Thursday, 1 January 2015

Kasvien talvisuojausta

Muutamaa päivää ennen joulua aloin suojata talvenarkoja kasveja. Sinisade oli saanut harsokankaan ympärilleen jo aiemmin, varmuuden vuoksi.

A few days before Christmas I started to put frost protection in place for tender plants. Two days later the winter came, and now it is so mild that the spring may just as well arrive!Välimerenmaruna talvehti viime vuonna niin hyvin ja oli tänä kesänä niin komea, että haluan yrittää saada sen talvehtimaan nytkin. Harsoa ei ollut enempää, mutta huomasin vajassa hajonneen riippumaton ja pyöritin sitä kasvin ympäri. Laitoin ensin kookoskuitumattoa (yhden istutusastian vuorimateriaali) tyven ympärille. On tärkeää yrittää löytää hengittäviä materiaaleja kasvien suojaukseen.

Vaaleajouluruusuista kaksi oli nupulla, ja kun pakkasia oli luvassa, suojasin ne lasikuvuilla. Kuvasta näkee, että lehtiä on syöty, kukkiakin saatetaan siis syödä. Se olisi todella harmi, kun ne ovat tähän aikaan vuodesta suuria ihmeitä. Siksikin kuvut ovat tarpeen.
Koska lasi ei hengitä, täytyy suojia muistaa nostaa välillä – lasikupua ei ylipäätään varmaan voi pitää kasvin päällä koko talvea, vaan se on tilapäinen suoja.

Samettihortensia saa peuransuojaverkon ylleen jo varhain syksyllä, muuten se typistetään lähes maata myöten. Verkon sisään on helppo tunkea kuivia lehtiä talvisuojaksi juuri ennen pakkasten tuloa. Taustalla olevaa jalohortensiaa ei niin syödäkään, jostain syystä. Sen kasvupaikalle on ehkä hankalampi päästä.


Sitten oli vielä laakeriheisi. Istutin sen viime keväänä enkä tiedä, voiko se talvehtia edes suojattuna. Sen suojaksi laitoin siniheinän kuivuneet varret, kun kasvi oli kaatunut. Heinät ovat kyllä kauniita talvellakin, mutta vain, jos ne pysyvät pystyssä. Tuulisella saarella harva pysyy.
Heinätuposta tuli kookas ja sidoin sen lyhteeksi vielä pienen heiden ympärille. Kokonaisuus sai vanhan ja rikkinäisen maton ympärilleen.

Kahden päivän kuluttua jouluaatonaattona näytti tältä. Kuva on Rohan-puutarhastani, laakeriheisi on punainen tonttu oikealla. Harmaa tonttu kauempana vasemmalla on vessalla käyvä Ransu.

Metsäpuutarhassa tumma risuaita, mäntyjen rungot ja valkoinen lumi näyttävät todella kauniilta. Jouluruusut nököttävät lumisten kupujensa alla.

Uusivuosi toi mukanaan lauhan sään. Seuraavaksi voisikin jo tulla kevät. Sen kunniaksi laitan toukokuisen kuvan suunnilleen samasta kohdasta kuin tämän jutun ensimmäinen kuva:

Iloista uutta vuotta ja kevään odottelua!


Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Laakeriheisi – Viburnum tinus
Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Sinisade – Wisteria
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger
Välimerenmaruna – Artemisia arborescens

38 comments :

 1. Oikein hyvää kukkavuotta sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja ruusuisaa vuotta sinullekin!

   Delete
 2. Hyödyllinen muistutus, kun ei tule puutarhassa niin paljon käytyä näillä vaihtelevilla säillä. Minäkin laitoin vähän laventelien päälle havuja, että lumi kerääntyy suojaksi. Kun joulukuusi heitetään ulos, siitä saa lisää suojamateriaalia. Minulla ei ole kovin arkoja kasveja, köynnösruusuja lukuunottamatta. Silti menetyksiä aina joskus tapahtuu. Oikein hyvää vuoden alkua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ainakin nyt, kun lumi on sulanut, on hyvä katsoa suojatilanne - siis jos kylmempää on luvassa. Toivottavasti menetyksiä ei tapahdu, ainakaan mitään korvaamattoman ihanaa.
   Kiitos!

