Sunday 10 March 2024

Nuppuja napajäätiköillä

 Vähän meni liioittelun puolelle tuo otsikko, mutta sellaisiahan lööpit ovat.

Pari päivää oli jäätävää, kuten edellisessä jutussa totesin. Viime yö oli pohjanoteeraus: 
–7,4 astetta. Hyyy! 

Päivisinkään ei oltu plussan puolella. Sumuinen sää jäätyi huurteeksi puihin ja se oli todella kaunista, mutta ei niin kaunista, että olisin mennyt sitä kuvaamaan. Pysyin sisällä, mitä nyt pihaa vähän kiertelin. 

Pihan länsireunalla alarinteessä on yksi jäätikköalueista.

Tässä säätila tänään! Voi että. Enkä pelkästään minä laulele, vaan kaikki linnut lurittavat oikein sydäntensä kyllyydestä. Punatulkkujen kevätlaulut ovat erityisen kauniita juuri nyt.
Länsireunan yläosan jää- ja vesitilanne on yllättävän hyvä, toisin sanoen jäätikköä ei ole. Tämä kyllä enteilee erittäin kuivaa kevättä. Mutta ainakin ruskopenkin kasveilla on nyt hyvät olot.

Kiinanpunapuu eli pari viikkoa jäätyneessä lätäkössä, mutta niin se on tehnyt tähän asti muinakin kevättalvina. Sen talvehtimisesta ei vielä ole tietoa. Silmuista suurin osa näyttää ihan hyviltä, vaaleilta. Sen alla on isopiippo 'Solar Flair' – talvikauden parhaita heiniä. Aina, kun se tulee esiin lumen alta, se on yhtä pirteän kellanvihreä! Ja vaikka olisi kovia pakkasia ilman luntakin.

Sitten, juuri äsken, löysin samasta ruskopenkistä jymy-yllätyksen. Talventähti! Miten ihanaa ja odottamatonta. Kukka on kyllä puoliksi syöty, hiirillä ja myyrillä on nälkä. Mutta olipa mukava ylläri!

Talventähdet ovat juuri tällaisia. Ensin ei ole mitään, sitten yhtäkkiä mullasta onkin noussut kukka. Onneksi ne ovat kirkkaankeltaisia, niin näkyvät!
Tutkin viime syksyn muistiinpanot puutarhapäiväkirjasta. Tässä pitäisi olla turkintalventähteä ja niin näyttää olevankin, sen näkee jo nyt. Kukan ympärillä olevat varsilehdet ovat kapeita ja pronssinsävyisiä.
Päiväkirjasta löytyi myös maininta italiantalventähdistä, joita olen istuttanut toiseen paikkaan. Olenpa iloinen, että ymmärsin hankkia näitä kevään ilostuttajia ja istuttaa ihan uusiin paikkoihin!

Ruskopenkin lähellä ovat ruusuherukat jo valmiita ensi kuussa alkavaan kukkatykitykseen. Ihme kyllä, nuppuja näyttää olevan ihan latvaa myöten. Luulin, että näin ankara talvi olisi palelluttanut ylimmät oksat, kun tämä ei ole kovin talvenkestävä.

Ruusuherukan alla on ihania perennoja, jotka tuottavat talvikauteen iloa koko talven yli pysyvillä lehdillään: tarhavarjohiippa, ruskosormustinkukka (vaeltanut ruskopenkistä) ja harmaakäenkukka.
Alempana rinteessä on huolestuttavia, jäätyneitä lätäköitä, mm. syksyllä istutetun uuden kärhön kohdalla. Voi mämmi.

Tilanne on yleisesti ottaen kiva, sillä kun lunta ei ole, tuli kukkapenkit jo siivottua. Toisin sanoen pätkin kuivat perennanvarret pensassaksilla niille sijoilleen. Laventeleista ja salviasta leikkasin vanhat kukkavarret. Jotenkin puutarhan ulkonäkö koheni kuin taikaiskusta.
Karhunvatukoille en tehnyt vielä mitään, kun en muistanut, mitä niille pitäisi tehdä. Pystyt röyhyt vasemmalla ovat koristekastikkaa, niitä en vielä raaskinut leikata, kun tuovat mielenkiintoa vielä alastomille istutusalueille. 

