Monday 7 January 2019

Kaupunkiasunnon kuulumisia

Vuosi sitten asunto oli putkirempassa, vasta syksyllä sain keittiörempan päätökseen. Putkiremppa on saanut aikaan ketjureaktion. Kun koko kylppäri seinineen kerran purettiin ja rakennettiin uudelleen, tiesin, että minulla tulee olemaan neljä kylpyhuoneen vastaista valkoista seinää käsiteltävänä (eli tapetoitavana tai maalattavana muun väriseksi). Tuossa vasemmalla, eteisen puolella, näkyy yksi.
Ärsyttävää kyllä, olin ehtinyt maalata sen vain pari vuotta aiemmin. Tuolla värillä, joka näkyy oikeanpuoleisessa seinässä ja kaapissa. Yhden ystäväni mielestä se on vihreä, toinen sanoi sitä harmaaksi. Minusta se on hailea vedenvärinen.
Kylppärin oven olin tapetoinut, sillä tuollainen valkoinen sileä ovi ei silmiä hivele. Onneksi sitä tapettia on vielä! Nätimpi ovenripakin on jo hommattu...
On mukavaa, kun saa kaikki loputkin asiat asunnossa mieleisekseen! Senpä takia tästä rempasta on tullut megaremppa, joka ulottuu joka huoneeseen.

Eteisessä on ärsyttänyt punainen seinä (tuo oikeanpuoleinen), joka on periaatteessa ollut ihan kivan värinen, mutta maalipinta on heijastanut valoa hieman liikaa. Kiiltävä seinä ei ole kaunis, lisäksi seinän ja katon kulmassa maalin reuna aaltoili, kun maalari ei ollut vaivautunut laittamaan maalarinteippiä. Ihanaa, kun se on viimein peitossa.
Valitsemani maali on rakastamaani klassista Farrow & Ball -maalia sävyssä Pale Powder. Maalityyppi on vanha kunnon Estate emulsion, vesiohenteinen ja erittäin mattapintainen. Se on oikea brittiklassikko. Farrow & Ball -maalit sisältävät lisäksi niin paljon pigmenttiä, että punainen seinä peittyi yhdessä hujauksessa.

Kaapin olin maalannut jo vuosia sitten samalla värillä. Nyt oli aika toteuttaa myös haave vanhanmallisesta tuuletustelineestä, jota olin kaavaillut tähän kaapin päätyyn henkarilla pidettäville takeille. Luulin, että minun täytyy dyykata tällainen roskalavalta, ja olisinkin pitänyt vanhasta patinoituneesta telineestä enemmän kuin uudesta, mutta näitä valmistetaan yhä!

Putkiremppa tuotti niin hirvittävästi pölyä myös rappukäytävästä (postiluukun ympärillä oli oikein valkoinen sädekehä), että en edes kuvitellut peseväni vanhaa oviverhoa. Se oli muutenkin Ransun lankalenkeille repimä. Uusi verho on kaksinkertainen, päällikangas on vihreämpää kuin olin ajatellut, mutta kun se oli niin kaunista! Olin ajatellut siniharmaata. Ehkä sitten, kun Ransu on raadellut tämänkin verhon.

Kuten kuvista näkyy, eteisremppakin tulee kestämään vielä tovin. Ja sen jälkeen uudistuu olohuoneen pari seinää sekä makuuhuoneen nyt valkoinen kylppärin vastainen seinä. Ja ehkä jotakin muutakin.
Parvekkeellekin voisi hankkia sellaisen kauniimman tuuletustelineen, vaikka tämä lieneekin taloyhtiön omaisuutta.
Iltaisin olen innostunut kuuntelemaan äänikirjoja niinä lukuisina päivinä, kun tv:n ohjelmatarjonta on surkeaa. Kutominen sujuu joutuisasti kirjan seurassa ja pari toppia on valmistunut. Nämä on yhdellä ohjeella tehty, tartuin nimittäin Moda-lehden 3/2010 kivaan toppiohjeeseen, jossa hihattomaan toppiin tulee palmikkokaulus topin päälle. Kun olin neulonut topin ja tehnyt kauluksen, päätin, että tykkään topista enemmän ilman. Se on tuo taimmainen toppi.
Koska kauluksessa on muoto, se toimii yhtä hyvin kaarrokkeena kuin päälle tulevana kauluksena. Aloin tehdä siitä toista puseroa ylhäältä alaspäin omasta päästä, tosin käyttäen yhden kirjoneuletakin kaarrokeohjeen osaa heti palmikkokaarrokkeen alapuolelle. Jossain vaiheessa päätin tehdä puserosta lyhythihaisen. Tällainen tuli ja kivasti yhteensointuvat topit, vaikka niitä ei voikaan yhtä aikaa käyttää, heh.
Olen erityisen iloinen siitä, että kun olen kaivannut kaarrokeohjetta niin palmikko- kuin kirjoneuleenakin, löysin nyt omista varastoistani molempien ohjeet! Aion joskus vielä toteuttaa paksumman villapaidan tuolla palmikkokaarrokkeella, se on niin kaunis.

