Saturday 19 November 2016

Neulepäivitys


Koska olen viime kuukausina pusertanut taas uuden puutarhakirjan tähän maailmaan, ei puutarha-asioista kirjoittaminen tai lukeminen juuri nyt ihan hirveesti hotsita – tai sen verran se aina tietysti hotsittaa, että saan työasiat hoidettua. Keväällä ilmestyvästä kirjasta lisää hieman myöhemmin.

Puutarha ei aina tarkoita rentoutumista ja vapaa-aikaa, niinpä rentoudun mielelläni neulomalla. Kesän ja syksyn mittaan on valmistunut muun muassa pari neuletakkia. Tämä bolero on hieman löyhä, olisi pitänyt tehdä se ohuemmilla puikoilla, mutta sellaisen voi tehdä sitten myöhemmin. Löyhä bolero on oikein kiva löyhän silkkimekon kanssa – tässä päivän asu koreografiystäväni 15-vuotisjuhlaesitykseen.

Relaxing by knitting
For a lot of people gardening means relaxing – for me it is actually work, not exactly a place where I cat let go of work-related thoughts. I relax by knitting and creating other things. This summer and autumn I've made a couple or cardigans.

Käsialani on löyhää, siksi bolerosta ei tullut lainkaan niin tiivis kuin ohjeen kuvissa (kirjasta Weston & Taylor: Knit Vintage).
Tämä on elämäni ensimmäinen ja viimeinen tekele, johon pujotin 470 pienen pientä lasihelmeä kaksinkertaiseen mohairlankaan – ei koskaan enää. Eikä niitä oikeastaan edes näy...


Tekeminen oli silti mukavaa ja nopeaa (helmihomma taisi viedä tekemisajasta puolet), ja vaatteesta tuli kiva ja käyttökelpoinen. Omakuvien ottaminen vain on aina yhtä haastavaa. Tässä yhteiskuva: mä & 2 Mustia.


Yksivärisen jälkeen täytyy aina päästä jonkun värikkään kimppuun. Sellainen oli tämä neuletakki, malli on Novitan syksyn lehdestä 3/2016, mutta tietenkin valitsin aivan eri langat, en ole varmaan ikinä tehnyt mitään täysin ohjeen mukaan – en pysty sellaiseen. Ihana oranssinsävyinen mohairlanka löytyi Menitasta, sitten sommittelin siitä ja lankavarastoni aarteista 70-lukulaisen paletin ja ryhdyin neulomaan. Niukkalinjaisesta takista tuli käsialallani reilumpi, mutta ei liikaa. Just passeli käyttötakki siis.


Pöllönapitkin ovat Menitasta, jokainen on yksilöllinen ja mahtavan söpö. Yksi lanka vaihtaa hitaasti väriä oranssin ja ruskean välillä, siitä tuli mukava efekti kukkiin. Vihreänsekainen lanka on Ilun Handusta.

Ai niin, tuli se aiemmin puolivalmiina vilautettu vinoruudullinen sini-vihreäsävyinen shaalikin valmiiksi, siitä en muistanutkaan ottaa kuvaa... näinä päivinä kuvaushetket ovat kortilla, kun valoisa aika tuntuu kestävän pari tuntia, ja sitten ovat päivän valokuvaushetket ohi.
Koetetaan kestää tätä synkkää tunnelia, tsemppiä kaikille ja laitetaan iloisen väriset langat puikoille!

52 comments :

  1. Voi, miten kauniit neuleet! Tuo villatakki varsinkin on niin kaunis lämpimine sävyineen.

    Minulla on sama tapa aina vääntää kaikki ohjeet toisenlaisiksi vähintäänkin lankojen osalta. Ehkä se johtuu siitä, että hyvän mallin nähdessään pitää päästä aloittamaan heti ja harvoin on kuitenkaan kotona ohjeen mukaisia lankoja.

