Sunday 3 April 2022

Huhtikuun kalenteripoika

 esittelee pestyt ikkunat.

Asia on mainitsemisen arvoinen, sillä en pese ikkunoita joka vuosi. En muista, koska olen viimeksi pessyt. Ehkä viisi vuotta sitten, ehkä kymmenen. Oikeastaan en ymmärrä, miksi ihminen kuluttaisi aikaansa ikkunoiden pesuun, mutta nyt niiden harmaus alkoi häiritä. 
Iso syy pesemättömyydelle on siinäkin, että ulkoapäin pestessä tarvitaan tikkaat, sillä sokkeli on korkea, ja tikkaiden sovittelu eri puolille taloa, kukkapenkkien ja lautakasojen ja muiden esteiden väleihin, on hankalaa. Sisäpuolelta toki pyyhkäisen aina, kun on tullut mäiskäistyä joku kärpänen oikein mojovaksi läiskäksi klasiin. 
Väleistä en todellakaan pese, se vaatii ikkunapapereiden poistamista ja sisäpokien nostamista pois. Jokin raja sentään! Jos elämässä olisi rajattomasti aikaa, niin ehkä sitten, mutta suoraan sanottuna aikansa voi käyttää erittäin paljon tärkeämpiin ja kivempiin juttuihin.

Homma kuitenkin helpottui. Keksin käyttää viime vuonna hankittua autonpesumoppia, jossa on pidennettävä varsi, vaikka sitä ei saanutkaan lukittua pidempään asentoon. Ikkunalastaankin sai laitettua jonkinlaisen huteran pidennyksen yhdestä toisesta varresta. Se pysyi sen verran paikoillaan, että sain huiskittua ikkunat ensin mopilla ja sitten vedettyä joten kuten lastalla varpailla seisten. 
Sisään palattuani keittiössä oli vastassa huolestunut Ransu. Se vilkuili pelokkaana ympärilleen.
Voi raukkaa, se oli ehkä ollut aivan ihmeissään ikkunaa vasten heiluvasta sinisestä hirviöstä ja kapeammasta pyyhkimestä!
Ransua piti sitten lohduttaa. Sen jälkeen otin kameran ja aloin räpsiä kuvia kirkastuneiden lasien äärellä nousevista nupuista.

Ritarinkukkien kuiva kausi päättyi, kun huomasin vihreää puskemassa sipulin yläosasta. Tästä en ole ihan varma, mutta luulen tämän olevan Evergreen eli 'Fgreen'. Se on luotettava uusintakukkija. Tämä on ainakin viisi vuotta vanha ja viime vuodet kukkinut joka kevät, kun opin tarjoamaan kunnollisen kuivan kauden.
Se tarkoittaa sitä, että laitan syksyllä ritarinkukkien ruukut tarjottimelle lattialle keittiön nurkkaan, jossa en vahingossakaan kastele niitä kuin ihan vähän ja aniharvoin. Se on avain uudelleen kukkimiseen, ja opin sen vasta luettuani asiasta hyvän artikkelin (terveisiä Pirkolle, jos tätä luet). 

Toinenkin alkoi heti pukata kukkanuppua. Tämä on melkoisella varmuudella 'Merengue'; aivan ihana liekehtivänpunainen ja sirokukkainen lajike. Tilasin tämän Viherpeukaloilta vuonna 2006! Joten kertakäyttökukaksi ei ritarinkukkia eli jouluamarylliksiä tarvitse laskea.
Viereiset nuput kuuluvat niin ikään ihanan tummanpunaiselle jalopelargonille. 

Punainen teema jatkuu, sillä olohuoneessa ollaan, täällä on punainen sohvakalusto ja matto. Ja ruusunnuppupelargoni 'Brightstone' kukkii myös.

Tämä kirkkaanpunainen on 'Cheeky Chappy', oikealla 'Raspberry Ripple', jossa on kuivuneita kukintoja, sillä se on tapansa mukaan kukkinut koko talven. Siinäkin on kaksi uutta nuppuista kukkavartta. 
Muistin kerrankin lannoittaa, joskus viime kuussa kaiketi, ja nyt on kukkia enemmän kuin yleensä tähän aikaan.

Tuoksupelargonissakin on paljon kukintoja! Täytyykin muistaa lannoittaa useammin, kun sillä on selvästi vaikutusta.

