Tuesday 20 January 2015

Muratti, syklaami ja murattisyklaami

Pihallani kasvava muratti pitää tällaisesta talvesta. Siinä on uusia versonkärkiä ja uusia lehtiä. Se pärjää vain maanpeitekasvina, puuhun kiivenneet versot paleltuvat, jos tulee kova pakkanen ja jos niiden peitteenä ei ole lunta. Nythän lunta ei ole kuin nimeksi, joten jos tulee kova pakkanen, kasvin kaikki maanpäälliset osat paleltuvat. Onneksi kovia pakkasia ei ole tänne päin luvassa.
Muratti on pärjännyt pihalleni istutettuna jo kahdeksan vuotta. En ole talvisuojannut sitä kertaakaan. Tässä on ollut lauhoja, lähes lumettomia talvia ja kovia pakkastalvia, välillä ovat pakkaset tulleet ennen lunta, joten kyllä tämä aika hyvin olosuhteita kestää. Ei tosin kasva lainkaan sellaista tahtia kuin etelämpänä.

Today we have very little snow and very little frost.

Murattisyklaamikin näyttää reippaalta, se ei tosin kukkinut lainkaan viime syksynä. Tämän kanssa on enemmän arpapeliä, selviääkö talvesta vai ei. Joskus murattisyklaamit selviävät, joskus eivät.
Tämän uusimman murattisyklaamin istutin muotopuutarhaan, varmaankin toissa syksynä tai sitä edellisenä keväänä. Viime talvesta se siis selvisi.

Ransu esittelee päivän lumitilannetta. Eilen tuli vähän rakeita, tänään hitunen lunta.

Yksi balkaninsyklaami talvehtii keittiössäni. Näitä tuli samassa paketissa kolme, joten istutin syksyllä puutarhaan kaksi. Tässä on toinen niistä toissapäivänä, jolloin lunta ei ollut. Joidenkin lähteiden mukaan näiden pitäisi olla murattisyklaameja talvenkestävämpiä. Asia on nyt siis kokeilussa. Ainakin näiden luulisi kukkivan varmemmin, sillä nämä ovat kevätkukkijoita. Syksyllä kukkivien lajien kanssa on hankalampaa, sillä ne eivät ehkä ennätä kukkaan ennen talven tuloa.

Hyvin tässä talvessa näyttää viihtyvän muutama muukin kasvi, kuten purppuraorvokki.

Kasasin haisujouluruusun ympärille vaahteranrisuja syksyllä, jotta sitä ei syötäisi. Keko näyttää toimineen, lisäksi jouluruusu on oikein terhakkana.

Raakkilasta saatu kirjavalehtinen talvio karviaispuskan katveessa. Ihana talvivihanta kasvi!

Sitten myyräasioihin. En valitettavasti ennättänyt ikuistaa Mustin komeaa loikkaa tienposken ojan yli, se oli ainakin puolitoistametrinen ja kaari oli korkea. Isku osui suoraan maaliin, seuraavassa hetkessä Musti paineli kohti kotipihaa myyrä hampaissaan.

Päivän myyräpaisti.

Ransu jäi taas vaille myyrää, mutta se johtui siitä, että se keskittyi seuranpitoon.

Lopuksi vielä kerran: saunan nurkalla kukkiva etelänkevätesikko. Eikä ehkä ole viimeinen kuva siitä.
Toiveikasta uutta viikkoa, koko ajan kohti kevättä!

Balkaninsyklaami – Cyclamen coum
Etelänkevätesikko – Primula elatior
Haisujouluruusu – Helleborus foetidus
Muratti – Hedera helix
Murattisyklaami – Cyclamen hederifolium
Purppuraorvokki – Viola adunca 'Purpurea'
Talvio – Vinca

38 comments :

  1. Ja taasko sulla on myyrä Musti! Ja Ransulla ei ole kyllä paljoa lunta :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mustilla on myyrä joka päivä! Tai useita. En edes tiedä, kun se syö ne melkein kaikki ulkona, joskus harvemmin tuo eteiseen. Jos niitä tulee hirveästi liikaa, niin voidaan lähettää teille paketissa!

      Delete
    2. Tosi hienoa!!! Tosin ei me oikein tiedetä tykkäisivätkö ihmiset, jos lähettäisit kuolleen myyrän paketissa..

      Delete
    3. Ihan varmasti tykkäis, nehän tykkää teistä, niin niiden täytyy tykätä kaikesta mistä tekin!
      Mutta voidaanhan me hei tehdä niin, että laitetaan pakettiin elävä myyrä!

