Wednesday, 14 May 2014

Ransun arkihaasteen viimeinen päivä

Ransun arkihaaste on lopuillaan. Ideana oli varmaankin kuvata viisi arkipäivää, kun haasteen nimi on arkihaaste, minulle tämä valkeni vasta joskus sunnuntain postauksen jälkeen... hämäläinen täällä taas hei.
Tänään Ransu ja Musti tarkastivat juomabaarin, joka on juuri asennettu paikoilleen. Yöpakkasista ei täällä enää ole juurikaan vaaraa.

Today's routines involved seeing the drinking spot being installed (it is taken away for winter, and now the night frosts are nearly over).

Mamman työkaluja piti myös vahtia.

Mutta nyt mamma ei pysty enää raportoimaan pelkästään Ransusta, muuten jää koko puutarhakevät väliin! Tänään katsastetaan tulppaanit. 'Duc van Tol Rose' vetelee viimeisiään, sen sijaan hyasintti 'Top Hit' on yhtä pitkäikäinen kuin aina ennenkin. Se on superhyasintti!

Italiantulppaani 'Lady Jane' on kivan kaksivärinen, tässä se kukkii 'Ocean Magic' -helmililjojen taustalla.

Aikaiset tähtitulppaanit ovat jo lakastuneet,  mutta 'Little Beauty' on mukavan myöhäinen jatkaen näiden kaunokaisten sesonkia. Nämä eivät vieläkään ole auenneet tämän enempää. Sitten kun avautuvat, näkyy kukan jännittävä sininen keskus.

Onneksi matalia tulppaaneja ei ole syöty, mutta lähes kaikki korkeat on. Tämä on ainoa 'Princess Irene', joka kukkii tänä vuonna. Tätäkin on maisteltu, mutta onneksi kukkanuppu ei ollut silloin vielä noussut kovin ylös.

Lähimpänä taloa kasvavat kaksi 'Candy Prince' -tulppaania ovat myös säästyneet. Taustalla on alkanut kukkia keltalehtinen hopeatäpläpeippi, jonka kukat ovat tismalleen saman sävyiset kuin näillä tulppaaneilla! Tätä en todellakaan osannut suunnitella, pidänpähän vain keltalehtisistä maanpeitekasveista.

Pari 'Van Eijk' -tulppaania kukkii, nämä on kai siirretty, en yhtään muistanut, että ne menivät tähän. Viime vuonna nämä olivat vähän eri paikassa. Ei se mitään, tervetuloa!

Vuokko-esikkopuutarhassa alkaa ensimmäinen metsätulppaani avata kukkaansa. Voi tätä siroutta!

Villin punaisen penkin punaraitaiset 'Carnaval de Nice' -tulppaanit pitävät vielä suut supussa eivätkä paljasta punaisesta mitään.

Muotopuutarhaa olisi ihana ihailla riippumatosta käsin, jos siinä kukkisivat kaikki ne tulppaanit mitä maasta on noussut... noin kymmensenttisiä tulppaaninnysiä on lähemmäs sata. Toivottavasti ne saavat yhteytettyä riittävästi ravintoa lehdenpätkiinsä, jospa seuraavana vuonna olisi parempi onni kukkien suhteen (ja peuroilla huonompi onni esimerkiksi niin, että niiden kaikkien päivät päätettäisiin!).
Mutta riippumatossa oli silti varsin ihanaa ottaa päivänokoset. Tässä resepti onnistuneeseen touko-riippumattoiluun: alle lampaantalja, sen päälle parisängyn päiväpeitto, johon kääriydytään tiukasti kaikki ilmakanavat tukkien. Vaatetuksena villapaita, villasukat, kaulaliina ja tuulenpitävä takki. Kasvot aurinkoon päin ja ei kun torkahtamaan!

Tässä oli nyt turhan paljon muuta asiaa, kun ottaa huomioon, että tää oli mun haaste! Mutta tällaista mun elämä on.

Pyydän anteeksi, Ransu. Ja pyydän anteeksi sitäkin, että olen unohtanut haastaa muita blogeja lähes jokaisella kerralla!

Helmililja 'Ocean Magic' on lajia Muscari aucheri
Hopeatäpläpeippi, keltalehtinen – Lamium maculatum 'Aureum'
Hyasintti  – Hyacinthus orientalis
Italiantulppaani  – Tulipa clusiana
Metsätulppaani – T. sylvestris
Tähtitulppaani – T. humilis

30 comments :

 1. Me ei olla vielä laitettu riippumattoa kun on ollut niin kylmää, mutta sun reseptillä täälläkin varmaan tarkenis;)
  Pirskatin kauriit...

  ReplyDelete
 2. On ainakin raikkat unet :) Peurat on viheliäisiä, kai ne tuholaiset kohta tulee tännekin, lähipelloilla on nähty aina vain enemmän peuroja.

  ReplyDelete
 3. Miten mä olen kokonaan unohtanut ulkoilu-unet! Järkytys, onneksi muistutit ennekuin koko kevät meni ohi. Päikkärit keinussa vällyissä on parhautta, vaikkakin ilman kissoja. Sun kukat on kauniit!

