Monday 12 August 2019

Ötökkäpuutarha

Puutarhaani voi joku varmaan sanoa homssuiseksi. Kyllä se minustakin sitä on, osittain. Keto (jossa korituolit ovat) kaipaisi kohtapuoliin niittoa. Kedon laidalla on paahdepenkki, jossa kasvaa kaikenlaista muutakin kuin sinne istuttamiani kasveja.
Pallo-ohdakkeita on vähän vaikea erottaa toisistaan ja olen saanut tai hankkinut niin ota- kuin sinipallo-ohdakettakin. Kun hankin 'Taplow Blue' -sinipallo-ohdakkeen muotopuutarhaan, saivat nämä korkeammat väistyä sieltä tänne ja vähän muuallekin. Kumpi tuo nyt on, en ole varma. Hyvä pörriäis- ja perhoskasvi se joka tapauksessa on.

Paahdepenkin ja kedon luonnonkasvit ovat levittäytyneet jo nurmikollekin. Niinpä tästä kohdasta ei nurmea voi leikata, sillä keltamatara ja ketoneilikka ovat kovasti harvinaistuneet Suomen luonnossa.

Keto tosiaan rehottaa. Rehotus, rytökasat, lehtikompostit ja luonnonkasvillisuus ovat kuitenkin hyvin tärkeitä!

Jos ei niitä ole, ei pian ole hyönteisiäkään. Kauniit päiväperhoset, joita ihailemme, ovat vain pikkuriikkinen osa, eivätkä ne ole edes luonnon kannalta niin tärkeitä kuin monet muut öttiäiset. Muut öttiäiset ovat aivan aliarvostettuja.
Ötököitä varten tarvitaan paljon muutakin kuin mesikasveja (kuvassa harmaaminttu). Kuten pehoset, myös mesikasvit ovat vain pikkuriikkinen osa kokonaisuutta.

Musti esittelee. Heinikon ja muun pöpelikön ja lahoavan puun lisäksi tarvitaan myös esimerkiksi nokkosia. Ne ovat hyvin monen öttiäisen ravintokasveja, mukaan lukien juuri niiden ihailemiemme päiväperhosten toukkien. Edellisen kuvan amiraalin toukka syö nokkosta.

Asia hahmottuu niin minulle itselleni kuin varmaan jokaiselle lukijallekin koko ajan laajemmin. Olen vasta ötökkäharrastuksen alkumetreillä, aihe on valtava. Onhan kyse koko maapallomme luonnon kokonaisuudesta.

Onneksi en ennätä siivota joka nurkkaa ja olen luonteeltanikin tarkkailija. Haluan katsella, millaista kasvillisuutta mihinkin muodostuu, ja keitä tyyppejä siellä näkyy. Tämäkin kohta saunan kostealla nurkalla on vastikään kitketty, usko huviksesi. Siinä kasvaa rusopäivänliljaa, raitamarskiheinää, vaaleanpunakukkaisia idän- ja ketomesiangervoja ja kuvan alareunassa kuningassaniainen. Valkoinen korkea pikku kukka taitaa olla viime vuonna tunnistettu Erigeron annuus, yksivuotinen kallioinen, joka kukki silloin saunan toisella nurkalla.
Rantapunalatva on valitettavasti hävinnyt kuivuuteen, tosin se hävisi jo viime kesän aikana. Eipä ole tullut mieleenkään kastella saunan ympäristössä, sillä se on tonttini kostein kohta. Tänä vuonna olen kyllä kastellut kituvaa kilpiangervoa, sillä haluaisin nyt onnistua kolmannella yrittämällä sen kanssa. Aiemmat taimet ovat kuivuneet, ja haluaisin niin saada tämän komealehtisen perennan puutarhaani.

– Hurraa, täällä sanoi eilen 13 mm! –

Saunan toisella nurkalla kukkii ystäviltä saatu minttu, joka putkahti esiin heidän tontillaan, kun he olivat sitä vähän raivanneet. Tämä on perhoskasvien kärkikastia. Tänä aamuna ihailin kukissa myös keisarinviittaa, mutta hän ei halunnut kuvaan.
Minttujen tunnistus on vaikeaa, sillä ne risteytyvät. Tämä ei näytä olevan oikeastaan mitään luonnonlajia. Voihan se olla joku aiemmin paikalla kotipuutarhassa viljelty laji. Ystävät juuri puhuivat, miten monta rakennuksen kivijalkaa heidänkin tontiltaan löytyy: on sepän pajan ja navetan jäännöksiä. Tässä kylässä on asuttu satojen vuosien ajan.

