Sunday, 14 December 2014

Joulusatu

Lukijain pyynnöstä ja kolmannen adventin kunniaksi: tämän vuoden joulusatu.
Ulko-ovelle on jätetty puksipuu ja ruusuja. Miksiköhän Jeeves ei ole ottanut niitä vastaan? Siirrytäänpä sisälle...

Toisen kerroksen makuuhuoneessa ovat lelukarhu ja tonttu kerääntyneet kannettavan lämmittimen ja sängyllä olevan pedinlämmittäjän ääreen. Talossa on viileää, mutta Jeevesiä ei näy missään! Kuka lisäisi puita lämmityskattilaan ja uuneihin? Tontut ovat siihen liian pieniä eikä nalle saa tassujaan irti alustasta.

Keittiössä alakerrassa on lämmin. Hellassa on tuli ja kattilallinen muhennosta porisee levyllä. Jeeves ei voi olla kaukana.

Eteisessäkään ei kärsitä kylmästä, vaikka ulko-ovi on raollaan. Tango-koira on keskittynyt joulumakkaran järsimiseen kenkien sijasta.
Eteisen pöydälle on ilmestynyt vaateharja, mutta nyt täytyy hankkia hieno takki, jota voi harjata. Ehkä Jeeves on lähtenyt sitä hakemaan.


Eteisestä näkyy ruokasaliin, missä Miss Marple nauttii teekupposesta ja donitsista ennen kuin siirtyy vihreisiin kuuliin, jotka ovat hänen herkkuaan.

Kuusen kimmellystä on mukava ihailla rätisevän takkatulen ääressä. Siirrytäänpä portaita ylös toiseen kerrokseen ottamaan selvää, miksi siellä on niin viileää.

Ompeluhuoneessa ompelijatarpupu ihailee joululahjaansa: uutta ompelutarvikelaatikkoa. Uudet lankavärit tulivat tarpeeseen, sillä juhlapukukankaissa käytetään nyt paljon värejä.


Toivottavasti syy Jeevesin poistumiseen on myös se, että hän on hakemassa maalia portaikkoa varten. Tämä täytyy saada maalattua viimein tänä talvena! Keskeneräinen portaikko ei sovi ollenkaan pupulle, sillä hän haluaa vastaanottaa asiakkaat mitä eleganteimmassa ateljeessa.
Tonttu on pikku hiljaa hiipinyt rappusia yhä alemmas tuoden Suuren tonttukirjan mukanaan. Se varmaan tarkoittaa, että hän on päättänyt muuttaa kokonaan pois ullakolta. Miksi?
Kun lähdemme nousemaan portaita ylös, huomaamme, että tulee yhä vain viileämpää. Suorastaan vetää.

Mitä ihmettä! Vintille on ilmestynyt rakennustyömaa. Seinät on maalattu, kaakeliuuni on rakennettu, mutta sitä ei vielä ole kiinnitetty hormiin ja tyhjästä hormin aukosta vetää kylmää ilmaa suoraan sisään.
Seinää vasten nojaa maalaus, joka on varmaan tulossa seinälle.
Vielä ihmeellisempää on se, että työmaan keskellä on Totoro! Ja harppu!
Totoro väittää muuttaneensa asumaan taloon. Hänen korvissaan on hieman nokea.
"Mutta tästä instrumentista en tiedä mitään. Se oli tuossa, kun kiipesin sisään. En osaa soittaa, enkä aio opetella!"
Kuinka niin Totoro, sinullahan on oivat kynnet siihen puuhaan, ei muuta kuin harjoittelemaan!


Ompelijatarpupu on tyytyväinen saatuaan vastauksen kylmyyteen. Hän vetää villasukat jalkaan ja käy täyttämässä makuuhuoneen pedinlämmittimen lämpimillä hiilillä keittiössä. Sitten pupu odottelee Jeevesin paluuta maalipurkkeineen, ja aikoo seuraavaksi pyytää Jeevesiä hankkimaan patterin myös hänelle. Eikä niistä maaleistakaan koskaan tiedä, voivat olla aivan väärää sävyä – miesten värisilmään ei voi luottaa, edes Jeevesin.

Illalla Miss Marplen jo siirryttyä punaviinin ja herukkapiiraan pariin alkaa ylhäältä kuulua vaimeita sointuja. Ensin pari varovaista nuottia, sitten useampia, ja pian kokonaisia sävelkulkuja varsin avantgardistisessa hengessä.
"Viihdyttävää, kunhan pysyy riittävän etäällä. Meillä kissoilla on herkkä ja hienostunut kuuloaisti", tuumaa Miss Marple.

Iloista kolmatta adventtia ja joulun aikaa toivottaa nukkekodin väki!

