Thursday 14 April 2022

Havukasvien alustat ja maan jäätymisen kokemuksia

 Leikkasin sitten sen tykkylumen ratkoman katajan, samalla muistin poistaa siitä pari alinta oksaa, jotka olivat taipuneet roikkumaan maahan. Tuli paljon ilmaa puskan alle! 

Tästä suunnasta kataja ei edes näytä muotopuolelta, kun ne muutama vuosi sitten ratkenneet paksuimmat rungot osoittavat poispäin. Toiselta puolelta kataja on yhä varsin kalju. 
Päivi kysyi, versooko kataja uudestaan tuuheaksi, ja sanoisin, että versoo se, mutta versot vain kasvavat äärimmäisen hitaasti! Rungoista kyllä kasvaa uusia pikkuisia oksia, mutta millä vuosisadalla ne ovat viherryttäneet katajan varioituneen puolen, on eri asia.

Nyt näkyvät katajan alla kasvavat pikku sipulikukat paremmin. Raidallinen kultasahrami on todella ihana, on onni, että pussissa ei tullut 'Zwanenburg Bronze' -lajike, vaan tämä joku muu, sillä tämä on nätimpi.

Persiansinililjat muodostavat ihania mättäitä. Tämä on samankaltaista posliinihyasinttia aikaisempi ja matalampi ja jotenkin leveämpi.
Tässä katajan alla on todella hyvä, muheva ja ilmava maa, ja hyvä paikka varhaisille sipulikukille nousta. Kesällä tässä on puolestaan erittäin kuivaa, mutta sehän ei näitä haittaa.

Vieressä mäntyjen alla alkavat 'Jeanne d'Arc' -kevätsahramit kukkia. Narsissejakin nousee.

Eilen jo näin auki! Tänään onkin sadepäivä. Se on hyvä, jospa maa sulaisi. 
Tein pieniä routatestejä. Kolme päivää sitten kokeilin työntää rautakeppiä maahan. Se upposi 6 cm syvyyteen ennen kuin tuli jäinen maa vastaan. Eilen upposi jo lähes 10 cm syvyyteen, kunnes osui jäähän. Kuinkahan syvälle jää jatkuu?

Täällä Rohanin alueella on maa kylmää hyvin pitkälle kevääseen, Musti esittelee. Jäätyminen ja sulaminen näyttää riippuvan kovasti maalaadusta. Siis sen lisäksi, että kun tulee pakkasta ja ei ole lunta, mikä meillä tapahtuu poikkeuksetta joka talvi, niin maa jäätyy. Tällaiset paikat, joissa on tiivis savimaa, menevät jonkinlaiseen umpijäähän. 
Tonttini sijaitsee alarinteessä entisen merenlahden reunalla ja maasta huomaa, että se on hyvin tiivistä entistä merenpohjaa. Suurin osa tontin maasta on sinisenharmaata savea ja välillä pyöreitä kivenmurikoita, harvemmin tai tiheämmin (ehkä muinaisranta jossakin kohtaa?). Niitä kiviä sitten nousee joka talvi ylös roudan nostamana.

Rohanissa kävikin oikein todella köpelösti. Helleborus atrorubens kehitti loppusyksyllä kauniin punaiset kukkanuput, ja joulukuussa laitoin niiden suojaksi lampaanvillaa ja lasikuvun. 
No, sitä lasikupua en sitten enää saanutkaan irti kuin vasta pari viikkoa sitten. Se jäätyi kiinni ja jäässä pysyi. Reunat lukitsi maahan lopulta yli viiden sentin jääkerros. 
Lasikuvun alla ei ole ihanteellista, sillä siellä ei ilma kierrä, ja auringossa se kuumenee saunaksi. Paksu jääkerros sekä ajoittainen vesikerros jään päällä ei varmaan ollut muutenkaan kasvin mieleen. Nyt ei näy eläviä versoja lainkaan, ja kasvin kohdalla on pahaa enteilevä kuoppa, mikä usein tarkoittaa, että juuristo on mädäntynyt. 
Ei auta kuin odottaa ja toivoa parasta. Hassua, että useammin käy päinvastoin: routiva maa nostaa kasvit juurineen ylös. Tämä on koitunut useimpien rikkojen ja laukkaneilikoiden tuhoksi; niitä on vaikea saada pysymään hengissä talven yli.