Rehotuksen sekä toukkien ja aikuisten ravintokasvien lisäksi tarvitaan suojaa. Sain viime kesänä ajatuksen siirtää ötökkähotelli vastikään loppuun saamani kivimuurin päälle, sillä aiemmin tekemäni hökötys oli retkahtamispisteessä. Mietin myös, että kivimuurin päällä tuollaisena laakeana pyramidina hotelli olisi aika kaunis. Nyt sen siirsin. Pitää vielä ennen syysmyrskyjä laittaa muutamasta laudanpätkästä katto.
Hotellin edustalla on verkko, jotta linnut eivät pääse syömään asukkaita, taakse tarvitaan vielä verkko tai takaseinä. Yritän miettiä, miten toteutan seinän ja katon, sillä tykkään tästä juuri tuollaisena orgaanisen muotoisena enkä haluaisi suoraviivaisia linjoja.

Kivimuurin edustalla kasvaa laidunkarstaohdakkeita, joissa viihtyvät ohdakeperhoset, vaikka käyvät ne mintuissakin.

Sitten asiasta kukkaruukkuun. Kylvin keväällä kultapäivänliljaa, kun en tiennyt, että olin jo viime kesänä sellaisen ostanut Taimimoision alennus-yllätyskassissa. Koko kesän olen paaponut tyhjää ruukkua, kastellut ja tarkkaillut. Välillä ruukku on päässyt kuivumaan huolestuttavasti.
Nyt sieltä nousee pikkuisia kultapäivänliljavauvoja!
(Päivänliljat, Hemerocallis, saivat lempinimen Hemero, kun tällainen lapsus oli yhden lehden puutarhajutussa ja se oli jotenkin niin hassu, että huvittaa vieläkin.)

Iloinen perheuutinen nro 2: Pari vuotta sitten kasvattelin siemenestä Lysimachia atropurpurea 'Beaujolais' -taimia. Ne kukkivat viime kesänä ja sitten hävisivät. Kyseessä ei ole suoranaisesti kaksivuotinen, vaan lyhytikäinen perenna, mutta kaikki taimet hävisivät minun puutarhastani kukinnan jälkeen.
Nyt olen löytänyt pari lehtiruusuketta paikasta, jossa yksi kasveista kukki, ja ainakin tämä suurempi on takuuvarmasti juuri kyseinen alpi! I-ha-naa. Se on todella kaunis kasvi, olen onnesta sydämenmuotoisena! Onneksi olen laiska kitkijä!


Harmaaminttu – Mentha longifolia
Idänmesiangervo – Filipendula palmata
Ketomesiangervo – Filipendula purpurea
Kultapäivänlilja – Hemerocallis middendorffii
Kuningassaniainen – Osmunda regalis
Laidunkarstaohdake – Dipsacus fullonum
Otapallo-ohdake – Echinops ritro
Raitamarskiheinä – Spartina pectinata 'Aureomarginata'
Rantapunalatva – Eupatorium cannabinum
Rusopäivänlilja – Hemerocallis fulva
Sinipallo-ohdake – Echinops bannaticus

25 comments :

  1. Homssuisuus on mukavaa! Sinulla on kyllä paljon upeita lajeja! Olen muualtakin lukenut ketoneilikan ja keltamataran harvinaistumisesta. Omassa pihassani (tai oikeastaan tien varressa mataran tapauksessa) niiden määrä on kasvanut hurjasti!
    P.S. Blogissani arvonta, tervetuloa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Homssuisuus on joissakin tapauksissa oikein kannatettavaa :-D Ihana, että sielläkin ketoneilikka ja ketamatara kukoistavat!
      Kiitos kutsusta, tulen käymään!

