Monday 11 July 2022

Heinäkuun kalenteripoika

 Ransuli-manuli on aiheuttanut huolta mammalleen, mutta onneksi se ei ollutkaan varmaan vakavaa.

Huomasin Ransun nenänpäässä patin, tai alussa ajattelin, että kuvittelen vain. Sitten patti kohosi selvemmäksi ja kurkkasin sieraimiin: niissä oli ihmeellistä röpelöä!

Sitten tuli kiire lääkäriin. Nämä kuvat otin ennen kaupunkireissua, kun oli niin lämmin, että piti pitää keittiön ikkunaa auki yöt ja päivät.

Avoimesta ikkunasta saa kivoja kuvia muotopuutarhasta yläviistosta. Tarhamarskinlilja 'Romance' kukki, nurmi oli kuiva. Kukkapenkissäkin voi nähdä paljon ruskeaa, osa siitä on tosin tulppaanien lakastuneita lehtiä. En ole tainnut kirjoittaa muotopuutarhasta sitten tulppaanien kukinnan!

Keittiön ikkunan alla kukki kiinanpioni 'Wladyslawa' ja kukkii muuten pienesti vieläkin. Muutama nuppu on vasta avautumassa. Aika hyvä saavutus, kun ottaa huomioon, että kukinta alkoi helteellä.

Takaisin asiaan eli Ransuun. Kaikenlaista ikävää kuten kasvain kävi mielessä, mutta toisaalta Ransu on ollut varsin reipas oma itsensä.

Ransu esittelee Rohania.

Saimme ajan onkologiaan erikoistuneelle eläinlääkärille, joka tuumi, että symmetrisenä paukamana ja sierainten röpelönä se ei ihan kasvaimelta näytä. Otettiin ohutneulanäyte (banaaninhajuisella suihke-paikallispuudutuksella!) ja se tutkittiin saman tien.
Tulos yllätti kaikki osapuolet (paitsi ehkä Ransun). Se on sieni! Ransun paukama ja röpelö johtuvat sienestä. Pääsin itsekin katsomaan sienirihmaa mikroskooppikuvasta. Nyt odotamme tietoa sienen tarkemmasta laadusta, jotta saamme siihen hoitoa. 
Eläinlääkäri oli kuitenkin optimistinen ja totesi, että tämä on asia, joka on hoidettavissa.

Niinpä pääsimme palaamaan kotiin kaikkien tyydytykseksi. Tässä pojat esittelevät siniseksi maalattua kuistin lattiaa. Kuistin pitäisi nyt olla aivan siisti tiptop, kun se on raivattu ja maalattu, mutta en oikein osaa... tuossa lojuu moottorisaha ja oikosulun saanut imuri.
Ransun edessä on tarhaviinikärhö 'Hågelby White', joka on ihana muisto mukavasta reissusta Mustilan taimipäivään Betweenin seurassa.

Nurmikko on edelleen pääosin ruskea. On aika ihmeellistä tulla kotiin ja todeta, ettei nurmea tarvitse leikata. Olemme olleet täällä monta päivää, eikä vieläkään ole oikeastaan leikkuun tarvetta.

Puutarhassa olisi paljon esiteltävää. Ehkä se, että polttopuut pitäisi kantaa sisään, tai ehkä kuitenkin ruusut.

Ruusutarhassa kukkii kirjoapteekkarinruusu eli 'Rosa Mundi' sekä lukemattomat harmaakäenkukat ja palsternakat. Tämä on juuri nyt hurmaava kohta (lähes yhtä hurmaava kuin Ransun karvapehva) ja edessä on nupulla vielä uusi oranssikukkainen Lady of Shalott, kun menetin aarteeni toissa talvena. Tämän pitäisi olla parempi paikka.

Tarkkailen aina Ransun vessakäyntejä, jotka tapahtuvat täällä kotona tietenkin ulkona. Kummatkin asiat sujuvat mallikkaasti.

Pisun jälkeen Ransu askeltaa kohti muotopuutarhaa.

Puksipuuaidat ovat vieläkin leikkaamatta!