Amppelissa kasvava Pelargonium sidoides on kukkinut syksyn ja talven, nyt siinä on viimeiset kukat meneillään, luulen.
Oikeastaan haluaisin hankkiutua eroon kotipelargoneista ja keskittyä vain näihin pienilehtisiin ja -kukkaisiin, mutta kuinka raaskii elävää kasvia heittää menemään. Viime syksynä kyllä jätin tahallani riippapelargonin ulos, sillä en tykännyt siitä ja vuodesta toiseen mietin, miksi pidän sitä viemässä tilaa olohuoneen ikkunalla, kun ahdasta on muutenkin.

Makuuhuoneessa on hempeämmät kukat, sillä huoneessa on vaaleat värit. Risteymälajike 'Deerwood Lavender Lass' on todella hurmaava. Sillä ei kuuluisi olla punertavat lehdet, mutta se on saanut paahde- ja kuivuusrasitusta liikaa.

Myös ystävältä saatu hempeän vaaleanpunainen perintöpelakuu alkaa kukkia. 
Kyllä vain, heti tämän kirjoitettuani lannoitan!

Hei, tämän piti olla kalenteripoikajuttu!

Niinpä nyt Ransu esittelee. Täällä kasvaa kissanminttu. Se on kuivanakin ihan hyvää.

Nam vain!

Huomaa muhkea manulivyötärö. Ransulla on nyt hyvin tuuhea talviturkki, mutta on sillä kyllä vyötärökin. Siis jos ajatellaan vyötärö niin, että sen kuuluu näkyä eikä olla mikään katkeamispiste.

Ransun kuvaamisessa on usein se ongelma, että se pyörii jaloissa ja kerjää huomiota.

Aamuisin se on pahimmillaan. Harvemmin tilanteesta on kuvaa, vaikka Ransu on naamani edessä joka aamu. Yritän peittää nenääni tyynyllä tai käsivarrella, muuten siinä on hampaanjäljet.
Tänä aamuna Ransu yritti saada minua ylös jo kahdeksalta. Turhaan yritin sanoa, että en ole sellainen mamma, joka nousee kahdeksalta. Olen niitä mammoja, jotka nukkuvat kahdeksalta. Krooh pyyh, yritin demonstroida. Viimeisenä oljenkortena huomautin, että talviaikaa kello olisi vasta seitsemän. 

Musti lähettää terveiset ystävilleen!

Loppuun mainio kyltti, jonka sain ystävältä. Mietin, että se taitaa sopia parhaiten rosmariinille. Vaikka sitruunapuukin on yhä henkitoreissaan.

Aurinkoista huhtikuuta!


Jalopelargoni – Pelargonium Domesticum-Ryhmä
Kissanminttu – Nepeta cataria
Riippapelargoni – Pelargonium peltatum
Ritarinkukka – Hippeastrum
Rosmariini – Rosmarinus officinalis
Ruusunnuppupelargoni kuuluu kotipelargoneihin, Pelargonium Zonale-Ryhmä
Tuoksupelargoni – Pelargonium × fragrans

30 comments :

  1. Ihana huhtikuu-postaus ❤ Kauniita huhtikuun päiviä ❤

    ReplyDelete
  2. Tytöiltä pusuja komealle kalenteripojalle ja puutarhapantterille. Voi miten ihanat pelakuut, niin herkän kauniit.
    Ikkunoita on ihan turha pestä alvariinsa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pojat kiittävät terveisistä ja lähettävät takaisin pusut, Mustilta myyränmakuinen!
      Siivous kannattaa silloin, kun tuloksen tosiaan huomaa ;-)

      Delete
  3. Ihania kalenteripoika kuvia rupesin katselemaan ja sitten tulikin kukat. Voi miten kauniita pelakuita,täältä ei saa mitään erikoisia pelakuita,vain tavallisia. Tulihan ne kalenteripojan kuvat ja komiat olivatkin,myös musti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti löydät jostain erikoisempia pelakuita! Puutarhamessuilta olen useat noista erikoisemmista ostanut, tai saanut ystäviltä.

      Delete
  4. Tämä oli hyvän mielen juttu. Onnittelut ikkunan pesu-urakasta ja viehkeistä kukkivista pelakuista. Kalenteripojalle iloa kevääseen😊.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teillä onkin ikkunanpesu-urakka aika paljon isompi sitten, kun siihen ryhtyy, eikä minkään valtakunnan pitkä varsi taida riittää :-D
      Kiitos, iloista kevättä sinullekin!

