Tuesday 12 March 2024

Koska kukkii -haaste

Kivipellon Saila heitti Saaripalstalle kivan haasteen. Tämähän on Hiidenkiven puutarhan lanseeraama Koska kukkii -haaste, johon olen tainnut osallistua kahtena aikaisempanakin keväänä eli haasteen synnystä asti. Haasteessa yritetään arvailla, koska muutama kasvi tulee kukkaan. Niistä ei saa vielä näkyä mitään, jottei olisi liian helppoa.

Kaimani Kivipellosta lisäsi siihen kohdalleni lisäkoukun: kukkien pitäisi tulla kukkaan myöhässä! Eli tuskaisen odottelun jälkeen kukkivat lajit.

Hmm! Ainakaan keväisiä kurjenmiekkoja ei voi enää valita, sillä niitä putkahtelee jatkuvasti maasta. Äskenkin löysin uuden 'Purple Hill' -verson punahevoskastanjan viereltä. Kukkia niissä ei toki vielä ole, mutta se maasta nouseva avaruussukkula on kukkanuppu.

Lumikelloja saa sen sijaan odottaa ilmeisesti pidempään. Ehkä ne eivät kykene ponnistamaan jäätyneestä maasta toisin kuin kevätkurjenmiekat (joita olen varmaan myös istuttanut lämpimämmille ja kuivemmille paikoille).
Muotopuutarhan 'Hippolyta' -lumikelloja olen käynyt etsimässä jo viikkoja, ei vain näy vieläkään mitään (kävin äsken varmuuden vuoksi vielä tarkistamassa). Tähänastisessa elämässään niiden nuput ovat aina löytyneet helmikuussa. Tämä tosiaan sopii tuohon tuskallisen odottamisen kuvaukseen.
Kuvassa 'Hippolyta' on tasan vuosi sitten. Se aloitti kukinnan helmikuussa. Maaliskuun alussa puutarha sai paksun lumikuorrutuksen, joka peitti kukat. Sieltä ne sitten vähitellen ilmestyivät, vailla vaurioita, kun lumi alkoi sulaa.
Lumikellohiljaisuus johtunee varmaan myös siitä, että haravoin syksyllä kaikki mahdolliset lehdet istutusalueille, myös muotopuutarhaan. Mikäli kasvit eivät saisi lumisuojaa, niillä olisi ainakin lehtiä. Muotopuutarhan tapauksessa vaahteranlehtiä. Lisäksi kippasin jossain vaiheessa myös käytetyt kissanhiekat Hippolytien päälle. Joten niillä on kyllä aikamoiset vällyt päästä läpi. En ole halunnut raottaa lehtimattoa, kun öisin on ollut vielä niin kovin kylmää.
Joten mitähän tässä arvaisi ensimmäiseksi kukaksi? Pitää yrittää myös miettiä sellainen päivä, että olisin kotona enkä juuri silloin kaupunkireissulla. Arvaan ensimmäisen kukan avautuvan 26.3.

Seuraavaksi laitankin haastavan ja erittäin toivotun kukan. Keisarinpikarililja 'Early Dream' jätti viime keväänä kukinnan kokonaan väliin. Se nousi maasta, paksu verso oikealla, mutta sitten näivettyi ennen kuin pääsi kukkaan. Voi siis olla, että se on jopa tyystin kuollut.
Keväällä 2022, jolloin tämä kukki ensimmäistä ja toistaiseksi ainoaa kertaa, raportoin kukkaan tulosta toukokuun 8. päivänä. Voi olla, että olen tänä vuonna juuri sinä päivänä ihanalla matkalla, joten arvaan kukinnan alkavan 12.5. Jos se siis ylipäätään elää.

Alppipenkin kanssa elän jälleen hiuksianostattavia aikoja. Kuten viime keväänä, siellä käy jokin hiirulainen tai myyräläinen popsimassa nousevien sipulikukkien versoja sitä mukaa kuin niitä nousee. Ja kun se on nimenomaan paikka, jonne olen istuttanut harvinaisimmat aarteeni!
Olen levittänyt verkkoja, niiden pitäisi vain olla hyvin tiheäsilmäisiä – en tiedä, kuinka pieni ko. jyrsijä on. Huomasin, että Trico Garden on päässyt loppumaan, muuten olisin käyttänyt sitäkin. 
Kuvan 'Yalta' -krookuksen kukka löytyi viime vuonna 7. huhtikuuta. Tämä on muuten risteymälajike: siemen kerätty tähtisahramista, siitepöly on mitä luultavimmin peräisin kevätsahramista. Mielestäni krookuksia ei vielä ole alppipenkistä noussut. Arvaan tämän kukan löytyvän 9.4., sillä alppipenkki on lämmin paikka ja tuskin enää jäässä pitkään. Mikäli tämän versoja ei syödä!

Pitäen mielessä Kivipellon Sailan ajatuksen myöhäisyydestä laitan viimeiseksi isokäenrieskan. Tämä on ystävältä saatu aarre. Sen kasvupaikassa oli vielä vähän aikaa sitten jäätikkö, joten kukinta luultavasti myöhästyy edellisvuosista. 
Otin tämän kuvan viime keväänä 12. huhtikuuta, arvaan, että tänä vuonna ollaan samassa tilanteessa 18.4.

Loppuun vielä bonuskuva viime keväältä tuolta samalta päivältä 12. huhtikuuta. Mitä ilmeisimmin se oli loistopäivä, lämmin ja aurinkoinen. Ransu esittelee muotopuutarhan kurjenmiekkoja, krookuksia ja helmililjoja.


Haastan Päivänpesän elämää -blogin mukaan.