Huomion muotopuutarhassa vie kuitenkin köynnösruusu Flammentanz. Se on todella muhkea!

Näkymän keittiön ikkunasta joutuu nyt ikuistamaan lasien läpi, sillä tuli niin viileää, että oli pakko laittaa tuplat takaisin. Ei kestänyt sitä hyytävää vetoa, joka yksinkertaisen ikkunan raoista tuli.

Yölämpötilat ovat huidelleet kymmenen molemmin puolin, eli untuvapeitto tuli takaisin käyttöön, samoin kuin lämmin pyjama ja sukat. Ransulla on untuvavermeet omasta takaa.

Onneksi Ransulla on myös ruokahalu ja reippaus ennallaan.

Sekä huomionkerjuu entiseen malliin. Eläinlääkärin raportissa lukee "super ihana kisu".

Työpisteeni sijaitsee keittiössä jääkaapin ja kissanraksu- & namikaapin välissä taaten säännöllisen työrauhan häirinnän.

Yritin esitellä Ransulle Mustin metsästämän rastaan (?) siipisulkia, mutta Ransua ei kiinnostanut muu kuin mamman huomion nappaaminen itselleen. Ehkä sulat olivat jo vanha uutinen. Luultavasti.

Ransu nauttii silminnähden viilenneistä säistä. 

Antaa tulla loppuviikolle ennustetut 15–16 asteen päivälukemat, ne ovat Ransun mieleiset kesäsäät, vaikka mammaa vähän hirvittää. Mamman untuvahousut löytyvät onneksi eteisen kaapista.

Pysykäähän lämpiminä! Ja terveinä!


Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Kiinanpioni Paeonia lactiflora
Kirjoapteekkarinruusu Rosa Gallica-Ryhmä 'Rosa Mundi'
Palsternakka Pastinaca sativa
Tarhamarskinlilja Eremurus × isabellinus
Tarhaviinikärhö Clematis Viticella-Ryhmä

44 comments :

  1. Aina oppii uutta, kissalla sieni nenässä! Onkohan kovin yleistä tai mistä sellainen tulee? Toivottavasti Ransu saa lääkkeen ja pääsee sienestä eroon.
    Upeaakin upeampi Flammentanz, mahtava katseenvangitsija ja näkyy myös tielle ohikulkijoiden iloksi.
    Kuivaa on täälläkin, saisi tulla pelloille vettä ja tietysti puutarhoille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enpä yhtään tiedä, kuinka yleistä tai mistä tulee - ehkä siihen saa osviittaa sitten, kun selviää, mikä sieni on kyseessä. Puhelun eläinlääkäriltä pitäisi tulla loppuviikosta tai ensi viikolla.
      Toivottavasti siitä tosiaan pääsee eroon, eiköhän. Kaupunkinaapuri muisti, että hänen yhdelle lapsenlapsistaan tuli vauvana sammas eli hiivasienitulehdus suuhun. Kaikenlaista sitä onkin.
      Flammentanz toimii melkoisena pysäyttäjänä juuri nyt. Ihanaa, että jokainen ohikulkija sitä voi ihailla.
      Toivottavasti saatte vettä! Täällä tuli toissapäivänä 13 mm, silti nurmi on edelleen ruskealaikkuinen. Ehkä se vähitellen vihertyy. Aika surkeaa oli katsoa lurpottavia kasveja, onneksi tuli kunnon sade ja kai lisääkin tulee loppuviikosta.

      Delete
  2. Replies
    1. Elämä ilman kissaa on vain puolikas elämä!

      Delete
  3. Toivottavasti sienihäätö toimii pikaisesti!
    Voi mikä ihana Flammentanz!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti toimii sitten, kun hoito saadaan. Diagnoosin sienen tarkemmasta laadusta saamme vasta myöhemmin tällä tai ensi viikolla. Olen luottavainen.
      Flammentanz kasvaa vuosi vuodelta isommaksi, sille täytyy kohta rakentaa järeämpi köynnöskaari!