49 comments :

 1. Ihanaa lukea nukkekodin asukkaiden arjesta;)
  Hyvää joulua heille kaikille!

  ReplyDelete
 2. Nukkekodin tarina muuttui kuin todeksi...ja mikä ihastuttava kaakeliuuni.

  Kaunista joulun aikaa Miss Marplelle & co!

  <3

  ReplyDelete
 3. Aaah, miten viihdyttävää :) Melkein itsekin asun jo tuolla. Mielettömän ihania yksityiskohtia ja koristeita....taidan asuakin. Hyvää Joulua kuitenkin sinne miss Marplelle, Jeevesille ja muille :)

  ReplyDelete
 4. Kiitos tarinasta, osaat sitten kirjoittaa niin mukaansa tempaavasti! Ehkäpä seuraava kirjasi voisikin kertoa tuon ihanan talon tapahtumista :)

  ReplyDelete
 5. Nukkekodin asukkaat kiittävät joulutervehdyksistä!

  ReplyDelete
 6. Sinulla on hurmaava nukkekoti! Aluksi katsoin että kuvissa on oikea ihmisen koti, sitten vasta kun katsoi tarkemmin niin tajusi että' kyse on minimaailmasta. Ihana harrastus. Toivottavasti Jeeves löytyy, eihän huusholli pelaa ilman häntä :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Jeeves käy aika usein asioilla, ja hän on varmaan paljon poissa siksikin, että joutuu säännöllisesti pelastamaan erään Mr. Woosterin kiipelistä ;-)

   Delete
 7. Mukavaa joulun odotusta ja kolmatta adventtia sekä nukkiksen väelle kuin Sailalle ja karvakavereille <3

  ReplyDelete
 8. KIITOS SAILA! JOULU PELASTETTU!! Nukkekotisi on niin ihana ja tarinasi myötä pääsi sinne sisälle mukaan ompelijapupun, miss Marplen,Jeevesin, tonttujen ja Totoron maailmaan kissaa unohtamatta! Olipa ihana satu! Tästä voisi tosiaan olla alku uudelle kirjallesi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos sinulle ja Hannahille vaatimuksista, vaikka ne aluksi minua ahdistivatkin, kuten kaiken sortin vaatimukset ja pyynnöt yleensäkin :-D

   Delete
 9. Ihana tarina. Kaakeliuuni on komea, toivottavasti se saadaan pian kytketyksi hormiin jotta ompelijatarpupu ei enää palele.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Uuni on hieno, vaikka se on vain pahvia, on siihen painettu kuvio tarkasti ja hienoutta lisää olennaisesti oikeaa ohutta kuparia oleva luukku, johon on painettu kukka-kohokuvio! Täytyy joskus ottaa tarkempi lähikuva, kun huonetta on muutenkin sisustettu, nyt katto ja väliseinä eivät edes ole vielä paikoillaan, vaan vasta maalattavana ja mitä pinnoitusta nyt vielä keksinkin. Nukketalon remppa on niin ihanan yksinkertaista!
   Pupulla on paksut villasukat, ei hätää.

   Delete
 10. Ihana joulusatu, nukkekoti on tosi upeasti tehty oikea kaunotar.

  ReplyDelete
 11. Suloinen joulusatu :) Miss Marplen takaprofiilissa on jotain samaa kuin Helmillä, liekö jotain kaukaista sukua...

  ReplyDelete
 12. Ihana tarina :) Vaikuttaa siltä, että Jeeves saa jouluna risuja, kun noin huitelee omilla teillään ja neiti Marple pitää puolensa ruokapöydässä joulunakin, sillä harjoitus tekee mestarin :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toisaalta Jeeves on tuiki tarpeellinen, kun pääsee hoitamaan juoksevia asioita ja hankintoja.
   Neiti Marple on istunut ruokapöydän ääressä ainakin vuoden putkeen :-D Kissamainen asenne, harjoitus tekee mestarin.

   Delete
 13. Olipa mielenkiintoinen joulusatu. On tainnut vierähtää "muutama tunti" sadun kulissien rakentamiseen, oletko tehnyt kaiken itse?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Talon olen ostanut valmispakettina, mutta silloin kaikki oli teollisen valkoista. Olen maalannut ja laittanut pintoja, mutta se on yhä kesken, myös ulkopuolelta. Joitakin sisäseiniä olen joutunut lisäämään, ja olen sahannut puolet ylimmästä kerroksesta pois, jotta saan katonharjaan ulottuvan goottikirjaston (tekeillä).
   Paljon olen ostanut taitavien tekijöiden valmiiksi tekemänä. Parhaillaan yritän tehdä neotudor/-goottitakkaa, alkuideat olivat lennokkaita, mutta käytännön taitorajoitukset pakottavat karsimaan sen minimalistisen neotudorilaiseksi.

