Monday, 29 May 2017

Hyvä narsissikevät


Vihdoin kotona! Ja mikä ilo, monta narsissia on vielä kukassa. En ole menettänyt kovin paljon, varsinkaan niitä, joita olen viime syksynä istuttanut. Jokunen uusi pikkutulppaani on ehtinyt kukkia poissaoloni aikana, mikä harmittaa tietenkin vietävästi.
Riemunhuudahdus oli raikuva, kun löysin pitkästä aikaa – jo menehtyneeksi luulin – pikkuruisen 'Minnow' -tasetin!

Advantages of a cold May
I've been away from home for weeks on end, a subject of great grief since this is my favourite month in the garden. Luckily it has been an incredibly cold May; some daffodils are still in flower!

Samassa paikassa, kostealla kevätniityllä, kukkii "vihreätorvinen" tähtinarsissi 'Green Eyes'. Kyllähän tuolla hieman vihreää näkyy, kun tarkasti torveen sihtaa...

Nunnannarsissiristeymiin kuuluva 'Regeneration' on yksi lemppareistani, lyhyt torvi ja tuo raikas valkoinen torven juuressa, niin nätti.

Orkideanarsissi 'Thalia' alkaa olla förbi.


Pikkuinen 'Hawera' on sen sijaan täydessä vedossa, orkideanarsissi tämäkin. Tämä on ehkä kaikkien aikojen ihanin narsissi. Mahtava tuoksu, jota varten täytyy käydä makuulleen tämän viereen, sillä kukkavarret ovat alle 20-senttisiä.


Siinä kostea kevätniitty, eli aikamoinen heinikko. Mutta ihana sellainen.

Onneksi narsisseja on muuallakin. Viereisessä metsäpuutarhapenkissä kukkii toinen (vai kolmas) suosikki, vihkotasetti 'Geranium'. Ihastuttava oranssi lyhyt torvi!


Niin eikun tämä on sittenkin lemppari... lyhyttorvinen tähtinarsissi 'Barrett Browning'! Aivan ihana. Kerran jätin tämän sipulit ostamatta, ja sittemmin etsin tätä monta vuotta. Runoilijatar Elizabeth Barrett Browning oli kiinnostava persoona, lisäksi kaikenlaiset viktoriaanisen nimiset kasvit pitäisi empimättä ostaa, kun ne kuitenkin kiehtovat. Lähellä tätä kasvaa 'Great Expectations', kuunlilja siis...


Viktoriaanisessa saniaistarhassa kukkii edelleen nunnannarsissi 'Sailboat'! Olisikohan tämä jonkinlainen ennätys: kolme viikkoa kukassa! Mahtava juttu, että on ollut viileää.

Nämäkin istutin viime syksynä. Harmittelin, että ne ehtivät varmaan kukkia ohi poissa ollessani. Onneksi ei! Nunnannarsissi 'Golden Echo' kukkii pienen punahevoskastanjan alla, kastanja on tuskin narsisseja korkeampi.

Musti esittelee...


Eivätkä ne loppuneet siihenkään! On ihanat tuoksuvat valkonarsissit, narsisseista viimeiset. Tässä 'Ornatus'.


Tässä taas Koso-tädin lähettämä ihana, joka on jo runsastunut kimpuksi.


Viime syksynä istutin vielä 'Recurvus'-lajiketta. Kun eihän näitä kerta kaikkiaan voi olla liikaa. Vaikka ovatkin lähes ihan samanlaisia... Tuoksu vie lapsuudenkodin pihaan.


Eikä siinäkään vielä kaikki. Rohanissa kukkii isotorvinen 'Elrond'. Sitten, kun istutan Rivendellin (se on jossain vaiheessa tulossa tonttini ylälaitaan), täytyy Elrondia siirtää tietenkin sinne.

Narsisseista ainoastaan kauluskukkainen 'Palmares' teki oharit. Sen näivettyneitä kukkia sihtaillessani totesin, että puna-ailakki sointuu ihanasti rusotuomipihlajaan.

Nyt on muutenkin kauneuden huippuhetket, sirotuomipihlaja, kirsikkapuut ja kevätesikot kukkivat ja paljon muuta... tästä tuli maratonpostaus, mutta pahoin pelkään, että samanmoisia on tulossa ja paljon.