In Short
Renovation in the entrance hall and knitting – that's what I've been up to these last weeks.

30 comments :

  1. Oi, rakastan remontointia, mutta en saa aloitettua millään. Oma talo on vinttiä lukuunottamatta remontoitu, mutta se vintti vaan odottaa ja odottaa inspiraatiota. Ihania nuo neuleet, tosi kauniit värit. Ja kaunis tuo oviverhokin. Lämpimiä, ihania sävyjä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Remppojen kanssa tuntuu olevan niin, että toive voi muhia päässä vuositolkulla ja sitten sen joku asia joskus laukaisee käyntiin. Tuskin siihen ruljanssiin kannattaa ryhtyä, jos ei ole inspistä.
      Värit ovat ihania, onneksi niitä voi laittaa sisälle ja neuloa. En ymmärrä valkoisia koteja, talvella on muutenkin niin hirveän väritöntä.

      Delete
  2. Meillä ei ole nyt ollut remonttia, kun asutaan vuokralla outoa :D Nukkekodissa tosin pidin vuodenvaihteessa remonttitalkoot miehen kanssa :D Tuon topin malli on ihan ihana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on varmasti omituista! Onneksi sulla on nukkekoti :-D

      Delete
  3. Oletpas ollut reippaana! Rempoissa riittää hommaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hommaa on, mutta kun saa tehdä ihan omassa rauhassa hissukseen, ei se tunnu työltä laisinkaan vaan on suuri ilo.

      Delete
  4. Saila, tuli mieleeni, että jos kaipaatkin siniharmaan sijasta sitä mystistä vihreätä, jossa on harmaata joukossa. Meidän keittiön kaapistot ovat sitä ja keittiöfirman mukaan sävy on salvia, mutte minulle se on poronjäkälä just tiettynä aikana vuodesta. Pidän vihreän eri sävyistä, mutta en siitä 70-luvun vihreästä: Se juna tuli ja meni jo:)

    Ihanalta kuulostaa tu Pale Powder: Minä varmaan söisin sen!!!

    Remonttiriemuja♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harmaanvihreä on ihanaa. Minulla onkin jo salvianvihreä maalipurkki odottamassa olohuoneen seinän maalausta. Sitä tulee ripaus keittiöönkin, luultavasti.
      Kiitos!

      Delete
    2. Saila, se on ihana väri. Meri maalasi aikanaan tämän nykyisen kirjasto/toimistoni, joka oli silloin hänen huoneensa, KAKSI TUNTIA HARKITULLA harmaanvihreällä sävyllä. Kannatti likan funtsia, sillä en halunnut päälle tapettia tai mitään muuta väriä.

      ♥♥

      Delete
    3. Harmaanvihreä on ihanan klassinen seinäväri, siihen ei varmaan kyllästy!

      Delete
  5. Mihis voisit laittaa pinkkii 😄❤️

    ReplyDelete
  6. Ihanat neuleet, voi että olet taitava. Oviverhokankaat on hienot, kuin suoraan englantilaisesta kartanosta ja erittäin sopivat puutarhaihmiselle :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Englantilainen kartano kuulostaa oikein sopivalle, vaikka kysymyksessä onkin kerrostaloasunto betonitalossa :-D Mutta on tärkeää saada vuorata pesänsä mieleisillä materiaaleilla.

      Delete
  7. Rempassa kyllä näkee niin kivasti heti kättensä jäljen.

