Friday, 16 January 2015

Pihakierros muuttuneella pihalla

Tänään olisi ollut upea keli, ellei olisi myrskynnyt edelleen. Kun olokin on vähän flunssainen, tyydyin tekemään vain pikakierroksen. Viimeöisessä sateessa lähes kaikki lumi suli, vähänpä sitä olikin. Tänäänkin tuli jokunen sadekuuro, mutta upeaa auringonpaistettakin oli yllin kyllin.
Muotopuutarhan kukkapenkeissä ei ole lunta lähes laisinkaan, sen sijaan versoja senkin edestä!

Last night's rain took away the snow and revealed a lot of shoots! Too bad it will freeze again next week.

On ehkä-tulppaaneja...

Helmililjoja ja sahrameita...

Laukkoja...

Ja lumen seasta rohkeina kurkistavia 'Katharine Hodgkin' -kurjenmiekkoja.

Mustin puutarhan sahramit ovat myös nousussa, kuten näköjään joka vuosi tammikuussa. Ne ovat kukkineet vailla vaurioita silti joka kevät.

Musti itse tarkastelee vesimyyrätilannetta ojan partaalla.

Ojissa riittääkin vettä. Tämä johtaa mutapuutarhaani, jossa varsinaisen lammen päälle on rempsahtanut katajan oksa. Se ei ole poikki, joten mietin vielä, mitä tehdä sen kanssa. Onko se kauniimpi veden ylle taipuneena, jotenkin tuettuna vaiko kokonaan poikki. Tai ehkä sitä voisi vain keventää leikkaamalla latvaa ja katsoa, mitä tapahtuu.
Puun oksan leikattuaan sitä ei enää saa liimattua takaisin, siksi mietin tällaisia mielummin pitkään kuin lyhyesti.

Saunan nurkalla on etelänkevätesikko avannut kukkiaan. Jännää, että nuput eivät paleltuneet pakkasissa.

Ransun kelpaa tassutella, kun tassuja ei tarvitse laittaa lumeen.
Maitokärryn jäljet ovat hauskasti jääneet näkyviin, eilisen postitusreissun muisto. Vien tilauksia postiin aina useamman kerrallaan, kun matka Nauvoon kestää edestakaisin viitisen tuntia. Silti kävelymatkaa on yhteensä kotisaarella ja Nauvossa niin vähän, ettei autolla kehtaa lähteä. Näin korkeilla vesillä yhteysalukseen ja siitä pois ajaminen on lisäksi hiukan haastavaa.

Tämä päivä on kulunut uuden neulemallin parissa. Ryhdyin viimein tekemään Argyle-sukkia kirjasta Upeat kirjoneulesukat (Madeline Weston, kustantaja Tammi, 2011). Siirryin siis palloista sujuvasti ruutuihin. Näitä sukkia tehdään kahdella pitkällä puikolla ja takasauma ommellaan lopuksi kiinni.
Homma on aikamoista nyhertämistä monien pienten kerien kanssa, ja jos aloittaisin nyt alusta, tekisin ruutumallia koko takaosankin. Ideana on vamasti se, että kun takaosaan tulee kavennukset, niin ruutumalli menisi sekaisin, mutta sukka olisi ehkä kauniimpi kokonaan ruudullisena. Tai sitten ei. Tämäkin pätkä on niin pitkän nyhertämisen tulos, että en lähde purkamaan vain todetakseni, ettei siitä edes tullut kauniimpi. Näillä mennään!

Tuuli natisuttaa taloa edelleen, mutta onneksi tämä on tässä jo seissyt aikansa, joten eiköhän kestä tämänkin myrskyn.
Hyvää viikonloppua ja pysykäähän lämpiminä!

Etelänkevätesikko – Primula elatior
Helmililja – Muscari
Laukka – Allium
Sahrami – Crocus
Tulppaani – Tulipa

30 comments :

 1. Voi! Teillä on siis kevät jo, ja lunta vain kesi! Meillä on lunta ja sataa vettä, myrskyää mutta kevät mielessä kuitenkin. Ihania piippoja! Onneksi Ransun villahousut eivät lumessa ja sohjossa kastu :) Paistoiko Teillä aurinkokin tänään?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on tyytyväinen lumitilanteeseen, mutta tämä tuuli ottaa pattiin eikä se mielellään mene ulos. Aurinko paistoi oikein mukavasti tänään!