Ruusujakaan en vielä leikkaa, niiden aika on myöhemmin. Köynnösruusuilla on vielä pakkasvillat tyvien ympärillä ainakin puolitoista kuukautta. Muotopuutarhassa ei näy vieläkään lumikellonversoja, käyn kärsimättömänä tiirailemassa niiden kasvupaikkoja päivittäin. Ja tällaisena aurinkoisena päivänä ehkä tunnin välein.

Kuusen alla on paras lumikellotilanne.

Luonnon kevätpiippo on yhtä kaunis talviheinä kuin serkkunsa isopiippokin.

Tiarella aamukohmeessa. Taustalla näkyy lumikellon nuppua...

Se on 'Snow Fox'! Kukkavarsi ei ole lannistunut hyytäviin päiviin eikä edes viime yön pakkaseen, kävin äsken ottamassa tämän kuvan. Ja kukkia on tulossa vähintään kolme! 
Kolme kukkaa siinä oli kylläkin jo viime keväänä, mikä oli loistosaldo yhden sipulin istuttamisesta edellissyksynä. Joten rohkenen odottaa lisääkin nuppuja.

Snow fox on suomeksi naali ja sen takia keksin tuon napajäätikköjutun otsikkoon. Mutta täällä tosiaan on jäätiköitä – yksi oikein paha, suuri jäätikköalue on ollut jo yli kuukauden entisen saunan vieressä peittäen mm. kuningassaniaisen kasvupaikan hyvin paksun jään alle, ja monet lumikellot siinä sivussa. Kunpa se alkaisi sulaa!
Mutta nyt taidan lähteä taas piippojahtiin. Tästä se alkaa: kyhärässä kulkemisen kausi.
Mahtavaa kevätkeliä sinnekin!


Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Isopiippo Luzula sylvatica
Italiantalventähti Eranthis hyemalis
Kevätpiippo Luzula pilosa
Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides
Koristekastikka Calamagrostis × acutiflora
Lumikello Galanthus
Ruskosormustinkukka Digitalis ferruginea
Ruusuherukka Ribes sanguineum
Tarhavarjohiippa Epimedium × rubrum
Tiarella Tiarella
Turkintalventähti Eranthis cilicica

28 comments :

  1. Ilahduttavia kevään merkkejä siellä! Meillä vielä kaikki turvallisesti lumen alla, mutta toivottavasti ei pitkään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihan ihme oli tuo talventähden kukka – mutta niin ne ovat joka vuosi, todella nopeita. Tämän nuppuja en tajunnut edes käydä etsimässä, kun en muistanut sitä tuohon istuttaneeni. Sitäkin ihanampi ilo.
      Toivottavasti lumet sulavat sieltä pian!

      Delete
  2. Tuo talventähti loistaa kuin pieni valolamppu. Ja hmmm ... olisiko Sinun pitänyt laittaa K-12 merkintä otsikkoon tuon kuusenkäpykuvan vuoksi 😁?!

    ReplyDelete
  3. Kivipellon Saila10 March 2024 at 20:10

    Täytyy laittaa talventähdet ostoslistalle, niitä on mutta ei riittävästi - keltasiedätys on tehnyt tehtävänsä eli etenkin keväällä keltainen on hyvinkin piristävää, no syksylläkin ruska-aikaan ja oikeasti muutoinkin! Jaksan niin ihailla tuota lumettomuutta, vaikka pakkasta onkin mutta ei lunta! Ihania lumikellon nuppuja! Tuo herukka on varmaan ihana kukkiessaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Talventähtiä ei voi olla liikaa. Ne ja keltaiset krookukset ovat erittäin ilahduttavia näin varhaiskeväällä!
      On kyllä ihanaa, ettei ole lunta, auringon paistaessa se pääsee lämmittämään ja sulattamaan maata.