      Delete
  2. Esikoinen istutti pari vuotta sitten meille kolme murattia puutarhaan. Ekan talven kaikki selvisivät. Viime kesänä oli osa enää hengissä eikä kasvanut juuri yhtään.
    Mutta nuo syklaamit kiehtovat. Näin niitä Monty Don ohjelmassa. Englannissa ne kait ovat aika tavallisia. Jos löydän kesällä jostakin tarhasta niin ostan kokeiluun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katsoin saman Montyn ohjelman, ihania syklaameja!
      Syklaameja myydään puutarhaliikkeissä pusseissa sekä keväisin että syksyisin, mutta ei kovinkaan usein. Niitä voi siis nähdä keväällä daaliapussien tai syksyllä narsissipussien vieressä.
      Useimmiten myynnissä on murattisyklaamia, mutta myöhäinen kukinta tekee siitä tosiaan varmaan vähemmän talvenkestävän - kasvi valmistautuu kukkimaan, kun talvi jo alkaakin. Keväällä kukkiva C. coum ainakin kannattaa kokeilla. Tilasin omani P.C. Nijsseniltä Hollannista, mutta olen nähnyt sitä Suomessakin välillä myynnissä.
      Ja tosiaan, noita kannattaisi kyllä suojata! Olen huono tuossa suojaamisasiassa, jo pienikin risukeko auttaisi. Taidankin koota sellaisia noiden ylle huomenna, vaikka kohtahan tässä jo lauhtuukin taas.

      Delete
  3. Voi sua Musti onnekasta kun oot myyrä suussa joka päivä nykyään. Mä vaan haaveilen keväästä keskellä lumihankea, siis sisällä olen ihan ;)
    -Nipsu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tsemppiä kotiarestiin joutuneelle Nipsulle!

      Delete
  4. Ooh esikko kukassa<3 Täällä tuli taas vaihteeksi vähän lisää lunta, sen verta että pääsi kolaamaan. Kolatessa kuuntelin kun joku pöllö ilmeisesti huhuili selvästikin kevättä rinnassaan ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Etelänkevätesikko on aina tosi aikainen, mutta ei koskaan näin aikainen! Ihanaa, linnuillakin alkaa olla kevätluritukset.

      Delete
  5. Oi, pihallasi näyttää jo niin keväältä. Täytyy kierrellä huomenna kameran kanssa omalla pihalla, jos vaikka läytyisi pieniä kevään merkkejä! Myyrät saavat kyytiä! Kyllä kissojen kelpaa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kevään merkkejä on niin ilostuttava löytää :-) Varsinkin tammikuussa!

      Delete
  6. Siellä ovat kukat odottelemassa kevättä. Niin pian kun aurinko rupeaa lämmittämään niin tulevat esille ja alkavat kasvaa. Niinhän se lämpö tekee meillekin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin, jotkut kukat ovat todella nopeita! Lämpö tekee tosiaan kaikille hyvää.

      Delete
  7. Kevät on jo lähellä, tammikuukin melkein ohi. Mun muratti sinnittelee talvesta toiseen, joka kevät jännitän onko hengissä. Koivun alla on ilmeisesti hyvä kasvaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva kuulla, että se elää sinullakin! On toisaalta ihan hyväkin, ettei niistä tule sellaisia jättiläisiä, jotka kasvavat kaiken yli kuten etelämmässä.

      Delete
  8. Meillä kanssa myyrien jahtausta, siis kissojen taholta ei ihmisten ;) Voisi kyllä itsellekin tehdä hyvää mennä tuonne ulos juoksentelemaan vaikka myyrän perässä kun tuntuu tuo jouluinen herkuttelu jääneen pysyväksi olotilaksi...

    Kysymys joka ei liity murattiin vaan aikaisempien postauksiesi ihaniin pelargoneihin. Miksi pelargonisi ovat niin hyvinvoivia, mutta omani kuolevat aina näin tammi-helmikuussa. Nyt on vielä yksi lehedettömänä , mutta elossa jäljellä. Olisiko mitään neuvoja.

    Terkuin nimimerkki "Pelargonien sarjamurhaaja"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arvoisa Pelargonien sarjamurhaaja.
      En oikein osaa vastata. Jotkut pelargonit kuolevat, mutta suurin osa tuntuu viihtyvän erinomaisesti rintamamiestalossani, jossa vetää ja lämpötila on talvisin 5-20 astetta, sen mukaan, olenko paikalla vai en. Ne tarvitsevat vain vähän kastelua, tosin silloin enemmän, kun huoneet ovat lämpimämpiä. Mutta päivä on niin lyhyt, että ne tuntuvat haihduttavan tuskin lainkaan, eli anna vain hyvin vähän vettä. Ne tykkäävät mahdollisimman valoisista paikoista, omani ovat etelä- ja länsi-ikkunoilla.
      Tämän enempää neuvoja en osaa antaa. Joskus joku mystisesti kuolee, selitystä en tiedä. Tällä hetkellä yksi omistanikin näyttää siltä, että se aikoo kuolla. Tosin se meinasi hukkua kesällä sateissa pohjareiättömään astiaan, luulen, että syy johtuu niin pitkän ajan takaa.

      Delete
  9. Miullakin oli monta vuotta muratti mutta viime talvena se paleltu. Harmi.
    Muraatti on niin upea kasvi.
    Musti on tosi mahtava saalistaja.

