Wednesday 29 July 2015

Muotopuutarhan kukkia

Olipa upea päivä, oikea kesäunelma. Jokunen imikkä alkoi jo lurpottaa lehtiään, joten taas sai kastella. Tänä kesänä on sadevesitynnyreihin kertynyt kasteluvettä säännöllisesti.
Tässä kuvaryppäässä on muotopuutarhan herkkuja.

My little English garden is so full of flowers, as peonies and many others have a record-long flowering period!

Kirjoukonhattu.

Yhdessä harjaneilikan kanssa.

Toisen värinen harjaneilikka.

Samaa sävyä löytyy avautuvasta 'Kardinal' -värimintusta.

Pionit jaksavat vielä kukkia. Kiinanpioni 'Wladyslawa'.

'Lady Alexandra Duff', jonka haalean vaaleanpunainen kukinto haalistuu valkoiseksi kukan vanhetessa.

Viileitä sävyjä tarjoilevat välimerenmaruna 'Powis Castle' ja kirjavalehtinen syysleimu 'Crème de Menthe'. Seurana keltainen tarhasarjalilja 'Citronella'.

Sinikatana avaa kukkansa auringossa. Tämä ihanuus on Hernepensaskujanteen Jorin kasvattama, suurkiitos hänelle!

Sikurin sini on hieman eri sävyistä, mutta aivan yhtä ihanaa.

Marian alkukesällä anteliaasti tuoma jakopala 'The Bishop' -syyshohdekukastaan alkaa kukkia. Ihanaa! Tämä on oikea keltainen aurinko. Kukka on nyt avautuessaan vastustamattoman söpö, pieni kukkavauva.

Jalohortensia 'Bailmer'.

Päivän 'The Pilgrim' -ruusukuva.

Sama ruusu toisesta suunnasta, taustalla jalohortensia ja etualalla kurjenmiekka 'Black Gamecock'.

Ihana ihana kurjenmiekka, kyllä tämän kukintaa kannatti odottaa vuosikaudet.

Lopuksi pieni muistutus kissaeläinten ystäville. Sellainen tässä kuvassa on, vaikka karvalakilta näyttääkin.
(...ja nurmikko täytyy taas leikata...)

Tänään oli kansainvälinen tiikeripäivä. Pitäkäähän hyvää huolta tiikereistä!


Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Kirjoukonhattu – Aconitum stoerkianum 'Bicolor'
Sikuri – Cichorium intybus
Sinikatana – Catananche caerulea
Syyshohdekukka – Helenium Autumnale-Ryhmä
Syysleimu – Phlox paniculata
Välimerenmaruna – Artemisia arborescens
Väriminttu – Monarda

32 comments :

  1. Aivan ihanat kuvat. Upea hortensia ja keltainen "vauva" on söpö! Tykkään kovasti myös harjaneilikoista, jotka eivät erityisemmin tykkää meikäläisestä...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Kukkakuvat menee sinne oikeaan osoitteeseen :-) Toivottavasti vaan pääsisit pihapuuhiin, kun saisit jalan terveeksi!
      Voi hitsi, eikö ne tosiaan viihdy. Höh. Mä olen nyt aivan hullaantunut niihin, ja tekevät näköjään siementaimia kivasti. Jos jossain nähtäisiin, niin voisin antaa taimia, ehkä ne silleen lähtisi paremmin liikkeelle?

      Delete
  2. Voi miten aurinkoista ja kesäistä, täällä on ollut tasaisen harmaata. Niin kauniita nuo kirjoukonhatut ja harjaneilikat. Ukonhatut olisivat aivan lemppareitani, mutta jostain syystä puutarhassani kirvat vaivaavat niitä kasvupaikasta riippumatta. Voi söpöys, The Bishop on tehnyt jo tuollaisen kukkavauvan, ihana juttu, tuomani jakotaimi oli kuitenkin aika hentoinen pala. Löysin muuten kadoksissa olleen pisamakellonkin, valitettavasti ensimmäinen versio oli rikkaruoho niinkuin arvelitkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen niin kiitollinen Bishopista, ja toivon, että sitä jäi sulle riittävästi jäljelle! Omakin yhden varren kasvattava raasku, punainen syyshohdekukka, taitaa olla hengissä, ellei se paljastu rikkaruohoksi :-D
      Voi hitsi sitä pisamakelloa, mulla on pieni kasvusto sun tuomaa kantaa, vien siitä palan Tainalle. Se ei varmaan kasva kovin hyvässä paikassa, kun on aika kitulias.
      Harmi, etteivät ukonhatut pärjää, mikähän kirvoja aiheuttaa/houkuttelee. Suihkutus kylmällä vedellä tietty häätää kirvoja, mutta ei ratkaise niiden tulon syytä. Pitäisikö paikan olla huippuaurinkoinen, mulla tuo viihtyy aivan paahteessa.

