Thursday 22 January 2015

Ruokaa ja lepoa

Flunssa talttui, kun aloin viimein levätä riittävästi. Otin mallia Mustista ja Ransusta.

I had a little flu that finally passed when I understood I must follow Musti's and Ransu's example.

Eilen olin jo ihan terve ja sain tehtyä kaikenlaista tärkeää pihalla, illalla viimein myös kirjanpitoasiat tulivat kuntoon. Tänään onkin sitten vähemmän innostava keli, lunta tulee taivaan täydeltä! Maailma on taas muuttunut valkoiseksi. Olemme vähän harmissamme Ransun kanssa. Ransu ei ole astunut ulos tassullakaan, enkä minäkään.

Onneksi on Musti, joka nauttii. Se juoksee sisään ja ulos ja haluaisi, että menisimme kaikki lumeen peuhaamaan. Välillä keskitytään tipu-teeveen lähetyksiin ikkunalla.

Viime päivinä on käynyt kylmä itäviima. Keittiön hella ja olohuoneen Porinmatti ovat olleet ahkerassa käytössä. Samalla niillä valmistuu ruokakin, mitäpä sitä turhaa sähköhellaa päälle napsauttamaan, kun hellalevyt ovat jo valmiiksi kuumina. Myös Porinmatissa on keittolevy, joten ruokaa valmistuu myös olohuoneen puolella.
Tässä tekeytyy ruoka, joka onnistuu minulta: englantilainen aamiainen. Herkkusieniä pannulla, kananmunat lisätään vähän myöhemmin, ja tomaatinpuolikkaat. Tällä kertaa käytin ruokaan meetvurstin jämät, joten lisäsin nekin viimeisten joukossa, pekoni laitettaisiin tietysti ensimmäisenä pannulle. Pienessä kattilassa on papuja tomaattikastikkeessa, ne kaipaavat kyytipojakseen vielä paahdetun leipäviipaleen ja ateria on valmis! Hyvällä teellä ryyditettynä, tietenkin. Englannissa asuneena en voi kuvitella syöväni tätä ateriaa minkään muun juoman kanssa.

Kipeänä en paljoa kokkaillut, mutta valkosipulia kului. Paraisten kaupasta löytyi savustettuja valkosipuleita, jotka tuoksuvat taivaallisilta, maussa aromia ei juuri huomaa. Hyvä flunssaruoka on toisen entisen kotipaikkani Katalonian peruslisuke pa amb tomàquet; tomaattileipä. Leivän kuuluisi tietysti olla maalaislimppua. Paahdetun leipäviipaleen (leivän täytyy olla eilistä, ihan tuore ei käy) päälle hangataan valkosipulin kynttä, jos halutaan enemmän valkosipulia, voi sitä pusertaa, kuten minä tässä tein. Sitten otetaan suuri, mehukas, kypsä tomaatti ja hangataan sen puolikkaalla leipäviipaletta, kunnes se on punainen. Tässä oli haaste nro 2: minulla oli vain kirsikkatomaatteja ja nekin kovia.
Lopuksi leivän päälle lorautetaan oliiviöljyä ja ripotellaan merisuolaa. Kuva ei todellakaan vastaa sitä todellisuutta, mitä Kataloniassa saa eteensä, mutta tämä on talvisen Suomen tomaattitilanne, ja leipäkin oli joku mikälie muovipussisämpylä.
Toinen flunssaherkkuni on avokadoleipä, jossa on muuten samat raaka-aineet, mutta tomaatin sijaan, tai sen lisäksi, leivän päälle lusikoidaan isoja klönttejä kypsää avokadoa.

Ransu näyttää, mitä aterian päälle voi tehdä. Suvikummun Marjan blogiarvonnasta aikoinaan voittamani valkoiset pitsivillasukat toimivat unisukkina sekä minulla että Ransulla.
Makoisia talvipäiviä kevättä odotellessa!

