Saturday, 12 August 2017

Ohdakkeentapaisia

Talon seinustalla, lauta- ja pöllipinojen välissä, kasvaa kaksi komeaa piikkiohdaketta, vai olisivatko sittenkin joitakin karhiaisia. Tai okakruunuohdakkeita.
Kasvit ovat lähes parimetrisiä. Kukat sointuvat täydellisesti keltaiseen talooni! Kun huomasin näiden lehtiruusukkeet, ei tullut mieleenkään kitkeä niitä. Ohdakkeet ovat erinomaisia perhoskasveja, vaikka nyt perhosia vähän onkin. Kukissa surisee kimalaisia jatkuvasti.

Koska kasvi on kaksivuotinen, oli se sitten mikä yllä mainituista tahansa, tulevat nämä komeat kasvustot häviämään talven aikana. Olisi mukavaa, jos näin sopivalla kasvupaikalla sattuisi joku taimi jatkamaan sukua.

Ohdake on kaunis kukka, Skotlannin kansalliskukka. Sitä se on ollut niin pitkään, ettei ole oikein tietoa siitä, miten siitä tuli skottien symboli. Ei tiedetä sitäkään, mikä ohdake on kyseessä – jotkut väittävät sen oikean olevan nimenomaan piikkiohdake, toiset vannovat okakruunuohdakkeen nimeen (Scotch thistle, skottiohdake). Tämän kaltainen rotevakasvuinen ohdake ainakin on joidenkin punnan kolikoiden kääntöpuolella (Britanniassa käyneet tietävät, että pian vanhentuvissa vanhoissa punnan kolikoissa on muutamia erilaisia kuvia kääntöpuolella, myös esimerkiksi Walesin lohikäärme).

Kaunokit kuuluvat ohdakkeiden kanssa samaan asterikasvien heimoon, ja yhdennäköisyys etenkin keltakaunokin ja ohdakkeiden välillä on ilmeinen. Keltakaunokissakin pörisee jatkuvasti kimalaisia.

Piikkiputketkin ovat suosiossa! Hohtopiikkiputki 'Silver Ghost'.


Ja ihana sinertynyt sinipiikkiputki oranssissa penkissä. Siitä olisi tullut oiva väripari tiikerililjoille, mutta peura kävi syömässä liljojen kukkanuput tässä yhtenä yönä. Olin onneksi ottanut kuvan sitä ennen. Olivathan nuo oranssit nuputkin ihan makeat...

Siinä missä piikkiputket ovat sarjakukkaisia, palataan pallo-ohdakkeiden kanssa takaisin asterikasvien heimoon. Ihana sinipallo-ohdake 'Taplow Blue' on avannut ensimmäiset syvän siniset kukkansa.


Ja karstaohdake! Tämä taas on kuusamakasvien heimossa, jos jotakuta kiinnostaa. Kun nyt kerran tuli aloitettua tästä aiheesta... Näennäisesti samanlaiset kasvit voivat kuulua täysin eri heimoihin, sillä kukan muoto tai niiden järjestys tai lehtien asento saattavatkin paljastaa läheisemmän sukulaisuuden jonkun ihan toisen kasvin kanssa kuin luulisi.
Karstaohdake on ainoa näistä ohdakkeen tapaisista kasveista, jota peurat syövät, mutta onneksi ne eivät ikinä parturoi koko penkkiä, syövät vain muutaman ja toteavat ne ilmeisesti mauttomiksi.


Laidunkarstaohdakkeet kukassa ja lehmät laitumella. Paahdepenkissä kukkii karstaohdakkeiden lisäksi sikuria ja pallo-ohdaketta sekä keltamataraa, joka tuoksuu kaikkialla.

Tässä yhtenä päivänä kuvasin tällaisenkin piikkipallukan. Orjanruusussa on punainen takkuäkämä. Aika hieno!


Hohtopiikkiputki – Eryngium giganteum
Karhiainen – Carduus
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Laidunkarstaohdake – Dipsacus fullonum
Okakruunuohdake – Onopordum acanthium
Orjanruusu – Rosa dumalis
Piikkiohdake – Cirsium vulgare
Sikuri – Cichorium intybus
Sinipallo-ohdake – Echinops bannaticus
Sinipiikkiputki – Eryngium planum
Takkuäkämä – Diplolepis rosae
Tiikerililja – Lilium lancifolium
TallennaTallenna

29 comments :

 1. Jopa on paljon kaikenlaisia piikikkäitä kavereita. Tuo ohdakkeen voimakas lilan sävy on mieleeni. Aika uskomatonta, että ohdakkeet ovat hevosten herkkua - yksi työkaveri harrastaa hevosia ja valitteli ettei ohdakkeita tahdo olla enää missään. Harmi, että hirviöt söivät tiikerinliljojen nuput!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä hassua Eivät taida syödä näitä kaikkein piikikkäimpiä lajeja, mutta ehkä joku pehmeämpi pelto-ohdake maistuu hyvältä.

