Tuesday, 15 November 2016

Luento huomenna


Puutarha peuroista huolimatta -luento pidetään huomenna keskiviikkona 16.11. Maatiainen ry:n toimistolla Helsingissä, Stenbäckinkatu 8, klo 18.
Luennoitsijana on maamme johtava peuraekspertti eli minä.

Tervetuloa kaikki! Tilaisuuteen saavat tulla kaikki jäsenyyteen katsomatta – Maatiainen on toki valtavan kiva yhdistys, johon kannattaa liittyä. Jäsenlehtikin on mahtavan vaihteleva lukupaketti, sillä mukana on kasvien lisäksi eläimiä, maisemia ja kulttuuria; monenlaista asiaa vanhan geeniperimän ja perinteiden säilyttämisen puolesta. Yhdistys toimii fiksulla asialla avarakatseisella otteella, lisäksi se järjestää taimivaihtotapahtumia, joista olen saanut puutarhaani monta helmeä.

Kuvassa on yksi kasvi, jota ei pihallani syödä: tarhavarjohiippa. Mitään varjohiippoja ei syödä, mistä olen valtavan iloinen, sillä nämä ovat maailman kauneimpia kasveja. Herkän sydämenmallisiin lehtiin tulee herkulliset ruskavärit, kuten kuva todistaa. Luulisin, että nahkeat lehdet jäävät rauhaan myös etanoilta ja kotiloilta?

Koska kevätmieli on aina päällä, tässä vielä toukokuinen kuva tarhavarjohiipasta.

Iloista keväänodotusta kaikille muillekin!


Deer oh deer
Tomorrow I'm giving a presentation on how to have a garden despite deer – frankly, I would like to know that myself... Well, some (quite a lot) of experience and experimenting amount to something worth revealing. Welcome!Tarhavarjohiippa – Epimedium rubrum

30 comments :

 1. Kevättä ei tarvitsekaan enää kauaa odotella, vajaa kuukausi juurikin! Tuo Maatiainen on kauan kiinnostanut, mielenkiintoinen heillä on myös tuo siemenvaihto. Tapaamisiin harvoin täältä periferiasta pääseekään.

  Olet kyllä Suomen paras nelijalkaishirviöekspertti, paljon menetyksiä, paljon rumia sanoja, paljon suojaamisia, paljon onnistumisiakin...ähäkutti pedoille ja huikea määrä pitkämielistä sitkeyttä!

  Ihana tuo varjohiippa, mullakin on yksi hiippa jo :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai vajaa kuukausi :-D Noh, toivottavasti!
   Totta, kaikki tapahtumat tuppaavat olemaan pääkaupunkiseudulla... harmillista. Tietysti retkiä järjestetään monille eri seuduille ja niihin voi osallistua mistä suunnasta käsin tahansa.
   Varjohiippoja kannattaa ostaa aina kun niitä jossain näkee!

   Delete
 2. Harmi, etten pääse. Aihe kiinnostaa juuri nyt, sillä peurat ovat talven myötä löytäneet pihamne. Tai luultavasti jo kesällä, mutta nyt niiden polku kulkee suoraan pihan poikki. Tänään kävin katsomassa alapihalle ilmestyneitä uusia jälkiä. Ristiin, rastiin, ihan jokainen kukkapenkki on kierretty ja möyritty. Ihan uusi ilmiö meidän pihalla. Jäniksetkin taitaa jäädä nyt toiseksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi, että et pääse, mutta vielä enemmän harmi, että peurat rymyävät nyt puutarhassasi! Hmm. Pähkinänkuoressa viestini kai voi kiteyttää näin: mitkään karkotteet ei toimi (ellei piha ole todella pieni), aita vaan tontin ympärille... ja sen täytyy olla 175 cm korkea.
   Toki on monia kasveja, joita peurat eivät syö, mutta puutarhanhoito menee kyllä kovin köyhäksi, jos vain niissä joutuu pitäytymään. Etenkin, kun myös niistä syödään tuoreita versoja.

