Monday, 12 March 2018

Lintuja ja liljoja


Silmiini osui niin ihana blogijuttu Päivänpesän elämää -blogissa – kesän parhaat hetket – että lähdin katsomaan kesäkuvia minäkin. Tässä talven jumittamisessa ei nimittäin ole mitään raportoitavaa. Kaupunkikodin keittiörempasta raportoin jossakin vaiheessa, kun tulee otettua edes ensimmäinen "jälkeen" -kuva.
Pari asiaa pomppasi heti esiin. Monta ihanaa liljaa sekä kivoja lintuvieraita! Sydänkesän asioita. Ensimmäisessä kuvassa on oranssin penkin hetki ennen tiikerililjojen kukkaan puhkeamista.

Birds and Lilies
... They rhyme better in Finnish! However, we still have a terrible winter going on so no current pictures. Here's July in the garden. Maybe it will come this year also, albeit right now it seems pretty hopeless. We have tons of snow and had more just today.


Hiukan aikaisemmin samassa penkissä kukkivat kanadanliljat.

Onnistuin nappaamaan kuvan pikkulepinkäisestä 'Avant Garde' -viinikärhön luona.


'Hagley Hybrid' -kärhön nuppujen avautuminen on hieno hetki, vaikka tähän nyt ei liljaa tai lintua liitykään... aasinsilta edellisestä kuvasta.


Varjolilja.

Haarapääskyt.

... ja niiden pienokaiset, kohta jo lentoon lähdössä.

Joitakin viikkoja aiemmin sai hymähdellä kirjosiepon poikasille, jotka olivat samana päivänä lähteneet pesästä. Miltähän tuntuu venytellä ensimmäistä kertaa elämässään? (Pesässä tuskin mahtui kovin hyvin)

Niin kutsuttu Peterin lilja, peräisin Päivölän koepellolta.

Punaisen villin penkin tarhasarjaliljoja.


'Claude Shride' -marhanlilja.


Meillä oli todella kuiva kesä. Kaivoissa oli vesi hälyttävän alhaalla. Kun sade viimein elokuun puolivälissä tuli, ryntäsin pihalle kuvaamaan ihanaa kaivattua virkistävää sadetta. Peurat olivat onneksi jättäneet muutaman nupun tiikerililjaan, niin sain tämän mehukkaan kuvan.
Eikö sateinenkin kesäkuva ole aika ihana, ainakin näin toivottoman talvisen maaliskuun näkökulmasta!


Tule kesä kultainen.


Kanadanlilja – Lilium canadense
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä
Tarhasarjalilja – Lilium Hollandicum-Ryhmä
Tiikerililja – Lilium lancifolium
Varjolilja – Lilium martagon
Viinikärhö – Clematis viticella

52 comments :

 1. Kertakaikkisen ihania kesätunnelmia!
  Voi, kun noita lintujakin niin on jo ikävä, sitä sirkutusta, mikä pöntöistä kuuluu. No, ovat nuo talvilinnutkin ihan kivoja, ettei heille tule paha mieli, tykkään heistäkin. Tuo marhanlilja on upea, hurmaava. Nyt on sellainen mielikuva, että istutin marhanliljoja syksyllä...istutetaanko niitä syksyllä🤔.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, vaikka pihalla vierailevat linnut ovat nytkin kivoja (ihanasti sanottu - ettei tule paha mieli), niin sitä oikeaa metelöintiä, mikä kosio- ja pesintätouhusta tulee, on ihan toista... siinä on niin touhun ja elämän meininkiä.
   Kyllä marhanliljoja istutetaan syksyllä :-D Mutta kuulemma niistä ei aina nouse välttämättä ekana vuonna mitään, tai ehkä pieni lehtitupsu. Ei pidä siis lannistua, jos mitään ei näy, ne kasvattavat ensin juuria.

   Delete
 2. Ooh, miten kaunista ja tunnelmallista! Ja upeita värejä!
  Tsemppiä näihin ei niin kauniisiin aikoihin! 😘

  ReplyDelete
 3. Oi, miten kaunista! Ihania tunnelmia.