Toisaalta, vielä on toivoa. Näissä kylmimmissä (jäisimmissä) kohdissa kasvavat jouluruusut eivät ole muuallakaan vielä nousseet. Tästä metrin päässä on toinen jouluruusu, eikä siinäkään ole elonmerkkiä.

Ja muutama metriä sivummalla ovat 'Viridapice' -puistolumikellot vasta nousussa. Hyvin hitaasti.

Jotkut kasvit ovat äärimmäisen kestäviä. Rautapataan jääneet kevätesikot nousevat siitä ihan reippaasti, vaikka niiden juuret ovat aivan varmasti jäätyneet.

Katsotaan vielä viimeiset kuvat Mustin lumi-ilosta siitä edellisestä isosta pyrystä.

Kohta lähtee...

...hep!

Ja sinne meni.

Täällä kuusten alla on saniaistarha ja joitakin kevätkukkia, kuten talventähtiä.

Punakukkaisen pystykiurunkannuksen havaitsin nupulla jo yli kaksi viikkoa sitten, en vain ehtinyt raportoida siitä vielä. On ollut niin paljon kaikkea kerrottavaa!

Nyt ovat ensimmäiset kukat jo auki.

Vähän alempana kukkii lumikello 'Kildare' vieläkin. Viileästä säästä on myös hyötyä. Pahinta (hirveän takatalven lisäksi) on keväinen helleaalto, joka pyyhkäisee herkät kukat pois ja pistää kevääseen aivan liian kovan vauhdin päälle.

Täällä kuusten alla on ihanteellisen karikkeinen, ilmava maa. Täältä pystyin kitkemään pienen nokkosen jo maaliskuussa! 
Tämä kuvakin on maaliskuulta. Jäästä ei ole tietoakaan, tästä on hyvä kasvien nousta.
Toisaalta sitten tämäkin paikka on kesällä rutikuiva.

Kuusten alimmat oksat olivat salavihkaa kasvaneet pitkiksi ja lojuivat maassa. Ruohonleikkuu on ollut vähän hankalaa, ja kulkeminenkin, sillä oksat ovat peittäneet puolet pihapolusta. Nyt tuli vähän tilaa, kun poistin ne kaikkein alimmat ja pisimmät, nyt ovat alaoksat nätisti hieman koholla maasta. 
Tässä kuusten edessä on ihan kohta violetti pystykiurunkannusten kukkamatto.

Tasapuolisuuden vuoksi pitää laittaa kuvia myös Ransun suhtautumisesta lumeen.
Äh, lunta meni varpaaseen.

Tassut tarkasti sellaisiin kohtiin, joissa joutuu mahdollisimman vähän lumikosketukseen.

Tuossa Mustin kopin edustalla nousee seuraava kevätkukkija jo nupulle: sinikukkainen isokevättähti.

Tämä on aurinkoinen ja lämmin paikka, ihan vieressä on ensimmäinen posliinihyasinttikin jo nupulla.

Portaanpielen keltapilkkuinen kevätlumipisara yltyi jo kukkimaan. Vihreäpilkkuisetkin löytyivät lopulta sieltä huussin läheltä, aurinkoisesta rinteestä, mutta ne ovat vasta nousussa. Onkin kummallista, että tämä täysvarjossa kasvava on niitä aikaisempi. Ja ennen kuin joku ehtii ehdottaa, että ne toiset ovat kesälumipisaroita, niin eivät, nekin ovat tosiaan kevätlumipisaroita, niitä on myös vihreäpilkkuisina.