   Delete
 3. Meillä on alkanut olla peuroja huolestuttavan lähellä, muutaman sadan metrin päässä tontin rajoilta. Toivottavasti eivät lähemmäksi tule.
  Mukavaa luentoa, olisi ollut kiva päästä kuuntelemaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi, olisi kivaa jos pääsisit, mutta matka on pitkä.
   Toivottavasti ne perskuleenpoikaset eivät teidän tontille askella.

   Delete
 4. Onnea luennon pitämiseen! Toivottavasti tulee mukava tapahtuma.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Eiköhän tule kiva ilta.

   Delete
 5. Totta totisesti - maan johtava peuraekspertti!
  Toivottavasti ny tuloo parempi talavi. On taas muutama varijohiippa istutettuna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan, että kauhutalvia ei tule seuraavaan sataan vuoteen.

   Delete
 6. Nyt kyllä repesin :D Maamme johtava peuraekspertti! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mitä hittoa, repesit? Sinun piti varmaankin sanoa, että nyökkäilit arvostavasti?

   Delete
 7. Maamme johtava peuraekspertti, se on hyvin ansaittu arvonimi! Olethan muistanut sisällyttää koulutuspäiväsi ohjelmaan tarkkuusammuntaa ja peurapatareseptejä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jesh! Olisipa hienoa, jos ne mahtuisivat illan ohjelmaan.

   Delete
 8. Kyllä tulisi tarpeen tuo luento! Tarhavarjohiippaa ei minulla mökillä olekaan (missä peurat rellestävät). Täytyy ehdottomasti laittaa kokeiluun ensi kesänä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikki varjohiipat vaikuttavat jäävän tuholaisilta rauhaan. Mitään suurikokoisia tai leviäviä kasveja ne eivät ole, ja paras on paikka, jossa siroja kukkia pääsee ihailemaan.

   Delete
 9. Onneksi niitä ei ihan kaikki kasvit kiinnosta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä. Mutta on kyllä hyvin paljon, mikä kiinnostaa tai mistä ne näykkivät vain nuput.

   Delete
 10. Olisi varmasti hyödyllinen luento, oikein harmittaa, kun en pääse. :(
  Meillä ei ole vielä peuroista haittaa, vaikka niitä tuossa lähistöllä liikkuukin. Mutta luulen, ettei mene kauaa, kun ne kesyyntyvät ja tulevat syömään kaiken.
  Peuroista on muutakin riesaa, puutarhan tuhojen lisäksi. Toissa aamuna peura juosta posautti miehen siskon auton kylkeen. Onneksi hän selvisi vain auton lommoilla. Peuralta katkesi jalka ja viranomaiset joutuivat lopettamaan sen.
  Tuo tarhavarjohiippa on todella kaunis kasvi kaikin puolin. Se on pelastus moneen varjoisaan ja kuivaan paikkaan. Sellaisia kasveja on aika harvassa.
  Tsemppiä luentoon, sä oot kyllä paras tuohon hommaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harmi, että et pääse! Toivottavasti ne eivät edes tule rellestämään. Toivon herättämiseksi voin sanoa, että harvassa paikassa on niin tiheä peurakanta kuin meidän saarella, missä niitä on aivan älyttömästi. Monta kymmentä per neliökilometri.
   Se on eläimen menoa lähes aina, kun autoon osuu. Se on niin surullista, ja voi aiheuttaa myös vammautuneen eläimen kärsimystä - kauhea ajatus. Onneksi ei miehen siskolle käynyt mitään.
   Voi kiitos sulle ♥

   Delete
 11. Olen Maatiaisen jäsen ja huomasin luennon, mutta harmi kun on niin kiire päivä, ettei ehdi peuraoppiin. Täällä peurat taas katosivat ja viime talven tapaan tilalle tuli metsäkaurislauma, ne vasta viheliäisiä ovatkin. Kurkkivat sisää ikkunoista ja kohta varmaan tulevat kissanluukusta hakemaan vihannekset jääkaapista. Menevät tosi pienestä raosta kasvimaallekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, tsemppiä kiirepäivään!
   Metsäkauriit ovat pieniä ja ketteriä... ja syövät osittain vähän eri kasveja kuin peurat, eli sitten on puutarhassa totaalituho. Voi hitsi, kissanluukun kautta jääkaappiin :-D