   Delete
 2. O'ou, kevät versoo siis jo!

  Tämä muuten todisti tänään näkemäni täysin mahdolliseksi. Ihmettelin kurjenmiekan juurakosta nousevaa viherrystä!

  Ihanaa viikonloppu! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo Katharine Hodgkin on yksi aikaisimpia kukkijoita, mutta kyllä kesälläkin kukkivien kurjenmiekkojen lehdet vihertävät - itse asiassa osassa on hyvinkin reippaat lehtipehkot nyt :-)
   Kiitos, samoin!

   Delete
 3. Meillä täällä Pohjois-Karjalassa on tosi paljon lunta. Siksi tuntuu niin erikoiselta että jossakin ei ole lunta! Kesää odotellessa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pohjois-Karjalan ja lounaissaariston välillä on iso ero, ilmastokin on aika erilainen. Katsoin eilen uutisista, kun Pohjois-Savossa painitaan tykkylumen kanssa. Kylläpä sitä riittääkin! Kunpa se ei aiheuttaisi niin paljon ongelmia.
   Täällä saarilla taas on yleensä hyvin vähän lunta. Viime talvena tie piti aurata kerran, mutta on sellaisiakin talvia ollut, että on pitänyt aurata alvariinsa. Tänä talvena ei ole aurattu vielä kertaakaan, tietääkseni.

   Delete
 4. meiltäkin lpieni lumikerros lähe sulanut pois eilisen myrskyn myötä, onneksi kukkapenkkien päälle isännän kolaamat lumet ovat pienenä suojana. palloista ruutupalloihin, olet todella viiteliäs kutoessasi kuvioneuletta nurjalta, ite en niin jaksa, vaan käytän aina pyöröneuletta sukissa ja lapasissa.
  Musti onkin kovin tarkkaavaisena, saiko saalista?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuuli näyttää haihduttaneen lunta vielä eilisestäkin, kunpa olisi jo helmikuun loppu, niin kevät tulisi rysäyksellä, kun lumetkin ovat jo kokonaan sulaneet! Täällä ei nyt ole mitä kolata, täytyy laittaa katajan katkennutta oksaa arimpien suojaksi, kun pakkaset taas ensi viikolla alkavat.
   Tällainen iso kuvio ei varmaan onnistuisi pyörönä, kun lanka jää niin kauas kuvion toiseen päähän. Itse asiassa tuo ruutukuosi on tosi looginen, muutaman kerroksen jälkeen ei ohjetta enää ole tarvinnut vilkuilla. Täytyy vaan nurjallakin muistaa, kapenevatko ruudut ja kumpaan suuntaan raidat menevät. Äkkiä sen saa varmistettua vilkaisemalla oikeaa puolta.
   Musti ei tällä kertaa saanut saalista, mutta se on aktiivinen jahtimies kyllä.

   Delete
 5. Oi, kuinka lupaavan näköistä!
  Tuntuu kuin asuisit eri maassa kokonaan. Täällä lunta on vielä aikalailla, vaikka vettä on tullut koko viime yön.
  Ryntäsin aamulla ensimmäiseksi ikkunaan katsomaan, olisko lumet sulaneet. Näissä piireissä uskaltaa iloita tuosta vesisateesta, mutta hiihtäjäihmisille ei kyllä uskalla intoilla.
  Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tällä hetkellä tosiaan vaikuttaa kuin olisi eri maassa, kun katsoo manner-Suomen lumisia kuvia uutisista ja blogeista! Kyllä se varmasti tästä taas tasaantuu.
   Talven nujertumisesta ei tosiaan viitsi torvella toitotella, kun aina on joku, joka pahastuu. Mutta kai sitä saa kumminkin mielipiteensä sanoa, itse kukin! Mielipidehän se vain on, ei mikään totuudenjulistus.
   Kiitos samoin!

   Delete
 6. Ihanan lumetonta siellä, meillä on jonkin verran enemmän ja piha on jälleen oikea luistinrata!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja tänään on vielä noita eilisiäkin kuvia lumettomampaa, siis lunta on pihallani niin vähän, että se mahtuisi maitopurkkiin :-)
   Varovasti siellä luistinradalla!

