Sain niin ihanan kommentin väreistä Keijunkukkaselta edelliseen juttuun, että innostuin jatkamaan väriteemaa. Nyt on vuorossa vaaleanpunaista – sen värisiä kukkia onkin juuri nyt aika paljon.
Kuistilla kukkii verenpisara 'Whiteknight's Pearl', on kukkinut koko kesän, välillä vain meinannut kuivua ja sitten taas vironnut, kun olen muistanut kastella.
Mitään toiveita ei varmaan ole, että saisi sinerviä hortensiankukkia tällä kalkkisaarella. Nyt muuten tätä kirjoittaessani juuri muistinkin: ostin havu-rodolannoitetta, jos se auttaisi kukkien sinisyyteen, ja viskelin sitä hortensioille oikein kunnolla, tässä tulos. No, kukkia kumminkin!
Keijunkukkanen ihasteli purppurakannusruohoa, niinpä otin siitä vielä kuvan, jossa näkyy kasvutapa. Lehdet muodostavat matalamman, tuuhean kasvuston, josta kukkavarret nousevat. Ne ovat painuneet tuulessa vinoon, mutta eivät ole kovin korkeat, korkeintaan polvenkorkuiset ainakin täällä. Tämä hempeän vaaleanpunainen on lajike 'Canon Went'. Luonnonlaji on liilakukkainen.
Paras kasviyhdistelmä viimeiseksi, vaikka tämä esiteltiinkin juuri edellisessä jutussa, tosin suppeampana. Ihan mahtavaa, että on tällainen rehevä, hyvinvoiva, kukkiva, monia eri lehtimuotoja tarjoileva kasviryhmä, vaikka sen eteen en ole tehnyt yhtään mitään koko kesänä!
Syysleimu 'Crème de Menthe' hohtaa vaaleana, sen edessä on hieno tupas itsekseen tullutta haisukurjenpolvea. Siinäpä mitä parhain puutarhan vapaaehtoistyöntekijä! Täydellinen, pyöreä, runsaasti kukkiva mätäs. Sen takana on salvia 'Purpurascens', jonka takana purppurakannusruohoa, se ei oikein erotu.
Vasemmalla on loistokurjenmiekka, joka ei kukkinut tänä kesänä, mutta sen pystyt lehdet ovat niin passelit tuomaan tuohon lehtimuotovaihtelua, ettei haittaa – kunhan edes joskus kukkii. Sitten on tummakurjenpolven ja jalopähkämön matalaa vähän samantapaista lehdistöä, vähän kumminkin on lehtimuodoissa eroa ja tummakurjenpolvella tummat pilkut lehdissä.
Kaiken kruunaa taka-alalla keltalehtinen mäkimeirami 'Aureum'. Edessä on puksipuuaita.
Joskus joku homma vain toimii!
Haisukurjenpolvi Geranium robertianum
Harjaneilikka Dianthus barbatus
Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Idänlilja Lilium Orient-Ryhmä
Jalohortensia Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Jalopähkämö Stachys macrantha
Loistokurjenmiekka Iris Sibirica-Ryhmä
Kellopeippi Physostegia virginiana
Koristemansikka Fragaria × rosea
Mäkimeirami Origanum vulgare
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä
Puksipuu Buxus
Purppurakannusruoho Linaria purpurea
Salvia Salvia officinalis
Samettihortensia Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Suopayrtti Saponaria officinalis
Syreenileimu ja syysleimu Phlox paniculata
Syysvuokko Anemone hupehensis
Tummakurjenpolvi Geranium phaeum
Verenpisara Fuchsia
Ai mitä herkkuja nuo ruususi ovatkaan. Todella kauniita.
ReplyDeleteMinulla oli vuosia sitten myös tuo upea Endless Summer - jalohortensia, mutta valitettavasti se ei menestynyt pitkään, vaan kuoli. Uutta ei sitten ole tullut hankittua menehtyneen tilalle.
Eipä sitä mielellään uutta hanki, jos ei aiempi ole viihtynyt. On noilla sen verran hintaa.