Kevätesikko – Primula veris
Nunnannarsissi – Narcissus Jonquilla-Ryhmä
Orkideanarsissi – N. Triandrus-Ryhmä
Puna-ailakki – Silene dioica
Punahevoskastanja – Aesculus  carnea
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Sirotuomipihlaja – A. laevis
Tasetti – Narcissus Tazetta-Ryhmä
Tähtinarsissi – N. incomparabilis
Valkonarsissi – N. poëticus

33 comments :

 1. Maratonpostaukset passaa oikein hyvin. Mikä ilo katsella valtavaa narsissivalikoimaasi ja pisteenä i:n päälle tiedät vielä nimetkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva että jaksoit! Ihailin just sun narsissia blogissasi. On nää vaan niin upeita, eikä yhtään samanlaisia ja tavallisia - niin kuin voisi asiaan perehtymätön luulla.

   Delete
 2. Aah, mitä narsisseja. Meillä maa ei ole tarpeeksi kosteutta pidättävä ja narsissit eivät menesty. Muutenkin oli kivata palata taa tänne, kun olen itsekin saanut bloggauksesta jälleen kiinni. Musti näyttä ihan meidän Salma Hayekilta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosiaan, narsissit kaipaavat kosteutta, harmi! Tai kokeile joitakin vuoristojen luonnonlajeja, virvanarsissia tai nunnannarsissia, niissä on nimittäin eroja.
   Kiva, kun olet palannut! Pantterit ovat samikset :-)

   Delete
 3. Ihana postaus. Kevät ja narsissit.

  ReplyDelete
 4. Ihanat! Tiedät kasveista niin paljon! Mulle narsku on narsku. Synti ja häpeä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei! Niitä on niin paljon ja aika erilaisia, näyttäviä ja hentoisia, kaikenlaisia.

   Delete
 5. Ei ollut yhtään liian pitkä postaus, näitä kyllä katselee ihan mielikseen. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No hyvä. Unohdin nimittäin ihan tykkänään kuvata hobittiopenkin Bilbon ja Merry Bellsin, ja punaisen villin penkin Manlyn :-D Lisää tulee.

   Delete
 6. Ihania narskuja. Tuo Recurvus on varsinainen herkku. Noiden ääreen täytyy kumartua ja syventyä katselemaan yksityiskohtia läheltä.
  Maratonpostauksia saa tulla, eikä niiden lukeminen ja kukkakuvien seuraaminen aiheuta muuta, kuin hillittömän innon lähteä vähintäänkin taimikauppaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-) Jos narsissin sipuleita voisi ostaa näin keväisin, olisin minäkin ostanut jostakin kaupasta todennäköisesti kaikki sortit. Näitä täytyy saada lisää ja paljon!

   Delete
 7. Onpa sulla laaja kirjo erilaisia narsisseja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tästä puuttuivat aikaisin kukkineet ja muutama, jonka unohdin kuvata. Ja yksi, jossa on vain lehtiä, mutta ei kukkia, kranttu tyyppi.

   Delete
 8. Narskujen huuma-aika tosiaankin! Nuo pikkuiset ovat alkanee vietellä aina vain enemmän, 'Hawera' on todellinen suosikkini, mutta nuo runoilijatkin - muisto minullakin lapsuudesta ja se huumaava tuoksu joka leijailee kevätillassa, voiko olla ihanampaa! Narskut ovat parhaita, niitä voi istuttaa minne vain ja ne nousevat ja kukkivat, kestävät vuosia.

  Eihän tämä maratooni ollut ollenkaan...ahmien sen luin ilman muuta. Upea tuo Musti, heleän kukkeassa puutarhasta upea musta silkkiturkki!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, ja arvaa olenko iloinen, kun ihana pikkuruinen Minnow löytyi niitystä! Tuoksumuisto on vahva, ihana narsissien aika, vuoden ihanin aika muutenkin. Kevätilta, valo, puhkeavien lehtien vihreys, linnunlaulu ja narsissien tuoksu. Oi aah.
   Musti kiittää!

   Delete
 9. Oi, miten kaunista torvien toitotusta! Musti erottuu oikein edukseen narsissien seassa, ovat kyllä hyvä pari : )

  Ja maratoonit ei haittaa yhtään, päinvastoin!