      Delete
  5. Ihana kuulla, etten ole ainoa, joka pesee ikkunat noin kerran vuosikymmenessä! Voi komeaa kalenteripoikaa, ja hurmaava on Mustikin. Minä unohdin viime syksynä kaikki pelargonini ulos. Vähän harmittaa, mutta onneksi aina voi ostaa uusia. Mukavaa viikkoa! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. No hei, samat sanat, ihana kuulla, että minäkään en ole ainoa! Joskus tulee ihan nääntyminen siivousintoihmisten seurassa - miten joku jaksaa, pitäisikö minunkin, olenko surkea yksilö?
      Voi itku, pelargonisi menivät. Toivottavasti joukossa ei ollut mitään keräilykappaleita.

      Delete
  6. Voi että sinua. Minua kyllä naurattaa olet niin mainio noissa siivous kommenteissa 😂😁

    ReplyDelete
  7. No nyt kyllä nauratti senverran että painoin jo tuota painiketta liian aikaisin. Pitihän minun kommentoida noita pelakuita ja amarylliksen sipuleita. Kiva kuulla että amaryllikset kukkivat sinulla joka vuosi. Minulla ei en osaa niitä hoitaa ja minulla ei riitä puhtikaan. Nuo pelakuut taas kiinnostaa minua yleensäkin kovasti ja muutamia minulla jo onkin. Tuon Raspberry Ripplen kasvatin siemenestä.
    Kisusi on myös ihania, kiva seurata myös niiden touhuja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hauskaa, että huvituit! Amaryllisten uudelleen kukitus näyttää vaativan niiden unohtamista enemmän kuin mitään muuta. Nostan vain kesän päätteeksi ruukut ulkoa sisään, kuten pelakuutkin, ja sitten, kun lehdet ovat lakastuneet, pistän ruukut nurkkaan, jossa en taatusti niitä vahingossa kastele. Muutaman kuukauden päästä ilmestyy sipulin huippuun vihreää versonkärkeä. Helppoa, tai helpompaa, kuin heinänteko.
      Minunkin Raspberry Ripple on siemenestä, ystävän kasvattama. Se on niin kiva, kun kukkii aina talvisin.

      Delete
  8. Komea kalenteripoika ja ihanan puutarhapantteri! <3<3<3 Pusuja täältä!

    Ihanaa, että joku muukin joka pitää ikkunoiden pesua toissijaisena (tai kymmenes- tai jotain sinnepäin :D) juttuna. Vaatii liikaa vaivaa, kuten kukkien siirtämistä ja kukkalautojen poistamista, että viitsisi ihan alvariinsa sitä tehdä.

    Oi, miten ihanasti sinulla kukkii pelargonit. Itsellänikin on kaksi kukassa, mutta vain siitä syystä, että ostin ne juuri kukkivina. P. sidoides on ehkä kaunein ikinä, luonnonlajit ovat vieneet täysin sydämeni, vaikka ostin kyllä juuri 'Viipurin Evakon' ryhmäpainostuksen (tai -ryhmän ostohuuman takia) itselleni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pojat kiittävät pusuista! ♥ ♥ Sinne myös paluupostissa pusuja Misolle, jos pysyy sen verta paikallaan!
      Ihana kuulla minustakin, että on muita samanmielisiä. Juuri tuo kasvien siirto - no, paljastan, että en siirtänyt, yritin huiskia riepua niiden takana joten kuten. Se kohta ikkunasta on joka tapauksessa ruukkujen ja vihreyden peitossa, niin mitäpä stressaamaan.
      Pelargonit tuntuvat viihtyvän täällä, tosin eivät kaikki. Mutta ne, jotka viihtyvät, viihtyvät sitten erinomaisesti. Se on ihanaa, etenkin, kun niiden joukossa on sidoides. Hih, ryhmän ostohuuma vaikuttaa kummasti! Toisaalta minullakin ovat arvossaan ystävien antamat ja vanhat lajikkeet. Niistä ei voisi luopua.