Kiitos kun jaksoit kevätmaratoonin tänne asti.
Kultasahramit ovat aina vain vedossa, lisää kukkia avautuu ja kimppu laajenee. Tämän ihanan kevätkimpun haluan ojentaa sinulle ja toivottaa hyvää ja iloista pääsiäistä!


Isokevättähti – Scilla luciliae
Kataja – Juniperus communis
Kevätesikko – Primula veris
Kevätlumipisara – Leucojum vernum
Kevätsahrami – Crocus vernus
Kultasahrami – Crocus chrysanthus
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Posliinihyasintti – Puschkinia scilloides
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Talventähti – Eranthis

26 comments :

  1. Jestas, miten kukkaisaa siellä jo on. Taidan hakea roudatonta turvapaikkaa jostain etelämeren saarelta. Kartan mukaan meillä routasyvyys on 20 cm. Turun seudulla ja saarissa kartta näyttää valkoista eli alle 1 mm. Toisaalta niiltä seuduilta puuttuu havainnot. Käy ilmoittamassa palvelussa omasi.

    Mustihan loikkii lumessa yhtä innokkaasti, kuin kevätlaitumelle pääsevät lehmät. Ransun ilme taasen viittaa siihen, että maa on aivan liian kylmää ja märkää hänen villapöksyjaloilleen.

    Harmi, jos jouluruusu paistui hengiltä. Harvemmin sentään sellaista tapahtuu. Puutarhaihmisen elämästä ei jännitystä puutu.

    Katajajuttu tuli sopivasti. Eilen pohdittiin naapurin kanssa, kannattaako hänen antaa lumen painosta kallistuneen katajan jatkaa elämäänsä. Mielestäni puu ansaitsee persoonallisen olemuksensa jatkossakin.

    Kivet ovat kovasti suosittua materiaalia niin koti- kuin mökkipihoissakin. Lyöpä nyt rahoiksi myymällä savesta nousevat kivet. Tai onko teidän nurkilla paikallista FB:n Roskalava-ryhmää. "Kolme kauniin pyöryläistä kiveä vaihdetaan teepakettiin. Mielellään vihreää teetä, kiitos!" Joopa joo, näistä jutuista huomaat, että meikäläiselle olisi jo terveellistä saada ote kottikärryjen aisoista.

    Hyvää pääsiäistä sinne kukkien keskelle, perässä tullaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, no ei se 1 mm voi mitenkään pitää paikkaansa, kun pihassani routa vasta alkaa 10 cm syvyydellä tällä hetkellä. En yhtään tiedä, kuinka syvälle se jatkuu, joten havaintoja ei oikein voi tehdä. Pitäisi olla jääkaira varmaan?
      Varmaan joillakin metsänpohjamailla on roudatonta, minullakin tosiaan kuusten alla ihan erilaista kuin muualla.
      En ihmettelisi, jos jouluruusu olisi mädäntynyt, se on viettänyt koko talven varmaan aivan hapettomassa tilassa juurineen päivineen, kun maa on ollut jäässä, maanpinta katettu paksulla jääkerroksella, ja sitten vielä lasikupu päällä. Lampaanvillakaan ei tainnut tarjota enää ilmastointikäytävää kuvun reunan alta sen jälkeen, kun maanpinnan päälle jäätyi paksu jääkenttä, eli lähes heti.
      Kataja on kyllä kaunis, vaikka se kuivuisi karahkaksi pystyyn (tai vinoon). Sitten se voisi toimia kärhötukena vielä pitkään. Joten sen puolesta en katajaa kaataisi.
      Heh! Kivistä saa kyllä rakennettua kaikenlaista. Sitten, kun olen tehnyt kaikki haluamani kivipengermät ja -muurit ja saattanut kiveykset loppuun (joista osaa en ole vielä aloittanutkaan), alan pohjustaa avo-ojia kivillä, niin niistä tulee siistimpiä. Jos ikinä pääsen siihen asti ;-)
      Toivottavasti pian pääset kiinni kottikärryn aisoihin :-D Hyvää pääsiäistä!