      Delete
  4. Voi Ransu ♥ pikaista paranemista ja tsemppiä mammalle huolien keskelle. Enpä ole ennen tuollaisesta mysteerisienestä kuullutkaan. Ihana tuo näkymä keittiön ikkunasta, tuulahdus englantilaista tai ranskalaista puutarhaa. Olen niin kade noista ihanista puksipuista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Sieniä (tai itiöitä) on varmaan kaikkialla, mutta vähän harvinaisempi vaiva tämä taitaa silti olla.
      Puksipuuaidat ovat ihanat! Nyt ne voisikin leikata, olen odotellut sadesäätä, että saa työnnettyä pistokkaita kosteaan multaan, jotta niillä olisi edes mahdollisuus kasvaa. Toki voisi kasvatella niitä muualla ruukussa, mutta kun ne juurtuvat niin hyvin, niin se tuntuu turhalta työltä.

      Delete
  5. Meillä on sieniä kyllä maassa, muttei nenässä. Hassua. Koita Ransu pärjätä! Ruohonleikkurin käyttö on täälläkin hieman vähentynyt, muttei sitä kuitenkaan ole unohdettu - Pepsi ja Max

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!
      Ruohonleikkurin pärinä ei taida olla kissojen mieleen, mutta kohta pitää täälläkin muutama kasvanut kohta leikata.

      Delete
  6. No olipas hyvä ettei ollut mitään pahempaa. Ainakin ihmiseltä sienen häätö tapahtuu helposti joko voiteella tai sisäisellä lääkekuurilla. Minulla on tällä hetkellä menossa häätökuuri kynsisieneen. Saan sieni-infektion aina silloin kun elimistöni ei ole muuten tasapainossa. Ransulla se voi tietysti johtua jo korkeahkosta iästä.
    Ja voi tuota punaista ruusua, mikä mahtava ilmestys❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kiinnostavista tiedoista! Eläinlääkärin mukaan joskus eläimen kanssa tehdään huuhtelu, mutta se riippuu varmasti siitä, mikä sieni on kyseessä. Tuo tasapainoasia on kiinnostava lisätieto. Kiitos kun kerroit!
      Hehkuvanpunainen ruusu on aivan ihana.

      Delete
  7. Mitä lie Ransu nuuhkinut, että sieni on pompannut nenään? Enpä ole ennen kuullut. Onneksi tilanteesta selvitään. Aivan ihana Flammentanz kukassa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikkea voi olla näköjään. Onneksi nykymaailmassa on hoidot moneen vaivaan.
      Flammentanzin kukintaa ihastellaan täällä runsaasti, hyvä, että se tuli istutettua tuohon tien varteen.

      Delete
  8. Hui kamala, jopa säikäytit!

    Ei kantsi pyrkiä suureen omavaraisuuteen sienissä Ransu, kissat tarvitsevat elääkseen 0% sieniä! Eläinlääkäri on kyllä ammattilainen, allekirjotan 100% lausunnon "super ihana"! Hurpur ja muiskis <3

    Pikaista paranemista toivottaa Unna Tuutikkisi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Unna-neito!!!!!
      Puspuspuspuspus!!!! Eikun... pitää ehkä varoa, ettei sieni leviä neidin herkkiin vaaleanpunaisiin sieraimiin.
      Pitäisi ottaa käyttöön se etäpusutin, mutta se taisi mennä rikki (liian innokkaan intohimoisesta kuolapureskelukäytöstä, toim. huom.).
      Eläinlääkäri tuntui osaavan asiansa, vaikka se banaaninhajuinen suihkaus oli järkyttävä yllätys. Eikä se neulahommakaan oikein hyvä ollut.
      Oi, kiitos Unna-neito purinamuiskusta <3
      Sängystä hyrisemästä käsin
      Ransusi ikuisesti