   Delete
 3. Ihanaa tulevaa puutarhavuotta 2015 sinulle Saila!
  Meilläkin yksi jouluruusu on nupulla, en edes muistanut suojata sitä, mutta tänään kun lumet ovat alkaneet sulaa, kävin katsomassa ja se ihme on edelleen nupulla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos!
   Jouluruusut ovat ihmeen sinnikkäitä. Nyt toivoin saavani kukkia mahdollisimman pian, mutta en tiedä toteutuuko se. Saa nähdä koska kukkivat.

   Delete
 4. Hyvää uutta vuotta 2015 sinullekin!

  ReplyDelete
 5. Siellä ollaankin jo tositoimissa! Ootko tehnyt tuollaisen aidanteen sinne? Toimiiko peuroille? Näin just yhdessä lehdessä upean Duchesse de Rohan-ruusun, sopisi hyvin rohaniisi, vai onko sulla jo? Se oli kyllä vaaleanlila. Hyvä kun muistutit suojauksista, mulla jo jänöt mutustelleet kaikkea kuten aina. Plääh. Iloista uutta vuotta sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, olen vähän tehnyt risuaitoja. Tuo reilun metrin korkuinen ei todellakaan pidättele peuroja, ehkä tuo korkeampi ja harvempi vähän estää, etteivät peurat hypi suoraan tieltä Rohaniin (vaan hyppivät rimojen väleistä tai kaivautuvat ali, heh). Peuroille pitää olla 180 cm korkea ja niin tiivis aita, ettei missään kohdassa ole 20 cm rakoa, sillä siitä ne pääsevät, kaivautuvat tosiaan myös aidan ali, jos se ei ulotu ihan maahan asti. Ja onhan pihallani vielä ainakin sata metriä aitaamatonta reunaa, josta peurat ja kauriit pääsevät kävelemään suoraan pihalle. Joten sarkaa riittää... Nuo risuaidat ovat kyllä minusta kauniita reunuksia puutarhalle, ja siksikin hyödyllisiä, että vähän estävät kaikkien ojanvarren kasvien siementämistä suoraan istutuksiini.
   Duchesse de Rohan on väristään huolimatta ostoslistallani Rohaniin, ainakin Kauppilalla se on periaatteessa valikoimissa, mutta sitä ei ole koskaan ollut silloin kun olen siellä poikennut. Mutta eipä tässä mitään kiirettä ole.
   Kiitos!

   Delete
 6. Kiitos. Hyvää alkanutta vuotta myös Saaripalstalle, pian on jo kevät!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, Myrskykin kai jo odottaa lämpimiä kevätpäiviä ja ihanaa mullan tuoksua ;-)

   Delete
 7. Näppäriä talvisuojauksia. Nuo lasikuvut ovat sitten kauniita, löysin yhden marketin talousosastolta hyvänkorkuisia kupuja ja ostin pari, niitä kun tulee harvoin vastaan. Huomenna varmaan pitäisi kans tarkistaa suojauksen tarve, lumet kun lähtivät ja pakkasia taas luvassa. Keväisin on kyllä jännittävää, miten talvi on kohdellut puutarhan kasveja, varsinkin niitä ensimmäistä talveaan viettäneitä. Oikein hyvää uutta vuotta Saila!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla oli muutama vuosi sitten noita lasikupuja myynnissä, mutta ne ovat hankalia nettikaupassa postittamisen kannalta.
   Toivottavasti ei tule suuria menetyksiä tänä talvena, tai joka talvihan on sama toivomus voimassa.
   Kiitos!