      Delete
    2. 1 mm on kirjoitusvirhe, piti kirjoittaa 1 cm. Luulenpa, että Vesi.fi:n karttatietojen valkoiset alueet tarkoittavat enemmänkin sitä, ettei niiltä alueilta ole riittävästi havaintoja routasyvyydestä. Millähän vempaimella routasyvyys mitataan?
      Alkutalvesta mediassa ennustettiin kasvituhoja nimenomaan paksun jääkerroksen aiheuttaman hapettomuuden vuoksi. Täällä on vaikea arvioida tässä vaihessa mitään, kun lumi vasta pakenee. Aika näyttää. Toivotaan, ettei tule isoja tappioita.
      Tuntuma kottikärryihin on otettu. Kärräsin multasäkkejä kellariin lämpiämään. Kohta on siirrettävä tomaatit isompiin astioihin.

      Delete
    3. Sitä minäkin mietin, että millä roudan syvyys mahdetaan mitata. Täytyy kai sen olla joku jääpora. Ihmetyttää tuo 1 cm myös, kyllä täällä on ihan kunnollinen routa. Saunan pohjoispuolella märässä maassa on vasta päällimmäinen 1 cm sulaa, sen alta alkaa jäinen maa. Onneksi monissa muissa paikoissa tänään tuntui jo lupaavan sulalta, talikolla kokeilin.
      Routaan kumminkin vaikuttaa ymmärtääkseni maalaatu ja esim. sen märkyys, en ymmärrä, miten se voidaan summittaisesti alueiden mukaan kertoa. Tai sitten olen ymmärtänyt jotain väärin.
      Täytyy toivoa, ettei kasvituhoja ole ja saamme iloita elossa olevista, versovista aarteistamme.
      Mahtavaa, että pääsit jo kottikärryn kahvoihin!

      Delete
  2. Mukavaa ja puutarhaisaa pääsiäistä. Tuntuu uskomattomalta, että siellä on jo kiurunkannukset kukassa, minulla kaikki kiurunkannukset vielä lumen alla. Toivottavasti jouluruusu vielä nousee, ihmeitä tapahtuu. Ah tuo Ransu, niin samaa Iineksen kanssa. Iines pitää hirveän metelin jos menen kävelemään lumeen kun se ei pysty tulemaan mukana, koska tassut kastuu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!
      Ihana Iines ♥
      Täällä ollaan suunnilleen normaalissa aikataulussa kevätkukkien kanssa nyt, yleensä tässä huhtikuun lopulla onkin jo kaikenlaista kukassa. Maa ei kai normaalisti ole jäässä näin pitkään. Kylmissä varjopaikoissa se on yhä jäässä ihan pintaa myöten.
      Täällä ollaan vakaasti odottamassa, että jouluruusu vielä nousee, kunnes toisin todistetaan!
      Kiurunkannustakin voi miettiä niihin aikaisimpiin sulaviin kohtiin, se näyttää sietävän monenlaisia olosuhteita.

      Delete
  3. Ai jai ei kyllä tehnyt ollenkaan tiukkaa jaksaa, olisin voinut hyvin lukea ja katsella vaikka tuplapituisen maratoonin. Siellä on jo kevät pitkällä mutta kyllä täälläkin jo etelärinteillä on paljasta ja krookukset kukassa. Myös sinivuokot kukkii metsän puolella💙 Ihania pyhiä sinnekin, aurinkoista on tainnut lupailla☀️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, ennusteessa kai pitäisi olla aurinkoa! Sadekin tuli tarpeeseen, jos se maata sulattaa.
      Sinulla on hyvä maratonkunto ;-) Ja ihanaa, että sulapaikkoja jo löytyy ja kukkiakin, mahtavaa!