      Delete
  9. Uutinen tämä sieni oli myös itselleni mutta kai se kissakin voi saada sellaisen 🤔 onneksi Ransu kesti reissun hienosti ja toivottavasti saa lääkkeet pian.
    Ilmat on hieman viilenneet ja se on minusta kyllä hyvä asia jaksaa hieman enemmän tehdä puutarhassa ja pihassa. Sinulla on ihana tuo ruusun kukinta. Minun on ostettava uusia ruusuja "paraatipenkkiin" kuoli osa syksyllä istutetuista. Muutenkaan ei taida ihan paraatipenkiltä näyttää mutta jatketaan yrityksiä. Minulla kuudesta kärhöstä on yksi vielä heräämättä, taitaa nukkua Ruususen unta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi poika on ihan reipas eikä näytä kärsivän sieni-infektiosta. Toivottavasti hoito myös tulee pian.
      Tänään on taas vaihteeksi tosi lämmin, mutta en uskalla luopua untuvapeitosta kun viikonlopulle on luvassa vain 15 astetta. Täytyy kerätä lämpöä sitä varten :-D
      Voi harmi, että menetit uusia ruusuja, viime talvi oli niin vaikea.

      Delete
  10. Sieni nenässä, ohhoh! No, se varmaan paranee jollain lääkityksellä. Onneksi ei ollut kasvain eikä ilmeisesti vaikuta villapöksyjen ulkonäköön tai lämmöneristyskykyyn.
    Kylläpä 'Flammentanz' kukkii komeasti. Se näyttää viihtyvän teillä erinomaisesti. Meillä on satanut niin paljon, että on jäänyt nurmikkokin leikkaamatta. Sen se on näköinenkin... Jos nyt ei muutamaan tuntiin sataisi, pääsisi sen vihdoin huristelemaan siistimmäksi. Toivottavasti viileät säät toisivat teillekin vielä lisää sateita. Optimi olisi vaikka niin, että pilvet tyhjenisivät kokonaan jo ennen kuin ehtivät tänne saakka :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti lääkitys löytyy, eiköhän. Heh, villapöksyihin ei taida sieni vaikuttaa.
      Flammentanz on kasvanut tuossa yli 10 vuotta ja juuret ovat varmasti todella syvällä. Se näissä ruusuissa on ihanaa, että kun ne ovat asettuneet, ei niitä vaivaa kuivuus ikinä.
      Voi hitsi, teillä on satanut niin paljon! Toivotaan tätä optimiskenaariota seuraavalle sateelle :-D Se olisi luvassa näköjään viikonloppuna. Olisi kyllä hyvä, kastelen taas lurpottavia kasveja - yhdellä kunnon sateella kuukaudessa ei pitkälle pötkitä.

      Delete
  11. Hui, miten pelottavia hetkiä mutta onneksi superihana saadaan hoidettua kuntoon 🖤
    - Pirkko ja pojat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi varmaan saadaan! Kiitos Pirkko ja pojat <3

      Delete
  12. Onneksi Ransu on muuten kunnossa ja saa varmaan pian hoidon. Ja siellä Ransulle sopivammat säät. Vaikka teillä satoi, ei ne sademäärät taida vielä nurmikko elävyttää. On tuo Flammentanz loistossaan, ei paljon kuivuus siinä näy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransulla taitaa olla asiat ihan hyvin, mutta itse toivon, ettei tarvitse kauaa kärvistellä tilanteessa, että lemmikki on kipeä eikä hoitoa vielä ole. Se on niin ikävä tunne.
      Flammentanz on varmaan kasvattanut juuret jo metrien syvyyteen, sitä ei kuivuusjaksot hetkauta.

      Delete
  13. Tyhmä tatti, kun sun nenään mennyt! Varmaan saatte kunnon rohdot ja kohta sieni on muisto vaan.
    Pitääkö Mustikin lääkitä samaan aikaan, vaikka ei tartuntaa olisikaan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih, ei ole tullut vielä diagnoosia, onko tatti vai kärpässieni :-D Ei tiedetä sitäkään, hoidetaanko Mustikin. Se selviää varmaan sitten, kun selviää sienen laatu.