      Delete
  2. Ihana, että teilläkin vihdoin satoi! :)
    Ja itsekin koko ajan pohdin tuota ötökkä ja luonnonmukaisuus asiaa. Täällä maalla on onneksi pakostakin luonnontilaisia alueita ja näin koteja ötököille. Mutta suunnitelen juuri tuohon etupihalle jotain ketoa tai niittyä. Koivujen alla kun nurmi ei kasva, mutta esimerkiksi siankärsämö viihtyy. Juuri tarkkailemalla ne oikeat kasvit löytyvät.
    Tutkin aina asiakkaidenkin pihoissa ensin luonnonkasveja ja rikkakasveja, ne kertovat paljon maaperästä ja kasvuolosuhteista. Näin voi keksiä paremmin, mikä viihtyy ja mikä ei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo on niin hyvä keino, että tarkastelee luonnonkasveja, niistä voi selvittää monenlaista kasvuoloista.
      Ihanaa on, että satoi ja sadevesitynnyrit täyttyivät nopeasti, kun vettä tuli rankasti. Nyt taas on puuskainen, kuivattava tuuli - onneksi koko puutarha sai eilen kastelun.
      Koivujen alla onkin ihana paikka luonnonkasvillisuudelle!

      Delete
  3. Jos meidän piha ei ole niin kovin edustava ja kitketty, niin ainakin siellä viihtyvät perhoset, alkukesästä myös kimalaiset ja joen lähellä sudenkorennot :) Ja linnut :) Iloitsen kaikista niistä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lintu- ja hyönteisystävällinen piha on todella tärkeä :-)

      Delete
  4. Hieno, vettä on tullut. Toivottavasti tulee vielä lisää. Tykkään tuosta ötökkähotellista, sopeutuu hyvin maisemaan ja on luonnollisen näköinen. ötököille on onneksi vanhojen rakennuksien kanssa aina paikkoja mutta saisihan ne mieluiten majailla puutarhassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vettä tuli ja sadevesitynnyrit täyttyivät, ihanaa! Nyt on millä kastella. Torstaille on seuraava sade luvassa, saa nähdä, tuleeko.
      Minäkin haluaisin ötökkähotelliin katon, joka mukailee tuota hauskaa muotoa – ehkä vintiltä löytyy riittävän pitkä pala lyijylevyä, joka oli aiemmin savupiipun ympärillä. Sehän on niin taipuisaa, kuin muovailuvahaa.
      Kun puhuin luonnosta paljon tietävälle ystävälle halustani rakentaa lepakoille pönttöjä, hän nauroi ja sanoi, että minulla kyllä riittää koloja ja rakoja joka rakennuksessa niille, ei ne pönttöjä tarvitse :-D

      Delete
  5. Sinun puutarhassasi on tilaa ötököille ja linnuille ja elämälle. Vaikka joskus toivoisin myös itselleni sellaista kliinistäkin puutarhaa, olen onnellinen siitä, että meidän risukasat ovat todennäköisesti ötököiden mielestä mukavia paikkoja. Ampiaisista en kamalasti välittäisi, kun ne tulevat loppukesällä iholle.
    Hienoa, että teillä satoi. Tuo minttu on selvästi herkullinen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kliininen puutarha on ehkä haaveissa kiva, mutta äkkiä luulen, että saisin siitäkin homssuisen :-D Kun maku sitten kumminkin on niittymäinen, rehottava, yllätyksellinen, kaikkea muuta kuin kliininen.
      Toivottavasti teilläkin satoi kunnolla!

      Delete
    2. Meillä satoi toissapäivänä. Sadealueiden välillä oli parin tunnin välejä. Sadetta saatiin parin kuuron verran eilenkin. Oli tarpeen.

      Delete
    3. Ihanaa, kun sadetta tuli moneen otteeseen ja pitkään. Täälläkin tuli vielä silloin sunnuntai-illalla joku yllätyskuuro, vaikka välissä ehti jo paistaa aurinko.

      Delete
  6. Saila, homssuinen vai villin naisen villipuutarha♥ En kestä mitään liian siistiä puutarhaa, kukkapenkkejäkään minulla ei olisi ellei talon aikanaan rakennuttanut pari olisi niitä niin hyvin vetänyt rajaamaan puutarhan eri kerroksia.

    Hyvältä näyttää sinulla aina, usko pois♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onpa upeaa, että edelliset asukkaat olivat osanneet laittaa istutukset neuvokkaasti ja niin, että sinäkin pidät - se on varmaan aika harvinaista, että uusi asukas on tyytyväinen edellisten piharatkaisuihin!
      Kyllä puutarhassa pitää olla villiä, salainen puutarha on varmaan meidän ikuinen ohjenuora, jo lapsena omaksuttu ideaali ♥

      Delete
  7. Haaveilen villistä, runsaasta puutarhasta ja niin toivosin, että perhosia lentelisi enemmän, mutta olen aivan liian pedantti, huomaan siivoavani puutarhojani ihan liikaa, oih, mikä ristiriita! Siksi meillä eivät perhoset viihdy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, pedanttius ja ötökät eivät tosiaan varmaan sovi yhteen!

