Friday, 16 May 2014

Narsisseja, lisää ja lisää

Onneksi narsissikausi ei ole vielä lopuillaan, lisää on tulossa kukkaan! Tässä jo edellisessä postauksessa taustalla vilahtaneet orkideanarsissi 'Thaliat'.

Daffodils, more and more... This brings to mind a song I really loved as a child: I like the flowers, I like the daffodils... I certainly did then, and still do!

Nämäkin on jo nähty, mutta kyllä nämä kestävät useammankin katsomisen: muotopuutarhan laidalla kasvavat pienitorviset 'White Ladyt'.

Syklaaminarsissi 'Peeping Jenny' ja yhä uusia kukkia avaava kirsikkaluumu 'Nigra'.

Ensimmäinen valkonarsissi on auennut! Tämä on 'Ornatus', joka on 1800-luvun lajikkeita. Taustalla kukkii kauluskukkainen 'Orangerie'.

Huussin toisella puolella villissä punaisessa penkissä ovat ensimmäiset kerrannaiset 'Manly'-narsissit avanneet kukkansa.

Niiden vieressä on Tolkien-penkki, jossa on uutuuksia: nämä on istutettu viime syksynä ja kukkivat nyt ensimmäistä kertaa! Tämä on orkideanarsissi 'Merry Bells', joka ei suoranaisesti ole Tolkien-nimi, mutta viittaa hobittien elämään osuvasti.

'Merry Bells' tuo mukavasti väriä vielä vähän värittömään kukkapenkkiin. Paljon sipulikukkia on nousussa, mutta saa nähdä koska ne kukkivat. Taustalla näkyy hieman matalampi oranssitorvinen narsissi, jonka ensimmäiset kukat juuri aukesivat.

Tämä on syklaaminarsissi 'Bilbo'. Minulla on silti huono uutinen hobittien ystäville. Sinipiikkiputki 'Blue Hobbit' ei ole näyttänyt yhtään elonmerkkiä, vaikka kaikki muut piikkiputket ovat jo lehdessä. Toivottavasti se vielä herää henkiin.
Iloista viikonloppua!

'White Lady' ja 'Ornatus' on hankittu Villi niitystä.
'Peeping Jenny', 'Merry Bells' ja 'Bilbo' ovat P. C. Nijsseniltä.

Kirsikkaluumu – Prunus cerasifera
Orkideanarsissi – Narcissus triandrus ja Triandrus-Ryhmä
Syklaaminarsissi – N. cyclamineus ja Cyclamineus-Ryhmä
Valkonarsissi – N. poëticus ja Poëticus-Ryhmä

19 comments :

 1. Hyvä muistilista tulevaa narsissinkeräilykautta varten. Nyt pihalla kasvaa muutamaa tunnistettavaa lajia ja jokunen pihalla aiemmin ollut, tunnistamaton kaunotar.

  ReplyDelete
 2. Oi, mitä kaikkia narsissi-ihanuuksia sinulta löytyykään!
  Minä kotiuduin tänään parin viikon tauon jälkeen ja viileiden säiden ansiosta juuri mikään kukinta ei ole onneksi mennyt ohi. Huomenna sitten yritän saada myös kuvia.
  Lähipäiviksi ennustetut kesäiset lämpötilat taitavat sitten ryöpsäyttää kukinnan täyteen vauhtiin.

  ReplyDelete
 3. Kyllä nämä on hyvä kirjata muistiin, blogi on erinomainen muistikirja! Pihalla vanhastaan olevien kasvien tunnistus voi tosiaan aiheuttaa päänvaivaa.

  ReplyDelete
 4. Marietta; Se on ihan parasta, että on sellaiset säät jolloin ei menetä keväästä mitään! Itsekin olen tässä kiitellyt tämänkeväistä viileyttä, kun elämästäni kuluu osa kaupungissa. On mahtavaa, että ehtii nähdä kaikki kukat ja ihailla niitä vielä pitkään!

  ReplyDelete
 5. Ihanat narsissit! Oikeita kaunottaria kaikki.
  Oikein hyvää ja lämmintä viikonloppua sinne.

  ReplyDelete
 6. Nyt kun sun narsissit on kukkineet, nii paa sit kuva siitä, miten noiden lehtien kanssa toimit. Mä kun yritän niitä letittää, niin ei kyl onnist :(

  ReplyDelete
 7. Mummeli; Narsissit ovat upeita, niin monimuotoisia ja niistä on kukkailoa pitkään.

  Amalia; Voi, kun en ole ikinä tehnyt niiden lehdille mitään... ehkä pitäisi kokeilla sitä letittämistä.

  ReplyDelete
 8. Onpas sulla paljon kauniita narsisseja! Niihin tarvis alkaa itsekin panostaa, pitääpä pohdiskella kesän mittaan minne ja mitä voisi uudelle pihalle laittaa...

