Wednesday, 24 January 2018

Talviset puut


Paukkupakkanen onneksi hellitti, mutta oli siitä se ilo, että puut olivat valtavan kauniita. Katselin pihan ja lähiympäristön puita sillä silmällä. Tuli mieleen syksyllä blogeissa kiertänyt haaste lempipuusta. Nyt niitä tuli aika monta!
Pihassani on pieni koivikko pienen navetan takana. Rauduskoivujen riippuvat, sirot oksat keräävät paljon huurretta ja tekevät koivikosta hohtavan valkoisen.

Frosty Trees
We had severe frost for about a week. It was dreadful, but let's admit it – it made the garden super beautiful, especially the trees. In the image above and below, silver birches with their delicate drooping branches. They gather so much frost that the whole birchery (yes, we have a specific word for it in Finnish) radiates whiteness. Ash is another favourite. And the dark spruces were looking so different than usual!

Erilaiset kasvutavat: taustalla riippuvat rauduskoivun oksat, edessä kohoavat lehtosaarnen oksankärjet. Pidän todella paljon saarnen muodosta.


Saarni kasvaa melko tasapaksuna alhaalta latvaan saakka. Oksille on tunnusomaista, että ne ensin kaartuvat alas ja sitten oksien kärjet osoittavat kuitenkin ylöspäin. Rungosta (tai joskus oksasta) kasvaa usein kilpalatvoja, pystyjä oksia, kuten kuvassa näkyy. Etenkin, jos oksia on poistettu, kuten tässä tapauksessa. Saarnin vierestä kulkee nimittäin tie.


Pihastani on jouduttu kaatamaan valtava saarni, joka kasvoi aivan vanhan talon nurkassa, mutta onneksi huussin vieressä on kokonainen saarnirivi. Etummainen on jo hienon kokoinen.

Yhteispotretti: edessä syreenin tikkumaisia pystyjä oksia, vasemmalla saarnen ylös kaartuvat oksat ja taustalla vaahteran risukkoinen latvus.


Vaikka väitän vaahteraa risukkoiseksi, ei se ole kritiikkiä. Käkkyräiset oksankärjet keräävät kuuraa ja vaahteran luonnollinen kasvutapa on kaunis.


Lehtikuusi on ihana. Tämä on japaninlehtikuusi.


Kauneus avautuu parhaiten läheltä, kun tutkaillaan ruusumaisia käpyjä ja oksien nystyröitä.


Sitten on vielä komeat pihakuuset, joita kasvaa kaksi kappaletta lähekkäin. Kuura puki niiden tummanpuhuvat hahmot uusiin vaatteisiin. Metsäkuusi on upea puu, jos se kasvaa valossa, jolloin siitä tulee tuuhea.


Kuuset iltatunnelmissa.
Tunnelmallista iltaa!


Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Lehtosaarni – Ash – Fraxinus excelsior
Metsäkuusi – Spruce – Picea abies
Rauduskoivu – Silver birch – Betula pendula
Vaahtera – Acer platanoides

26 comments :

 1. Ny on saanukki ihaalla komeeta huurteesia puita ja sinistä taivasta vaste niiren muarot tosiaan korostuu. On kunniootettavan kokoosia nua sun kuuses. Mahtavia! Ja nii vaa saapuu talavi sinne kesäsaarelle, sunki vaivooksi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Justiin tuo sininen taivas ja valkoiset oksat oli aivan huippuyhdistelmä.
   Pihan kuuset ovat aivan ihanat, tykkään niistä kovin. Sitä tuntee itsensä sopivan pieneksi tuollaisten äärellä.
   Talvi taitaa olla kovaa vauhtia katoamassa, tai lumi ainakin. Tämän päivän sade ei sitä vielä vienyt, mutta nyt mittarissa on +4,3 astetta.

   Delete
 2. Puut ovat kaikkina vuodenaikoina kauniita ja näyttäviä, erityisesti talvella, kuten kuvasi osoittavat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä ovat. Talvella tulee hyvin puun kasvutapa esille, ja vaikkapa saarnen paksut oksat verrattuna koivun ohuisiin. Mun lemppari taitaa silti olla kevät, ihana kevät. Puhkeavat silmut kaiken maailman väreissä!

   Delete
 3. Melkeinpä ainoa kiva asia pakkasessa ja lumessa on juuri lumiset puut! :)

  ReplyDelete
 4. Kauniissa huurassa on puut tiälläkin ja tuo sininen taivas on aivan upea yhistelmä. Joka puulla on ne omat erityispiirteensä ja kauneutensa. Kommeita kuusia siulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jännä sinivalkoinen maisema tulee tällaisilla säillä, isänmaallinen :-)
   Isot pihakuuset ovat lähes kuin henkilöt, vaikuttavat persoonat.

   Delete
 5. Oi, kuinka kaunista!
  Meillä oli alkuviikosta todella kauniita päiviä, mutta huurretta ei ole ollut tänä talvena oikeastaan yhtään. Huurteiset puut ovat lumoavia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin ovat, hieno talven lahja. Ja aurinkoiset päivät :-)

   Delete
 6. Voi miten kauniita kaikki♥ On se vaan upeannäköistä kun lunta noiden puiden oksilla ja pakkanen kun vielä niitä oikein huurruttaa..kaunista! Mukavaa talvipäivää:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, nyt onkin ihan kevätpäivä! Lumi lähti ja mittarissa on +4,8 :-)
   Oikeastaan täällä on puissa hyvin harvoin lunta oksilla jatkuvan tuulen takia. Tuokin oli vain paksua kuuraa, meri tuo kosteutta niin paljon. Ja rannassa oli vielä paksumpi kuura. On se kaunista.

