Friday 8 March 2024

Jäätävää

 Pysytään sisällä.

Eilen oli hyvin sumuinen päivä, otin kuvan olohuoneen ikkunasta. Periaatteessa tänään olisi kuvauksellista, sillä sankka sumu jäätyi huurteeksi puiden oksille. Muutama pakkasaste vain tuntuu jotenkin hyytävältä, joten pysytään sisällä.
Katsotaan vaihteeksi, mitä pelargoneille kuuluu.

Olohuoneen ikkunalla kukkii tuoksupelargoni.

Sen kaverina on munankuoripelargoni 'Raspberry Ripple', se kukkii käytännössä koko vuoden. Joka vuosi.

Sitten on tämä ihana limenvihreälehtinen, tuntematon lajike, jolla on kauniit valkeat kukat – tämäkään ei ole tämän talven ensikukinta, vaan kukintoja tulee pitkin talvea.

Makuuhuoneestakin löytyy, mutta kukkivia on vähemmän. Isossa ruukussa on tähtipelargoni 'Bev Foster'.

'Bev Foster' on aivan ihana. Siinäkin on talvella kukkia harvakseltaan. On kyllä kesälläkin, sillä olen tosi laiska lannoittamaan – pitäisi pistää kunnon panokset, jotta tulisi runsaampi kukinta.

Kirjavalehtinen, jonka lehdet ovat hyvin samantapaiset tuoksupelargonin kanssa, ei kuki ilmeisesti koskaan. Se ei haittaa, sillä sen lehdet ovat todella kauniit. Tämänkään lajikkeesta tai lajista ei ole tietoa; sain tämän ystävältä, jonka työpaikalla tämä oli.

No, täällä odotellaan kevättä, kaipa se palaa. Kahden päivän ajan oli niin huikaisevan hieno, aurinkoinen sää, että oksat pois!


Munankuori- ja tähtipelargoni kuuluvat kotipelargoneihin, Pelargonium Zonale-Ryhmä
Tuoksupelargoni Pelargonium × fragrans

23 comments :

  1. Kivipellon Saila8 March 2024 at 17:00

    Ihania pelakuita ja runsasta kukintaa niille toivon! Omani leikkasin ja otin maltilla(?) pistokkaita. Nuo kirjavalehtiset ovat tosi kauniita ilman kukkiakin!

    Jäätävää täälläkin, hankikantoja pitkin vein saunapesän tuhkat marjapuskille. Mutta on niiiiin kylmää, en tykkää! Onneksi voi olla sisällä ja kutoa! Kaunistahan on kun ikkunasta katselee ulos, valkoista riittää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai sielläkin. Ystävät juuri sanoivat, että Tampereella oli aurinkoista... tai ehkä kyseessä oli eilinen. Täällä oli harmaata silloinkin :-D
      Loistoidea, taidan minäkin laittaa äänikirjan pyörimään, Porinmattiin tulen ja siirtyä olohuoneen sohvalle kutimen pariin. Onneksi on sisäkukkia seurana!

      Delete
  2. Meilläkin oli eilen aurinkoista ja tosi keväistä, mutta tänään sumuista ja tuulista. Hienot pelargonit sinulla on tulossa kesäksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eilen katsoin kateellisena Ilmatieteen laitoksen karttaa, joka näytti Manner-Ahvenanmaalla täyttä aurinkoa ja +4 – meillä oli sumua ja 0! Mutta tänään ei sentään tarvitse sitten kahdehtia.

      Delete
  3. Pelargoniat aina sykähdyttävät.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllähän ne, ja pärjäävät, vaikka olemattomasti hoidan. Kunhan muistaa kastella riittävän harvoin. Paitsi niitä, jotka vaativat kastelua useammin :-D

      Delete
  4. Hih! Mun blogissa sivupalkin blogiluettelossa näkyy juuri nyt sun ja Kivipellon Sailan postaukset peräkkäin. Molemmilla Sailoilla on ollut tänään jäätävää :D
    No, kylmä päivä tänään olikin, pakkasen puolella koko päivän.
    Meillä oli vaan tylsän harmaa päivä, kun ei ollut sumua täällä, niin ei saatu edes jäisen kuvauksellista maisemaa.
    Pelakuut on kivoja, kun ne kukkivat läpi vuoden, kunhan vähän saavat päivänvaloa.
    Kevät saisi tosiaan palata, ei taida tosin ihan lähipäivinä tapahtua kuitenkaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kivipellon Saila8 March 2024 at 19:59

      Oho, ihan sattumaa! Meillä Sailoilla on tosin ainakin kolme pointtia joille me ollaan allergisia ja tämä jäätävyys on yksi niistä 😂!

      Delete
    2. Sailat ovat samoilla jäljillä :-D
      Just niin, jäätävältä on tuntunut ja koko päivä muutaman asteen pakkasella. Yhhyh. Kevätauringon kun tapaisi niin mielellään! Pariin päivään ei näytä olevan vielä mitään toivoa, mutta sitten.

      Delete
  5. Luulin, ettei tuoksupelargonia kuki. No, Sinulla se kukkii sievästi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä tämä kukkii, tosin tuoksupelargoneiksi kutsutaan joitakin muitakin lajeja. Ei kyllä kuki niin ahkeraan kuin nuo jalostetummat kotipelargonit. Ne ovat oikeita ilon kukkia näin talvikaudella.