    Yes, mielenkiintoinen ja jännittävä uutinen: uusi kirja tulossa. Kivaa, voinkin laittaa jo valmiiksi rahan sivuun odottamaan kirjasi julkaisua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Kyllä ohjeita täytyy muokata, nehän ovat vain ehdotuksia ;-) Tuo on vissi pointti, että lankalaatikoistahan ne työhön tarvittavat langat tulee kaivettua, ei siinä voi odottaa siihen asti, että pääsisi johonkin lankakaupoille.
      Voi että, älä nyt vielä nuolaise, kevääseen on pitkä aika...

      Delete
  2. Härliga färger! Säkert är det fint med pärlor i boleron också fast de inte syns :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Appelsinfärg käns jättebra just nu när vintern kom så hastigt. Osynliga pärlor bringar kanske litet extra :-D

      Delete
  3. Upeita neuleita, tuo oranssisävyinen suorastaan hehkuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Juu, se lämmittää monella tapaa.

      Delete
  4. On upeita neuleita! Mä taas väkerrän tiukkaa, niin ettei saa silmukoita kunnolla neulottua! Johtuu varmaan siitä, että olen niin epävarma, meneekö oikein! :) Onnea uudelle kirjalle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai niin että lanka nitisee puikoilla :-D Se on jännä, miten kaikki neulovat niin erilaista. Kiitos!

      Delete
  5. Aivan ihania! Varsinkin tuo oranssi neule! Ja kiitos neulekirjavinkistä, kuulostaa sellaiselta, että siellä olisi "mullehetipaikalla"-neuleita :) ja tunnustan, minäkin olen superhuono ohjeitatäysin-noudattaja, mutta tuleepahan niistä aina siten omannäköisiä !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sehän on just tärkeää, että siinä on oma tatsi, ei tule toista samanlaista vastaan!

      Delete
  6. Oih, miten ihania neuleita! Allekirjoitan täysin sen, että neulominen rentouttaa : ) Ja onnea kirjaprojektin valmistumisesta!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Sä taidatkin olla superrento, kun teet neuleita niin tiheällä tahdilla ;-)

      Delete
  7. Kuka kustantaja? Mulle riittää,että sä hotsitat mua:)

    ReplyDelete
  8. Hyvän näköiset neuleet, etenkin tuo kirjoneule

    ReplyDelete
  9. Suloinen bolero ja tuo silkkimekko <3
    Kauniit kuviot neuletakissa.
    Kaksi Mustia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siivoustakkimekko ;-) Kiitos! Musti on niin ihana, että on parempi jos sitä on useita.

      Delete
  10. Ompa kauniita neuleita<3 Ja ihanaa, uusi kirja tulossa, onnea!!

    ReplyDelete
  11. Lämpöinen pehmeys ja mukavuus huokuu oranssineuleestasi. Juurisellainen mikä tekee mieli vetää päälle pimeinä talvipäivinä. Maltamattomana odotellaan uutukaista kirjaa. Onnittelut puserruksesta! Tunteesi on varmaan jotenkin odottava, kun kestää ennen kuin iso tuotoksesi on kokonaan valmiina kansissa asti ja kirja julkaistaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Heh, totta puhuen olo on ollut aivan voimaton, kirjalla oli kireä aikataulu ja loppurutistus meni vielä päällekkäin muiden asioiden kanssa todella hankalasti. Sitten hemmetin talventulo, lumikaaos ja vielä Yhdysvaltain presidentinvaalitulos, niin olin jo valmis vaipumaan hautaan nousematta sieltä enää :-D

      Delete
  12. Leimuavan oranssi nuttu on upea!

    ReplyDelete
  13. Tuo oranssi neule on niin kaunis. Onnittelut kirjasta, odotan innolla :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Älähän nyt vielä intoile, keväämmällä vasta ;-)

      Delete
  14. Ai että miten ihanan pehmoisen näköiset neuleet! Pöllönapit on supersuloiset ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pöllöjä ei voinut vastustaa, oon hillonnut niitä joitakin vuosia - onneksi samasta kaupasta löytyi lisää, kun takkiin tarvittiin peräti 11 kpl.