  Nyt pihalle, siellä on lämmintä!!! :)

  ReplyDelete
 9. Narsissit on niin ihania ja kiitollisia, kun yleensä ne runsastuvat vuosi vuodelta. Esimerkiksi nuo 'White Ladyt' on istutettu ehkä viisi vuotta sitten ja kertaalleen jo siirretty harvempaan, nyt kasvusto on upea! Tosin pari viime syksynä istutettua tai siirrettyä lajia jurottaa pahemman kerran, mutta ehkä nekin siitä reipastuvat vielä tulevina vuosina.
  Narsisseja kannattaa ehdottomasti hankkia, kaikki lajit eivät ole kirkkaankeltaisia isotorvisia (se on se tyyppi, joka ainakin minua vähiten miellyttää).

  ReplyDelete
 10. Oi ihanuus, mikä narsissikuohu <3

  Bilbo Oli suosikkini :)

  ReplyDelete
 11. Meillä ne vasta aloittelevat!
  Ja minä alan oikeastaan lämmetä myös kunnolla keltaisille narskuille;)

  ReplyDelete
 12. Kaisa Reetta; Bilbo onkin aivan ihana, pieni ja urhea :-)

  Pioni; Kyllä kaikki narsissit vaan ovat ihania! Mua taas haluttaisi hankkia harvinaisempia värejä, oranssitorvisia ja vihertäviä ym. Onneksi eri lajeja istuttamalla narsissikausi on varsin pitkä!

  ReplyDelete
 13. Narsissit ovat suloisia ja ihania, varsinkin nuo pienikukkaiset, hennot ja villin näköiset. Kun menimme naimisiin, olisin halunnut hääkimppuuni tuollaisia pieniä "luonnon"narsisseja, mutta ei kukkakaupoissa sellaisia ole, tai ainakaan silloin ollut. Tete-pikkunarsissit olivat ainoita, mutta niitä en halunnut.

  ReplyDelete
 14. Upeita narsisseja!
  Meillä on pihan alkuperäistä narsissia nyt kukassa vähän joka penkissä. Olisipas kiva tietää sen nimi. Minusta osa narsisseista on niin samannäköisiä, ettei niitä kyllä helpolla erota toisistaan ; )
  Narsissit on kyllä niin ihania ja varmoja kukkijoita, että niitä voisi taas syksyllä ostaa lisää : )

  ReplyDelete
 15. Paula; Ei niitä vieläkään leikkokukkina myydä, tai en ainakaan ole huomannut, pitäisi kerätä kimppu jonkun puutarhasta. Sepä olisikin kiva ajatus hääkimpulle, että se olisi puutarhakimppu!

  SariW; Ehkä jos olisi oikein perehtynyt narsisseihin, niin voisi pystyä selvittämään. Vaikeaa se on näin maallikolle!

  ReplyDelete
 16. Eli syksynä pitää itsekin taas ostaa lisää narsisseja. Meidän lähellä on piha, jossa monen omenapuun aluset ovat ihan täynnä narsisseja. Se on uskomattoman hieno näky. Ennen tämä näkyi jäi aidan taakse piiloon. Ovat varmaan siellä kasvaneet jo vuosikymmeniä. Jotain samaa voisi itsekin tavoitella.

  ReplyDelete
 17. Ai niin, taisit mainitakin siitä puutarhasta jo aiemmin. Se on varmasti sykähdyttävä! Vanhat puutarhat, joissa sipulikukat ovat ehättäneet runsastua, ovat niin hurmaavia. Ja narsissit onneksi lisääntyvät aika nopeasti. Narsissit ovat minustakin kauneimpia puiden alla ja nurmella, moni niistä runsastuu vähän liikaakin kukkapenkkikasviksi.

  ReplyDelete
 18. Sulla on kyllä huikea määrä erilaisia narsisseja. Niistä saa niin ihanan piristysruiskeen mihin tahansa. Jaksaisinpa innostua niistä tänä syksynä... Ja muistaa, mihin voisin niitä sitten myös kuopata.

  ReplyDelete
 19. Narsissit ovat kyllä ihania. Pienten virvanarsissien kanssa en ole vielä onnistunut, mutta ehkä keksin niillekin lopulta hyvän paikan. Muutama laji on vasta tulossa kukkaan, joten ne puuttuivat tästä katsauksesta, ja pari lajia näyttää jurottavan tänä vuonna, olivat ehkä kuivuneet sipulipussissa kaupassa liikaa, kun ostin vasta loppusyksyllä. Kyllä niissäkin jotakin elämää näyttäisi olevan.
  Ainakin noista Thalioista luulisin, että pidät - mutta eikös sulla jo ole niitä?

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!