   Delete
 8. Suojaus on Sinulla tosi tarpeen, että jaksan aina vain ihmetellä kun siellä noita peuroja ja kauriita on niin paljon ja että ne ovat niin juoniakin vielä. Meillä sataa nyt vettä, päivällä vähän hiippailin puutarhassa, pihalle ei uskalla mennä kuin luistimet jalassa. Risuaita on kyllä monikäyttöinen ja aina kaunis ja sitä on helppo kasata lisää kun alta maatuu. Ihan ei jouluruusu kuki Kivipellossa!

  Ihanaa puutarhavuotta, kauniita säitä ja sadetta kohtuudella ja takatalvea ei ollenkaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kauriit ja peurat lisääntyvät kuin pupujussit, niitä lukee pienellä saarellamme monta suurta laumaa. Jäiden tullen siirtyvät saarelta toiselle näppärästi.
   Risuaidat ovat kauniita, sointuvat kaikkiin kasveihin ja ainakin maalaispuutarhoihin kivasti.
   Kiitos kivasta toivotuksesta!

   Delete
 9. Keskeliäitä suojaustapoja. Kiitos ideoista, ei ne tarvitse aina kaupanhyllyltä suoraan pätevät suojat olla.
  Minä kaivelin tänään varovasti lumen alta nuoren tammi ressukan, joka oli kovan lumikuorman takia painunun lähes vaakatason lumitaakkansa alla. Säälitti puu parka, kun ei sen tukalaa tilannetta ollut tullut huomatuksi aiemmin. Varovasti pystyyn päin pikku hiljaa sitä uskalsi hieman pukata ja tukea hellästi narulla... antaa siitä itsekseen hiljalleen oikoa itseään,,,

  ReplyDelete
  Replies
  1. No eipä kestä, nuo nyt ovat sellaisia keinoja, joita kaupattomalla saarella voi käyttää, kun mihinkään kylille ei pääse käväisemään. Aika hyvin tulee siten kierrätettyä kaikenlaista!
   Voi pientä tammivauvaa! Ihan varmaan se itsekin osaisi ryhdistäytyä sitten keväällä, mutta parempi tietysti ettei ole vinossa kuukausimääriä.

   Delete
 10. Olet kekseliäs noiden suojien kanssa!
  Harmaa tonttu vessassa oleva Ransu :)
  Onnellista uutta vuotta teille kaikille. Kurkur!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu-tonttu on aika pyöreä ja muhkea, näkyy varmaan kuvassakin, vaikka on niin pienenä siinä <3
   Kiitos, kurkur teillekin!

   Delete
 11. Hauskoja suojauksia!
  Eilen oli vähän keväisen tuntuista, kun aurinko paistoi ja oli leutoa :D
  Iloista ja onnellista uutta vuotta teille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanan leudolta on tuntunut niiden pakkaspäivien jälkeen. Nyt ei sitten enää pakkasta tänä talvena tarvitakaan, kun sitä oli jo ;-)

   Delete
 12. Ajatella jos kevät tosiaan alkaisi näistä suojista??! Ainakin voidaan toivoa niin:) Koska huomiseksi on luvattu vesisateita, kiikutin äsken multapussin sulamaan sisälle. Aion tehdä kevään ensimmäiset kylvöt<3
  Mukavaa uutta vuotta Saaripalstalle!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo toive, että kevät alkaisi nyt, on ihan älytön, mutta kun siitä tulee niin kutkuttava mieli!
   Itsekin meinaan kylvää ekat jo tässä lähipäivinä, olen pidätellyt itseäni jo monta viikkoa :-D
   Kiitos, kasvakoon kylvökset ja kukoistakoon puutarhat tänä vuonna!

   Delete
 13. Hyviä suojaus oivalluksia, mie käärin magnolian vanhaan huopaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vanha huopakin on hyvä, minulla vain ei ollut yhtäkään jota olisi raaskinut uhrata.