  ReplyDelete
 4. Voi mitä kesän tunnelmia kuvissa. Taisi teidän sateet tulla meillä, niin kosteaa oli. Liljoissa on valikoimaa, upeaa kukintaa kaikissa kuvissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Liljat olisivat kyllä tykänneet sateesta, saa nähdä, millaista ensi kesän kukinta on, kun viime kesä oli niin nuiva.

   Delete
 5. Ihania lintusia ja kesäisiä tunnelmia ❤ Kohta se taas on täällä ❤❤❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti, vielä ei ole kovin toiveikkaat näkymät :-D

   Delete
 6. Ihanaa kesätunnelmaa! Söpöt nuo kirjosiepot.. Ei mene tasan sateet. Meillä tuli vettä alvariinsa. Ihan liikaa. Sain lähes traumoja sateista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä päin tuli kai vettä ihan kamalasti. Ja sitten sekin on stressaavaa, kun pitää miettiä käsiä tai tiskiä pestessään, että ei lorota liikaa, koska vesi voi loppua minä hetkenä hyvänsä.

   Delete
 7. Näillä kuvilla jaksaa taas muutaman päivän eteenpäin. Eiköhän nämä lumi- ja räntäsateet tässä vaiheessa ole jo sitä vanhan surmaa. Siihen ajatukseen turvaan joka kerran ikkunasta ulos katsoessani.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hitsi, kun parin päivän jälkeen tulee kai taas pakkasia. Jotenkin ei nyt yhtään enää jaksaisi niitä. Ei kerrassaan.

   Delete
 8. Voi jestas kuinka aurinkoosia kesätunnelmia ja nua lilijat!!! Oon niihinki vasta pari vuatta sitte retkahtanu. Mulla nousi kaharesta marhanlilijasta just sellaaset viiren sentin tupsut, muutama ärräpää pääsi. Taitaaki kuulua kuviohon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, turha sitten oli siitäkin harmistua, vaan mistäpä sen tietäisi. Itse opin tämän myös kantapään kautta viime kesänä, kun odottelin edellissyksynä istutettuja marhan- & varjoliljaherkkuja, eikä mitään näkynyt - useimmista ei edes sitä lehtitupsua. Tänä vuonna saavat luvan pistää paremmaksi :-D

   Delete
 9. Ihania kesätunnelmaa ja ihania penkkejä. Niissä on jotain sellaista mitä haaveilen tulevaan penkkiin tuohon pihalle. Keveyttä ja herkkyyttä.
  Täällä pari saarta pohjoisempana sateli viime kesänä ilmeisesti hiukan enemmän vettä, ainakin meillä... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joskus olen miettinyt, että pihani on homssuinen, onhan se todella aika vaiheessa muutenkin, mutta kukkapenkit tuppaavat olemaan tuollaisia luonnonkukkien ja istutettujen sekasotkuja... mutta oikeastaan taidan sittenkin tykätä tuollaisesta tyylistä :-D Kiva siis kuulla, että se on sinunkin mieleen!

   Delete
 10. Kivoja kesäkuvia. Liljat on ihanii, niin ylväitä jotenkin! Meillä vaikka ol kovasti satteista ja kylymee viimekesänä, ei puutarhapuolella juurikaan vahinkuu tullu. Kaikki kukat kukkivat normaalii pitempään. Viljoille sai ol pahasta. Mukava kahella kesäkuvia. Tiällä on paljon vielä lunta ja lissee luvassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viileän kesän etu on pitkät kukinta-ajat ja se ei ole mikään vähäinen etu. Harmi vain sitä viljakatoa, sitä oli kamalaa kuulla ja nähdä uutisissa.
   Täällä on kovin märkää, vaan lumi ei näytä sulavan millään.

   Delete
 11. Linnut ja liljat, kesäistä... ja erinomaisia kuvauskohteita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa kesää, värejä ja pyrähdyksiä!

   Delete
 12. Kyllä tuli niin kesäinen tunne tänne lumen keskelle, mutta vain hetki, kun taas kevät saapuu kukkineen.
  Ihanaa uuden kesän odotusta!