    ReplyDelete
  10. Muratti on kyllä upea kasvi pihallakin. Toivoton kasvatettava vain näillä Suomenselän korkeuksilla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei muratti täälläkään juurikaan kasva, se on todella pieni, vaikka on elänyt pihassani kohtapuoliin kymmenen vuotta! Pääasia kuitenkin, että on hengissä, mutta ei se sellainen rehevä ole. Toisaalta paikka vaahteran juurella on kesäisin rutikuiva, sekin vaikuttaa.

      Delete
  11. Vaikka hiihtämisestä pidänkin, kadehdin hieman tuota pihasi lumetonta näkymää. Juujuu, onhan lumesta kasveille hyötyäkin, kun tuota pakkastakin on välillä reilusti, mutta silti. Ei kuitenkaan valiteta, kevät on ihan just täällä! Ihanaa! t. Pia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä voisi rullahiihdellä ;-)
      Kevät lähestyy koko ajan!

      Delete
  12. Parina vuotena isoon ruukkuun istutettu muratti on säilynyt hengissä ja jatkanut kasvamistaan keväällä. Kannattaisikohan kokeilla muratin istuttamista suoraan maahan?
    Mustilla on mahtava myyräboomi meneillään. Katti taitaa olla rautaisessa kunnossa, luomuruokaa päivästä toiseen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä se varmaan vielä paremmin maassa talvehtii kuin isossa ruukussa, kun ruukussa on kuitenkin mahdollisempaa, että juuristo jäätyy.
      Musti on tosiaan vireessä! Kaupungissa olo harmittaa aina eniten Mustin puolesta, kun se on sydämeltään niin maalaispoika. Sen pitäisi saada aina olla täällä kotona ja metsästää!

      Delete
  13. Kyllä pojilla on kissanpäivät. Lumi ei haittaa metästelyä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tätä tarkoittavat kissanpäivät, varmaan! Ja sitten kun metsästely kyllästyttää, voi mennä sisälle ja mamma antaa ruokaa ja on lämmintä ja pehmeä sänky. Myrskykin tietää.

      Delete
  14. Onpas söpösiä kasveja. Ihana tuo murattisyklaami. Voisin vaikka syödä sen, heh. Musti onkin aikamoinen jahtikisu! Syövätkö myyrät vai tuovatko mammalle? Mulla on nyt tuollainen vironmuratti kokeilussa kasvihuoneessa maassa kasvamassa, olen vähän katkera siitä etteivät Suomessa ole niin reheviä...sellainen kunnon seinän peittävä muratti olisi unelmien täyttymys...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musti syö useimmiten myyrät pihalla, joskus harvoin tuo mammalle näytiksi. Ransu on niin lapsellinen, että sen täytyy näyttää mammalle, mitä on saanut ennen kuin syö.
      Hmm, sellainen seinää pitkin kiipeävä muratti on kyllä myös aikamoinen seinäntuhooja, vaikka ne onkin ihanan romanttisia. Mutta kun ne kasvattavat juuria seinään, jos vetää irti, lähtevät kivet ja rappaukset seinästä. Olisi kyllä ihanaa, jos meillä voisi kokeilla harvinaisempia kapealehtisiä ja värikäslehtisiä lajikkeita. Ne ovat hillitympiä kasvamaankin, mutta mulla ainakin tämä perusmalli on niin hirveän hillitty, ettei ne erikoiset varmaan jaksaisi elää ollenkaan.

      Delete
  15. mukavia touhuja Teillä siellä, kyl joka talos pitäis noin hyvä myyrä/hiirikissa olla, hyvä Musti. kyl Ransukin myyrän kiinni saisi, jos aika ei menis seuranpidos, niin komea on loikka tuos sivupaneelissa;)

    ReplyDelete
  16. Kattelin noita metästyshommia ja samanlaista on meillä.
    Jos kotona tarjottava ruoka ei maita, häipyy porukka (3 kissaa) pihalle ja hetken päästä sisälle tullaa yksitellen. Röyhtäsy haisee jyrsijälle, vattanahka on piukkana ja ne pierut, ne on jotain järkyttävän ja hirveen välimaastosta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh :-D
      Meillä tullaan kinuamaan ruokaa jälkkäriksi! Niin ovat hemmoteltuja nämä.

      Delete
  17. Kukkiva kevätesikko tammikuussa! Mutta kyllä luonto tietää;) se on kevät nyt...ainakin siellä etelässä, meillä tulee lisää lunta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se onkin ETELÄNkevätesikko :-D Viime tammikuussakin se oli nupulla, mutta en muista avautuneita kukkia aiemmilta talvilta. Nyt on lunta tullut tänne eteläänkin, ja lisää luvataan! Kevään tulo jatkuu sitten myöhemmin, toivottavasti kuitenkin ennemmin.

      Delete
  18. Tuo esikko on liikuttava. En ole tullut ajatelleeksi murattia maanpeitekasvina, mutta nyt laitan kokeiluun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainoa keino kasvattaa murattia Suomessa on maanpeitekasvina. Luontaisilla kasvupaikoillaan se kasvaa sekä maassa että kiipeää puihin, ja mm. vanhoilla hautuumailla Britanniassa se vyöryy ikivanhojen hautakivien yli tehden niistä vihreitä möykkyjä.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!