      Delete
  4. Kerrassaan ihastuttava kevätkimppu kultasahrameista! Muutenkin siellä näkyy jo niin monta lajia kukassa. Kurja juttu on jouluruusun tapaus. Olen itsekin ihmetellyt, miten tiukasti esim. verkot ovat juuttuneet kiinni hankeen. Ei niitä ole saanut heiluteltua mitenkään.
    Hyvää pääsiäisen aikaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, samoin teille!
      Hyvin havainnollistuu se, miten krookukset tekevät sivumukuloita ja lisääntyvät mättäänä hyvin. Täytyy muistaa jakaa, sillä tuosta olisi kiva saada jo monta mätästä.
      Toivon, että jouluruusussa vielä juuristossa henki pihisee, kasvit joskus yllättävät.
      Pikaista hankien sulamista sinulle!

      Delete
  5. Kukkivan kevätmaratonin jaksaa helposti. Aivan ihanaa. Kevätlumipisara on niin kaunis. Aika kurjaa, että lasikupu lopulta jäätyi kiinni. Helposti jäätyi kaikki meilläkin esim. terasilla. Toivottavasti jouluruusun juuret olisivat silti hengissä. Aina jännittävää ja ihanaa kevätkukkijoiden ja muidenkin kasvien alut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kevätkukat ovat tosiaan ihania eikä maratooni ehkä väsytä samoin kuin jos pitäisi juosta :-D
      Tosi nopeasti se lasikupu jäätyi, eikä sitä saanut hievahtamaan ennen kuin maaliskuun lopussa. Aika hurja talvi kyllä. Jouluruusu oli vielä nuori, viime vuonna istutettu, joten sen juuret eivät varmaan olleet/ole vielä kovin isot. Toivon silti, että se selviää. Joka tapauksessa tosi paljon on kaikkea seurattavaa, ja lähipäivinä, kun tulee lämmintä, niin varmaan tapahtuu aika paljon.

      Delete
  6. Ihana kevätmaratoni! Ei tehnyt ollenkaan tiukkaa kulkea mukana loppuun saakka, tosin nyt tekee tiukkaa muistella, mitä sitä pitikään kommentoida :D
    Jouluruususta ainakin. Voi kurjuuksien kurjuus pahuksen jäätiköitä! Kuoppa ei tosiaan ole lupaava merkki, mutta pidetään silti peukkuja pystyssä sille ja toivotaan parasta.
    Siellä on ihanasti kaikenlaista jo kukassa ja miten ihastuttava kimppu krookuksia lopussa!
    Nauroin Ransun tassujen pälvipaikkoihin tähtäämiselle jo ennen kuin mainitsit asiasta. Jännä, että tuollainen ilveksen näköinen mirri voikin olla niin herkkä. Ehkä pitkät karvat keräävät lunta inhottavasti varpaiden väliin ja sehän ei ole mukavaa kenestäkään. Musti nauttii Ransunkin edestä.
    Iloista ja sopivan sateista pääsiäisen aikaa sinne! Toivottavasti routa sulaa vauhdikkaasti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiedän justiin tuon kommentointiongelman :-D
      Täytyy toivoa parasta jouluruusu atrorubensin suhteen, ja uuden saa varmaan taimimyymälästä, tosin en ole tuota lajia kovin usein nähnyt. Onneksi on kaikkea ihanaa ja pienet kurjenmiekat availevat kukkiaan urakalla, nyt kun tuli taas lämmin päivä.
      Ransu on Ransu :-D Voi olla ilveksen näköinen, mutta sydämeltään (ja muodoltaan) karvainen sohvaperuna.
      Kiitos, sopivaa säätä sinne teillekin! Tänään ainakin on täällä niin hieno päivä, että oksat pois. Taidan mennä kokeilemaan, jos komposti olisi jo sulanut, se on kenollaan, kulma ratkenneena, olisi hyvä saada se korjattua ennen kuin kaatuu.

