Monday, 29 January 2018

Kostokylvö

Olen harrastanut tätä ennenkin. Kun sää heittäytyy tappavan talviseksi, kaivan mullan ja siemenpussit esiin ja alan valmistella kevättä.
Tänään ilmassa oli sakea pyry, joka tuotti maahan valkoisen ohuen hunnun. Lisää on luvassa, mikä on ehkä hyväkin, sillä ensi viikonlopuksi luvataan myös paukkupakkasia.

Winter's Back
Today the ground became white again. As a revenge I decided to sow. That always works to improve the mood. As one is impatiently waiting for the spring the disappointments are many. I saved some seeds for saving later wintry days and am also waiting for a seed exchange parcel from the Scottish Rock Garden Club. I think I may last until the spring, just.


Samalla tuli inventoitua siemenpussit – ainoastaan kuusi pussia, juhuu! Onnistuin viime vuonna upottamaan valtavan määrän jämäsiemeniä uusimpaan pitkään kohopenkkiin kasvimaalla. Retiisit sun muut kylvin vielä syksyllä, vain lehtisatoa varten.
Samalla tuli siivottua kylvörojulokerikko. Löytyneissä pusseissa oli vain kaksi esikasvatusta vaativaa lajia: latva-artisokka ('Gros Vert de Laon') ja jokin esihistoriallinen tomaatinsiemenpussi. Laitoin nyt nekin säälistä multaan.
Muissa pusseissa on perennoja, joita kylvän vasta kesemmällä, jolloin potit voi jättää ulos. Ihanilta blogiystäviltä Romppalan Lindalta, Sametti Hortensialta ja Kivipellon Sailalta jouluksi tulleet siementervehdykset kylvän myös myöhemmin, suurkiitos niistä!

Hyvä yritykseni olla hankkimatta siemeniä on kuitenkin kariutumassa kovalla rytinällä. Liityin syksyllä Scottish Rock Garden Clubiin ja osallistuin siemenvaihtoon. En voinut vastustaa kiusausta: 16 siemenpussia mitä harvinaisimpia lajeja viidellä punnalla postituskuluineen!
Tajusin myös juuri, että onhan minun pakko hankkia vihannesten siemeniä, sillä millä ihmeellä täytän laajentuneen kohopenkkikasvimaani. Paitsi jos kylvänkin sinne ne kivikkokasviharvinaisuudet, mikä on ihan varteenotettava vaihtoehto.

Tilatako vai eikö tilata, siinä pulma. Sitä miettiessä laitan pari kuvaa keittiön pöydältä, joka toimii aamukahvi- ja siemenkylvöpöydän lisäksi kissojen kyttäystasona. Aurinkoisten päivien kuvia on mukava katsoa, tänään ei ollut tällainen päivä.


Hmm. Ehkäpä joudun kuitenkin jotakin papua tilaamaan, onhan papu vuoden vihannes ja haluan kokeilla papuja muutenkin. Ja rucolaa sekä muuta nopeaa salaattia on aina mukava hakea kasvimaalta, kaupan salaatit kun eivät montaa päivää hyvänä säily. Täällä kaupattomalla saarella on oma salaatti varsin tärkeää.


Musti toivottaa mukavia aurinkoisia hetkiä!

34 comments :

 1. Kostokylvö on oikein varteenotettava toimenpide. Vastaavan keväänedistämistoimenpiteen tein sunnuntaina ja vaikutusta vielä tehostaakseni lähdimme Lappiin. Täällä Luostolla lunta on suunnilleen metrin kerros. Viikonloppuna kun tullaan takaisin kotiin, olosuhteet siellä tuntuvat tämän jälkeen suorastaan kesäisiltä.
  Sinulla on siementilannekin hyvässä mallissa. Ehdottomasti nyt pitää hankkia edes vähän lisää!
  Aurinkoisia hetkiä lisää toivotaan sinne pöydälle Mustille ja Ransulle🐾

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ohhoh, rohkeita olette, kun metriseen hankeen lähdette! Ihan naparetkeilymenininkiä... vaan tosiaan, on siinä tuo puoli, että palaa kotiin ETELÄÄN. Aika harvoin tuo pääsee Suomessa asujalle tapahtumaan.
   Täytynee tästä laittaa siementilaus menemään, kun päätöksestä olla tilaamatta mitään huolimatta olen käynyt uuden siemenkataloogin läpi alleviivaustussin kanssa...
   Pojat kiittävät ja aurinkoisia kissanpäiviä teillekin!