      Delete
  15. Tää oranssi varsinkin on ihana! Napit, mahtavaa. Erottajan seudussa on Nappitalo, toivottavasti olet käynyt myös siellä. Siel on helppo pökrätä kaikkien ihanuuksien edessä...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, Nappitalossakin on tullut käytyä muutamia kertoa. Ja Punaisessa langassa Hakaniemen hallissa!

      Delete
  16. Ihanan pehmoiset neuleet ja nuo pöllönapit :D Mulla tahtoo tuo käsiala olla vähän tiukanpuoleista, joten isoilla puikoilla menen paitsi villasukissa. Nyt langoissakin väriterapia on paikallaan. Oranssi sopii Sinulle mahdottoman hyvin :D :D :D

    Odottelen myös uutta kirjaasi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oranssi on lempivärejä, samoin kuin keltainen ;-)

      Delete
  17. Kudot ja kehräät aurinkoa nyt marraskuun pimeydessä. Sellainen ajatus tuli mieleeni tuosta hehkuvasta oranssista neuleesta. Miten ihana tapa työstää näitä pimeitä viikkoja.
    Onnea uudesta kirjasta! Hieno tunne saada suuri ponnistus päätökseen. Minä tilaan heti uusimman teoksesi, kun se vaan saadaan maailmalle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tosiaan, auringon lämpimiä sävyjä - etenkin keltaisen ja valkoisen kirjavaa raitaa tehdessäni nautin niiden ihanasta aurinkoisuudesta.
      Kiitos! Ei tämä vielä ihan päätöksessä ole, erinäisiä työvaiheita on jäljellä, mutta suurin työ eli tekstien teko ja kuvien ottaminen & etsiminen on takana päin (suurimmaksi osaksi, ainahan sitä vielä jotain täytyy täydentää viime metreillä).

      Delete
  18. Upeat neuleet. Voi vitsi mikä työ on sinulla ollut helmien pujottelussa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Juu, helmijuttu oli sellainen, että ei koskaan enää :-D

      Delete
  19. Upeat neuleet,oikein ihanuuksia.Onpa kiva uutinen että on uusi puutarhakirja tulossa,inspiraatioksi kun minullakin on taas pieni puutarha :)

    ReplyDelete
  20. Ihania neuleita. En olisi uskonut, että voit hetkeksikään saada puutarhasta tarpeeksi. Onneksi sinulla on niitä hetkiä varten neulominen. Minusta on ollut nyt yllättävä mukavaa antaa puutarhan vaipua talvilepoon. Joskus tämä vaihe on ollut hankalampaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi kuule, ei se aina jaksa kiinnostaa... niin kuin mikä tahansa työ. Vapaa-ajalla teen mielelläni jotain ihan muuta! Puutarhasta keskusteleminenkin tuntuu usein enemmän työltä kuin vapaalta, ymmärrettävää tietysti, mutta harva sitä ymmärtää.
      Mutta silti, on minulla varmaan harvinaisen intensiivinen työsuhde puutarhan kanssa.

      Delete
  21. Hienoja neuleita! Itse en jaksa/osaa/kärsivällisyys ei riitä tehdä mitän isoa neuletta, sukat ja pipo on isoimmat. No koulussa 70-luvulla neuloin lyhyt hihaisen villapuseron, kun oli pakko... Nytkin olen vain virkkaillut kaikkea tosi pientä :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi kuule, sulla kun on taito hyppysissä, niin ei sulta takuulla kovin kauaa neuletakin tekemiseen kuluisi, sitä vain kuvittelee... ja sitten kun alkaa joka laatikko pursuta niitä nopeasti valmistuvia, niin alkaa arvostaa hitaasti syntyvää ;-)
      Tein muuten pari vuotta sitten neuleliivin, ja voi hyvänen aika, kun se valmistui hujauksessa, kun hihoja (ja kaulusta, nappilistoja jne) ei tarvinnut tehdä. Lyhythihainen neulepusero on kanssa kiva projekti samasta syystä.