      Delete
  4. Ehkä kuuntelen tänä keväänä eri korvalla lintuja, mutta ainakin tuntuu, että lintuja on hurjasti enemmän kuin aiemmin. Laulua on niin paljon, että se on todella äänekästä. Ihanaa ja rentouttavaa kuunneltavaa. Tein juuri kaksi uutta pönttöä harmaavarpusille. Meillä ruokailee neljä pariskuntaa lintulaudalla ja haluaisin saada niitä pesimään onnistuneesti. Harmaavarpunen on vaarantunut laji, koska pikkuvarpunen on vallannut sen elintilaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elämää on nyt todella paljon ja päivä päivältä enemmän, kun muuttolintuja alkaa saapua. Lintujen laulu on niin nostattavaa! Ihana kuulla, että siellä huomioidaan harmaavarpuset. Toivottavasti ne pesivät teillä!

      Delete
  5. Siellä on maa jo näkyvissä melkein kokonaan! Ja pääsee hoitelemaan perennoja. Hyvä nähdä, millaisia ruskosormustinkukan ruusukkeita odottaa; se näyttää hiukan kiiltävältä. Ihanaa nauttia nupuista näin kuvissakin.
    Ikkunastani seuraan toiveikkaana puolen metrin aukkoa hangessa, joka on syntynyt siihen kohtaan, mihin rännin vedet tippuvat.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kukkapenkeissä oli turvallista kävellä, kun maa on roudasta kivikova eikä nouseville sipulikukille pysty vielä tekemään tuhoa. Vasta muutama ensimmäinen on noussut.
      Ruskosormustinkukan lehdet ovat jännät, hyvin erilaiset kuin rohtosormustinkukalla, vaikka ruusukkeena ovatkin. Lehdissä on tosiaan kiiltoa ja syvät pitkittäiset uurteet. Ovat huomattamasti kapeammat kuin rohtosormustinkukalla.
      Jee, aukko hangessa tietää laajenevaa aukkoa :-)

      Delete
  6. Ihanasti kevät siellä edistyy. Meillä oli aamulla hankiaiset ja käävin kävelyllä pitkin metsää ja hangen pinta oli kova. Pajunkissoja en veilä löytänyt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siellä päin on hankiaisia, täällä ei juuri koskaan. Enpä ole eläessäni montaa kertaa hankiaisella kävellyt, etelän ihminen kun olen. Olisi sekin elämys!

      Delete
  7. Näyttääpä siellä ihanalle kun maa on näkyvissä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä ei tarvitse lisäaitoja viritellä :-D

      Delete
  8. Voi veljet, sinä pääset jo ihan tosissaan puutarhatöihin. Täällä ei vielä ihan heti pääse perenna-alueita siistimään. Ihanat silmut ja piipot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa oli päästä pätkimään kuivat varret. Rikkaruohoja näkyy, mutta niiden kitkemiseen ei ole mitään asiaa, maa on umpijäässä. Mieli kyllä tekisi!

      Delete
  9. Oi, jos sinulla on jäätikkö, on meillä pohjoisnapa! Kävelin eilen metsäpuutarhani päällä, alppiruusujen päällä, ihan kaiken kasvavan päällä, ja hädin tuskin kengänpohjan jälki jäi kantavan hangen pintaan! Ei kuulu kevättähtien kuisketta eikä lumikellojen kilinää vielä pitkään aikaan, mutta on kiva tietää, että se kevät alkaa olla jo jossain päin Suomea! Ruusuherukkasi lupailee kaunista kevättä! Muista välillä oikaista selkääsi! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No apua, kävely alppiruusujen päällä kuulostaa aivan... eksoottiselta! Miten voi olla niin paljon lunta. Toivottavasti lumi sulaa ja kevätkukat tulevat pian pintaan!
      Ei täälläkään kovin nopeaan mikään maasta nouse, kun se on umpijäässä. Välillä yritän tarkkailla kasvupaikkoja kyykyssä, selkä ei kestä jatkuvaa kaksinkerroin kulkemista :-D

      Delete
  10. Kivipellon Saila11 March 2024 at 19:45

    Sinut on haastettu, kurkkaahan blogiini!

