vihanneksissa. Kohopenkki lämpenee muuta avomaata nopeammin, tai rinnepaikka, on just hyvä aikaisuutta ajatellen!

   Delete
 7. Jokos parsat siellä rannalla noin nostavat päätään, meillä ne nukkuvat vielä katteen alla! Perunat täälläkin itämässä, ihanaa että sielläkin - mitäs lajiketta viljelet?

  Voi sinua pikkuista Ransua, toivottavasti mamma palkitsee sinut ruhtinaallisesti, esittely on voimille ottavaa puuhaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä vain! Mutta tänne ei tullutkaan vappuna lumipeitettä, vaikka taivaalta tuli. Minulla on kokeilussa Annabelleä ja Colombaa. Täytyykin tästä lähteä penkinrakennuspuuhiin!

   Delete
 8. Onhan se uuvuttavaa, tuo puutarhakissana olo :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On näköjään. Se on aivan uupunut vieläkin!

   Delete
 9. Puutarhapäällikön virka voi olla uuvuttava, tsemppiä Ransulle :D
  Meillä meinattiin rohkeasti laittaa perunat maahan tänä viikonloppuna, harson alle aluksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu kiittää! Taitaa juuri heräillä päikkäreiltä. Oli pakko ottaa unet, kun lähti mukaani rantaan viemään roskia - totaaliuupumus, kaiken muun homman päälle! Pieni kissa se kuitenkin vain on ;-)
   Voi että, mäkin istuttaisin, jos saisin tuon viljelylaatikkoni täytettyä mullalla! Putoaisipa taivaalta joku multasatsi juuri tuohon kohtaan...

   Delete
 10. Ihanaa miten pitkällä teillä on jo kevät! Parsasta haaveilin messuilla, mutta unohdin palata sinne pisteelle lopuksi, ehkä sitä jostain täältä lähempääkin saa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi että! Toivottavasti jostain löytyy. Näin keväisin sen juurakoita myydään.

   Delete
 11. Toivottavasti peurat eivät pääse parsan makuun, vaan saat kokkailla herkut ihan itse :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Justiin tänään versoja ihastellessani (kuola valuen) mietin tuota samaa: onneksi näitä ei syödä! (Muut kuin minä)

   Delete
 12. Waude, olet oikea parsaguru! Mua vähän kiinnostaisi kokeilla, onko mahdottoman vaikeaa? Ransu nauttii lämmöstä, ihana. Ostitko potut nikkareilta? Siellä oli taas niin makeita lajikkeita, joku orkeylajikekin! Mitä haisulihernettä laitoit tänä vuonna, sori kun utelen...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei se minusta vaikeaa ole, kuulemma pitävät hiekkaisesta maasta, ja lämpimästä paikasta. Varmaan jonkun rinteen päällä olis kans hyvä, ellei laita ihan astiaa niin kuin minulla.
   Potut sain kokeiluun Kantaperunalta. Täytynee hankkia orkneyläistäkin, tai täytyy jos saan tilaa niille, tuota kasvimaatilaa mulla on kovin vähän ennen kuin saan uuden laatikon täytettyä mullalla. Yritän keksiä, mistä multaa saisi :-D
   Haisuli on siitä meidän yhteistilauksesta, 'Beaujolais'.

   Delete
  2. Auts, eli vaativat paljon maata? Ehkä ostan vaan kaupasta kun oon niin laiska. Jännä tuo "kantaperuna", kiva kun sait! Beaujolais on varmaan jumalainen, toivottavasti näytät kuvassa sitten joskus :) Multadilemma on ikuinen, oletko tutustunut Clas O:n kompaktiin multaan, a4-muotoinen ja siitä tulee 15 l hups vain, sain kaverilta moisen. Jaksatko mitenkään roudaa sinne pussimultaa vai onko mission impossible?

   Delete
  3. En tiedä, millainen multasyyvys pitäisi olla parsalla, varmaan ainakin 30 cm, kun sillä on iso juurakko.
   Voi että, multaa tarvitsisi uuteen viljelylaatikkoon varmaan noin 3 kuutiometriä... viimeksi tänne roudaamani 5 multasäkkiä (mukaan ei mahtunut enempää) ovat naapurini sanoin hyttysen p****. Pitäisi tuoda varmaan 50 säkkiä multaa jollain peräkärryllä (ei ole, eikä ole vetokoukkuakaan autossa), niin saisi laatikon täyteen. Olen nyt yrittänyt kaivaa siihen jotain multaa jostain kohdasta pihaa, mutta laatikko on vasta 1/3 täynnä jos sitäkään, vaikka olen täyttänyt sitä jo monta päivää :-D
   Tyttäresi kanssa samoilla linjoilla olen sanonut Jumalalle, että jos olet olemassa, näytä se ja pudota taivaasta muutama kuutio multaa juuri tähän kohtaan, mutta niin ei ole tapahtunut...

   Delete
 13. Voi miten pitkällä teillä on kesä. Meille tänne Pojanmaalle ei taida kesää tullakaa. Kylmästi tuulee ja luntakin vielä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei, toivottavasti kesä saapuu Pohjanmaallekin!

   Delete
 14. Ihanasti sinulla narsissit kukkii.
  Parsat on meiltä hävinneet.
  Ihana Ransu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, hävinneet parsat, mikä tragedia! Ne ovat niin herkullisia.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!