   Delete
 12. Eikös tuo söpöläinen, mistä tässäkin keskustelussa puhutaan ole nykyisin valkohäntäkauris? Muistaakseni sen nimitystä vaihdettiin samassa syssyssä kun maamyyrästä tuli kontiainen jne. Valkohäntäkauriin pitäisi paremmin kuvailla lajin sukulaisuussuhteita. Metsäpeura on sitten poron näköinen, mutta isompi. Vai tuleeko nekin pihoihin? Ainakin meillä Espoossa pihojen liepeillä majailee kauriita. En ole kyllä ajatellut ovatko metsäkauriita vai valkohäntäkauriita. Luotan kuitenkin toistaiseksi siihen etteivät näille mikropihoille uskaltaudu - varsinkin kun monella on hurttia - ja tyydyn kani/rusakkosuojien mietintään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nisäkäsnimistötoimikunta ehdotti joskus reilut viisi vuotta sitten nimen muuttamista valkohäntäkauriiksi, sillä tosi on, valkohäntäpeura on kauriiden sukua. Koska nimi oli jo ehtinyt vakiintua pitkän ajan kuluessa, ei sitä lähdetty kuitenkaan vaihtamaan. Kumpaa tahansa nimeä saa toki käyttää.
   Metsäpeurojakin on Suomessa, mutta hyvin harvinaisena. Niiden kesyt serkut porot tekevät samaa tuhoa pohjoisen pihoilla kuin kauriit ja valkohäntäpeurat täällä etelässä.
   Metsäkauris on pieni ja ketterä, ja sen peräpeili on koko ajan vaalea, kun häntä on aivan tynkä. Valkohäntäpeurallahan valkoinen peräpää vilkkuu eläimen hyppiessä, kun häntä nousee ylös.
   Toivottavasti eivät tule teidän pihalle, joillakin Espoon seuduilla peurat ja kauriit ovat suuri riesa.

   Delete
 13. Voi kiitos.. ressaavan päivän päätteeksi jotain hauskaa ! Vaikka aihe onkin mitä vakavin.. Olet kyllä todellakin maan johtava asiantuntija. Näimme muutama viikko sitten tien penkassa kauriin tai peuran pimeässä vain reilun kilsan päässä pihastamme, joten lähellä ovat jo.. Harmi ettei luentoasi näe mistään "katsomosta" tv:stä. Itse voisin ehkä luennoida aiheesta "puutarha myyristä huolimatta" ;-)
  Raija

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi, että oli ressaava päivä, ja että et päässyt paikalle! Aihe on vakava, ja ehkäpä juuri siksi siitä on huumoria väännettävä. Kyllä iltaman keskustelussa peurapadastakin puhuttiin ;-) Oli kiintoisa keskustelu toivottavasti kaikkien kannalta, vertailimme peura/kauristuhoja mm. Lohjalla, Kirkkonummella, Ahlaisissa Forssassa ja Kemiönsaarella.
   Toivottavasti teillä ei vain populaatio kasva kovin tiheäksi. Muutama harva peura tekee vähän tuhoa, mutta jos niitä käy joka yö laiduntamassa pihoilla, kuten meidän saarella, silloin on aika toivotonta kasvattaa mitään ruokaa tai kukkia.
   Luentoni kyllä äänitettiin, mutta siinä eivät sitten näy esityksen kuvat. Täytyy kysellä Maatiaiselta, levittävätkö luentoa millään tavalla, annoin siihen kyllä luvan.
   Tai sitten vain tilaamaan minulta sama luento paikalliseen puutarha- tms. yhdistykseen! Ja sinä voisit pitää toisen osuuden myyrien osalta.
   Iloista iltaa ja parempaa huomista!

   Delete
 14. Olisin kyllä lähtenyt jos lähempänä olisin asustanut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi ollut kivaa tavata taas! Paikalla oli harvinaisen yksimielistä porukkaa, peuroista ja kauriista puhuttiin "yhteisenä vihollisena" :-D Metsästäjien näkökulmaa ei ehkä paljon ollut, vaikka sitäkin aihetta sivuttiin, olisit ollut siksikin hyvä lisä keskusteluun :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!