Tuesday 16 January 2018

Siperia iski

You know it's cold when spider nets freeze.


Kun hämähäkinseitti jäätyy ja minuutti sitten pyykkinarulle ripustetut märät paidat heiluvat kankeina kuin pahvit, voi vetää sen johtopäätöksen, että on kylmä.

Se on täällä tänään. Siperia.


Havukasvit ja ainavihannat nousevat arvoonsa. Puksipuuaidat reunustavat muotopuutarhan kukkapenkkejä, tai osaa niistä. Kunpa pistokkaat kasvaisivat nopeammin! Haluaisin niin jo nähdä niiden tuomat muodot kokonaisuudessaan. Tähän aikaan pihalla ei ole mitään muuta katsottavaa.


Eikun onpas.

Merimieslakkiset sinitiaiset ovat suosikkeja, mutta ilahduin niin, kun huomasin pikkuruisen kuusitiaisen.


Tarkkailimme tipuja Mustin kanssa. Musti taisi hieman lipoa huuliaan.


Pitäkää itsenne lämpiminä!

Kuusitiainen – Parus ater
Puksipuu – Buxus

36 comments :

  1. Se Siperia on myös täällä, 5 astetta pakkasta, tämän talven enkka. Ja tuo tuuli, se on kyllä nyt suoraan Siperiasta! Piti lämmittää leivinuuni oikein erikoiskuumaksi tänään.
    Onneksi sinitinttien merimieslakit ovat melko tiukasti kiinni päässä, eivät lähde kovemmankaan myrskyn mukaan.
    Voi Musti, ne tirppapaistit ovat vähän hölmöjä, kun eivät millään ymmärrä lentää ruokintapaikan alapuolella päivystävän kissan suuhun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pyykkejä ripustaessa sormet jäätyivät punaisiksi kuin entisajan pyykkäriressukalla. Onneksi on uunit, voi onni ja autuus!
      Hihii, sinitinttien lakit eivät lennä tuulessa!
      Musti on tainnut tähän ikään mennessä jotakin oppia, tuossakin se istui eikä edes yrittänyt, kun ei siitä mitään kumminkaan tule. Iän tuomaa ukkopessimismiä ehkä :-D

      Delete
  2. Siperia ulottui tänne saakka. Tai taisi olla pikemminkin Antarktis, kun -7 asteen pakkasessa tuuli viuhui vieden hilseet päästä pipon läpikin. Juuso katsahti ovesta ulos ja pyörähti takaisin sohvalle nukkumaan.

    Tuo kuva valtavasta kuusesta ja se edessä seisovasta huurteisesta pensaasta on tosi hieno. En edes osaa sanoa, mikä siinä vetoaa.

    Kissat ovat oikeita lämpöpattereita. Kivestäkin huurteet sulaa kissan siinä hetken istuessa.

    Tulit muuten eilen mieleeni, kun illalla yhdentoista aikaan keitin vettä Lontoosta tuomaani sängynlämmittimeen ja sujautin sen peiton alle jalkopäähän. Makkarissa on patteri päällä vain tosi kovilla pakkasilla, mutta varpailla pitää olla lämmin. Ajattelin, että touhu on sinulle Englannissa asuneena tuttua. Ainakin kummityttö kymmenisen vuotta sitten Wolwerhamptonissa opiskellessaan kertoi oppineensa arvostamaan kuumavesipulloa sängyssä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih, hilseet sai kyytiä :-D Täällä taitaa lentää villakoirat nurkista, siihen malliin viuhuu niin sisällä kuin ulkonakin.
      Kuusikuva onkin muuten vaikuttava, katsoin nyt itsekin sitä tarkemmin. Jäätynyt juhannusruusu ja vihreä lämpimän ja suojaavan oloinen kuusi ovat hieno pari. Nuo isot pihakuuseni ovat aarteita, vaikka aina tällaisella puuskaisella tuulella pelkään niiden rysähtävän. Tällä tuulensuunnalla ne kaatuisivat suoraan vanhan talon päälle, se olisi hirmu harmi, vaikka kattoa ei olekaan vielä uusittu :-D
      Tuosta kuusi-juhannusruusu-parista on tullut otettua kauniita kuvia kesälläkin ruusun kukkiessa. Ja syksyllä, kun ruusussa on kiulukat.
      Oiva mielleyhtymä: minulla onkin täällä jopa 3 kuumavesipulloa. Ne ovat ihan mielettömän näppäriä! Kissojen lisäksi, siis. On ihanaa mennä sänkyyn ja työntää jalat kuumavesipullon lämmittämään kohtaan.

