Sunday, 21 December 2014

Neljännen adventin kukat


Tämä nyt ei ole ihan kukkanen, vaan läheskukkanen. Nupusta pilkistää keltaista väriä kumminkin! Etelänkevätesikko haaveilee minun laillani siitä, että olisi kevät.

December is not half as bad when there are some flowers and wannabe-flowers. Most of them belong to primulas, but a little dandelion brings joy in the garden, too.


Tarhakääpiö Belarinassa on myös nuput. Nämä ovat olleet kasvissa jo monen monta viikkoa, mutta ainahan voi toivoa, että aukeaisivat vaikka jouluksi!


Suikeroesikko on sitten ihan tosissaan pykännyt kukatkin, mutta jotenkin ne ovat jääneet minulta huomaamatta. Onneksi havaitsin ne edes näin lakastuneina, jo pelkkä tietokin näistä pikku ihmeistä ilahduttaa suuresti, vai mitä?

Tänään huomasin myös kuistin vierellä olevan sitkeän voikukkasissin. Kuvasta näkyy, että yön aikana tuli rakeita – maassa on vähän valkoista.
Voikukkia onkin nyt tosi hyvä kitkeä, kun niiden lehdet ovat niin vihreät, loistavat kukkapenkistä metrien päähän. Kun vain päivä olisi vähän pidempi, niin ehtisi enemmän!

Ransu ei viitsinyt tassujaan kovin paljoa rakeiseen maahan laittaa, vaan pörhisteli kuistilla. Hirmuinen viima taisi silti olla suurin syy pörhistelyyn. Vaikka tänään oltiin pari astetta plussalla, noin virallisesti, jäätyivät ulkona ajatuksetkin. Sormet eivät kestäneet valosarjojen lamppujen vaihtamista eiliseen tapaan, joten ulkotyöt jäivät minimaalisiksi.


Sisällä olikin mukavaa ja auringonsäteissä tarkeni.


Jätin yhden balkaninsyklaamin istuttamatta syksyllä ulos, ja se on kasvattanut hitaasti muutaman kukkavarren keittiön pöydällä. Periaatteessa tämä laji kukkii keväällä. Jännittävää nähdä, koska sen mielestä on kevät!

Makuuhuoneen pöydällä on pelargoneja ja yksi verenpisara, joka näyttää toistaiseksi oikein hyvältä. Istutin sen aiemmista kokeiluistani viisastuneena suureen ruukkuun, jotta sillä on mahdollisimman tasainen kosteus. Pelargonithan voivat talvehtia vaikka ylipienissä ruukuissa, sillä niitä ei haittaa, jos multa kuivuu täysinkin välillä – oikeastaan se näyttäisi pikemminkin edistävän niiden talvehtimista.


Kokoelmani suurin on tällä hetkellä tähtipelargoni 'Bev Foster'.

Munankuoripelargoni 'Raspberry Ripple'. Näin talvisaikaan terälehtien munankuoriefekti on lähes olematon.

'Cheeky Chappy' on myös hailakka. Kukkien keskiosan pitäisi olla paljon valkoisempi, mutta valon vähyys vaikuttaa varmasti värittömyyteen. En silti valita, kiva ja heleän värinen kukka.


Ruusunnuppupelargoni 'Brightstone' on tulossa jouluksi kukkaan.

Valkokukkainen mårbackapelargoni 'Prins Nikolaj' on perinteinen joulukukkani eikä se petä tänäkään vuonna. Kukkia ei koskaan ole runsaasti ja kasvi on muutenkin hassu hujoppi, mutta suunnatonta iloa se vain tuottaa.
Iloista neljättä adventtia kaikille!


Balkaninsyklaami – Cyclamen coum
Etelänkevätesikko – Primula elatior
Munankuoripelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Mårbackapelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Ruusunnuppupelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Suikeroesikko – Primula Pruhoniciana-Ryhmä
Tarhakääpiöesikko – Primula Vulgaris-Ryhmä
Tähtipelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Verenpisara – Fuchsia

28 comments :

 1. Oi nuo esikot sitten ovatkin varsinaisen sitkeitä tapauksia<3 poimin päivällä sinivuokon ja jonkun luonnon saniaisen vihreitä lehtiä ja tupsuttelin niiden avulla lasipurkkeihin kuvia valkoisella lasimaalilla. Voit arvata miten paljon nautin vihreiden lehtien hypistelystä<3
  Rauhallista joulun aikaa sinulle ja pojille, ai niin ja ihan mahtavaa huomista talvipäivänseisausta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mietin juuri, että monet jalostetut esikot (suikero ja tarhakääpiö sekä loistokevät) ovat minulla kukkineet syksylläkin, liekö jalostus ja risteytyminen usean lajin välillä sekoittanut niiden luonnolliset rytmit. Mutta tuo etelänkeväthän on ihan villilaji, käsittääkseni. Ihania joka tapauksessa!
   Vihreän hypistely on ihanaa, voikukkien kitkeminen suorastaan juhlaa!
   Kyllä huominen on täällä jo kovasti mielessä, juhlapäivä :-) Kiitos, samaa teille!