  ReplyDelete
 13. Kevät ja kesä♥
  Toivotaan, että ensi kesä olisi vähän sateettomampi ja lämpimämpi, mitä oli viime kesä..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinne toivon vähempiä sateita, mutta ei tänne - muuten ollaan tosissaan pulassa. Onneksi tuli sateinen syksy ja luminen talvi, ne toivottavasti tuottavat pohjavettä. Kaivoissa oli yleisesti vesi hirmu alhaalla ja monen kaivosta ihan loppui vesi viime kesänä.

   Delete
 14. Kylläpä tulvii kesäenergiaa nuo ihanat kuvasi! Enää muutama hassu kuukausi niin jo vihertää : ) Keittiökuvia odottelen, siitä tulee kyllä hieno : ))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ääh, saisi kyllä vihertää jo aiemmin kuin muutaman kuukauden päästä :-DDD Niin kuin esimerkiksi huomenna. Ollaan jo maaliskuun puolivälissä!
   Kiitos, toivotaan... teen nyt pölyävät hommat loppuun ennen kuin ryhdyn asentamaan hyllyjä ja kaappeja sun muuta viimeistelyä.

   Delete
 15. Ihania kuvia. Juuri ihailin penkkiesi tyyliä. Joissain kuvista tuli sellainen fiilis, että sinulla on kilometritolkulla ihanaa kukkapenkkiä, jossa tuulessa heiluu sarja korkeita kukkivia. Moni lilja pitää auringosta. Meillä pihalla valo-olosuhteet muuttuivat hivenen (koivun varjo lähti) ja on mielenkiintoista nähdä, auttaako tilanne siihen,että liljat eivät kasvaisi kaikissa paikoissa niin vinoon ensi kesänä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi voi miten ihana mielikuva. Pihani ei ole ihan kilometritolkkujen mittainen :-D Ja vähän joka alue on vielä vaiheessa.
   Toivottavasti tulee nyt suoria liljoja! Toisaalta, moni lilja on metsänreunan luonnonkasvi, niinpä niille ei ihan paahdekaan käy. Teidän olosuhteet saattaa nyt olla ihanteelliset siis.

   Delete
 16. Voi pieniä kirjosiepposia, ihan vähän vielä pyörryksissä suuressa maailmassa. Punaiset sarjaliljat ja valkoinen varjolilja, ah, niin ihania!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Söpöset vielä huojuivat tuossa, mutta ihan äkkiä ne pyrähtävät lentoon ja siitä uusi itsenäinen elämä alkaa. Se on aina yhtä hämmästyttävää.

   Delete
 17. Oi miten kauniita kuvia♥ Tässä tuli kyllä hirmuinen kesän kaipuu:) Tule, tule pian kaunis kesä! Mukavaa viikon jatkoa♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä on kova kevään ja kesän kaipuu - sulan mullan tuoksu, puhkeavien silmujen tahmeus, linnut...!
   Kiitos samoin!

   Delete
 18. Nuo ihanat kesäkuvat lämmittää.
  Tule tule pian.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meille tuli taas pakkasjakso, nyt on yöt ja päivät reippaasti pakkasella. Kevät ei tunnu alkavan tänä vuonna lainkaan!

   Delete
 19. Kyllä kyllä ja kyllä! Ihan oikeesti nyt saa tää talvi todellakin riittää. Ulkona ei voi edes kävellä kunnolla kun joka paikassa on niin vietävän liukasta. Ihania kuvia ❤ Kiitos, Saila! Onneksi sentään aurinko paistaa 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta, hirmu hankalaa on tuossa muhkuraisessa ikijäässä kulkea.
   Onneksi aurinko tuli takaisin, seuraavaksi saisi tulla lämpö :-D

   Delete
 20. Miksiköhän tuo sadekuva näyttää kaikista ihanimmalta!? Tietääkseni ikävöin enemmän aurinkoisia kesäpäiviä kuin vesisateita.. Suloinen tuo 'Hagley Hybrid'. Täällä paistaa ihanasti aurinko, mutta paksu hanki kielii ikävästä totuudesta, ettei kesä ole vielä lähelläkään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sadekuvassakin taitaa paistaa aurinko samaan aikaan. Kesäsateesta tulee kyllä ihana tuoksu, ja kun se on tuollaista kevyttä, on se aika virkistävää (etenkin pitkän kuivuuden jälkeen :-D )
   Hagley Hybrdidissa on ihanan väriset kukat, niin hempeät. Runsaskukkainenkin se on.
   Nyt täytyy pistää joku kevättanssi pystyyn, että saamme kevään!