   Delete
 2. Katselin just eilen metsäpolun varrella ohdakkeita sillä silmällä, mutta totesin meidän pihaan liian korkeiksi. On kyllä makeita. Kaikki noi piikikkäätkin on mieleeni. Sulla on huikea lajikirjo!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katselit sillä silmällä :-D Kaikkea tulee katseltua, kun puutarha on harrastus! Jospa jostain löytyisi joku miniohdake.

   Delete
 3. Ihania pallukoita! Harmi, että perhosia on niin vähän. Yleensä nauhukset ja ohdakkeet ovat neitoperhosia tulvillaan. Nyt en ole nähnyt yhtään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole minäkään neitoperhoa nähnyt, todella outoa! Ja huolestuttavaa.

   Delete
 4. Hassuja pörhöjä ohdakkeita. Olen huomannut, että ne viihtyvät erityisen futiskenttien laidoilla täälläpäin. Onkohan aito testosteronikasvi :D Ainakin meillä nämä oli lapsen leikeissä partasuteja. Tarkkailen kiinnostuneena siperianpallo-ohdaketta, se kasvaa vuosi vuodelta jätimmäksi, nyt jo mun korkuinen! Tuo piikkiputki on aivan ihana, iloiset hulluna siitä sun antamasta, ei kuki vielä. Voi itku niitä tiikerililjoja :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, testosteronikasvi :-D
   Mulla taisi kulua pari vuotta ennen kuin siementaimet tulivat kukkaan. Mutta toivottavasti siellä jo ensi vuonna! Aika hurjan korkuinen siperialainen.

   Delete
  2. Tuttuja partasuteja leikissä 😃

   Delete
  3. Jännä juttu, kun moni näin sanoo, mutta en omasta lapsuudesta muista mitään parturileikkejä :-D

   Delete
 5. Ohdakkeita on täälläkin...luonnossa. Tykkään niiden väristä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne ovat kivoja, ja koko ajan niissä on pölyttäjiä.

   Delete
 6. Kaikki ohdakkeet ja takiaiset on ihana.
  Paitsi vaatteisiin tarttuneet takiaiset.
  Onko takkuäkämän sisällä punkkei tms. ötököi ?
  Mä meen kyllä ihan sekaisin asteri-,sarjakukkainen yms.
  Ja laudunkarstaohdake kuusamakasveja.
  Sikuri on niin söpö, olen iloinen sulta saamistani taimista 💟

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takiainen = karhiainen. 😄

   Delete
  2. Takkuäkämän sisällä on kuulemma joitakin ötököitä juu. En katsonut.

   Delete
 7. On monia piikkisiä kavereita. Todella ihania, niiden lomassa ei vain voi ohan kevyillä vaatteilla hiipparoida. Ellei halua naarmuja tai vaatteisiin ylläreitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu. Kaikki ohdakkeet & co eivät ole näin piikkisiä. Ja tuo keltakaunokki on ihan pehmoinen, kuten kaunokit yleensäkin!

   Delete
 8. Nättejä ovat vaikka rikkaruohoiksi haukutaankin. Havahduin jokin aika sitten siihen, että en ole nähnyt koko kesänä kuin ihan muutaman hassun perhosen. Kimalaisten, ampiaisten ja mehiläisten vähyydestä on ollut puhetta jo pitkään, mutta ovatko perhosetkin katoamassa? Aika pelottavaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, moni on raportoinut perhosten vähyydestä tänä kesänä. Täällä on kyllä ilahduttavan paljon kimalaisia ja villimehiläisiä.

   Delete
 9. Tulipa tällä ohdakeylistystä! Mikäettei... Olikohan ne ohdakkeita, ne piikikkäät lehtiruusukkeet, joita raivasin mökillä, jotta sain penasaita istutettua..... Ihana mitkä kuvat Ransusta kissapäivänä! Ihan paras kissamannekiini

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ohdakkeet ansaitsevat ylistyksen!
   Ransuli on ♥

   Delete
 10. Ohdakkeet ovat tosiaan komeita, ja annankin niiden kasvaa rauhassa pihan reunamilla perhosten hyödyksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukava kuulla! Pihan reunalla ne ovatkin ihan sopivia.

   Delete
 11. Piikkisiä, mutta kauniita! Jonkun sortin ohdakkeita keräilen toisinaan kukkakimppuhin, ovat loistavan värisiä ja kestävät pitkään kauniina... On sinulla siellä herkkusuu-peuroja, kun kaikki kaunis niille kelpaa.. hakevat siis silmänruokaa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä idea tuo kukkakimppuun kerääminen!
   Peurat ovat raivostuttavia, kun syövät nuput ja kukat.

   Delete
 12. Todellakin ihan täydellinen pari - talosi seinä ja ohdake. Hyvä yhdistelmä!

  ReplyDelete
 13. Ransu on todella kuvauksellinen!mukavaa kun maassa on kaksi kansainvälistä kuuluisuutta Ransu ja pressan Lennu;)
  ohdakkeet ovat kauniita. tänään saroilla kävellessäni totesin niiden kukinnan jo olevan lopuillaan, hahtuvapalloja riittää tuulen vietäväksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, Ransu ja Lennu :-D
   Seuraava ohdakesukupolvi syntymässä, hyvä niin.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!