   Delete
 14. Kiitos olipa ihana satu! Hyvää yötä Miss Marple, jeeves, pupu. Nyt voin mennä nukkumaan ja nähdä vaan hyviä unia.

  ReplyDelete
 15. Voisit alkaa työstää kirjaa näistä hahmoista! ♥

  ReplyDelete
 16. Ihania nämä nukkekotisi! Kyllä tuon oven varmasti avaisi Jeeves. :)

  ReplyDelete
 17. Kiitos Elina ja Tuire! Minustakin Jeeves sopii tyyliin täydellisesti, vaikka muuten talossa asustaakin omituisten otusten kerho ;-)

  ReplyDelete
 18. Ihana! Hyvää joulunaikaa sinulle!

  ReplyDelete
 19. Avantgardistisessa hengessä harpun sulosointuja sinulle Saila vuoden pimeinpään viikkoon ja kiitos - Merci -

  hannah

  ReplyDelete
 20. mukaansa tempaava tarina, jään odottamaan melenkiinnolla kuka ruusukimpun saa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan kaikkea ei välttämättä saa koskaan selville, edes Miss Marplen avustuksella ;-) Voi myös olla, että hänellä on ihailija!

   Delete
 21. Tarinat sopivat erinomaisesti tuohon taloon. Asukkaat heräävät eloon ja tarina odottaa jatkoa...

  ReplyDelete
 22. Kiitos Saila. Aivan ihana joulusatu!

  ReplyDelete
 23. Ihana joulutarina... ja pikkutalon yksityiskohdat ovat uskomattoman hienoja!

  ReplyDelete
 24. Mää en taaskaan kestä... Saila, sun tekemät jutut on ihmeellisiä ja ihania! Ja ihana oli satukin.

  ReplyDelete
 25. Kiitos ihanasta joulutarinasta, yhdyn siis jonon hännille kiittelemään. Rakastuin sisäänkäyntiin, superhieno. Ja ruusutkin jätetty ovelle, voi...

  ReplyDelete
 26. Kunnon vanhaa englantilaista henkeä, ajattelin ensiksi. Ja sitten ilmestyi Totoro. Mutta saduissa on aina yllättäviä käänteitä. Ihmettelen vaan, mihin se Jeeves on oikein jäänyt kuhnimaan. Hän on yleensä niin säntillinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, totta. On englantilaista ja sitten muunkinlaista henkeä. Jeeves on kyllä säntillinen, mutta ei hänkään voi kaikkeen vaikuttaa. Voi tapahtua ennalta-aavistamattomia viivytyksiä...

   Delete
 27. Kiitos kaikille ihanista kommenteista! Teille on mukava kertoa satuja.

  ReplyDelete
 28. Ihana tarina! Nukkekotisi on aivan mahtava!

  ReplyDelete
 29. Olen nyt lukenut joulusatusi monta kertaa, sen mukana pääsee sisälle nukkekotiisi. Oletkin saanut meille kaikille oikein hyvän joulumielen, kiitos siitä! Ihanaa kun on leikkiviä aikuisia ja satuja kertovia tätejä ja setiä! Tällaista lapsenmielisyyttä ei saisi koskaan peittää kovuuden ja aikuisuuden alle, tämä vain on niin piristävää ja luovaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä hauskaa, että tuli joulumieli! Vaikka ei tuossa erityisesti joulua vietetäkään, muuten kuin että on jouluaika. En oikein osaa kertoa sellaista tarinaa, jossa joulua oikein olan takaa vietettäisiin ;-)
   Nukketalossa heräävät kaikenlaiset tarinat esiin, nyt en varmastikaan ehdi tämän vuoden puolella siitä enempää tarinoida, mutta uusia ajatuksia on jo tullut. On muun muassa ilmennyt, että Miss Marple on alkanut juoda teensä sitruunaviipaleen kera.

   Delete
 30. Kuin oikea satu! Olisipa mukava vierailla tuossa kodissa.
  Kiitos kolme kertaa Mustista ! <3 ( miksen löydä kertomamerkkiä..)

  ReplyDelete
 31. Musti sanoo kur, kur ja kur! Paitsi äsken moukusi vähän äänekkäämminkin, kun olin laittanut parvekkeen oven kiinni huomaamatta, että Musti oli siellä! Minäkin haaveilen siitä, että voisin muuttua pieneksi ja päästä tuonne kotiin. Voisin sitten kadota sinne ehkä ikiajoiksi syömään vihreitä kuulia Miss Marplen seurassa. Jos hän tarjoaa.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!