45 comments :

  1. Jahas jos siellä sataa nyt niin varmasti rintama on sitten illalla täällä. Meilläkin kuumeillaan, onneksi siellä ollaan jo kunnossa. Harmi kun lapset ei syö valkosipulia, itselle voisinkin tehdä tuollaisen flunssan torjunta leivän:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. En ole varma, kulkeeko rintamat tällä hetkellä lännestä itään, luulen, että tuuli käy kaakosta ja tuo mereltä tullessaan lumisadetta, kun meri ei ole yhtään jäässä. Joten voi olla, ettei sinne tule lunta ollenkaan, ihan rannikolle vain.
      Pikaista paranemista teille!

      Delete
  2. Ei kuulosta meistä kauhean herkulta nuo sun kokkaukset. Emäntä varmaan voisi maistaakin. Missäs se Mustin myyrä on tänään?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täytynee laittaa myyräpasteijan ohjetta kehiin seuraavalla kerralla ;-)
      Mustille tuli äsken hirveä kiire ulos, joten ehkä se bongasi jonkun myyrän ikkunasta ja meni nappaamaan sen.

      Delete
  3. Onneksi meillä ollaan flunssattomia, mutta viimalta ei olla vältytty! Juotko pussiteetä vai ihan haudutettua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä että olette pysyneet terveinä!
      Haudutan pussiteetkin teepannussa, mutta juon myös irtoteetä, joten vastaan sekä että.

      Delete
  4. Hyvä, että olet malttanut vähän levätä! Vaikka eilinen on ollutkin sitten tehokas, ulkohommien lisäksi kirjanpito kunnossa. Minusta nuo toimistopäivät ovat kaikkein rasittavampia. Joskus vaan pitää laskut ja muut hoitaa.
    Minusta nuo sinun englantilaiset ja katalonialaiset (ei siis espanjalaiset) ruoat vaikuttavat maukkailta flunsssaruilta. Valkosipulia ja tomaatteja paljon!
    Toivotaan, että lumet häipyvät pian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, sitten kyllä malttaa levätä, kun tajuaa, että muuten ei tule terveeksi. Eilen oli tosi hyvä päivä, sain kaikki ne mieltä sairaspäivien aikana stressanneet hommat tehtyä. Konttorihommat ovat tosiaan pakkopullaa, mutta joskus nekin on tehtävä.

      Delete
  5. Olen huomannut, että jotkut kissat nauttivat lumisateesta yli kaiken, ain siihen asti kun lumihanki yltää niitä napaan ;)

    Ihanilta kuulostavat savustetut valkosipulit! <3

    Toivottelen paranemisen jatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Napa taitaa olla kriittinen lumennauttimisraja, ihmisillä myös :-D
      Kiitos, olen jo ihan terve, onneksi! On ihan hyvä välillä sairastaa niin muistaa nauttia terveydestä.

      Delete
  6. Kissat ovat niin hyviä elämänmalleja. Mun Ukkoköllini on joskus tuumannut ääneen että voi kun pääsis meille kissaks. Hienoa, että olet parantunut. Lähdet kevättä odottamaan uusin voimin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, luulen, että olisi aikamoinen lottovoitto jälleensyntyä teille kissaksi. Teidän ihanaan isoon rehevään puutarhaan seikkailemaan, ja saisi huolenpitoa ja paapomista, mikäs sen parempaa!
      Kevät saisi siis jo tullakin ;-)

      Delete
  7. Kokkimestari! miten muistelen joskus että olisit kirjoittanut ettet ole kovin innokas kokkamaan ja nyt noita ihania herkkuja, voi pojat! Lepo on flunssaan parasta ja heti alussa ja valkosipuli, niitä meilläkin kului! Vai sataa siellä nyt lunta! Tuulet tekevät talon niin helposti vilpoiseksi, puilla lämmitettäessä tulee niin mukavaa pehmeää lämmintä. Toivottavasti paranet pian! Kuulin että alkoholiton inkivääriolut olisi flunsaan aika hyvää...???!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, kokkimestari on hiiiieeeman liioiteltua. En ole ollenkaan innokas kokkaamaan; jos ei olisi pakko, niin en ikinä varmaan kokkaisi. Söisin vaan jonkun huippukokin tekemiä herkkuja!
      No, pysyypähän kilot kurissa, kun joutuu omia surkeita tekeleitä nielemään ;-)
      Kiitos, olen jo terve. Eipä ole kauppaa tässä saatavilla, mistä inkivääriolutta saisi. Inkivääritee on kyllä hyvää lämmittämään varpaita ja sormia, sitä juon usein, kun jäsenet tuntuvat olevan aina jäässä.