DeleteMonta ihanuutta🩷🌸🌺
ReplyDelete<3
DeleteMiten hienoa, että sait Endless Summerin kukkimaan. Olen istuttanut menneinä vuosina kaksi jalohortensiaa ja molemmat ovat kyllä hengissä, mutta kooltaan aivan pieniä ja matalia, kukista ei ole tietoakaan.
ReplyDeleteKiva katsoa, mitä väriteemojen kukkia on kukassa!
Täälläkin Endless Summer on todella pieni. Istutin sen kukkapenkin takaosaan ja alle polvenkorkuisena se ei sielä kyllä näy, ellei erikseen kurkota katsomaan. Tällä kokemuksella suosittelen tuota havu-rodo-lannoitetta, sillä se ei tosiaan ollut vuosiin kukkinut.
DeleteNiin kaunista ja herkkää. Eihän Ransu ole liian tyttömäistä väriä?
ReplyDeleteRansun kielen väristä :-D
DeleteRuusuissasi on ihanat värit. Syysvuokkojen perään olen kovasti sain pari alkua toivottavasti jatkavat jalkojaan .
ReplyDeleteToivottavasti, ovat niin ihania.
DeleteOnpa ihana, että kommenttini innoitti väriteeman jatkamiseen. <3 Ja vielä toisella lempparillani, vaaleanpunaisella. Kyllä silmiäni nyt hivellään urakalla! Tuo kellopeippi on sievä niin väriltään kuin ulkomuodoltaankin. Syysvuokko on myös erityisen suloinen. Verenpisarasi on kauniin värinen ja sillä on mielikuvitusta kutkuttava nimi. Rehevyydeltään se muistuttaa minun verenpisaraani, jota sitäkään ei ole kasteltu kovin säännöllisesti. :D Kiitos purppurakannusruohon kasvutavan tarkemmasta kuvauksesta. Ihan täydellinen keijukaispuutarhaan! Viimeisen kuvan kasviryhmä on tosiaankin osunut aivan nappiin.
ReplyDeleteOli kyllä ihanaa kuvata ja esitellä kaikki nämä vaaleanpunaiset kaunottaret, että kiitos vain inspiraation tarjoamisesta!
DeleteSinäkin tykkäät Tolkien-jutuista ja varmaan myös keskiaikaisista ritarijutuista :-) Tuo verenpisara on kyllä rakenteeltaan pieni ja heiveröinen ilmankin huonoa kastelua, mikä on ihan mukavaa vain talvettamisen kannalta. Isommat verenpisarat ovat jotakuinkin puskan kokoisia ja niitä saa sitten talvikauden sisällä väistellä.
Voi että! Toi verenpisara on symppis sinnittelijä.
ReplyDeleteOn se. Pienenä pysyy vuodesta toiseen, mutta on niin nätti, niin nätti. Kun kukatkin on pieniä, saa koko kasvikin olla.
DeleteParhaat yhdistelmät tuntuvat tulevat sattumalta ja yllätyksenä. Vaaleanpunainen väriteema kelpaa, se kun on lempivärini puutarhassa.
ReplyDeleteEi voi istuttaessa ikinä tietää, kuinka kasvit viihtyvät ja kasvavat, tai kasvavatko ollenkaan.
DeleteKauniita vaaleanpunaisia kukkia on puutarhassasi. Nuo harjaneilikat on ihan suosikkikukkia miullakin ja leviämistä toivon vielä lisää. Ruususikin on ihanat kukkijat. Ei alakukesän kuivuus ennee haittoo puutarhaasi.
ReplyDeleteHarjaneilikat ovat jotenkin vähentyneet hurjasti, mutta nurmikolta löytyi, toivon, että tuo nyt taas siementää jälkeläisiä. Niiden lehdetkin peittävät maata niin kivasti.
DeleteKasvit tuntuvat nyt toipuneen ja moni tosiaan ryhtyy nyt vasta kasvamaan ja kukkimaan.