      Delete
  9. Ransu on oikea kylän komistus! Mustille myös rapsutusterveiset.
    Naurut irtosivat täälläkin sinun ikkunanpesujutullesi. Inhoan ikkunoiden pesemistä. Kun lakkaan köyhtymästä (???) palkkaan jonkun hoitamaan homman puolestani. Inhotuksesta huolimatta pesen kaikki ikkunapinnat keväällä ja syksyllä. Ulkopintoja useammin, koska sateet pilkuttavat pölyiset ikkunat harmaiksi tehokkaasti. Pitkävartisilla työvälineillä pesu sujuu pihalta käsin näppärästi. Puhtaista ikkunoista näkee niin paljon paremmin ulos ja aurinkokin paistaa kauniimmin sisälle puhtaista ikkunoista.
    Parasta lähes kaikessa tekemisessä on se, että jokainen saa ihan itse päättää, tekeekö ja milloin.
    Hentokukkaiset pelaguu (Deerwood Lavender Lass ja Pelargonium sidoides) ovat tavattoman kauniita. Miten muuten käsi sille ulos jättämällesi riippapelaguulle? Elävän kasvin nakkaaminen kompostiin on tosi vaikeaa, vaikka samanlaisia olisi pitkä rivi jo entuudestaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih, kylän komistus - kookas se ainakin on, ja nyt talviturkin takia entistä muhkeampi :-D
      Olet kyllä todella, todella, TODELLA urhea, kun peset ikkunat kahdesti vuodessa siitä huolimatta, että et puuhasta pidä! Mutta on kyllä totta, että harmaan kalvon peittämät ikkunat alkoivat olla ikävät kevätauringossa. Luulen, että käytän tätä pitkävarsi-pesusysteemiä vähän useammin nyt, kun sen keksin. Ei ole niin korkeaa kynnystä, vaikka ei lopputulos mikään täydellinen olekaan.
      Riippapelakuu paleltui, kippasin sen ruukun sisällön lopuksi kukkapenkkiin, kun kasvi oli selvästi kuollut. Eikä tehnyt ikävää - englantilaisittain: good riddance! Tervemenoa, varmaan suomeksi sanotaan.

      Delete
  10. Oi tuon viimeisen kuvan ruukussa kasvavat lumikellot, niin ihania🤩 Eivät toki yhtä ihania kuin kalenteripoika😻 Meillä oli muuten Saimilla viime viikolla ekat pitkät automatkat sukulaisiin. Hyvin meni matkat ja yöpymiset. Ka sukulaiset iloitsivat hänestä kuin olisi ollut neljäs lapsenlapsi kyseessä😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Loistava juttu, että Saimi ei rähjännyt tai pelännyt automatkaa ja reissua muutenkaan! Varmasti oli hellittelyn ja erikoishuomion kohteena ♥

      Delete
  11. Hihii, mainio tuo kyltti tosiaan! Minulla sen saisi laittaa tyhjään ruukkuun, sillä mikään kukista ei ole enää hengissä, kultaköynnöskin luovutti viimeisenä.

    Ihanat Ransun kuvat! Kyllä kelpaa nyt puhtaista ikkunoista tarkkailla pihan tapahtumia ja kaikkea kasvillisuutta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi ei, kultaköynnöskin!
      Kyllä nyt on ollut hyvä tarkkailla, tosin tänään on lumimyräkkä eikä edes lintuja näy, vaikka aloitin niiden ruokinnan uudelleen. Pojat ovatkin sängyssä, ja ymmärrän heitä hyvin. Karmea keli, lunta tuiskuttaa pyörteinä.

      Delete
  12. Haa, minun rosmariinini tarvitsee samanlaisen kyltin! Se on tehnyt jo niin pitkää uutta kasvua, että sain korjattua ensimmäisen kourallisen varsia kuivumaan. Eikä tarvinnut katkoa edes puutuneita varsia vaan pelkästään tämän kevään versoja.
    Enpä minäkään ole pessyt ikkunoita vuosikausiin. Eikun pesinhän minä syksyllä keittiön ikkunasta alareunan kun lapset olivat käyneet lähmimässä sen sottakäsillään harmaaksi. Isäntä osti viitisen vuotta sitten sähkökäyttöisen ikkunanpesurin, joten hän saa sitten leikkiä sillä kerran tai kahdesti vuoteen. Eikä nauti siitä hommasta sen enempää kuin minäkään, mutta itsepähän sen sähköpesurin hommasi. Akkukaan ei siinä riitä kerralla koko huushollin ikkunoihin, joten lystiä riittää parille päivälle :D
    Erikoispelargonisi ovat niin kauniita. 'Deerwood Lavender Lass' hurmaa hempeällä sävyllään, joka sopii upeasti noihin lehtiin, vaikka punertava väri johtuukin liiasta kärsimyksestä eikä suinkaan täydellisistä kasvuoloista. Komea kalenteripoika meinasi vähän jäädä sivuun kun mamma keskittyi esittelemään kukkia. Onneksi huomio kiinnittyi lopussa uudelleen postauksen päätähteen. Silitykset ja halit hänen muhkeudelleen (Mustille myös tasapuolisuuden nimissä)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinun rosmariinisi onkin oikea selviytyjä! Satoakin vielä, oooooh! Kas, kun minun rosmariinini on ostettu helmikuussa Plantagenista. Edellinen heitti veivinsä. Toivon, että kyltti nyt auttaa ;-)
      Hihii, niin mieshenkistä tuo laitteen ostaminen! En tajua, kuinka niillä on into hankkia kone joka hommaan. Pesköön tosiaan itse sitten :-D
      Deerwoodin vaaleanpunaiset kukat ja punertavat lehdet ovat tosiaan ihana yhdistelmä. Tuo paikka on tosi paahteinen eikä sen ruukku (joka on amppeli) ole kovin iso. Mutta kokemukseni mukaan pelargonit kestävät oikein hyvin paahde- ja kuivuusstressiä, ehkä jopa kaipaavat sitä. Luonnonlajeissa on toki eroja, jotkut ovat puiden aluskasveja ja kaipaavat varjoa.
      Käyn heti välittämässä terveisesi pojille, he ovat sängyn uumenissa, sillä täällä(kin) tupruttaa lunta ja piha on aivan valkoinen.