  ReplyDelete
 4. En ole keltaisen ystävä, mutta tuo keltainen metsätulppaani on jotain niin herkkää! ja Carnaval de Nice...! Syksyllä laitan varmasti myös hyasintteja, en ole koskaan tullut ajatelleeksikaan että niitäkin voisi istuttaa ja jos saisin ne yhtä hyvin kukkimaan kuin ne kukkivat puutarhassasi, niin olisivat aikas ihania! Hyasintit on niin kauniita ja hyväntuoksuisia :) Kivipellossa yöpakkaset vain jatkuvat..

  terveisin
  Saila

  ReplyDelete
 5. Päikkärit pihalla! Ihan huippua, milloinhan täällä niistä päästään nauttimaan? (Yöllä saattoi olla hieman hallaa...)

  ReplyDelete
 6. Juuri eilen mietin, että mikä olisi jokin kiva pieni ja pienikukkasellinen tulppaani enkä ollutkaan muistanut noita Little Princess'ejä, kiitos vinkistä. Tulipa humiliksia ostin viime syksynä ja ne ovat ihania, just mun makuun, viimeiset kukkivat täällä parhaillaan.

  ReplyDelete
 7. Voi nuo ihanat kissat ja kauniit kukat. Mahtavaa.
  Meillä oli taas halla yöllä-5 astetta ja vain aste luvattiin.

  ReplyDelete
 8. Noissa työkaluista sitä onkin vahtimista ;) Kyllä sul on kauniita tulppaania. Joskus oon laittanut monta kymmentä sipulia, mutta ne on mennyt parempiin suihin. Meillä kun on se vesimyyrä #%$%%#^%#

  ReplyDelete
 9. On sulla siälä jo valtavasti kukkia, mulla vaan pari tulppaania. Metsätulppaaniin ihastuin, samoin ulkopäikkäri-ideaan (tosin ei taida onnistua meillä).

  ReplyDelete
 10. Miten kaunis tuo metsätulppaani! Ihastuttavia näkymiä siellä!

  ReplyDelete
 11. Ihan täydellinen päiväunipaikka! Vielä kun mukaan olisi tullut kaksi pientä poikaa ♥ Mutta taisivat olla kiireisiä.

  ReplyDelete
 12. Että mie ihailen noita siun tulppaaneja ja hyäsinttejä ovat niin ihania.
  Eilen löysin yhden tulppaanin nuppuineen, ei ollut kelvannut myyrille kun oli narsissien keskellä, täytyy syksyllä kokeilla tuota konstia jospa sitten vuoden päästä miullakin olisi tulppaaneja.

  ReplyDelete
 13. Ihania tulppaaneja! Tähtitulppaanneja täyytyykin kokeilla uudelleen, ja etsiä niille parempi paikka.
  Tosi harmillisia peurojen tuhoja. Toivotaan, että sipulit säilyvät kukintakykyisinä!

  ReplyDelete
 14. Pioni; Kyllä varmaan tarkenee :-)

  Katja; Voi että, toivottavasti eivät tule!

  Pirkko; Nyt äkkiä ulkounille!

  Saila; Laita ihmeessä hyasintteja, ne ovat ihania ja kukkivat pitkään.

  Myrsky ja Minna; On ihanaa, että pihalta ei tarvitse poistua nukkumaan tai vessaan... kun vielä keksisi sen piharavintolan jostakin.

  Leena; Tämä on kiva, ja ainakin minulla kukkii selvästi muita tähtitulppaneja myöhemmin, vaikka on samassa osassa pihaa.

  Mummeli; Huh, onpa teillä ollut pakkasta!

  Amalia; Hitsi! Tarvitsisitte tällaisen Ransun.

  Maija; Metsätulppaani onkin ihana!

  Tiina; Niin on :-)

  Mamma N; Pojilla on muuta hommaa.

  Kosotäti; Niin, jospa ne eivät sieltä löytäisi. Harmi noita myyriä!

  SariW; Ne kai viihtyvät mahdollisimman kuivassa paikassa. Toivotaan näin!

  ReplyDelete
 15. Ransusta pitää kouluttaa peuravahtikissa,kun sun työkalujasikin vahtii noin tomeran oloisena :)

  ReplyDelete
 16. Mitenköhän Ransu suhtautuisi siihen, että viettäisi yöt ulkona sen sijaan, että tuhisisi mamman vieressä ;-)

  ReplyDelete
 17. Sinulla nuo sipulikukat viihtyvät. Vaikka istutan syksyllä satoja sipuleita, ei niistä ikinä nouse kuin muutama :(.

  ReplyDelete
 18. Sepä todella harmi! Minullakin on tullut joitakin menetyksiä, kun olen istuttanut jotkut lajit aivan liian kosteille tai viileille paikoille (esim. talon pohjoispuolelle) ensin. Siitä on oppinut tutkimaan, mistä kasvit ovat kotoisin. Mutta tuo on tosi harmi, että noin suurta katoa tulee joka kerta :-(

  ReplyDelete
 19. Haaste on ollut oikein hyvin toteutettu ja Ransun täyteinen, kuten luvattua, joten sen seuraaminen on ollut suuri ilo. En pidä pahana sitäkään, että arkihaasteessa käsiteltiin sunnuntaitakin. Arkea ja aherrustahan se Ransulle oli, kun taas joutui mamman autolla ajua valvomaan!

