Wednesday, 14 August 2019

Kasvimaalla

Pikkuinen kasvimaani jää aivan vaille huomiota niin blogissa kuin tosielämässäkin. Muistan silloin tällöin kastella. Nyt, kun ihanat tuoksuherneet ovat kukassa, tulee kasvimaalla käytyä useammin. Tässä on Chiltern Seedsin Mulberry mix -tuoksuhernesekoitusta.

Siinä on mukana purppuraisiakin kukkia. Ihana seos! 

Toisessa penkissä on yhtä ihana seos Sarah Ravenilta: Wiltshire Ripple and Almost Black mix. Tässä 'Wiltshire Ripple' ...

... ja nyt mukaan on liittynyt myös 'Almost Black'. Sain molemmat ihanat seokset ystäviltä, mikä onni!

'Wiltshire Ripple' ja 'Almost Black' sointuvat hienosti kuivuudessa punaisiksi menneisiin maustekirveli 'Vertissimon' lehtiin.

Siellä ne, kaivonrenkaassa.

Edellisessä kuvassa näkyy aidan vieressä jotakin punaista. Hups, sehän on amurinviini, jota olen unohtanut kastella. Aika hieno! Tämä on saanut vettä kerran kesän aikana ja eilen punaisuuden huomattuani toisen kerran. Ehkä ei ole syytä ihmetellä, miksi vasta istuttamani kasvit eivät oikein kasva.

Pieni kasvimaani pihatieltä käsin nähtynä. Kaivonrenkaista oikealle on vielä kaksi kohopenkkiä, siellä kasvavat mm. ensimmäisten kuvien tuoksuherneet.
Karhunvattukartioiden ja orjanruusun väliin olen tänä kesänä perustanut ruusutarhaa.

Ransu esittelee. Siirsin siihen pari viikkoa sitten harmaakäenkukkia, jotka luonnollisesti ruskettuivat, mutta varmaan karistavat siemeniään tähän.

Ransu pörhistyi. Syynä Mustin saapumisen aiheuttama pieni hepuli.

Kaivonrenkaassa, jossa kasvaa parsaa, on kitukasvuisia "isoköynnös"krasseja. Ihanan värinen lajike on 'Ladybird Rose'.

Tämä herkku on ystävän antamista siemenistä kylvetty ryhmäsamettikukka 'Strawberry Blonde'. En ole esikasvattanut, kun paikkaa ei ole, suorakylvin 14.5. ja kukinta alkoi heinäkuun puolivälin tienoilla, muistaakseni.

Kääpiösamettikukka 'Ursula' aloitti pari viikkoa myöhemmin. Minulla oli tämän tapaista viime vuonna kaupunkiparvekkeella ja sehän kukki vielä joulukuussa.

Sareptansinappi kukkii hienosti, kun en ole muistanut korjata sitä syötäväksi. Retiiseistäkin meni suurin osa kukkaan. Milloin sitä ehtisi syödä? Makeat ja mehukkaat, isot vihreät karviaiset (lajike tuntematon, vanha) kyllä syön aina puutarhakierroksella, mutta kas, kun ne kasvavatkin muotopuutarhassa!

Roomansalaatti 'Ovired' on, toisin kuin kaalit, ehjälehtinen, todella kaunis ja kuivuudenkestävä. Tämä on toisen kylvöksen satoa, taidanpa nyt tehdä tästä salaatin! Ekasta kylvöksestä muistin syödä vain muutaman lehden. Ehkä niistäkin on vielä jotakin hengissä. Ehkä voisin käydä kasvimaalla katsomassa.
Nyt, kun sinne on ilmestynyt ruusutarha, tulee siellä varmasti käytyä useammin.