Palio on viälä vaalianpunaasia kukkia. Ei muuta havu-roholannootuskaa hortessaa siniseksi, korkiintaan vaalian violetiksi - ei ainakaa mulla, tai sitte lähtötilanne pitää olla jo valamihiksi rajusti happaman pualella.
ReplyDeleteEi näytä tosiaan lannoitus niin vahvasti asiaa muuttavan, vaikka todella runsaasti sitä viskelin. Hyvä tietää. Tyydyn sitten vaaleanpunaisiin kukkiin, kun muita vaihtoehtoja ei ole :-D
DeleteSuopayrtistä ja kannusruohostakin on siis jalostettuja ja vaaleanpunaisia versioita, kauniita ovat!
ReplyDeleteJoskus on vaikea tietää, onko kyseessä eri sävyiset luonnonmuodot vai jalostetut. Suopayrtti voi olla ihan vain eri sävyisiä luonnonkantoja, joita on otettu viljelyyn, kuten horsmassakin on tummempaa ja vaaleampaa punaa ja valkoista. Ihana tuo on joka tapauksessa. Tuohon hailean vaaleanpunaiseen purppurakannusruohoon ihastuin jossakin ulkomaisessa puutarhalehdessä, tilasin siemeniä ja onneksi niiden kylvös onnistui ja ne jatkavat elämäänsä tuottamalla siementaimia puutarhassa!
DeleteOvatko kurjenmiekat ja päivänliljat happaman maan kasveja? Olin vähän yllättynyt kun luin netistä, että olisivat humuksen suosijoita. Niillä on niin kaunis ja peittäväkin lehdistö, että ajattelin laittaa enemmänkin kukkapenkkiin jossa ne ovat paraatipaikalla. Siinä on vaan kaikki muut kalkinsuosijakukkia, tulppaanit ym. Ovatko päivänliljat ja iirikset tarkkoja siitä että ei kalkkia?
ReplyDeleteKyllä minä sinuna istuttaisin ne kukkapenkkiin. Humus ei ole sama kuin hapan maa, vaan humus tarkoittaa eloperäistä maata, esimerkiksi kompostimultaa (vaikkakin sellaista on myös esim. hapan turvemaa). Se tarkoittaa sitä, että ne eivät viihdy hiekka- tai savimaassa ennen kuin sitä parantaa esim. kompostimullalla. Kalkitus ei niitä myöskään haittaa.
DeleteOkei! Hyvä kun tarkensit tuota humus-juttua. :) onko tuo komposti liljoille tärkeää kukkimisen kannalta? Päivänliljojen lehdistö taitaa olla niin peittävä itsessään, etten tarvitse reunusperennaa erikseen kukkapenkkiin? Kurjenpolvia olisi syksyllä jaettavaksi mutta lienee turhaa jos lehdistö on niin peittävä ettei rikat viihdy🤔...
ReplyDeleteKomposti vaikuttaa maan rakenteeseen tehden siitä ilmavampaa. Kyllä se varmaan kukintaakin lisää, jos on kunnolla palanut eikä kovin typpipitoista: typpi lisää kasvin vihreiden osien kasvua kukinnan kustannuksella.
DeleteNuo reunusasiat ovat makuasioita, en osaa sanoa - joku tykkää päivänliljasta reunassa, toinen ei.
Olipa hyvä yritys syysleimultasi vaihtaa väriä, toki vieläkin siis meni vähän pieleen;) Näin syyspuolella kesää sitä on vähän sallivampi värien suhteen, tyyliin kunhan jotain kukkii....
ReplyDeleteIhana yhditelmä kyllä tuossa alimmassa kuvassa!
Hyvä yritys juu :-D Tuo on niin totta, että kaikki käy. Sitä paitsi ei se kaksivärinenkään kukka ole yhtään paha tuolla ruusutarhan sekamelskassa, loppujen lopuksi. Kasvi ei vain tunnu oikein viihtyvän, kasvaa kituliaasti ja lajitoveri taitaa olla kokonaan menehtynyt.
Delete