  ReplyDelete
 20. Hienoa arkea Ransulla !
  Ja kuuluuhun Ransun arkeen myös mamman kasvilapset.
  Mut Ransu on Mustin kanssa parasta Saaripalstalla.. no on toki kasvit ja rakennuspuuhat myös ihan parasta a- ryhmää.

  ReplyDelete
 21. Ella; UNNA! Kai sä huomasit mun liito-oravaleiskautuksen? Menin niin että karvat hulmusi, huusin vain mammalle olan yli, että ota kuva Unnalle!
  RANSU

  Leena ja Pojat; Kyllä mä sen arvaan, että siellä tykätään eniten Ransu- ja Musti-jutuista :-)

  ReplyDelete
 22. Vilken härlig beskrivning av utrustningen som behövs för att vila i hängmattan! Nu har de lovat varmare väder så snart räcker det kanske med en filt och en bra bok.

  ReplyDelete
 23. Ransu on ihana♥
  Miksi minulta kaikki tulppaanit häviävät ensimmäisen vuoden kukinnan jälkeen pois? Lannoituksen puutetta vai myyriä? :(

  ReplyDelete
 24. Carita; Jag hade boken med men somnade innan jag fick öppna den :-D Det är vad frisk luft gör!

  Mama; Voi harmi! En tiedä. Tulppaanit yleensä pitävät siitä, että kesällä ei olisi kovin märkää. Myyrät voivat olla asialla, normaalisti tulppaanit eivät hirveästi kaipaa lannoitusta.

  ReplyDelete
 25. No nythä mie iha romahin noist siun tulppaaneist. Pakko saaha itelleki.

  Hei, riippumatto. Missähän meidän matto piileksii? Ei se ainakaan vielä ole puiden väliin virittynyt. Ehkäpä viikonloppuna... lämmintäkin luvattiin... Hmmmm...

  ReplyDelete
 26. Voi harmi noita elukoita, kun koko ajan verottavat raskaamman jälkeen tulppaanejasi ja muita kasvejasi. Meilläkin peuroja on, mutta aika vähän tuhoa on toistaiseksi tehty.
  Se on kumma, ettei minulla ole viitseliäisyyttä kunnolla merkata ylös kukkia, joita olen istuttanut. Kukat ovat jotenkin ilmeikkäämpiä ja persoonallisia, kun niillä on jokin kunnollinen nimi kuten 'Prinsess Irene' ja 'Candy Prince'. Minulla ne olisivat vain oranssi ja vaaleanpunainen tulppaani.

  ReplyDelete
 27. RANSU! Joo! Sun mamma on näppärä kameroimaan kert liitostunttikin tuli talteen! Oon ollu koko haasteen ajan niin häkellyksissä, et en oo oikein voinu kommentoia. Tai siis en oo saanu joka kuvasta laittaa pelkästään et "<3", kun oon ollu ihan mykkänä ihastuksesta. Nytpä laitan, ku ihmiset ei kato.
  <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

  Terkuin Unna Tuutikki

  ReplyDelete
 28. Intopii; Jospa se on vielä talviunilla? Menepä koputtelemaan sitä vähän olkapäälle siellä varastossa, jospa se hoksaisi virittäytyä esille.

  Paula; Varmaan merkitsen niitä muistiin siksikin, kun kirjoitan niistä työkseni. Silloin on paras tietää mistä kertoo! Tämä blogi on hirmu hyvä muistikirja, täältä olen palannut tarkastamaan istuttamiani kasveja lukuisia kertoja, kun ne ovat kuvien kanssa täällä.

  Unna Tuutikki; PUUUURRRRRR! Pusku! <3 <3 <3 Puks, puks, puks! Pum! Ai, ei kai suhun sattunut? Pusku! <3
  RANSUSI

  ReplyDelete
 29. Ransun ihana arki!

  Ja noita tulppaaneja ihailin taas.. Luen parhaillaan 1600-luvun tulppaanihuumasta kertovaa rikosromaania, jossa näitä ihanuuksia vilisee myös...

  Tästä postauksesta otin korvan taa 'Duc van Tol Rosen' ja Irenen... Varmasti monet näistä sinun ihanuuksista ovat sellaisia, jouta suomesta ei saa. Mutta kokeilen, jos syksyllä löytyisi jostain :)

  ReplyDelete
 30. Tulppaanihuuman aika on kiehtovaa!
  Princess Irenea on ihan yleisesti saatavilla puutarhamyymälöissä, toki kun tulppaanilajikkeita on tuhansia, ei joka myymälässä kaikkea ole. Duc van Tol -tulppaaneja saa Villi Niitystä. Nehän ovat varhaisimpia jalostettuja tulppaaneja, kuten ehkä tiedätkin.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!