      Delete
  8. on hyvä asia, että luonnonmukaisuutta nostetaan esiin yhä enemmän. sinun puutarhasi on hyvä esimerkki ötökkä ystävällisestä puutarhanhoidosta.
    huomioni kiinnittyi tuohon puun ympärillä olevaan pöytään. kiva idea kiertää narua pöydän ympärille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinä olet oikea luonnonmukaisen puutarhan pioneeri. On niin kiva katsoa kuvia ja lukea juttuja ja ideoita puutarhoistasi. Luonnonmukaisuus on todella hyvin tärkeää, eikä jokainen tule ajatelleeksi asioita kaikkein pienimpien öttiäisten kannalta. Jos esimerkiksi kirvoja myrkytetään, myrkkyä voi kerääntyä niitä syöviin siileihin, lepakoihin, lintuihin. Miten niille sitten käy. ja täytyy niilläkin olla syötävää!
      Pöytä sai köyden vähän pakosta... se oli soikean mallinen, ja jalat kiinni siinä alusrakenteessa, joka ei mennyt yhtään nätisti, kun sen tuohon nikkaroin pyöreäksi. Niinpä se oli pakko naamioida :-D

      Delete
  9. Hyvä kun teillekkin sato vettä. Meille sateet muutu kulukemaan Paasveden yli ja ukkoset jyryväät järven toisella puolen. Vettä on yl 20mm. suatu ja lissee on luvassa. Lämpimämpeekin on kuin koko kessään! Meillä tuossa vanhassa koivikossa aluskasvillisuutena on maitikka, siinä pörisöö ja surisoo kummasti. Isoja perhosia on nyt vasta ruvennu näkymään. Värjöttelivät kylymyyttä karussa alakukesän! Ojanpenkkoja ei pellonreunassa piekkään niitellä kovin tarkasti. Eilen näin kovasti kipittävän pienen toukan, ol piästä ja toisesta musta, keskeltä tumma oranssi. Mikähän lie ollukkin, vaan kovasti kiire sillä ol. Tärkeitä ovat kaikki pörisijät ja liihottelijat, ja siun puutarhassa on paljon niille sopivia kasveja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meille tuli viime yönäkin pikkuruinen yllätyssade, ihanaa! Täällä on ollut hyvin puuskainen, kuivattava tuuli pari viime päivää sitten sunnuntain sateiden.
      Voi, teillä on sitten ollut todella viileä kesä! Täällä on ollut ihan lämmintä, normaalia, sanoisin. Hyvin normaali kesä. Välillä on lämmintä, välillä viileämpää, aina on kuivaa kesäisin.
      Maitikka onkin muuten aivan ihana kasvi koivikkoon! Kiitos vinkistä! Jos sitä ei kasva minikoivikossani, niin sitten siirrän sitä vähän jostakin sinne.
      Hih, kiireinen toukka :-D Minäkin näin eilen pyöräillessäni oikein karvaisen pikku toukan kipittävän tien poikki niin nopeasti, ettei uskoisi mahdolliseksi. Onneksi en ajanut päälle ja tie on muutenkin hyvin vähäliikenteinen. Niillä alkaa varmaan olla kiire syödä kupu täyteen ja löytää talvipiilo.

      Delete
  10. Hyvä, että teilläkin satoi vihdoin. Sinulla onkin oikein luontoystävällinen puutarha. Pärekatto olisi hauska hyönteishotellin kattona, mutta siitäkin taitaisi tulla liian suoraviivainen hotelliisi. Hieno asumus! Jännä nähdä, millaisen katon siihen kehittelet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tännekin tuli kaivattu sade.
      Pärekatto olisikin todella ihana! Päreitäkin minulla olisi jo valmiiksi. Pitäisi vain miettiä, miten ne kiinnittää. Pakko ne on kunnolla kiinnittää, tai lentävät ensimmäisessä tuulessa pois. Ehkä ei onnistu tuollainen orgaaninen muoto niistä.

      Delete
  11. Hyvä perhosmagneetti tua minttu. Hiano hyänteeshotelli! Mäki tykkään siitä just tuallaasena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on vähän kuin Sibelius-monumentti ;-) (olen vähän vaatimaton)

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!