Amurinviini – Vitis amurensis
Isoköynnöskrassi – Tropaeolum majus
Kääpiösamettikukka – Tagetes tenuifolia
Maustekirveli – Anthriscus cerefolium
Orjanruusu – Rosa dumalis
Roomansalaatti – Lactuca sativa, romaine-, romana- yms. lajikkeet ja ryhmät
Ryhmäsamettikukka – Tagetes patula
Sareptansinappi – Brassica juncea
Tuoksuherne – Lathyrus odoratus

24 comments :

 1. Olipa kiva tieto, että samettikukat ehtivät kukkaan ilman esikasvatustakin. Riippunee myös hiukan kesästä.

  Meillä kasvimaa on jotenkin itsekseen jakautunut kahtia. "Minun" kasvimaani ovat kukat vallanneet, ja siellä kasvaa vain hiukan yrttejä, tilliä, salaattia ja kesäkurpitsaa. Sekä maa-artisokkaa, joka minulle on lähinnä koristekasvi, koska mahani ei siedä maa-artisokkaa. "Miehen" kasvimaa, jonka hoito on hänen vastuullaan, kasvaa perunaa, palsternakkaa, punajuurta, porkkanaa ja mansikkaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukavan kuuloista tuo, että kummallakin on oma osuus kasvimaasta. Miehen kasvimaa kylläkin nostaa veden kielelle!
   Varmaan riippuu kesästä samettikukkien kanssa. Tämä oli eka kerta ikinä, kun niitä kylvin avomaalle, viime vuonna ruukkuun oli kaikkien aikojen eka kerta. Miten voikin olla, ettei ole noin tavallista kukkaa tullut kasvattaneeksi. Tykästyin tuohon pienikukkaiseen niin viime vuonna.

   Delete
 2. Ihania tuoksuherneitä!
  Meillä ainakin tuoksuherneet ovat tykänneet tästä kuumasta kesästä ja kukkivat todella kauniisti.
  Kukat kuuluvat ehdottomasti myös kasvimaalle. Ja luulen, että meillä ne meinaavat saada melkein päähuomion. Haluaisin olla todella tehokas ja hyvä hyötytarhuri, mutta en oikein ole. Monivuotiset koristekasvit kiinnostavat minua ehkä yleisesti enemmän. Mutta olen kyllä kehittynyt näissä hyötykasvihommissa, eli ehkä vielä joku päivä minustakin kehkeytyy intohimoinen hyötytarhuri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huomio ei oikein riitä joka puolelle, ja vaikka kaikki kasvien kanssa puljaaminen on mukavaa, vievät siinäkin voiton suurimmat kiinnostuksen kohteet.
   Hih, intohimoinen hyötytarhuri! En tiedä, voiko sellaiseksi yhtäkkiä muuttua? Mutta ainakin kokemusten myötä meistä tulee varmaan taitavampia hyötytarhureita, pikku hiljaa.

   Delete
 3. Pörhistynyt Ransu on söpö pallo!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on tuossa kuvassa niin pallo, ja lisäksi hihittelee :-D

   Delete
 4. Hienoa kuulla, että sinullakin on noita "kasteluongelmia"
  Tuoksuherneet ovat kyllä kauniita ja tuo tumma väri erityisesti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tummat tuoksuherneet loistavat ihanasti tuolta vihreiden lehtien keskeltä. Juu, kasteluongelmia on :-D

   Delete
 5. Hyvin kukkii tuaksuhernehet. Täälon ollu tosi kylymiäki jaksoja ja niimpä omien korkeus o 15cm, jos sitäkää. Mullaki tua hyätypuali kummasti tökkii. Paras loora o täynnä kukkia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei, teillä päin on ollut todella kylmää. Mulla on kuivimmassa kohopenkissä vielä yhtä tuoksuhernettä, mutta ne ovat tuota 15 cm korkeintaan. Ja siinä rutikuivapenkissä yritän epätoivoisesti kasvattaa valkosipuliakin.. ei siitä tule mitään. Yrtit siinä vain kukoistavat.
   Sinä olet kukkaihminen. Ruoka on kyllä hyvää, mutta kukat vielä parempia.

   Delete
 6. Kasvaako tuoksuherne noin hyvin lähes kastelematta? Olen tainut turhaan huolehtia tuoksuherneiden vedensaannista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmm, ei se varmaan ihan kastelematta kasva. Kuivemmassa yrttipenkissä samaan aikaan kylvetyt tuoksuherneet on 15-senttisiä :-D Olen muistanut kuitenkin noita nyt kukkivia kastella vähintään kerran viikossa. Eihän se paljoa ole, mutta jotain kumminkin.