      Delete
  3. Naurattaa vähän toi teidän Siperia, meille tuli nimittäin vuorokaudessa metri lunta (entisten lisäksi). Yleensä nämä myräkät tulee Suomeen parin vuorokauden viiveellä - katsotaan osuuko sinne :D. (toivottavasti ei)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä ei vielä ole lunta, mutta myrskylukemissa vinkuva tuuli jäädyttää ulos menijän ja viilentää talon tehokkaasti. Tuulen pitäisi yön aikana hieman laantua, ja todellakin huomenna meille tulee lännestä se teidän lumipyry :-D On luvassa jopa yli 10 cm päivässä, se on paljon näille seuduille. Kasvit kyllä kaipaavat lunta, oikeasti tuulen purevuus on -15 luokkaa, vaikka mittari näyttää vain -3.
      Toivottavasti pärjäätte tuon lumimäärän kanssa! Muistan joskus käyneeni kylässä nimeltä Röros (norjalaisella ö:llä), jonne kuulemma tulee eniten lunta koko Norjasta, tai sinne päin. Mutta nyt kuulostaa siltä, että teillä on Norjan runsaslumisin seutu!

      Delete
  4. Tirppoja on niiiin kiva seurata ja tuntea suussaan se maku! Harmi kun tänä talvena meillä ei ole sellaista töllöä - Pepsi

    Ihana tuo vipa kuva!! Ja pönttö on tosi nätti! - emäntä

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih, suussa tuntuu varmaan ihana tipumaku :-D
      Toivottavasti saatte pian tiputeeveen!

      Delete
  5. Lämpöä sinne Siperiaan! <3
    Täälläkin tuuli ulisee nurkissa ja vaikka pakkasta ei ole kuin -8 astetta, ilma tuntuu aivan järkyttävän kylmältä.
    Tuo linnunruokatalo on niin söpö ja kodikas. Ja olet onnistunut saamaan ihan loistavan kuvan ruokailijoiden kanssa. Linnut ovat niin äärettömän vaikeita kuvattavia. En tiedä, olenko vielä koskaan onnistunut niiden kuvauksessa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, samaa sinne!
      Huh, toivottavasti tyyntyy pian. Tai on se jo eilisestä huomattavasti tyyntynytkin.
      Pikkutiput pyrähtelevät niin nopsaan, että tarvitaan hyvä kamera. Oikein sellainen kunnon zoomlinssi olisi poikaa, ehkä joku päivä. Mun perus-zoomilla saa kumminkin jonkinlaisia tipukuvia, onneksi.

      Delete
  6. siellä on tipubaarikin auki - täällä samoin - toistaiseksi vain tiaiset vierailevat siellä, mutta sana näyttää kiertävän jo - talvea odotellaan - ei kuitenkaan ihan Siperiaa -

    hannah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänne tuli järkky pyry tänään, tuuli on edelleen pureva. Onneksi kevät on päivä päivältä lähempänä!

      Delete
  7. Lunta alkoi tänä aamuna tupruttaa oikein urakalla. Nyt vaan heti hankikylvöt ulos kasvarista niin peittyvät pehmeän peiton alle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin tuprutti! Käväisin Paraisilla ja aika hurja ajokeli oli tänään. Meille tuli vain noin 10 cm. Jos tuuli taas yltyy, ei lumi välttämättä suojaa yhtään, vaan lentää pois. Taidan suosiolla jättää kylvöt kesään. Eilen kyllä työnsin kaksi sitruunansiementä ruukkuun - jotain toiveikasta kasvatettavaa täytyy aina olla :-D

      Delete
  8. Meillekkin tais tulla sitä siperioo! Lunta tulla tupsuttaa ja pakkasta ol uamulla seihtemän astetta. Eilen ol ihana auringonpaisteinen pakkaspäivä ja illasta hyvin huomas päivän jatkumisen! Meillä käyp närhiä ja harakoita rasvamakkaralla ja hätistellööt pikkulintuja pois, hömötinttikin on mukavan näkönen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aurinko kuulostaa ihanalta! Meilläkin se vähän yritti eilen, mutta yritykseksi jäi.
      Tipujen touhuja on kiva katsella.

      Delete
  9. Talvi on tullut viimein, mutta onneksi pakkanen ei ole Siperian lukemissa. Eilen uutisoitiin, että siellä on -60°, jotain, mitä ei voi edes käsittää.
    Sinulla on kauniita baareja linnuille, nyt niille saakin kuskata paljon ruokaa. Siivekästä väkeä on paljon liikkeellä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Järkkyjä lukemia! Vaan meren yli pyyhältävä kostea myrskytuuli on toisella tavalla hyytävää. Linnuille saa laittaa ruokaa joka päivä, onneksi pääsin tänään kaupoille ostamaan lisää.