   Delete
 7. No olihan meilläkin huurteisia puita, mutta eilisillan ja viimeyön vesisateen jälkeen ei enää ole..:)
  En ennen tykännyt noista lehtikuusista, mutta kummasti se mieli vaan muuttuu...tässäkin asiassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on ihanan keväistä, jihuu. Tai puuskainen kova tuuli nyt ei ihan kevättä tuo välttämättä mieleen.
   Lehtikuusessa on rumaa risuisuutta. Mutta läheltä katsottuna oksat ovat kauniit, ja etenkin nuo ihanat kävyt, kuin miniRUUSUT ;-)

   Delete
 8. Saarnia minäkin haluaisin,mutta niiden selviäminen täällä on siinä ja siinä. Valtavat, noin 35 metriä korkeat, metsälehmuksemme saavat olla meidän 'saarniamme'.

  Lehtikuusiin olen rakastunut täysillä! Niitä on yksi, joka on tullut linnun tuomana ja saattaa olla erään naapurin aikanaan Kanadasta tuomasta siemenestä lähteneestä jättimäisestä lehtikuusesta, joka ei näytä ihan siperianlehtikuuselta. Sitten on tietty viehättävä siperianlehtikuusi, nuori vielä ja lännenhemlokki, jota en olisi halunnut, mutta tuttu myyjä puhui ympäri:) Kestän vielä sen, että nuoret havut suojataan kevätahavalta, siihen olen kartiokuusien kanssa tottunut, mutta en sitä, että hemlokki pitää meidän oloissa suojata myös kovilta pakkasilta. No, tein sitä muutaman vuoden, mutta en enää. Myyjä sanoi juuri nuo sun sanat, että 'lehkuusi on ruman risuinen, ota hemlokki!' No, olisi pitänyt pitää oma pääni, sillä ensimmäisenä keväänä se hemlokki imi litrakaupalla sitä ruskettuneen ahavan poistavaa suihketta...

  Kävyt on todellakin kuin miniruusuja. Ja entäs sitten lehtikuusen väri keväällä ja syksyisin se on viimeinen väriläiskä. Kun ajamme saarellemme lokakuun lopuilla tms. jo kaukaa näkyvät lehtikuusten ihanat syysvärit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lehtikuusi on todellakin ihana oikeastaan kaikkina vuodenaikoina! Ihanasti teillä niitä onkin sekä omassa pihassa että lähipiirissä. Hemlokistakin tykkään, pitäisiköhän sellainenkin vielä hankkia :-D

   Delete
 9. Aivan ihania kuvia pihapuistasi! Ja miten kauniisti niistä kirjoitat.
  Kaikki nuo puut ovat upeita - kukin omanlaisensa. Sydämeni sykähti ylimääräisen kerran kuitenkin lehtikuusen kohdalla. Olen aina ihaillut tuota pihasi lehtikuusta kaikkina vuodenaikoina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo lehtikuusi onkin kasvanut nopeasti. Ihan viimeisessä kuvassa näkyy, että se alkaa jo olla pari metriä saunan katonharjaa korkeammalla. Istutin sen polvenkorkuisena piiskana kymmenisen vuotta sitten vasta!

   Delete
 10. Kauniita kuvia. Ja talvella tulee eri tavalla esiin oksat ja runko. Valkoisella kuorutteella puut ovat kuin sadusta.

  ReplyDelete
 11. Huurteet kadonneet täältäkin... puiden persoonalliset muodot näkyvät upeasti, kun ovat paljaina vailla rihman kiertämää. Minusta yksi kauneimmista on vaahtera, myös kaikkina muina vuodenaikoina. Heleänvihreät kukkaset keväällä ja syksyn upeat värit tekevät vaahterasta huikean kauniin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilman rihman kiertämää, hihii! Vaahtera on tosi ihana, ja syysvärikin on sillä hieno. Harmi vain, että se tekee tsiljoona siementainta, niiden nyppimiseen kukkapenkeistä olen hieman tuskastunut.
   Vaahteran kukissa on ihana hunajainen tuoksukin.

   Delete
 12. Meillä oli talvi yhden päivän. (Eilisen) Nyt samaa marraskuuta taas herraties kuinka pitkään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No mutta eihän marraskuussa ole mitään vikaa! Silloin ei yleensä ole vielä luntakaan, ihannekuukausi. Päivä vaan kovin lyhyt silloin jo. Tänään huomasin kotiin viiden maissa kauppareissulta pyöräillessäni, että vielä näki. Jee.

   Delete
 13. Kauniita, mutta kovin epätavallisia kuvia sieltä Saaripalstalta. Ehkä huurteisten talvipäivien tarkoitus onkin tarjota isoille puille mahdollisuus tulla huomatuiksi. Ansaitsevat sen, ehdottomasti.
  Talvi tuli ja meni. Kenties niin käy toistekin, mutta pian talven mahdollisuudet käyvät vähiin, kun vääjäämättä mennään kohti valoa ja kevättä kohti. Ihanaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harvoin on talvista postikorttimaisemaa, usein vain muutaman päivän per talvi. Olenkin juuri kirjoittamassa kevätfiilis-postausta. Tänään ei lunta ole yhtään, hiukan satoi, sitten aurinko kurkki varovasti ja jotenkin vähän jo ylempää taivaalta!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!