      Delete
  13. Ransun vyötärölinja kulkee ihan sopivassa paikassa t. Merri
    Minä pesen ikkunat joskus ulkopuolelta (en aina avaa) niin, että laitan ikkunalastan harjan päähän ja kastelen rätin siihen päälle. Sitten kuivaan ilman rättiä vetelemällä samalla lastalla. Välillä on tainnut olla haravanvarsikin kun ei ole muuta löytynyt. Keittiöjakkarakin on joskus ollut, mutta siinä on se huono puoli, että jalat uppoavat nurmikkoon... Kerran lensin tämän takia selälleen ja vesiämpärikin kaatui. Selällään makasin ja nauroin, ja mietin, että kuinka monta naapuria oli ikkunoissaan ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vyötärö on kollin kruunu! (sanoo Ransu, Merriä kompaten).
      Hehee, sinullakin on aika hauska metodi ikkunanpesuun! Kuulostaa niin tutulta, että luulen käyttäneeni lastarättisysteemiä täälläkin. Pitää vain hankkia jatkovarsi lastaan, siinä on lyhyehkö varsi, mutta selvästi kohta jatkokappaleelle. Sillä pääsisi paremmin ikkunaruutujen kulmiin asti kuin automopilla. Näitä Sinin tarvikkeita taitaa löytyä ihan ruokakaupoistakin onneksi.
      Naapurien huvittaminen on mukavaa ;-)

      Delete
  14. Voi huolestunutta kalenteripoikaa! Kyllä se vaatii lohduttelua, jos ihminen on käyttäytynyt huolestuttavasti. Ja sitten mammaa pitää vielä muistuttaa, että kalenteripoikapostauksessa kuuluu esitellä kalenteripoikaa, voi Ransu-parka :-D

    Meillä pestään kyllä ikkunat vuosittain, mutta se saa odottaa kunnes lumet on vähempänä. Sitä saakin vielä odottaa. Sisäpuolelta meidän - kuten varmasti teidänkin - ikkunoissa on varsin kauniita tassunjälkiä ja nenänkuvia. Varsinkin Arttu on hyvin taiteellinen. On sen oppinut jo synnyinkodissaan Sulo-sedältä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On aina yllätys, kun Ransu jostakin pelästyy, kun se vaikuttaa muuten niin kesyltä ja rohkealta. Unohdan, että se on sydämeltään herkkä pieni manulipoika. Mutta se ei varmaan edes nähnyt, että se olin minä, joka ikkunanpesuvälineitä heilutin, kun olin niin paljon alempana.
      Artun ikkunataide on varmasti upeaa!

      Delete
  15. Uljas Ransu! <3<3 Ikkunat näyttävät kirkkailta, pesu on onnistunut hyvin. Kyllä nyt kelpaa poikien kytätä ulkotapahtumia ikkunalaudalla:-) Taitaa tosin pojilla olla pian myyräkiireet käsillä. Hyvää Kevättä!

    T: Musti-Ransufani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikkunat kirkastuivat kummasti, vaikka niissä on joitakin raitoja ja pilkkuja, niin se harmahtava kalvo häipyi pois pesun myötä. Täällä on paljon kytättävää, kottaraisiakin Musti tästä vähän aikaa sitten ryntäsi häätämään pois, kun näki ne ensin ikkunasta. Sillä on tassut täynnä hommia.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!