    ReplyDelete
  11. Seuraavaksi saamme ehkä kuulla piippojahdin tuloksia. Jäätikköalueet voivat olla petollisia, toivottavasti kasvit selviävät.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuloksia ei ole ahkerasta jahdista huolimatta. Maa on niin jäässä, ettei juuri mitään vielä nouse. Mutta huomasin mm. muotopuutarhan lämpimimmässä penkissä uuden piipon, joten kyllä kai niitä ilmestyy. Keväiset kurjenmiekat tuntuvat olevan sitkeimpiä nousemaan jäisestä maasta, sillä niitä löysin eilen taas yhden uuden.

      Delete
  12. Siellä loistaa pikkuinen aurinko mustan maan keskellä. Näkyy varmasti kauas. Kohta lumikellotkin kukkivat ja erottuvat lumen puutteessa hyvin. Naali onkin tuollaiselle jäisen maan ja hyytävän pakkassään kukkijalle oikein hyvä lajikenimi.
    Tuo Sirkun kommentti osui ja upposi; täälläkin ollaan pohjoisnapa-tunnelmissa. Hyvät hankiaiset, runsaasti lunta ja aamulla mittari näytti -13 astetta. Ei se vieläkään ole yksinumeroiseksi muuttunut mutta onneksi edes aurinko paistaa. Mukavaa viikkoa sinne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Talventähti on tosiaan kuin aurinko, se ihan loistaa. Olen niin iloinen, että hankin niitä viime syksynä lisää.
      Lumikellot, kuten kaikki muukin, tuntuvat himmailevan ja pysyvän samassa korkeudessa päivästä toiseen. Vain tuo yksi naali on venynyt.
      Voi apua, millainen lukema aamusta! Täällä parin –7 -asteisen yön jälkeen viime yön alin oli enää –4. Jospa se tästä lämpenisi meillä kaikilla. Onneksi aurinko paistaa meille molemmille.
      Kiitos, mukavaa viikkoa sinullekin!

      Delete
  13. Talventähti aikoo olla nimensä mukainen: talven tähti. Aurinkoisista päivistä huolimatta on edelleen hyvin talvista. Jäiset käytävät eivät sula, eikä hanki vajene. Eipä ihme, kun mittari on aamuisin kunnolla pakkasella. Tänään sentään vain -6, kun viikonloppuna oli peräti -9. Kyllä se tästä taas iloksi muuttuu. Sinullakin kaikki on jo lähtökuopissaan pienestä kohmeudesta huolimatta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Talventähti on niin ihana. Voiko olla pirteämpää löytöä, kun pihalla kulkee! No, kottarainen liverteli tänään puhelinlangalla, ilon tuoja sekin on.
      Jäiseltä tuntuu, mutta aurinkoiset päivät auttavat. Nyt on tosin ennusteessa pilvistä, jopa sateista, mutta lauhemmat yöt. Ehkä se kumminkin auttaa sulattamaan maata roudasta.

      Delete
  14. Siellä on jo löytynyt merkkejä keväästä kannattaa kulkea koukussa . Täällä se on ihan toista jos tarpeeksi kumarassa kulkee voi lyödä päänsä hankeen .
    Mutta kyllä kelpaa aina toisten blogeja lukea koska saa kokea esimerkiksi kevään ihmeet moneen kertaan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikkea löytyy, vaikka hidasta edistyminen on. Nekin keväisten kurjenmiekkojen nuput, joita löysin jo päiviä tai viikkoja sitten, ovat samoissa asemissa edelleen. Mutta hiljalleen niitä nousee lisää maasta, joka päivä löytyy yksi tai kaksi uutta versoa.
      Heh, pää hankeen, toivottavasti ei ole kova kuori hangessa!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!