Friday, 16 May 2014

Kosteaa niittyä ja vähän muutakin

Kosteikkopuutarhassa alkavat ensimmäiset kullerot tulla kukkaan. Tämä on altainkullero, jossa on appelsiininväriset kukat – suorastaan syötävän oranssit. Vieressä on tupas koristekastikkaa, lajike on 'Overdam'.

The first globe flowers are coming to bloom, and other soggy soil plants thrive too!

Kosteimmassa kohdassa, mutapuutarhassa, kukkii pallorentukka komeammin kuin koskaan ennen. No, aiempina parina vuonna tämä toki oli vasta taiminuorukainen.

Aivan rentukan yllä kohoaa saunan pääty, jossa olevaan pönttöön tekivät kottaraiset toden totta pesänsä! Näitä olen odotellut monta vuotta, jostain syystä pönttö kelpasi heille viimeksi kuusi vuotta sitten.


Poikaset ovat jo kuoriutuneet. Vanhemmat lentävät yhtä mittaa mato suussaan pönttöön ja poistuvat sieltä kohta roskapussin kanssa.

Saunan vieressä olevan ojan toisella puolella on kostea kevätniitty. Se on nyt ehkä kauneimmillaan, vaikka sipulikukkia on vielä tulossa kukkaan. Nyt kukkivat kirjopikarililja, orkideanarsissi 'Thalia', Narcissus moschatus ja eräs yllätys!

Assyrianpikarililjat on istutettu pari vuotta sitten, mutta viime vuonna niistä ei näkynyt mitään ja luulin niiden kuolleen märkyyteen. Nyt näkyy pari kukkaa ja sitäkin enemmän lehtituppaita! Tämä on ällistyttävää.

Lähikuvassa vielä Narcissus moschatus, taustalla kirjopikarililjoja. Nuokkuvissa kukissa on erityistä kauneutta.

Vietin tänäänkin muutaman tovin riippumatossa. Siinä tulee aina jokin asia mieleen. Nyt aloin miettiä viime kesänä ostamiani tummalehtisiä 'Ravenswing'-koiranputkia. Miksi niistä ei näy mitään, vaikka luonnonkoiranputket ovat reippaassa nousussa?

Todellakin, istuttamieni koiranputkien kohdalla ei näy mitään, mutta kylvin niiden siemenet viime kesänä toisaalle ja merkitsin paikan. Nyt sieltä nousee tällaisia tummia koiranputkilehtiä. Kasvin kyllä mainitaan olevan lyhytikäinen, mutta tämä tuli yllätyksenä. Tai ehkä taimeni kuolivat kuivuuteen. Toivottavasti Pirkon koiranputket ovat elossa, tai sieltäkin löytyy siementaimia!

Altainkullero – Trollius altaicus
Assyrianpikarililja – Fritillaria uva-vulpis
Kirjopikarililja – F. meleagris
Koiranputki – Anthriscus sylvestris
Koristekastikka – Calamagrostis × acutiflora
Orkideanarsissi – Narcissus Triandrus-Ryhmä
Pallorentukka – Caltha palustris 'Multiplex'

27 comments :

 1. Miten mahtava toi pallorentukka! Lintujen pesimispuuhia on mukavaa tarkkailla, kiireistä aikaa tuo heillä on. Luonto on järjestänyt sulle kivan yllärin, todella suloisia nuo assyrianpikarililjat. Kivaa viikonloppua sinne! :)

  ReplyDelete
 2. Aika herkku tuo romanttinen riippukeinusysteemi :) Tuo pikarililja näyttää aika samalta kuin minun joka on mukamas Davisinpikarililja. Hmm. Mä rakastan noita rentukoita, meillä kukki ojanpohjilla muutama viikko sitten, rymysin siis ojissa. Hienoa jos Koiranputket ovat siementäneet.

  ReplyDelete
 3. Vai että roskapussin kanssa :D Toivottavasti ostamasi tummat koiranputket vielä yllättävät ja nousevat pintaan! Olit niistä niin iloinen, taisit jopa pussata niitä taimia? ;)

  ReplyDelete
 4. Ihanan vihreää, kyllä tuolla kelpaakin keinua :)

  Mielttömiä nuo kullerot, mutta eivät rentukatkaan jalkoihin jää.