   Delete
 21. Voi mitä ihania kesäkuvia. Loppukevät, alkukesä ja nuo ihanat sydänkesän päivät ovat kyllä parasta aikaa. Sitten tulee haikeus ja kesän loppuminen alkaa ahdistaa - vaikka kesää jatkuisi lähes lokakuulle saakka ja vaikka pidän syksystäkin, ja talvesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on jännä, miten loppukesästä ahdistaa, vaikka on kuukausitolkulla kaunista aikaa ja kukkiakin vielä edessä. Se varmaan vaikuttaa, että tietää tämän talven olevan tulossa, se on niin toivottoman pitkä. Nyt edellisistä kukista tuntuu olevan lähes vuosia. Ihan liian kauan.

   Delete
 22. Apua miten hurmaavaa kukkatykitystä. Ei sitä voi käsittää näin talvella miten kaunis luonto onkaan rehevimmillään💚 Voiko tuo aika tosiaan olla kohta tulossa, vaikea uskoa tämän lumen ja jään keskellä. Huomenna onneksi saadaan lämpimiä tuulia ainakin muutamaksi päiväksi☀️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on niin totta, että näin talvella kesä tuntuu ihan utopistiselta - miten se voi olla joskus tässä ihan samassa paikassa, jossa nyt on jääkausi.

   Delete
 23. Ihania, ihania kuvia! Minullakin on suunnitelmissa tänä kesänä vähän villimpi liljapenkki, jossa yhdistäisin unikoita ym kylvökukkia liljoihin. Kesää on jo niin ikävä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana idea! Vironperän Irenellä on tainnut olla blogissaan kuvia ihanasta istutuksesta, olikohan sen nimikin liljaniitty... Juu! Sehän löytyi helposti, kannattaa käydä katsomassa, niin ihana: http://vironpera.blogspot.fi/2016/07/liljaniitty.html

   Delete
 24. oletpa kerrassaan tehnyt upeita löytöjä pihamaaltasi! keäkuvia katselee kyl mielellään, vaik itse toki olen viel ihan talvimoodissa:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, no hyvä että olet talvimoodissa, kun niin on sääkin :-D

   Delete
 25. Ihana muistella kesää! Ja pääskysten 'kirkumista' kesätaivaalla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta! Lunta vaan tupruttaa lisää, jotenkin ei nyt hotsita lainkaan ottaa pihakuvia :-DDD
   Pääskysten äänet tosiaan! Ja ne huimat syöksylennot, niitä on ihana seurata.

   Delete
 26. Kauniita näkymiä! Ja söpöjä tirppoja! Tykkäisin itsekin hankkia enemmän liljoja, mutta kun muutamankin kanssa menee hermo, kun liljakukot iskevät heti. Enkä millään jaksaisi olla niitä koko ajan listimässä ja lehtiä pyyhkimässä. Palattiin Suvikummun Marjan kanssa eilen Tukholmasta, sielläkin oli vielä lunta, mutta messuhalleissa oli täysi kevättohina, se oli ihanaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, että liljakukot riivaavat. Omassa pihassani näin mielestäni kerran yhden, enkä onnistunut sitä nappaamaan, mutta sen koommin en ole kukkoja nähnyt. Sen sijaan peurojen takia liljat täytyy ympäröidä parimetrisellä verkolla, ei sekään kovin kaunista ole, mur. Ja heti kun verkon ottaa pois, kun kukinta alkaa, alkaa myös nuppuja hävitä, tai usein koko kukkalatva.
   Tukholman messuilla oli varmasti ihanaa!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!