      Delete
  6. Äidillä on aina ollut pelakuita talvetuksessa, mutta en muista, että olisivat koskaan talvella kukkineet. Tuoksu tulee heti mieleen, kun kukan näkee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riippuu, missä niitä talvetetaan. Jos ovat pimeässä kellarissa, niin eivät kuki. Mulla ovat huonekasveina ikkunalaudoilla (ja siinä onkin syy, miksen koskaan vaihda niitä isompiin ruukkuihin). Jos saavat valoa, niin aika monet niistä kukkivat ja ovat ainakin kauniisti lehdessä koko talven.

      Delete
  7. Kotisi on selvästi pelaguiden paratiisi. Kiittävät sinua kukkimalla kesät talvet. Omani kukkivat pitkälle syksyyn, mutta sitten lopettivat ja muutenkin muuttuivat kärsivän näköisiksi. Olen tulkinnut huonelämpötilan pelaguille liian korkeaksi, vaikka ikkunalaudalla valoa runsaammin saavatkin.
    Jäätävää on, eikä yhtään tee mieli ulos. Aamulla tein parin tunnin kävelylenkin, enkä nähnyt ympäristössä mitään kiinnostavaa. Ei vain jaksa kuukausitolkulla taivastella likaisia aurauskasoja. Luonnossa ei tapahdu nyt mitään - näkyvästi. Kävellessä on järkevääkin tuijottaa maahan, jotta pysyy pystyssä. Kirja odottaa. Menen sen kaveriksi sohvalle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tätä taloa ei ole liioilla eristyksillä tai tiiviillä ikkunoilla pilattu :-D
      Pattereitakaan ei ole ikkunoiden alla, paitsi keittiössä, sillä ikkunalla en pidä kasveja. Lämmönlähteet ovat pikemminkin huoneiden sisänurkissa. Niinpä kasveilla on viileät oltavat, silti valoisat. Ne ovat tietysti jäljellä, jotka ovat näissä olosuhteissa viihtyneet. Moni kasvikokeilut, vaikkapa kauniit amatsoninliljat, ovat vuosien saatossa menehtyneet liian viileisiin olosuhteisiin (silloin, kun olen poissa kotoa, on totisesti viileää).
      Olet reipas, kun ulkoilit. Minä kävin vain patsastelemassa pihalla, tarkistamassa samat lumikellonnuput, jotka eivät edisty tietenkään ollenkaan tällaisina päivinä, ja toteamassa, että on aivan hyytävää. Mutta täällä sentään on niitä nuppuja muutama!
      Kirja, sohva ja kudin – loistoidea loppupäivän ohjelmaksi.

      Delete
  8. Sumu ja jäätävä sää ovat yhdistelmä, joka ajaa kylmän luihin ja ytimiin, kuten meilläpäin on tapana sanoa. Sumuinen kuvasi sai vilunväreet tulemaan iholle. hhhhrrrr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sumu ja pakkanen ovat aika yllättävä yhdistelmä, mutta niin vain viime päivinä ne ovat samaan aikaan olleet. Kyllä tuntuu kylmältä! Huomiselle luvatulle auringonpaisteelle on kovat odotukset, viime viikkoina vain ne paisteet ovat jääneet aika usein sumuverhon taakse.

      Delete
  9. Kauniita kuvia. Meilläkin oli pakkasta 7 astetta aamulla ja hankin kesti kävellä. (Enkulinkäsityöt)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä kestää umpijäätynyt maa kävellä, ei jalka uppoa edes suohon :-D Teillä oli muutama aste enemmän pakkasta kuin täällä.

      Delete
  10. Sinulla on kivoja ja kauniita pelargonialajikkeita. Minun pitää vielä perehtyä noihin vähän harvinaisempien lajeihin, niissä on kiinnostavia kaunottaria. En voi uskoa ulkokuvien tilannetta siellä saaristossa, niin vihreää vaikka jäätiköstä puhutkin. Täällä vasta jäätikköä ja lunta onkin. Jossain paikoin jäisillä teillä ei meinaa pysyä pystyssä lainkaan ja kävely on melkoista akrobatiaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jostain syystä aloin keräillä pelargoneja ja viime vuosina oikeastaan mielummin kaikkia pienikukkaisia lajeja, mutta sitten on vanhastaan jäljellä muutamia kotipelargoneja, joita en vain raaski jopa 15 vuoden yhteiselon jälkeen nakata kompostiin. Ja ne ovat toisaalta parhaita kukkimaan talvellakin.
      Jäätiköitä on rinnepaikoissa, paikoitellen oikein pahoja, mutta onneksi kylätie on ihan sulaa sorapintaa, se on hyvä kävellä. Täällä keskellä tonttiani on vielä yli kymmenen neliömetrin jääkenttä, ja tänään huomasin tilanteen pahenneen pihan länsireunalla, jossa myös valuu vesi rinnettä alas, sinne on taas alkanut kertyä jäätikköä.

      Delete
  11. Täällä on oikeastaan yllättävän lämmintä maaliskuun alkupuoleksi, kun lämpötila pyörii nollan tuntumassa. Sumua ei ole näkynyt mutta muuten on kyllä niin harmaata kuin vain voi olla. Aurinko voisi pitkästä aikaa näyttäytyä.
    Kauniita pelakuita. Kiva, kun kukkivat myös läpi talven. Talvella ei totisesti ole liikaa kukintaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi hitsi, toivoisin, että siellä paistaisi yhtä upeasti kuin täällä tänään. Muutaman harmaan päivän jälkeen se tuntuu aivan ihanalta.
      Pelakuiden kesäkukinta on oikeastaan vähän turhaa, kun silloin niitä tuskin huomaa, kun koko puutarha kukkii. Saisivat kaikki kukkia talvella :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!