   Delete
 7. Siellä on kovin keväistä! meillä satoi eilen vettä, mutta hankea silti riittää loputtomiin. Kaunis tuo sukka, arvostan osaamistasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! No, osaaminen karttuu tekemällä, en voi sanoa olevani mikään huippu, mutta kummasti taitoa ja kärsivällisyyttä on karttunut. Hyvä harrastus!
   Täällä on ihanan keväistä ja ensi viikonkin lämpötilaennuste on nyt vähän lauhtunut: 10 päivän ennusteen kylmimmät lämpötilat ovat -2 parina päivänä ensi viikolla. Jee!

   Delete
 8. Siis mitä ihmettä;siellä jo kukat kukkivat!! Täällä on vain märkää ja ihan hirveän liukasta. Kyllä saisi mun puolestani jo kevät tullakin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, ihmeellistä on, kun katsoo päivämäärää! Etelänkevätesikossa taisi olla viime vuonnakin nuppu tammikuussa, mutta ei auennut ennen kevättä. Nyt on tämäkin ihme nähty!
   Täällä oli lähtökohtaisesti tosi vähän lunta, niinpä se häipyi nopsasti. Eilen ja tänään oli lisäksi ihanan aurinkoista ja +5 lämmintä :-) Kunpa tämä vaan jatkuisi ja jatkuisi.

   Delete
 9. Sinulla on kyllä tosi keväisen näköistä. Silmuja pukkaa penkeistä. Hyvä, että juuri sinulla.
  Meillä lunta vielä piisaa ja piha on todellinen luistinrata, kun on satanut vettä kolatun lumen päälle. Onneksi oli vähän varattu hiekotushiekkaa.
  Kivan näköistä kirjoneuletta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, kevätihmiselle sopii tällainen talvi paremmin kuin mainiosti. Olo on kuin olisi voittanut lotossa!
   Teillä on vielä sitä rinnettäkin, joutuu kulkemaan kieli keskellä suuta. Varovasti sitten hiekoituksesta huolimatta!

   Delete
 10. Joko siulla kukkii esikko,se on sitten kevät.
  Ihanan näköinen tuo neuleesi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin se taitaa olla, kun esikko kukkii! Noita ruutuja on yllättävän helppo tehdä, kun alkuun pääsee. Luulen, että tällä metodilla tulee syntymään neule jos toinenkin.

   Delete
 11. Emäntä: Siis ei voi olla lumi noin vähissä!! Ja kukkapenkistäkin jo pilkistelee! Minä en tiedä edes missä kukkapenkki on lumikasojen alla :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei tänään ei ole lunta enää senkään vertaa kuin noissa eilisissä kuvissa! Lumi ei ole vähissä, sitä suorastaan ei ole melkein ollenkaan.
   Toisaalta hyvä onkin, jos kukkapenkki on turvassa lumen alla, kun pakkaset taas alkavat.

   Delete
 12. Siellähän on jo kevät! Täälläkin on taas lumi vähentynyt ja jää lisääntynyt, pitää varovasti kulkea tiellä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varovasti siellä! Täällä ei tosiaan tarvitse enää varovasti liikkua, jääkin on lähes kokonaan tieltä sulanut. Meressä ei ole yhtään jäänhippua.

   Delete
 13. Ei voi kyllä lupaavammalta näyttää, nyt vain toivotaan leutoa talven jatkoa. Ihana pieni puksipuurivistö, ovatko omista pistokkaista?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, voi kun olisi maailman leudoin talvi!
   Puksipuun pistokkaat eivät vielä ole noin isoja, vaikka ekojen pistokkaiden ottamisesta on jo monen monta vuotta. Pistokkaita ei kuvistani koskaan edes erota :-D Nuo ovat sellaisina pieninä 6-pack -kennotaimina ostettu, ostan aina kun jossain näen. Ne ovat edullisimpia, muuten puksit ovat kalliita - koska kasvavat niin hitaasti.

   Delete
 14. Ooh, paljasta maata! Ja kaiken maailman alkuja! Meillä on paksu kerros lunta täällä Ylivieskassa. No solskekerros :)
  -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaiken maailman alkuja, todellakin! Tsemppiä sinne Ylivieskaan, ja pikaista kevään saapumista!

   Delete
 15. Vau, kylläpä siellä on jo keväistä! Ei uskoisi että samassa maassa asutaan. :) Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Älä muuta sano, tuntuu ihan siltä kuin tämä saari olisi nyt ajelehtinut jonnekin Tanskan suuntaan. Kovalla lounaistuulella en tiedä, miten se on mahdollista, mutta näin tuntuu käyneen!
   Kiitos samoin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!