      Delete
  14. Voi Ransu! Onneksi vaiva vaikuttaa hoidettavissa olevalta, mutta hieman yllättävä se kieltämättä oli. Sekin on erityisen hyvä, että vessa-asiat hoituvat mallikkaasti. Ja se nyt on aina hyvä uutinen, että kissa on reipas ja kaikin puolin oma itsensä.

    Erityismaininta Ransun hännälle. Tietysti myös tuo puskua enteilevä kasvojen ilme ja villavat vatsauntuvat ja ylipäätään koko poika on ihastuttava, mutta tuota häntää varmasti helppo seurata puutarhassa. Näkyy kauas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vähän oli erikoinen diagnoosi, mutta helpotus se kyllä oli. Nyt odotamme tietoa hoidon suhteen. Tosin voi olla, että odotamme ensi viikkoon, mutta kuten totesit, kissa voi hyvin eikä näytä kärsivän tai edes huomaavan vaivaa, se on iso helpotus se. Ransu kerjää huomiota ja ruokaa entiseen malliin ja se myös maistuu (ja tulee asianmukaisesti ulos :-D).
      Ransun häntä kyllä näkyy kauas :-D

      Delete
  15. Toivottavasti Ransun vaiva on pian ikävä muisto vain! Ihana Flammentanz!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, sitä mekin toivomme! Flammentanz on kasvanut vuosi vuodelta muhkeammaksi, enkä tiedä, kestääkö metallikaari sitä pian enää :-D Satojen kukkien paino on varmaan jo melkoinen.

      Delete
  16. No olipas erikoinen tauti nenässä! Onneksi ei mitään pahempaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi ei ilmeisesti ole syytä huoleen.

      Delete
  17. Hienoa, että Ransun vaiva on hoidettavissa! Ymmärrän hyvin sen huolen pienen karvakaverin puolesta, kun jotain outoa ilmenee. Hyvin Ransu hoiti puutarhan esittelyn näissä kuvissa lannoittamisen ohella. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sieni on osoittautunut kuitenkin huolestuttavaksi taudiksi. Sitä on vaikea häätää kokonaan, kun ei tiedetä, kuinka syvälle ja mihin asti se on pesiytynyt. Lääkekuuri alkaa alkuviikolla, kun lääke saadaan Nauvon apteekkiin. Se ei välttämättä tepsi, mutta pakko yrittää. Huolestuttavaa on sekin, että Ransu on saanut sieni-infektion, sillä se kertoo alentuneesta vastustuskyvystä ja se taas voi kertoa vakavasta sairaudesta. Joten huoli painaa mamman sydäntä nyt kovin. Pienet karvakaverit ovat niin rakkaita ja viattomia, ja täytyy yrittää olla tosi tarkkasilmäinen sen suhteen, onko niillä kipuja, ja koska on eutanasian paikka. Ransu kyllä näyttää aivan normaalilta ja käyttäytyy kuten ennenkin, joten se huojentaa oloa.

      Delete
    2. Oi ei, voimia kissamammalle <3 Näiden kanssa on kyllä aivan muusina aina, kun jotain terveyshuolia on. Me pidetään sormet, varpaat ja massukarvatkin ristissä, että lääkekuuri purisi ja tekisi infektiosta muhennosta!

      Delete
    3. Kiitos <3 Huoli on musertava, mutta täytyy toivoa ja uskoa. Onneksi Ransu vaikuttaa hyväkuntoiselta ja normaalilta, pakko uskoa, että tämä on hyvä lähtökohta lääkityksen aloittamiseen ja että se tepsii. Kiitos massukarvoistakin <3

      Delete
  18. Olipa hyvä, että Ransun vaivalle löytyi syy ja hoito. Muutama sydämentykytys tuosta varmasti aiheutui, kunnes pääsitte eläinlääkäriin. Toivottavasti lääke puree ja Ransu pääsee sienestä eroon.
    Hikihelteet vaihtuivat jatkuviin kaatosateisiin ja koleuteen. Perjantaiaamuna mittari näytti +10, päivällä on sentään noussut +15. Hyvää koleudessa ja kosteudessa on, että jaksaa paremmin hommailla puutarhassa, eikä kaikki kuole kuivuuteen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti lääke puree. Sieni on tarkempien keskustelujen ja selvitysten jälkeen osoittautunut hyvin huolestuttavaksi monella tapaa. Saa nähdä, selviääkö Ransu tästä - joko sienestä tai sitten rankasta lääkekuurista. Huoli on kova. Tuntuu, ettei ole kuin huonoja vaihtoehtoja.
      Onneksi puutarha ei enää kärvistele kuivuudessa, ihan ihmeellistä on saada keskikesällä näin hyvin sateita.