      Delete
  8. Voi pojat ♥ Ja hyvä että flunssasta on päästy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, pojat ♥
      Kiitos, flunssa ohi ja vastustuskykyä paranneltu sen mukaisesti!

      Delete
  9. Hyvä, että otit pojista mallia ja lepäsit riittävästi! Flunssan hoitoherkkusi ovat niin herkullisen oloisia, että täytyykin kokeilla -ehkä myös flunssa pysyy loitolla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Valkosipulin syöminen kannattaa aina ;-)

      Delete
  10. Jos ei noilla eväillä parane, niin sitten ei millään :)

    ReplyDelete
  11. Mukavaa, että olet tervehtynyt! Jos vain olisit totellut poikia aikaisemmin, niin ehkä se olisi tapahtunut nopeammin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta. Tai ainakin noudattanut niiden esimerkkiä!

      Delete
  12. Mää oon niin katteellinen tosta sun puuhellastas. Mut en vois kuvitellakaan syöväni aamupalaksi tollasta mättöä, kauheen tuhtia. Omituisia ne englantilaiset. Miäs kyllä vois tommosesta tykätä, täytyypä kokkeilla joskus, mut ihan päiväruokana. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. En kyllä tajua, miten täällä tarkenisi ilman noita tulisijoja. Sähköpattereista ei irtoa sellaista lämpöä, kun koko muuri lämpiää noilla, keskellä taloa, ja hohkaa lämpöä pitkään.
      En mäkään syö englantilaista aamiaista oikeesti aamupalaksi! Lounas tai päivällinen se on.

      Delete
    2. PS. Eikä sitä kukaan nykypäivän engelsmannikaan syö aamupalaksi, korkeintaan viikonloppubrunssiksi. Jäänne maatyöajoilta, kyllä sillon varmaan Suomessakin syötiin liha-ateria aamupalalla, kun mentiin ruumiillisiin töihin ulos koko päiväksi.

      Delete
  13. Kiva kuulla että oot terve ja vauhdissa. Noi pojat on niin nöppösii ja veljeksii petissä 😄 Hassua että vain toinen välittää lumessa peuhaamisesta, mut toisaalta ransupöksyihin tarttuukin kaikenmaailman lumipaakut - ei kiva tietenskään!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on tosiaan jännää, että Musti ihan innostuu lumesta, ja Ransu tympääntyy. Mutta niinhän käy meille ihmisillekin, tulee monenlaisia reaktioita!

      Delete
  14. Ihan tässä makunystyrät alkoivat herkistyä luettuani aamiaistarjoiluista. Rakastan valkosipulia ja niin tekee myös Ukkokulta, joten hajut eivät kumpaakaan haittaa.
    Hauska jingjang-kissakuvio. Sinne vain mukaan köllimään, niin kohta jo kevät koittaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hienoa, että syötte molemmat valkosipulia yhdessä! Ei ole surkeampaa tilannetta kuin se, ettei voi hajun takia syödä, vaikka tekisi mieli.

      Delete
  15. Nam mitkä herkut, tuollaista tomaattileipää haluan kokeilla. Onneksi olet parantunut, kyllä se lepo on paras lääke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikessa yksinkertaisuudessaan katalonialainen tomaattileipä on maailman parasta, mutta niinhän se usein onkin ruokien kanssa. Tarvitaan vain hyvät ja tuoreet (ja kypsät!) raaka-aineet, eikä pilata niitä liioilla teollisilla sörsseleillä. Omista tomaateista kesällä tulee varmaan ylivertaiset leivät.