      Delete
  22. Ihanat neuleet! Bolero on loppujen lopuksi aika monikäyttöinen. En tajunnut sitä, ennen kuin aloin käyttää sellaista. Ah mikä neuletakki, niin parhaat värit, ettei tuollaisia yhdistelmiä kaupoista löydä mistään. Ostaisin ;) Oranssi on niin herkullinen väri. Mähän olen siis tosi tumpelo neuloja, mikä johtunee siitä, että opettajani sai minut tyylillään inhoamaan kaikkea käsityöhön liittyvää. Erityisesti kammosin virkkaamista ja neulomista :)) En saanut ikinä sukkaa valmiiksi, edes ensimmäistä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolero on tosiaan mainio, ja tällainen lörppömalli onkin kimepi arkeen kuin napakampi, sellaisen voi sitten neuloa juhlaan... ja lisätä helmet ehkä lopuksi ompelemalla :-D
      Totta, oranssi ei ehkä juuri nyt ole muodin huipulla. Harvoin se lempiväri on, kannattaa olla useita lempivärejä ;-)
      On muuten hurjaa, millainen vaikutus opettajalla on esim. liikunnan ja käsitöiden suhteen. Pelottavan suuri, ja toisaalta hirveät paineet opettajilla... pitäisi olla kannustava ja luovaan tekemiseen ohjaava vapaa meininki, ja silti saada pidettyä lapsi/teiniporukka jotenkin hallinnassa. Opettajilla on hirrmuinen vastuu, monen uravalintakin riippuu siitä, millainen opettaja oli! Minuakin ahdistivat dikaattorimaiset opettajat, jotka näyttivät, "miten tehdään". Hemmetti, yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei ole, kyllä sen lapsikin tajuaa.

      Delete
  23. Hurmaava retroneule! Bolero sopii vaikka bileisiin :) Välkkyy illan pimeydessä. Tuo helmihomma kuulostaa hermoja raastavalta! Olet aika guru. Miten muuten voi olla, että kissa ei poseeraa kun kamera esillä, loikoilee vaan rentona heh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, retrovärit tosiaan! Heh, en ole guru, kerrankin tein ohjeen mukaan (ne helmet), mutta ei olisi pitänyt. Paljon helpompi olisi ommella ne jälkikäteen, mutta onhan ne nyt itse siinä joustavassa neuleessa mukana, eikä erillisessä mahdollisesti kiristävässä tai katkeavassa langassa. Mutta niiden helmien pujottelun lisäksi oli hirmu työlästä työntää niitä aina taaksepäin langalla, kun niiden "kerros" tuli vasta myöhemmin - piti ujuttaa satoja pikkuruisia helmiä vähän väliä taaksepäin. AAargh.
      Ransu varmaan poseeraisi, Musti ei niin ;-)

      Delete
  24. Voi kunpa saisin tehtyä jotain villasukkia isompaakin neuletta...
    Upea tuo sun värikäs neuleesi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! On mukavaa pukeutua itse tehtyihin villatakkeihin, toki löydän kaupoistakin jatkuvasti mieleisiä - olen neuleihminen varmaan :-D Ryhdyt vaan luomaan silmukoita puikolle, vaikka kaulaliina aluksi!

      Delete
  25. Todella kauniit neuleet! Ihan varmasti sopivassa valossa ne pienet lasihelmet antavat juuri sen oikean efektin. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Heh, toivottavasti. Ehkä ongelma onkin se, että on niin pimeää, mikään ei tahdo näkyä juuri nyt :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!