   Delete
 2. Kivaa touhua siellä.
  Oi ei kestä kauaa kun Kevät on täällä.
  Kiva on taas katsella kasvejasi.
  Kiitos Mustille toivotuksista, Samoin sinne.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevääseen alkaa olla enää hypähdys, päivä on jo vähän pidentynyt!
   Kiitos!

   Delete
 3. Kostokylvönä hujautin chilin ja paprikan siemenet purkkeihin. Terkut Mustille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hienoa, sielläkin harrastetaan kevään valmistelua. Näin eilen iltauutisissa sääkuvasi, tosi hauskaa!

   Delete
 4. No tottakai tilata! Siemeniä tarvitaan aina ja eihän tästä ajasta ilman siemen ostoksia täysjärkisenä selviä (luulen, että nyt meillä perhe nauraisi tälle kommentille, että ai nytkö olet TÄYSJÄRKINEN kun tilaat siemeniä hullunlailla)!. Kostokylvö kuulostaa hyvältä!
  Tsemppiä näihin vaikeisiin aikoihin! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täysjärkisyyden määritelmä taitaa riippua siitä keneltä kysyy :-D
   Selvä, painun heti siemenpuotiin, nyt tuli niin vahvat perustelut puolesta!

   Delete
 5. Kostokylvö on oikein hyvä termi. Jos monta kertaa tekee kostokylvöjä, on ikkunalaudat nopeasti täynnä. Pitäisi muuten laittaa herneitä tulemaan, tuoreita versoja on mukava syödä. Ja niitä voi kylvää monta kertaa uudestaan.

  Valossa Mustikissakin erottaa paljon eri sävyjä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustissa voi erottaa raitoja ja pilkkuja vahvassa auringonvalossa.
   Tuo ikkunalautaongelma on vakava ja harrastusta hillitsevä asia. Tässä talossa kun niitä ei ole ollenkaan, ja ikkunoiden eteen kannetut pöydät ovat jo ääriään myöten täynnä talvetettavia pelargoneja.
   Herneenversot on loistava vinkki, kiitos!

   Delete
 6. Kostokylvö on loistava nimitys!!!
  Minäkin usein ajattelen kevättalvella, etten muuten niin tarvitsisi kasvattaa kaikkea siemenistä, mutta haluan edistää kevään tuloa. Ja haluan myös tehdä jotain, missä voin upottaa kädet multaan.
  Minä olen täällä myös hyvin kostonhimoinen ja taidan ryhtyä kylvöpuuhiin. Silloin ajatukset kääntyvät varmimmin kevääseen ja voin ehkä hieman edistääkin sen tuloa.
  Valoa päiviisi ja onnistuneita kylvöjä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On muuten tosi hauskaa upottaa kädet multaan, kun ikkunan takana on luminen maisema. Samalla miettii tulevaa kesää ♥
   Kiitos, samaa Vaahteramäelle!

   Delete
 7. Lunta leijailee hiljalleen täälläkin...maa jo aivan valkoinen.
  Kiitos paketista♥

  ReplyDelete
 8. Minäkin tilasin eilen hyötyjen siemeniä (no taisi sinne livahtaa joukkoon pussillinen lumipisaran siemeniä, joita tuskin saan edes itämään). Latva-artisokkaa ja kaikkea violettia, papuja, hernettä ja porkkanaa. Eikös se ole tämän vuoden väri😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet trendien aallonharjalla! :-D
   Täytynee pistää tilaus nyt menemään, jotta keväällä on jotakin kylvettävää.

   Delete
 9. Tämä on just tämä näiden siementen kanssa:) me ollaan tilattu ruotsalaiselta Lindbloms fröltä luomusiemeniä kylvöön ja aina tulee tilattua mitä ihmeellisimpiä, joiden kanssa sitten pähkäillään minne kylvetään. Aina unelmissa jaksaa kykkiä ja kuokkia ja harventaa... Ihana rojulokerikko!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On niin mukavaa miettiä pystyvänsä kasvattamaan kaikenlaista erikoista :-D Unelmissa kaikki onnistuu, onneksi.