      Delete
  10. Hurr, miten kylmää! Pitäkää toisistanne huolta ja vaalikaa lämpöä <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurrrrr! Ollaan oltu sylikkäin ja päällekkäin, vaikka Ransu ja Musti ei olekaan sellaisia kasautujia kuin teidän itikset ♥

      Delete
  11. Täältä liikenee ymmärrystä Mustin huulien lipomiselle, Arvilan karvakorvat ovat samoissa puuhissa.
    Saisiko puksipuuaidanteesta kokonaiskuvaa, se näyttää jo tuossa pilkahduksessa hienolta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täytyy ottaa puksiaidasta kuva, keittiön ikkunasta se näkyy yläviistosta käsin. Valitettavasti se reunustaa muotopuutarhan penkeistä vasta noin kolmasosaa, tosin. Pistokkaita olen laittanut paljon, mutta ne kasvavat todella hitaasti. Juurtuvat kyllä erittäin helposti.
      Terveiset teidän tipu-tv:n seuraajille :-D

      Delete
  12. Tinttien tarkkailu onkin kivaa puuhaa, ja sun lintulauta on kyllä superhieno.
    Meilläkin kissat osallistuvat lintubongaukseen;)

    ReplyDelete
  13. Ei iha Siperiaa, mutta -12 ja risat jo pikkuusen laantunehen tuulen kans. Kuusitiaane näyttääs olevan lähes mustavalakoone versio talitintistä. Meillä tuntematon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aika hurja pakkaslukema teillä! Täällä on pysynyt alle viidessä. mutta parin päivän takainen tuuli teki oloista hyytävät. Nyt tuulen tyynnyttyä tuntuu suorastaan lauhalta.
      Kuusitiainen on kuin värinsä menettänyt talitiainen, mutta se on selvästi pienempi. Todella söpö tapaus.

      Delete
  14. Tulisipa äkkiä kesä... hyrrr! Hienoja kuvia <3

    ReplyDelete
  15. Minusta oli ihan mukavaa, kun vihdoinkin satoi pikkuisen lunta harmauden päälle. Sinulla kun on aina nuo eläinasiat muodossa tai toisessa tapetilla niin mietiskelin milloinhan pääset taistelemaan villisikojen kanssa puutarhasi herruudesta. Nuo voimakkaat ja älykkäät karsäkkäät ovat nyt kovasti levittäytymässä tänne etelärannikolle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No kun täällä ei ollut harmaata, vaan kauniin vihreää. Mutta käy tämäkin, kunhan ei jää talvi asumaan.
      Voi ei, villisiat todellakin - ne kuulemma kaivavat kukkasipuleita ja juuria maasta. Vaikka ovat upeita ja söpöjäkin (ja hyvän makuisia :-D). En tiedä, kuinka taitavia uimareita ne ovat, pääsisivätkö saarille. Nykyään kun on harvassa ne talvet, että jää kannattaa lokkia suurempaa eläintä.

      Delete
  16. Nautitaan talven pakkasista. Hyvä muistutus, pitääpäs mennä laittamaan linnuille lisää siemeniä - on kiva seurailla tinttien pyrähdyksiä lintulaidalla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, olen niin epätalvi-ihminen, että vaikea pakkasesta on nauttia, etenkin kun sen juuri luvattiin kiristyvän... ääh. Mutta kyllä tämäkin ohi menee, kuten kaikki vitsaukset :-D
      Tipuja on tärkeä muistaa!

      Delete
  17. Toi sun puksipuu aita on tosi hieno! Mullaki menestyy puksipuut täällä Jyväskylässä hyvin, tosin mulla on yksittäisiä puksipuu-pensaita neljä. Ajattelin että voisin ensi keväänä istuttaa juuri tuollaista aitaa, kun näyttää niin hienolle! Istutin jopa kuitupalmun viime kesänä maahan, se on hyvin suojaisassa paikassa ja pitäisi kestää jopa -15 °C, no vielä ei ainakaa ole ollut yli-15 astetta toivottavasti se selviää talvesta, olisi tosi hienoa jos selviää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhoh, Jyväskylässä - se on aika pohjoisessa! Lienee suojainen paikka sinulla.
      Puksipuuaita on tosi nätti. Ne kasvavatkin niin hitaasti, että aidan leikkuu kerran vuodessa riittää. Toivottavasti kasvit selviävät. Pakkasen lisäksi taitaa vaikuttaa maan kosteus ja tuuli sun muut tekijät, sekin, kuinka nopeasti pakkanen tulee ja onko lunta jne. Toivottavasti on otollinen talvi niille taas.

      Delete
  18. Musti-kulta niin tarkkaavaisena ja tomerana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On se, ja sillä on niin hieno tuuhea talviturkki ♥

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!