      Delete
  19. Voi Saila<3 ja Ransu<3 Toivottavasti kaikki kääntyy kuitenkin parempaan päin. T. Raija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Raija <3 Iso lohtu ja toivo tulee siitä, että Ransuli vaikuttaa ihan normaalilta, juoksee ja syö ja nukkuu ja kerjää huomiota aivan kuten ennenkin. Jospa se ei olisi kovin vakavasti kipeä ja jospa lääke häätäisi sienen kokonaan pois. Lääkekuuri on rankka, pitkä ja elimistöä rasittava, joten huoli on senkin suhteen, mutta ei auta kuin toivoa parasta. Kiitos paljon toivotuksesta <3

      Delete
  20. Hyvä kun saitta hoidon Ransulle. En oo miekään kuullu kissoilla sienitaudeista.
    Viileetä on meilläkin nyt ollu ja vettä on suatu melekein päivittän. Vielä mua vettää ja nyt on lämpimämpee luvassa.
    Kaunista on puutarhassasi, kuivuuvesta huolimatta. Ihanasti kukkii tuo Flammentanz. Miulla se on vielä ruukussa, ollu kolome vuotta. Nyt miun on sille paikka keksittävä. Talon seinälle itäänpäin voin löytee sopivan paikan. Lasketko sen maahan talaveks?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sienen tarkempaan diagnosointiin kului viikko ja lääke piti tilata Nauvon apteekkiin, joten kuuri saadaan aloitettua vasta huomenna. Toivon, että Ransu ei romahda rankkaan kuuriin. Munuaisia ja maksaa rasittava kuuri kuulemma, ja kestää kuukausia. Ihminenkin voi saada aspergilloosin, jos vastustuskyky on alhaalla - sientä on kaikkialla, mutta ei se perusterveeseen pesiydy. Joten senkin puolesta on huoli Ransusta.
      Nyt taas lämmin kesä jatkuu, hienoa on, että saimme vettä. Enemmänkin maahan kosteutta mahtuisi, mutta tämä oli jo todella iloinen yllätys, että kunnon sateet viikon välein tuli.
      En ole laskenut Flammentanzia maahan ollenkaan, alussakaan. Se versoo joka talven jälkeen latvasta asti, joten todella kestävältä vaikuttaa.

      Delete
  21. Voi kamala, kuulostaapa Ransun tilanne huolestuttavalta! Toivottavasti lääkäkuuri auttaa ja Ransu kestää lääkityksen. <3 Tiedän miten kurjaa on, kun kissa sairastaa ja se huoli on ihan hirveää. Tsemppiä kovasti teille kaikille ja Ransulle pikaista paranemista! <3<3<3

    ReplyDelete
    Replies
    1. On tässä iso huoli, mutta se lohduttaa paljon, että Ransu on hyvin reipas ja kaikin puolin samanlainen kissa kuin aina ennenkin. Ruokakin maistuu, eikä ole tullut pahoinvointia. Lääkkeessä on aikamoinen lista sivuvaikutuksia. Toivon, että Ransun elimistö kestää ja että sieni häviää, eikä ole ehtinyt pesiytyä esim. keuhkoihin tai aivoihin. Ei voi kuin toivoa ja luottaa parhaansa mukaan.
      Huoli lemmikin sairastaessa on aivan hirmuista, mutta pakko pitää päätä pinnalla niidenkin takia, eläin alkaa pian oireilla ihmisen stressistä.
      Kiitos <3

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!