    ReplyDelete
  8. Mäkää en tajua valakoosia huusholleja. Kyllä elämäs pitää färiä olla :D Pitääs jatkaa kans remonttihommia. Niis on ollu ainaki viiren vuaren tauko. Kätevän näkööne tuuletusteline. En oo koskaa nähäny. Nua neuleet on tosi hianoja, nii färinsä ku muaronki pualesta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuollaisia tuuletustelineitä on vanhojen kerrostalojen parvekkeilla, ehkä et ole asunut sellaisessa :-D
      Toivottavasti siellä remppainnostus taas nostaa päätään, kun ulkona et nyt talvella pysty niin paljoa huseeraamaan ;-)

      Delete
  9. Kutomista ja kuuntelua, siinä on mainio yhdistelmä. Tosi nätit topit! Remppa on melkkis tehty, kun se on hyvin mietitty. Terkut karvapöksyille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Karvapöksypojat kiittävät! Kuuntelu on ihanaa kutomisen kanssa, kun voi olla ilman silmälaseja. Pitäisi hankkia sellaiset lasit, joista puuttuu vahvuudet alaosasta meinaan.

      Delete
  10. Näyttää niin hienolta ja raikkaalta! Mahtavaa, että pigmentti peitti punaisen yhdellä kertaa eikä tarvinnut aluskerroksia. Hauska oivallus tuo tuuletusteline, se on kivan näköinen : )

    Ihanat on topitkin, palmikkokaulus on tosi hieno, vaikka toppi on kiva kyllä ilmankin. Ihailen kykyäsi yhdistellä eri ohjeita, itse laiskana teen sitä harvoin, vaan mieluummin posotan aivottomana yhtä ohjetta noudattaen : ))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei se ihan kertamaalauksella peittynyt, mutta pohjamaalin jälkeen ei vielä näyttänyt yhtään lupaavalta, sen sijaan ekan F&B-kerroksen jälkeen oli kuin taikasauva olisi viuhunut!
      Nooh, mä kun en jaksa noudattaa ohjetta, usein kyllä aloitan, mutta itse säveltämisen tarve nostaa aina päätään melko pian :-D

      Delete
  11. Sinulla on kivan näköistä remontin jäljiltä! :)

    Minä olen nyt löytänyt Yle Areenan kuunneltavat ja on tullut kuunneltua joka päivä. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. On se kivaa katsella itsekin, vaihtelu virkistää!
      Hei tosiaan, Areenasta tulee kaikenlaista laadukasta kuunneltavaakin ohjelmaa, kiitos vinkistä! Ja mukava kuulla sinusta pitkästä aikaa :-)

      Delete
    2. Kuuntelen illalla ennen nukkumaanmenoa Knalli ja sateenvarjo -jaksoja, joista pidin jo lapsena. <3

      Historia-aiheisistakin jutuista tykkään. <3

      Mustille ja Ransulle rapsutukset. :)

      Delete
    3. Kuulostaa kivalta :-)
      Musti ja Ransu kiittävät! Musti vetelee hirsiä (kuorsaa) sängyssä ja Ransu kävi äsken tässä näppäimistön edessä häiriköimässä.

      Delete
  12. Oi hurja, mikä megaremppa! Onneksi sinulta tuo remppaaminen sujuu noin hienosti :)
    Minunkin pitäisi maalata työhuoneen seinät, mutta värin valinta on niin super vaikeaa. Ehkä otan sen taas pohdintaan keväällä...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nooh, en tiedä sujuuko, mutta ainakin ryhdyn siihen mielelläni :-D Tuo päättäminen onkin haastavaa. Kun seinää ei hetkessä uudestaan ryhdytä maalaamaan. Tsemppiä päätöksentekoon!

      Delete
  13. Värejä pittää olla huushollissa, ei ihan valakii koti oo miun juttu. On siulla hommoo noihen remppojen kanssa. Hyvät värit noissakin topeissa. Tuossa etummaisessa, kanerva ja just siihen sopiva vihreä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen huomannut valkoisissa seinissä senkin ongelman, että niitä vasten kalustus näyttää jotenkin leijuvan irralliselta, ellei sitten kalustuskin ole valkoinen (puistattava ajatus!). Jonkin värinen seinä kiinnittää huoneen kalusteineen kokonaisuudeksi, niin se vain on.
      Kanerva olikin täydellinen nimitys tuolle värille. Vihreä on sille juuri paras väripari!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!