      Delete
  3. Karvahattu! Ihan kun seitkytluvulla, kun suosittiin isoja reuhkoja :D Kekkosellakin oli, luulen ja muistelen näin. Isällä ainakin oli...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, minunkin isällä oli.. ja mulla samanlainen valkoinen! Voisin laittaa Ransun päähäni.

      Delete
    2. :D tee se, susta tulee vielä kuuluisampi (pöhkö kissanainen)... :D

      Delete
  4. Tuli ihanan kesäinen fiilis tästä postauksesta! En kestä tuota syyshohdekukkaa, voiko noin söpöä kukkaa olla olemassa? Teillä on näköjään kukinta aikaisemmassa kuin täällä Salon seutuvilla, ukonhattu on vasta nyt avannut ekan nuppunsa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo syyshohdekukka on avautuessaan huippu. On ihanaa, että on kukintoja, mitä odottaa :-)

      Delete
  5. Eilen oli hyvä puutarhapäivä, piti minunkin livahtaa pennuilta ja emolta ulkotöihin. Syyshohdekukka on hauskannäköinen, kuin minipehmolelukukka. Kirjoukonhattu on pakko saada omaankin puutarhaan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hienoa, että emo päästi luottoihmisen poistumaan :-)
      Totta, pehmolelukukka! Kirjoukonhattu kuuluu perinneperennana ilman muuta puutarhaanne.

      Delete
  6. Eilinen oli "se heinäkuinen kesäpäivä". Hyvä niin! Meilläkin pestiin mattoja ja muita ihanan kesäisiä hommeleita.
    Muotopuutarhan värit ovat niin somia. Harjaneilikat ovat ihan parhaita kesäkukkia. Olen niihin nyt aivan lääpälläni. Sinullakin löytyy montaa kaunista väriä. Kirjoukonhattu on myös aivan suloinen. Ja mitenkäs mainio syyshohdekukka. Tuollaista muotoa en ole tainnutkaan ennen nähdä.
    'Black Gamecock' on loistokaveri 'Pilgrimille' - tuovat toistensa kauneuden hienosti esiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, matot kuivuivat aika hyvin eilen.
      Harjaneilikat ovat käsittämättömän ihania! En tajua, miten ne olivat jääneet minulta täysin huomaamatta viime kesään asti, jolloin kukkivat pihallani ensimmäistä kertaa. Ehkä en vain ollut nähnyt niitä kukassa.
      Tuo syyshohdekukka on vasta avaamassa kukkaansa, siitä tulee kyllä ihan tyypillisen muotoinen sitten. Aika ihana karvainen ilmestys se on nyt.

      Delete
  7. Iik päätön kissa!

    Hei huvittaisko sua postata jotain siitä mitä teette siellä sun äitiviikoilla? Kuva äiskästä! Jne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iik!
      Tjaa, täytyypä kysyä äidiltä, haluaako hän päätyä naamallaan (tai muilla ruumiinosillaan) blogiin. Ei me mitään ihmeellistä tosin tehdä. Eilen pilkoin halkoja, toissapäivänä pesin mattoja, tänään ajattelin leikata nurmikon. Normimeininkiä. Äiti ratkoo ristisanoja.

      Delete
  8. Hienoja kukkia sinulla, kaikkea jännittävää. Täällä ei vielä ukonhatut kuki eikä harjaneilikat rakasta muakaan, häipyvät aina. Pyh. Huippu tuo karva Ransulla! Rakastaako harjausta? Oikea kotileijona.Mukavia äitihetkiä ja pitkää pinnaa hih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! No voi harmi, että ihanat harjaneilikat ei viihdy.
      Ransu tykkää kyllä harjauksesta, kaikki missä saa huomiota on hyvä juttu ilmeisesti.