   Delete
 7. Oijoi, mitä ihania värejä tuoksuhernettä. Unohdin koko tuksuherneen ja vaaleanpunakukkaiset ruusupavut löysin just myyntipussistaaan yhdestä romukorista:) Onneksi en voinut unohtaa keijunmekkoja.

  Minä pidän jotenkin myös melkein mustista kukista...Sellainen olisi upea salkoruusuna tai sormustinkukkana ja tulppaanina, kuten olen näyhnyt yhdellä naapurilla. Ja nyt näin sellaisen tuoksuherneen sinulla.

  ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei, toivottavasti siemenissä on itämiskuntoa ensi vuonnakin! Mustissa kukissa on jotain ihanaa. Pari postausta taaksepäin onkin kuva lähes mustasta salkoruusustani, se on vasta aloittanut kukinnan.

   Delete
 8. Vau mitkä tuoksuherneet! Osaatko sanoa risteytyvätkö helposti keskenään? Istutin kahta lajiketta ja mietin kuinka puhtaina ne pysyvät. Jännitystä ilmassa, ruusutarhan ruusuvalinnat, ehkä vielä kuulemme niistä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En osaa sanoa, olen hirmu huonosti saanut siemeniä kerättyä omista tuoksuherneistä, kun peurat laiduntavat latvoja. Kerran kai sain Cupanista siemeniä, mutta nyt en muista, miten niiden kasvattamisen kanssa kävi. Luulisi, että kun pölyttäjät käyvät monen värisissä kukissa, tulisi siemeniinkin useiden kukkien geenit.

   Delete
 9. No kasvaahan siellä sentään jotakin: pikkuisen salaattitarpeita ja paljon kauniita kukkia :) Ihanan väriset tuoksuherneet. Onkin hyvä idea laittaa kasvimaalle tai sen välittömään läheisyyteen kukkia (tai sitten ne hyötykasvit sinne tänne ympäri pihaa perennojen sekaan). Minulla kasvimaata reunustaa kahdelta sivulta iso yhtenäinen kukkapenkki ja kyllähän sitä kitkiessä tulee nyppäistyä käytävän toiselta puolelta kasvimaaltakin rikkaruohoja. Myös lyhin reitti puutarhavarastolta samaisen kukkapenkin toiseen päähän kulkee kasvimaan läpi. Puutarhakompostorille myös. Vielä kun olisi vedenkeruupiste samassa paikassa, niin tulisi kasteltuakin kasvimaata useammin :D Mukavaa loppuviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on hyvä, että hyötykasvit ovat jossain kulkureitin varrella tai ylipäätään lähellä taloa. Olen laittanut kasvimaan aika kauas talosta, mutta siellä on sentään yksi etu: siellä on yksi rengaskaivo, saunavesikaivo, ihan vieressä.

   Delete
 10. Olet aivan ihana näissä kommenteissasi. 😁

  ReplyDelete
 11. Ihanan pörheä Ransu!
  Pitkästä aikaa esikasvatin tuoksuherneet ja nyt niiden kukinnasta on päässyt iloitsemaan pitkään. Taidan ensi keväänä kasvattaa tuplasti enemmän.
  Hyötykasvatus ei ole tuottanut tänä kesänä kovin suurta satoa, joten ehkä keskityn sielläkin yhä enemmän kukkiin. Ruokaa se on silmänruokakin. Sipulia ja kesäkurpitsaa sentään pitää aina laittaa. Ne ovat helppoja ja tuottoisia. Ainakin tänä kesänä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Esikasvatus olisi tosiaan hyvä juttu. Mutta onneksi niistä on loppukesän iloa näin suorakylvettynäkin.
   Kesällä ja syksyllä on mahtavaa, kun suomalaisia vihanneksia ja hedelmiä löytyy kaupoista niin hyvin. Voi keskittyä kukkien kasvattamiseen hyvällä omallatunnolla ja ostaa lähiviljelijän kasvattamaa ruokaa.

   Delete
 12. Upeita tuoksuherneitä!
  Miten ihmeessä ne jää multa aina kylvämättä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei! En ole ikinä esikasvattanut niitä, kun suorakylvö on niin helppoa. Tosin sitten kukkia saa odotella pidempään, mutta onhan alkukesä muuten niin kukkaisaa aikaa, ettei se haittaa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!