  ReplyDelete
 10. Viime vuonna kun esittelit Haweraa, niin ihastuin siihen kovin, että hankin viime syksynä sen sipuleita. Nyt nuo pikkuiset kukkivat meilläkin. Se on niin pikkuinen ja sievä. Ihanaa kun myyrät eikä puput tykkää syödä narsisseja, saavat kasvaa rauhassa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi miten ihanaa! Oletko polvistunut nuuskuttelemaan sen ihanaa tuoksua? Narsisseissa on tosiaan tuo huippuetu, että niitä ei syödä.

   Delete
  2. Pitääpä polvistua seuraavalla kerralla nuuskuttelemaan, se on niin matalalla ettei ole tullut mieleen :)

   Delete
  3. Juu, kukat ovat vähän kaukana ihmisnenästä (paitsi jos on konttausiässä). Konttaus kannattaa, ne tuoksuvat niin ihanalle.

   Delete
 11. Puna-ailakki siellä jo kukassa! Minulla on pieni, tuuhea puska säilynyt kukkapenkissä talven yli ja hyvässä kasvussa mutta kukista ei vielä tietoakaan. Näitä narsisseja katselee todella mielellään. Minä pysyn lajikkeista kärryillä ehkä seuraavaan kesään saakka, sitten jo putoan kärryiltä, vaikka nimet olisi tallessakin. Tulipa tästä kommenttikeskustelusta minulle selväksi, miksi narsissit eivät menesty joka puolella pihaa. Olen kuullut, että ne säilyvät ja lisääntyvät, mutta meiltä häviävät. Kuiville alueille ei siis kannata istuttaakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu! Kiva kuulla, että sinun ailakkisi on elossa. Se on niin kaunis. Ei mene kuin hetki, kun se kukkii, kunhan tulee lämmintä. Minullakin nuo kukkivat lämpimimmissä paikoissa vain. Viime yönä jäi mittariin alin lämpötila 2,5 astetta, ja siitä huolimatta yksi pikkuinen kurjenmiekka ja sen vieressä kasvava tulppaani ovat avanneet kukkansa, ihmetys.
   Joitakin talvenarkoja villinarsisseja olen kokeillut kuiviin kohtiin, jotta eivät talvehtisi märässä, mutta joko siitä tai muuten huonosta talvenkestosta johtuen ne ovat taantuneet.

   Delete
 12. Ihanat narsissit :) Täytyy yrittää muistaa syksyllä bongailla, jos noita erilaisia pikkunarskuja jostain löytyisi. Tuollainen kostea kevätniitty olisi kiva, siinä viihtyisi niin moni ihanuus, muutkin kuin narskut. Meillä on koko piha kuivanpuoleinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuiva voi olla vähän haastava, vaikka ehkä lumen sulamisvedestä kumminkin jotakin kosteutta tulee? Kesällä noilla ei tarvitse olla kosteutta, mutta syksyllä taas. Toivottavasti joitakin sopivia löytyy!

   Delete
 13. Oikea narsissitykitys, ihana kiitos 💛 Ensi syksynä laitan takuulla sipulit maahan minäkin!

  ReplyDelete
 14. Ihanat raikkaat narskut ja suloinen tuo viimeinen kuva, jossa puut valkeassa hunnussaan ja keltaiset esikot viheriöllä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on silkkaa kauneuden aikaa.

   Delete
 15. Voi ei!
  Ihanaa!! Pikkuiset on niin söpöjä ja olen nyt myös itse ihan lovessa vaaleisiin, vähän keltaiseen tai vihreään siftaaviin narsisseihin.
  Voi että, kun niitä on monenlaisia.
  Kyllä syksyllä sipuleita mennee lisää maahan täälläkin ja paljon!
  Mustizio ❤

  ReplyDelete
 16. Hawera saa sydämen tykyttyämään ja se tuoksu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo! ja eilen löysin vielä yhden pikku narsissin ja tänään vielä yhden! Vaikka niissä on vain yksittäinen kukka kummassakin, on olo kuin lottovoittajalla.
   Narsisseja, varsinkin näitä pieniä, ja sitten niitä aikaisia syklaaminarsisseja täytyy ehdottomasti syksyllä istuttaa tsiljoona biljoonaa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!