   Delete
 14. Saila, laitoin kukkivan jouluruusun päälle hallaharsoa kaksinkerrroin taitettuna, kun oli kovasti kylmä ja ei tullut lumen suojaa. Eilen tuli vesikelit ja kävin vetäisemässä hupun syrjään ja siellä oli auennut uusia kukintoja! Jätin sen harsonsiihen maahan ja muutama minikukkaruukku pitelee sitä paikoillaan. Tätä peliä pidän, jos tulee kylmiä eikä saada lisää lunta. Yirtän huomenna taas kuvata...

  Se harso oli siinä muuten monta päivää, eikä siis yhtään haitannut eli hengittää etc.

  Mukavaa kaikkea parhautta sinulle vuodelle 2015! Minä näen kevätunia helmiorapihlajasta.

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallaharso on oikein hyvä suojausmateriaali.
   Jouluruusut ovat sinnikkäitä!
   Kiitos ja ihania helmiorapihlajaunia :-)

   Delete
 15. oivaltavasti tuiki tarpeellista olet puuhastellut, täällä päivät kuluneet lähinnä lomaillessa
  rupes ihan hymyillyttämään viimeistä kuvaasi katsoessani, niin samanmoiset aatoksemme ovat olleet, itse haaveilin sinivuokkojen kukinnasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, sinivuokot kukkivatkin jo ennen toukokuuta, ainakin jos on hyvä kevät!

   Delete
 16. Kasveja kannattaa suojata, olin tosi onnellinen kun maahan ehti sataa paksu lumikerros ennen kovia pakkasia. Nyt on taas vesikeli ja jos tämän jälkeen tulee kova pakkanen ovat kasvit pulassa. Olen samoilla linjoilla, valmis hyppäämään kevääseen jo nyt. Onnellista alkanutta vuotta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maanantaille on taas luvassa kunnon pakkasta ja sen jälkeen taas plussakelit. Taitaa olla aikamoista sahaamista, mutta sitähän tämä usein etelässä on.
   Kiitos, sinulle ja Nerolle oikein onnellista vuotta!

   Delete
 17. Talvisuojaukset ovat tekemättä, niin kuin joka vuosi jää vain aikomukseksi meidän pihapiirissä, joten propsit sulle ahkeruudesta. Odotan lunta, jota lapioin ruusujen, klematisten ja peikonpähkinäpensaan juurille ja ympärille... Onnellista vuotta 2015!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, onnea teille ja terveyttä!
   Minulla vaan on muutama niin talvenarka kasvi, että jos ne jättää suojaamatta, voisi yhtä hyvin heittää ne mereen. Siksi suojaan, vaikka alun perin ajattelin, että en suojaile sitten mitään. Mutta en hennokaan jättää heitä oman onnensa nojaan!

   Delete
 18. Ihana toukokuun kuva! Nuo puksipuut... pitääkö niitä suojata ja selviävätkö vyöhykkeellä 2? Onnellista alkanutta puutarhavuotta, Saila ja kisut. Eikös tunnu jo paljon paremmalta, kun joulut on lusittu?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen kuullut, että puksipuut ovat menestyneet 2-vyöhykkeellä Porissa vallan hyvin. Minähän olen 1a-vyöhykkeellä, enkä ole suojannut niitä ikinä, en edes heti istuttamisen jälkeisenä talvena. Olen menettänyt n. 50 puksipuusta yhden tässä vuosien saatossa.
   Kyllä nyt jo alkaa vähitellen helpottaa, toivon vain että pakkaset ja lumen tulo loppuivat tälle talvelle! Tuo muutaman päivän talvi oli oikein sopivan mittainen.

   Delete
 19. Pitänee hankkia alkuun vaikka yksi puksi kokeiluun..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, yhdellä kannattaa aloittaa! Kuten kaikkien talvivihantien kanssa, kannattaa katsoa, että puksi saa varjostusta kevättalvella. Tosin omiani en ole ikinä suojannut ahavaltakaan :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!