      Delete
  9. Ai kun mää nyt sain tästä postauksesta idean!! Juuri äsken yritin keksiä käyttöä meillä pyörivälle metalliselle öljytynnyrille ja ehdotin siitä pahvien poltto pönttöä, mut menee siinä virassa harmillisen äkkiä pilalle. Oiva vesisaavihan siitä aikanaan tulee(kun pieninkin vähän vielä kasvaa). Millä maalasit omasi? Miten on pysynyt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepä kiva, että sait idiksen! Mulla on kaikkien syöksytorvien alla tuollaiset tynnyrit, niillä on kasteltu monet taimet tänäkin kesänä. Pohjamaalaan ne Ferrexillä, päälle Miranolia. Joka kevät kyllä harjaan irtoavat lastut pois (maali vähän ravistuu kun tynnyrit ovat kumollaan taivasalla talven yli, siitä kohdasta joka on maata vasten) ja maalaan uudestaan vain ne irtoavat kohdat.

      Delete
    2. Kiitos tiedoista! Olen katsellut superkalliita puisia tynnyreitä rännin alle, mutta tuosta rautaisesta saa kyllä oikein mukavan ja ennen kaikkea edulliseen hintaan!!

      Delete
    3. Noista tulee ihan nätit, ja kun voi vielä maalata mieleisekseen :-)

      Delete
  10. Taas monta lajia, jotka voisi hankkia. Varsinkin sinikatana ja sikuri sykäyttävät.

    ReplyDelete
  11. Ihana ihanuuksien litania..siis kaikki ihania, tuo kirjoukonhattu, kaikki harjaneilikat ja siis kaikki tietenkin! Huominen vielä ja sitten alkaa loma..kaikille toivon aina auringonpaistetta tällaisena märkänä kesänä voimaa antamaan, kiva kun matot saa tänä kesänä pestyä ja kuivaksi!

    Meillä on kansallinen kissojen päivä joka päivä, he ovat niin ihania! Sulo pelasti mut aamulla...vein säilömiäni kurkkupurkkeja ulos ja siitä kellariin, joku liikkui nurmikolla, tiukka katse oveen - kiinni - apua POJAT, Sulo ja Nöpö! Molemmat tulivat...kurkkupurkkien vieressä oli Sulon "lemmikkihiiri" odottamassa syöntiä, huusin melkoisesti...Sulo jatkoi kuolemantassia hiiren kanssa, söi sen, meni nukkumaan kasvariin ja pelasti henkeni...ihana poika. Nöpö seurasi myllynkiveltä tilannetta isällisesti silmät kiinni unisena ja häipyi jonnekin sateensuojaan nukkumaan...kasvarin pehmukkeille...ritareita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ritarikissat :-)
      Mukavaa lomaa sinulle!

      Delete
  12. Oi ihanuutta tuota keltaista ruusua, kuinka kaunis! Ja myös sen lähellä kasvava tumman violetti kurjenmiekka. Niin, ja ukonhattu (meillä ei muuten kuki vielä), harjaneilikka, väriminttu, pionit, ynnä muut. Maruna on minulle tämän ja viime kesän ihastus, tuo välimerenmaruna on taas uusi lajike. Hankintalistallani on pioni Wladyslawa. Olen käsittänyt että se on vähän kuin pienikokoinen Bowl of Beauty, mutta en ole luultavasti nähnyt sitä "livenä", ainoastaan kuvissa, muten en myöskään Bowl of Beautya, jollen sitten Taimimoisiossa nähnyt jompaa kumpaa (siellä oli useampaa lajia, joten ei oikein jäänyt selvästi mieleen).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulla on sekä Bowl että Wladyslawa ja ehkä jälkimmäinen on vähän matalampi, tosin on se monta vuotta nuorempikin. Taimimoisiossa on muuten hieno pionivalikoima!

      Delete
  13. Ihana tuo tumma kurjenmiekka! Minulla ukonhattu on kukkinut kesäkuun lopusta asti ja uusia nuppuja on vielä vaikka kuinka paljon. Ihana koko kesän kukkija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepä ahkera ukohattu! Minulla se on vain loppukesän kukkija, mutta sekin on kiva vain, kun aikaisemmin kukkivat mut jutut.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!