  ReplyDelete
 5. Ihana kevätniittysi ja mutapuutarhasi. Minullakin on noita suloisia thalioita, mutta olen istuttanut niitä aivan erilaiseen paikkaan, kuivaan mutta multaisaan. Ehkä siis vääränlaiseen? Mukava yllätys tuo pikarililja. Antaa minullekin toivoa, kun istutin viime keväänä pikarililjoja eikä niistä ole näkynyt vilaustakaan. Olen ajatellut niiden kuolleen. Siis voi vielä hiukan viritellä toivoa ensi kevääksi.

  ReplyDelete
 6. Iiihana kullero ja miten muhkea rentukka! Ihan silmä lepää näin kuvienkin välityksellä. Kiva, että kottaraiset löysi pöntön!

  Mitä kuuluu taikapähkinälle tänä keväänä?

  Hyvä vuosi sun lipputangon juurella muuten!

  ReplyDelete
 7. Onpa mukavaa että olet saanut kottaraiset vieraaksi. Kivipellon maisemissa niitä ei juurikan ole näkynyt, viljellyt pellot ovat vähentyneet, siinä kai syy. Kirjopikarililja on suosikkini herkkyydessään, harmi vain että valkoinen on ilmeisimmin taantuva väri kun kohta kaikki meillä on tummia pikarililjoja, toki nekin ovat kauniita. Saakohan mistään ostaa pelkkiä valkeita pikarililjoja? Varsin kutsuva riippumattosi! Oletko koskaan kartoittanut kasvustoja ja lajikkeita, joita Sinulla kasvaa? Tuntuu että puutarhastasi löytyy loputon määrä vaikka mitä ihanaa!

  terveisin

  Kivipellon Saila

  ReplyDelete
 8. Tiina; Kiitos samoin!

  Sametti Hortensia; Näitä lajeja, joissa on ruskea keltareunainen kukka on muutama. Ehkä lehdissä on jotakin eroa.

  Mamma N; Käytetyt vaipat pitää viedä! Etkö näe, että nokassa on jotain valkoista ;-)

  Piia Anneli; Heinä on kasvanut melkoisesti, kohta on jo toisen ruohonleikkuun aika, vaikka ensimmäisestä on vain muutama päivä. Altainkullero ei vielä paljasta kukkien oikeaa väriä, täytyy odotella.

  Paula; Luulen, että tuo niittyni ei ehkä olekaan niin kostea, kun assyrianpikarililjat ovat selvinneet. Narsisseille käyvät yleensä kovinkin monenlaiset paikat.
  Pikarililjat ja lumikellot ovat sellaisia, että voi kulua useitakin vuosia ennen kuin tulee kukkia. Lehtiä tulee ehkä, mutta niitä on vaikea erottaa.

  Inka; Taikapähkinä puhkeaa vähitellen lehteen. Sen kukinta jäi väliin, ilmeisesti se kukkii vain vanhoilla oksilla, nythän kaikki oksat paleltuivat toissa talvena.
  Heh, tosiaan, oivallinen vuosi!

  Kivipellon Saila; Valkoisia kirjopikarililjoja näkee joskus kukkivana ruukussa, tai joskus sipulipussinakin, vaikka useimmiten ne ovat sekoituksia.
  En ole ajatellutkaan tehdä listaa, sillä sehän elää koko ajan - uusia tulee ja entisiä menehtyy. Ja kasveja on niin paljon! Mielummin käytän sen ajan puutarhassa...

  ReplyDelete
 9. Upea pallorentukka. Tuollainen pitää saada oman piha-altaan reunamille myös.

  ReplyDelete
 10. Rentukka on mun lemppari luonnonkukista. En tiänny, että niistä on erilaisia "puutarhaversioitakin". Siis pallotentukka! Pakko saada, mut mistä?

  ReplyDelete
 11. Katja Lammi ja Maija; Pallorentukkaa voi olla vaikea löytää, mutta Vakka-Taimessa niitä ainakin on, sieltä ostin omani pitkän etsiskelyn jälkeen. Vakka-Taimi on Pyhärannassa Ihodessa, teille kummallekin kai ihan mahdollinen matkakohde. Valkeakukkaistakin rentukkaa on olemassa.

  ReplyDelete
 12. Tämä on yksi niitä puutarhan rakkaita juttuja, se yllättää joka vuosi. Joku taimi ei nouse, mutta toinen nousee pienen tauonkin jälkeen. Toivottavasti koiranputken taimet nousevat ja kukkivat uudet siemenet.