   Delete
 10. Komppaan edellisiä: Kostokylvö on alkuvuoden paras uudissana! ...Konmaritus ei sitten toimi siementen suhteen, koska ne kaikki tuottavat iloa - vaikka toisaalta pitää kyllä onnitella, jos jollakulla on joskus vain sen verran siemeniä, että ne mahtuisivat saatavilla olevaan maahan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, olenkin tässä taputellut itseäni olalle, kun on näin hyvä alku kylvökaudelle, ettei pussinjämiä ole kuin nimeksi. Yleensä puoli lokerikkoa on pursuillut siemenpusseja. Tästä on hyvä alkaa. Konmari pysyköön kaukana siemenvarastoistamme!

   Delete
 11. Kostokylvö on paras mitä tuollaisella kelillä voi tehdä, sormet multaan vaan ja menoksi ja ilman muuta pitää siemeniä tilata, maltilla jos kykenee, minä en :D. Pavut ja salaatit ovat ihania, meillä tulee ensi kesänä kumpaakin kasvuun, molemmista saa ruokaa helpolla ja se on tärkeää sekin!

  Ihanat pojat! Aurinko hyväilee pehmeitä turkkeja ja valo siivilöi Mustin mustan turkkiin sävyjä, miten pehmeiltä ja lämpimiltä turkit auringon valossa tuntuvatkaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Auringon lämmittämä pantterin turkki myös tuoksuu taivaalliselta!
   Olenkin ihailun ja kauhun tasapainolla seuraillut siemenhankintojasi :-D Mutta sinulla taitaa olla vähän enemmän kasvatustilaa, on iso kasvimaa ja kasvihuonekin. Mun minikasvimaa rajoittaa harrastelun pääasiassa perennoihin pensaisiin ja puihin (ja niitäkin on muuten aika paljon).

   Delete
 12. Ihanat kostokylvöt! Niin sitä pitää! Minulla on ihan kamalasti siemeniä.. Huoks. Itse aiheutettua...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä se taitaa aina olla :-D Olen niin liekeissä, koska tuo kylvölaatikko on ollut toivoton ikivanhojen siemenpussien hautausmaa monta vuotta. Ihanaa, kun nyt on vain uusia pusseja ja niitäkin vain vähän! Tosin kohta niitä tulee lisää :-D Eihän niistä mitään haittaakaan toisaalta ole.

   Delete
 13. Ompas teillä syksysen näköstä pihalla. Hauska sana tuo kostokylvö. Miunkin pitäs sitä harjottoo ja jottain oon jo kahellu sillä meiningillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huomenna ollaan helmikuussa, voi jo kylvää muutakin kuin ne kaikkein ensimmäiset lajit! Olen tyytyväinen itseeni, kun on vain tuo yksi kylvöskaukalo tällä kertaa esikasvatettavana.

   Delete
 14. Minä tein yhden siementilauksen ja ne tulivat tänään. Vesimelonin kylvöaika on tammikuu, joten kiirettä pitää;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, nyt on viimeiset hetket käsillä!!! :-D

   Delete
 15. Täshän oppii ihan uusia sanoja - kostokylyvö :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En tiedä, kannattaako sitä hirveästi käyttää, kun sitä ei välttämättä oikein ymmärretä :-D

   Delete
 16. Kostokylvö on todella hyvä termi. :D

  ReplyDelete
 17. Kostokylvöjä minäkin olen harrastanut:) Ja kun oikein lumi alkaa rasittaa niin kasvilistojen ja kylvölistojen lukeminen kans auttaa, voi miettiä mitä on kasvamassa/itämässä ja minne ne sitten laittaa ja miltä ne näyttävät:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta! :-)
   Ne SRGC:n siemenpussit tulivat eilen - kaikkea jännää ja ihanaa: posliinivuokkoa, rikkoja, laukkoja, kärsäkalloja sun muuta ihmeellistä, mitä en ole koskaan livenä nähnytkään :-) Tää on niin parasta, voi harrastaa kasvilöytöretkeilyä kotona.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!