Säännöt: 
Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuja. Kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, että kasvi on vielä lepotilassa. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen (tai kuukausien) päähän. 
Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä, mutta harsot ynnä muut normaalikeväästä poikkeavat viritelmät lasketaan dopingiksi. Ja tietysti kukinnan alkua saa myös viivästyttää vaikkapa peittämällä lupaavan näköiset piipot lumella, jos jotain niin järjetöntä haluat tehdä. 
Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi: KLIK.
Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.


'Hippolyta' on lumikellon, Galanthus, risteymälajike, ns. Greatorex-lajike.
Isokäenrieska Gagea lutea
Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Kevätsahrami Crocus vernus
Tähtisahrami Crocus tommasinianus

16 comments :

  1. Hienosti selvitetty haaste lisätwistinkin kanssa! Nyt vain toivotaan, että kukinta-ajat pitävät paikkansa ja 'Early Dream' ponnistaa entistäkin ehompana maasta täyteen kukkaloistoon. Ja toivotaan myös, että arvauksesi menisivät reippaasti pieleen noiden tuskaisempaa odottelua vaativien kohdalla, eli ne kukkisivatkin yllättäen hyvissä ajoin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaikeaa oli keksiä sellaisia, jotka olisivat tavallista myöhäisemmässä, paitsi tuo ensimmäinen lumikello, joka tosiaan on selvästi myöhässä edellisvuosista. Yritin sitten keksiä muuten vain haastavia. Tänä vuonna varmaan kaikki tulee kovin myöhässä kukkaan, kun maa on niin roudassa. Toisaalta keväiset kurjenmiekat ovat ihmeen aikaisessa - mutta ei niitäkään läheskään kaikilla kasvupaikoilla näy. Ja toisaalta kuvista huomasin, että viime maaliskuu oli kylmä ja haastava, silloin tuli meille paksuin lumipeite kuin koko talvena siihen asti.

      Delete
  2. Kivipellon Saila12 March 2024 at 19:58

    Kiitos kun otit kopin haasteesta ja mielenkiintoinen jälleen oli teksti! Jäin miettimään näitä keväitä - omia kuvia etsiessäni ja kukinta-aikoja vertaillessani huomasin keväiden erilaisuuden, huomattavankin! Erityisesti viime maaliskuu, kuten toukokuukin olivat aika rankkoja. No viileässä sipulikukkien kukinta on pidempi, mutta kylmät tuulet ja yöpakkaset ovat pirullisia!
    Jään mielenkiinnolla odottamaan, miten kevät siellä etenee ja kukinta käynnistyy ja tietenkin, miten routa viimein sulaa, toivoen ettei myyrät vierailisi lainkaan! Toivon sydämestäni, että 'Early Dream' kukkisi ja tuottaisi vankkoja sivusipuleita! Samaa toki toivon kaikilta muiltakin aarteilta! Kasvit ja kevät osaavat yllättää - siitä on kokemusta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keväissä on valtavat erot. Hippolyten kukinta on nyt varmaan kuukauden myöhäisempi kuin viime vuonna, tai enemmänkin. Voi olla, että kylmyys vain hyydytti Early Dreamin, toivon, että sipuli on kumminkin hengissä. Ne kun nousevat niin varhain ja sitten voi tulla lunta ja pakkasta ja verso paleltua. Kovin vähästä ne eivät kyllä palellu, mutta viime keväänä taisivat lämpötilat heittelehtiä aika lailla.

      Delete
  3. Ahaa, lumikello eikä varhainen sammakko piileskelemässä lumen seassa, miltä se nopealla vilkaisulla ensin näytti 🤭.

    ReplyDelete
  4. Kateellisena luen, että siellä putkahtelee kaiken aikaa pintaan kevätkurjenmiekkoja. Onneksi niitä saa ihailla kuviesi välityksellä.
    Ihania kuvia tässäkin jutussa, kiitos. Ja toivotaan, että saamme kuvien muodossa ihailla arvaustesi tuloksia myöhemmin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On kyllä aivan ihanaa löytää kurjenmiekkojen versoja, hämmästyttävääkin, kun edelleen on jäistä ja yöt kylmiä. Noista viimeisen kuvan muotopuutarhan kurjenmiekoista ei näy vielä mitään, vaikka sekin on lämmin paikka. Mutta ehkä enemmän roudassa kuin pengermien päälliset yms.

      Delete
  5. Toivotaan että Musti tai Ransu tekee selvää jyrsijöistä, eivätkä ne pääse aarteidesi kimppuun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi kyllä hyvä! Niitä taitaa tulla alppipenkin taustana olevan navetan uumenista.

      Delete
  6. Kiitos Saila haasteesta, yritän tehdä sen mutta en lupaa mitään. Kevät on työssäni sitä kaikkein aikataulutetuinta aikaa enkä tiedä pysynkö kaikkien kukkijoiden perässä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt muistankin, että viime vuonna et tainnut osallistua tuosta samasta syystä. Ei ole pakko osallistua, eikä toisaalta myöskään pakko osallistua tiukoin kriteerein, vaan vähän sinne päin, mahdollisuuksien mukaan. Tai ottaa vain yhden kasvin seurattavaksi.
      Minulla vähän sama juttu, sillä en ole varma, tulenko olemaan noina valitseminani päivinä edes kotona. Ehkä voit tehdä suunnilleen-arvauksia.

      Delete
  7. Mielenkiintoista seurata, sattuuko veikkaukset. Toivotaan jotteivät myyrät piäse herkuttelemaan kevätkukkijillasi. Meillä ei ihan kohta oo lämpäreitäkään sulana sipulikukkien kohilla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teillä on varmaan vielä paksut hanget. Ehkä teilläkin sataa tänään vettä, niin ne vajuvat.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!