  ReplyDelete
 13. Ihan näin.
  Nyt kun koiranputken siementaimia on noussut, minulla on kova luottamus niiden menestymiseen. Tavallinen koiranputki nimittäin viihtyy pihallani niin hyvin, että johan olisi ihme, jos tummalehtinen lajike ei viihtyisi.
  On ihanaa kyyristellä pihalla joka päivä tarkkailemassa muutaman sentin mittaisia kasvinalkuja. "Tuokin on hengissä, ja tuo, ja tuo!" Tänään huomasin yhden harvinaisen pikarililjan mahdolliset lehdet, sekään ei ollenkaan noussut viime vuonna. Tai ainakin sen paikalta nousee JOITAKIN lehtiä, jotka selvästi kuuluvat JOLLEKIN sipulikukalle :-)

  ReplyDelete
 14. Tosi kaunis pallorentukka, ihan uusi tuttavuus. Sääli, ettei pihallamme ole sopivaa paikkaa sellaiselle.
  Takuuvarmasti ajatukset suorastaan ryöppyävät riippukeinussa, ruusukuvioisten tyynyjen seurassa.

  ReplyDelete
 15. Rentukka tosiaan kaipaa kasvupaikan, jossa on aina märkää ja tuossahan sitä on, siksi saunakin on niin laho :-D
  Aina kun istuu alas tai asettuu riippukeinuun, tyhjenevät ensin ajatukset ja sitten niitä alkaa virrata oikein urakalla!

  ReplyDelete
 16. Kiitos tosta Vakka-Taimi -vinkistä! Siälä vois käydä Raumanreissulla, mun on pakko saada ittelleni pallorentukka. :-)

  ReplyDelete
 17. Kirjopikarililjat ovat äärettömän kauniita, mutta jostain syystä eivät menesty minulla!
  Eikö postauksessasi tosiaan ollut yhtään kissakuvaa? :)

  ReplyDelete
 18. Maija; Olepa hyvä! Vakka-taimi on ihana paikka, mutta siellä on sellaiset määrät lajeja, että heikompaa pökerryttää.

  Mama; Nyt kävi niin köpelösti, ettei yhdessäkään kuvassa lymyillyt kissa edes taka-alalla! Täytyy korjata asia mitä pikimmiten.

  ReplyDelete
 19. Houkutteleva päiväunipaikka ja upeasti kukkivat keltaiset ilopilkut! Minullakin nousee jotain assyrianpikarililjaan viittaavaa kohdassa, jossa niitä muutama vuosi sitten oli, odotan jännityksellä.

  ReplyDelete
 20. Istutin viime syksynä mökille assyrianpikarililjoja, mutta ainakaan vielä en ole niitä mistään löytänyt. En nimittäin enää muista, mitä sipuleita työnsin minnekin syksyllä :) SEn sijaan viime syksynä istutetut keltareunapikarililjat olivat tupanneet esille nuppuja todella paljon, ehkä ovat jo tämän viikon aikana auenneetkin, pitää lähteä huomenna katsomaan!

  ReplyDelete
 21. Maria; Sepä jännittävää! Niillä on selvästi kirjopikarililjaa leveämmät lehdet, mutta muuten ne ovat samalla tavoin varressa kiinni. Toivottavasti kukkiakin tulee!

  Intianminttu; Toivottavasti ilahduttavat sinua juuri kun menet puutarhaa katsomaan!

  ReplyDelete
 22. Oi, monta kukkaa sain 'ihanien muistettavien listalle' tästä postauksesta! <3

  Ihania hetkiä riippukeinussa! <3

  ReplyDelete
 23. Monet kukat ovat ihania ;-)
  Kiitos, tänään tuli jo oikaistua, mutta nyt on tuulisempi päivä ja kylmä tuli pian.

  ReplyDelete
 24. Meillä on taas kerran talomme katon alla pikkulintujen pesä. ON niin ihana katsella kun ne vievät matosia sinne :) ♥

  ReplyDelete
 25. Lintujen touhuja on todella kiva seurailla!

  ReplyDelete
 26. Ihanan näköinen peitto sun riippumatossa. :)

  ReplyDelete
 27. Kiitos, se on ihana :-) On oikeasti parisänkykokoinen päiväpeitto ja vähän topattu, eli loistava riippumattoiluun.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!