      Delete
  16. kyl Musti ja Ransu tietää, mikä on parasta talvi-iloa, köllöttely lämpimässä tulen rätinää porilaisesta kuunnellen valveen ja unen rajamailla!
    maukas ja tuhti on aamiaisesi, sil pärjää pitkälle päivään. tuosta Porinmatistasi tuli mieleeni eräs jouluinen Tapaninmyrsky, silloin laitoimme ruokamme juur Puodissa olevalla porilaisella, tuol metsän toisel puolel olevissa hienoissa kivitalois kärvisteltiin ja syötiin mitä syötiin. taas kerran tuli esille, et vanhassa vara parempi.
    mukavaa kun flunssasi helppaa, ota kuitenkin viel pari päivää iisimmin kisujen lailla:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. On se niin, että en tiedä, miten pärjäisi, jos kaikki toimisi vain sähköllä. Mulla on ilman mitään sähköä tai vettä toimiva kuivavessa, juomavettä saa nostettua kaivosta käsin jos pumppu ei toimi, ja hellaan saa pian tulen jos ei ole jo lämpimänä, jotta talo ei jäähdy. Joskus sähköt katkeilevat pitkin päivää.

      Delete
  17. Tuo Tipu-teevee oli minulle aivan uusi sanonta. Hauska! Tämä pitää muistaa;)

    ReplyDelete
  18. Aika herkkuja flunssaruokia, meikäläiselle kelpais milloin vain:)
    Ja kyllä ne kissat tietää, lepo on tärkeää että pysyy terveenä!
    Tipu-teeveetä meilläkin on katseltu, kissat pitävät hassua ääntä kun sitä seuraavat. Ja joskus ne jopa tahtovat seurata ohjelmaa lähempää eli pihalta, lintulaudan alta mielellään:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lintulaudan alle menemisessä on se vika, että tipuset pyrähtävät kauemmas!

      Delete
  19. Toivottavsti flunssa nyt jättää sut kokonaan jo rauhaan. Hyvät on aseesi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, flunssa otti ja lähti jo monta päivää sitten eikä ole kuulunut takaisin!

      Delete
  20. Onneksi tauti talttui, vaikka vielä jouduit viettämään sisäelämää kauemminkin huonon ilman takia. Olipa hyvä että otit kissoista esimerkkiä ja lepäsit. Hellalla muhiva atera näyttää herkulliselta kaikesta yksinkertaisuudestaan huolimatta, ihan tuoksu tulee nenään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hellalla on hauska laittaa ruokaa, puuhella on muutenkin oikea ihmekapine, kun tarkemmin miettii. En keksi parempaa nykyajan kapinetta vaikka kuinka miettisin! Tulee talon lämmitys, kahvit ja ruuat ja tiskiveden lämmitys kaikki samassa, niin kätevää.

      Delete
  21. Flunssa pois levätty, se on hyvä se! Kissat ne tietää kuinka homma hoidetaan :) Maukkaalta kuulostaa sinun aamiaisesi ja tuhdilta!
    Valkosipuli, tomaatti ja avokado, kaikki myös minun herkkuja!!!

    Oletkos kuullut, että kun laittaa vähän lämmintä öljyä, murskattua valkosipulia ja eucalyptuksen tai piparmintun eteeristä öljyä vahvaan muovipussiin ja pussit jalkaan, vetäisee villasukat päälle ja sit vain levätään, samalla nautitaan kenties inkivääri teetä...ja kohta on flunssa ihan tuntematon käsite :))) (kun pussit otetaan pois, ei jalkoja pestä, vain pyyhitään ja sukat takaisin jalkaan) <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuopa on hyvän ja toimivan kuuloinen ohje. Totuus on, että ihon läpi kulkevat vaikuttavat aineet siinä missä suunkin kautta. Ja ikuisesti viluvarpaiselle tuo kuulostaa tosi hyvältä, paitsi että minttu viilentää, mutta eukalyptuksen kanssa varmasti ihanaa. Inkiväärikin lämmittää jalkoja(kin), kun se parantaa ääreisverenkiertoa.

      Delete
  22. Juuri söin voileivät ja join ison mukin teetä, mutta taas tuli nälkä näitä ruokakuvailuja makustellessa. Ah. Nam.

    Ja ihana puuhellakin, kodikasta tunnelmaa kaikkinensa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suosittelen ainakin noiden tomaattileipien tekemistä! Niihinhän voi yrittää tunkea sitä chilisatoakin ;-)

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!