      Delete
  7. Meillä pääsiäisen kukkakimppu löytyy sisätiloista;)
    Paitsi että ensimmäiset lumikellot kukkivat nyt täälläkin, pihalla!
    Mun suhtautuminen lumeen alkaa olla aika lailla samanlaista kuin Ransulla 🤍 ! Että terkkuja vaan hälle, ja tietysti Mustillekin 🖤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että kukkia on sielläkin niin sisällä kuin ulkona! Ymmärrän tuon lumeen suhtautumisen. Täälläkin saunan edustalla, missä sitä vielä on, ei tekisi mieli katsoakaan lumeen/jäähän päin, astumisesta puhumattakaan. Vaikka sitä on enää pieni alue.
      Pojat kiittävät terkuista ja sinnekin terkut teille kaikille!

      Delete
  8. Siälon oikee kunnolla jo pääsiääskukkia! Onneksi tääläki lumet o jo sulamahan päi. Mukavaa pääsiääsen aikaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että sielläkin lumet sulaa. Kiitos, iloista pääsiäistä sinullekin!

      Delete
  9. Kaunista! Hyvää pääsiäistä sinnekin!

    ReplyDelete
  10. Voi, mikä suloinen lumipisara! Ja voi surku, jos jouluruususi on menehtynyt! Pidetään nyt kuitenkin peukkuja, että sieltä pieni sinnikäs juurakko puskee uutta kasvua! Hyvää pääsiäistä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lumipisarat ovat todella kauniita. Ihmettelen joka vuosi, miksei niiden sipuleita myydä meillä melkein missään. Toivottavasti sipulivalikoimat laajenevat näiden eri lajien suuntaan samalla, kun erilaisia tulppaanilajikkeita näyttää olevan vuosi vuodelta enemmän.
      Toivon mukaan jouluruusu elää, mutta sellaisen saa kyllä uuden, jos pahasti on käynyt. Onneksi on tarhajouluruusuja vaikka kuinka paljon tulossa kukkaan.
      Kiitos, hyvää pääsiäistä sinullekin!

      Delete
  11. Voi Ransu-parka, kun varpaaseen meni lunta, vaikka jo luvattiin kevään tulevan :-D Mutta Mustin riemu on kyllä sellainen, että melkein alkaa suhtautua keväiseen lumeen suopeammin. Tosin vain melkein.

    Tosin on täälläkin nyt jo ihan keväistä. Haavan alla ei ole lunta (ei kyllä hirveästi ollutkaan), mutta muu piha on vielä paksun hangen peitossa. Joka tapauksessa sitä ei ole tullut lisää, ja mattoteline on taas ylimmiltä osiltaan näkyvissä. Myös pyykkitelineellä voisi jo kuivattaa ehkä jopa paidan ilman, että se ottaisi hankeen (silloin pari viikkoa sitten ehkä nenäliinan, mutta ei sen isompaa kappaletta). Edellyttäen, että pääsisi pyykkitelineen luo, mutta vielä menee jonkin aikaa ennen kuin saappaaseen ei menisi lunta yrittäessä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransun onneksi nyt ei ole enää mennyt varpaaseen lunta. Musti on riemuinnut vesimyyrien nappaamisesta, se osaa ottaa ilon irti joka kaudesta.
      Voi hitsi, kuulostaa siltä, että teillä on yhä vain ihan järkky määrä lunta! Pikaista sulamista!

      Delete
  12. Musti ja lumiriemut<3<3<3 Hyvin haikeaa, seuraaviin lumiriemuihin voi mennä pitkäkin aika:-(:( Edellisen postauksen Musti vaahterapuussa-kuvat ovat mahtavat, Musti on kuin jokin iso pantteripeto vaanimassa saalista Afrikan savannilla ! <3<3<3

    T :Musti-fani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi Musti osaa riemuita monista eri asioista. Nyt tuntuvat myyrät nousseen esiin, parissa päivässä on kannettu näytille jo puoli tusinaa enemmän tai vähemmän hyvinsyönyttä vesi- tai metsämyyrää. Nytkin se kyttää niitä hedelmätarhan kuivassa heinikossa kuin pantteripeto savannin ruovikossa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!