   Delete
 2. Kauhea viima on täälläkin. Eipä paljoa viitsi nenää ulos näyttää. Voikukkia joulukuussa, niistä pirulaisista ei pääse ikinä eroon näköjään. Sun pelakuut on tosi komeita, omani on ihan tappovalmiita, lehdet ruskeita tai sitten vaaleanvihreitä, kukista ei todellakaan mitään tietoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse asiassa tuo nurmikolla oleva voikukka pelkästään ilahdutti... en edes yritä saada niitä kitkettyä nurtsilta, piristävät siinä kukkiessaan ihan kivasti, etenkin näin joulukuussa!

   Delete
 3. Ihmellisen paljon on sinulla kasveja kukassa neljäntenä adventtina. Syksy on ollut niin lämmin. Ihmettelin juuri tänään, kun köynnöshortensiaamme oli puhjennut pikkulehtiä köynnöksen latvoihin. No, huomena kaikki on toisin Seisaukset ja tasaukset muuttavat aina säätilan. Nyt sitten alkavat pakkaset.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, köynnöshortensian upouusia lehtiä minäkin ihastelin vastikään! Aika söpöjä, ja toivottavasti eivät palellu. Jännä nähdä, millainen vuoden viimeisestä viikosta tulee, ja alkuvuodesta sitten.

   Delete
 4. ...ja meillä on kaikialla valkoista pumpulilunta, ei ole voikukkia eikä muitakaan kukkia jos ei kaupasta kipaise hakemassa, no jääkukkia voi löytyä ;) uskomaton on tämä Suomen luonto. Kivat kuvat!
  Hyvää joulunaikaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, onneksi on näin päin, itse tykkään paljon enemmän voikukista kuin pumpulilumesta.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 5. Pelakuun kukka joulukuulla tuottaa niin suurta iloa, meillä vain Nikolai haluaa kukkia, muissa vain vihreät rangat! Ulkona kukkii viimassa vain jääkukat, jouluruusujen nuput hakevat suojaa pakkaselta.Syksyä jäljellä vain kaksi yötä sitten alkaa kevät!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tielläkin Nikolai on joulukukkija :-)
   Viime yönä vietettiin talvipäivänseisaus, nyt odotellaan valoisampia aikoja!

   Delete
 6. Onpas reippaita esikkoja siellä! Kivoja pikku jouluylläreitä puutarha täynnänsä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo suikero on niin pieni, että oli jäänyt ihan huomaamatta! Ja olin jonkin aikaa poissa kotoakin, mutta näin viileillä säillä kukat kyllä kestävät viikkotolkulla.

   Delete
 7. Ooh, esikot hurmaavat.. Ja voikukkia joulun alla!

  Onkohan siellä teillä sadellut lunta. Turussa on maa valkoisena!

  toivtan ihanaa joulunaikaa sinulle ja pojille! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juu, lunta on tullut aamupäivällä ja edelleen pyryttää. Aika valkoiselta näyttää ja esikoiden nuput alkavat olla lumen peitossa.
   Kiitos, samaa teille!

   Delete
 8. Johan on! Esikkoja! Toivottavasti pääkaupunkiseudulla ollut kova lumipyry ei tullut sieltä. Olisi ikävää jos tuollaiset sitkeät sissit olisivat peittyneet lumeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kova lumipyry on parhaillaan, kyllä ne peittyvät. Kukkivat sitten keväällä uudestaan.

   Delete
 9. Ihmeellistä, että pelargoniasi kukkivat joulukuussa. Minä toin osan kaupunkiin eivätkä kyllä viihdy täällä, saa nähdä kuolevatko kaikki talven aikana. Musti näyttää olevan lämpimissään ja Ransu taas viluissaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla pelargonit kukkivat aina hyvin myöhään syksyllä ja viettävätkin sitten pääosin keväällä lepokautta. Ei tarvitse hankkia joulukukkia erikseen, kun on talon joka huoneessa jotakin kukkivaa!
   Tänään pyryttää ja Musti viihtyy ulkona, vihdoin tuli lunta, se varmaan ajattelee.

   Delete
 10. Kyllä se kevät vielä tulee, usko pois. Sitä ennen: hyvää joulua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti tuleekin pian.
   Kiitos ja hyvää joulua sinullekin!

   Delete
 11. "No onkos tullut kesä jo talven keskelle" laulu sopii siun puutarhaan tosi hyvin.
  Mukavaa juhlaa

  ReplyDelete
 12. ÄÄ tänne tuli talvi. Kiitos näistä kuvista, ihanat esikot. Tuo pörhelöpelaquu alkoi himottamaan kovasti. Syksy oli kyllä ihanan lämmin, nyt ootan jo kevättä. Halit sinne

  ReplyDelete
  Replies
  1. ÄÄ niin tuli tännekin, tänään!
   Otan sinulle keväällä Bev Fosterista pistokkaan, se onkin kaunis ja kauniin muotoinen kasvi myös.

   Delete
 13. Paljon kukkia. Kyllä voikukkakin ilahduttaa, oikeana aikana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika tavaran kaupittee, niin myös voikukan :-D

   Delete
 14. Parempi olisi Ransulinkin ottaa mallia isoveikasta ja pysytellä sisätiloissa. Pörhistely ei jäätävässä tuulessa paljon auta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään kun lunta on tupruttanut urakalla koko päivän, on Musti viettänyt sen haltioituneena ulkona - ja Ransu tiiviisti sisällä. Kävi kyllä minun kanssa viemässä roskikset rantaan, mistä urheudesta olisi mitali paikallaan.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!