Sunday 24 September 2023

Preerialla

 Pieni talo vain on vähän sivummalla.

Tällä hetkellä preerialla kukkii siemenestä kasvattamiani punakukkaisia siankärsämöitä. Oranssikeltano on riemastuttava, kun se alkaa kukkia uudelleen syksyllä.

Preeriani on paahteinen, kivinen rinne, siinä on myös vesimyyräongelma. Kasvillisuus on lähinnä helppoja ja muualla liian leviäviä kasveja. Keltakannusruoho on lapsuuteni suosikkikukkia – ihan kuin leijonankita! – ja kun huomasin sitä naapurin sorakasassa, kävin nappaamassa palan itselleni.
Sinikukkaiset kurkkuyrtit kukkivat sävy sävyyn 'Veitch's Blue' -sinipallo-ohdakkeen kanssa. Kuva on kuukauden takaa, nyt pallo-ohdakkeet ovat jo ruskeina.

Lisäksi preerialla kasvaa siemenestä kasvattamaani tähkähelmikkää, joka tuottaa sopivasti siementaimia pärjätäkseen näiden kanssa. Ja pietaryrttiä, sitä jouduinkin metsästämään kauempaa, kun en tästä lähimaastosta sitä löytänyt. Sehän on aivan ihana ja kaunis.

Elokuun alussa ottamassani kuvassa kukkii rohtopunahattu, punahatuista kauneimpia. Pidän kovasti noista kukista, joissa terälehdet osoittavat alaspäin, lisäksi ne ovat siron kapeita.

Sen takana kivien kolossa on parhaillaan kukassa pikkuinen ihme. Siemenestä kasvattamani koreaniiso 'Golden Jubilee', toisin sanoen ainoa enää elossa oleva taimi kylvöksestä, jonka tein keväällä 2021. Iisot ovat olleet äärettömän nopeita häviämään puutarhassani, niitä ei voi todellakaan kutsua perennoiksi, yksivuotinenkin on liioiteltua: sanoisin, että kaksiviikkoinen osuisi lähimpään.
Nyt tuo kuitenkin on elossa siitäkin huolimatta, että alkukesällä huomasin aivan sen vieressä myyränkolon, jonka talloin pikaisesti tukkoon ja kastelin kasvia hyvin, jotta mahdollisesti kolossa ilmassa olleet juuret saivat vettä ja multakosketuksen. Uutta koloa ei vielä ole ilmestynyt.
Komea puska tuo ei ole, sillä kasvi on vain 15 cm korkeuinen, mutta hei: se kukkii!

Ryytisalvia viihtyy ja mennä porskuttaa eikä onneksi näytä kärsineen viimevuotisesta siirrosta lainkaan, vaikka se oli jo niin iso, että pelkäsin sen kuolevan. Se myös tuottaa muutamia kukintoja syksyn pörriäisten hyödyksi; mainio kasvi.

Elokuun alun kuvassa näkyy salviapuska tuossa edessä. Sinipallo-ohdakkeet olivat vasta tulossa kukkaan. Ahdekaunokit kukkivat, ne ovat itsekseen tulleet, ja saa niitäkin tuossa mielellään pari kappaletta olla. 
Preeriarinteen alaosassa näkyy kuusen oksia, ne ovat olleet siinä reilun vuoden peittämässä maata ja tuottamassa humusta – hitaasti näkyvät tosin lahoavan, joten siirsin isoimmat rangat tukkimaan metsäkauriiden pääsyä verkkoaidan ali. Tähän paikkaan oli nimittäin tulossa istutettavaa.

Olen jo muutaman vuoden ajan halunnut laajentaa parsa-aluetta betonirenkaasta isommalle alalle ja miettinyt, että aurinkoinen, kuiva preeria olisi niille hyvä. 

Tässä vain on todellakin kiviä. Tuo pitkulainen puolentoista mikroaaltouunin kokoluokkaa oleva kivi oli paras kaivaa pois, kun se oli liian iso ja liian pinnassa. Sain sen juuri ja juuri kammettua osaksi preerian alaosan pengermää, jonka ylimpiä kiviä piti toki siirtää, sillä ei tuon kokoista kiveä juurikaan ylöspäin saa.
Parsojen lisäksi istuttelin tuonne viime vuonna kylvämiäni valkokukkaisia 'Hula Dancer' -rohtopunahattuja, jotka ovat tosin edelleen aika pieniä. Toivottavasti pärjäävät! Paljon paremmin ovat kasvaneet aikaisin tämän vuoden keväällä kylvetyt vaaleankeltaiset 'Citrinus' -niittyleinikit, niistä on jo tullut rotevia. Nekin taimet päätyivät parsojen yläpuolelle.

Nyt vain toivon, etteivät vesimyyrät syö parsoja. Yritin laittaa niiden juurten ympärille jyrsijäverkkoa, mutta hommaa hankaloitti se, etten löytänyt peltisaksiani mistään. Niinpä osa parsoista jäi kokonaan ilman verkkoa, kun loput verkonpalat olivat liian isoja.
Kiviseen maahan on muutenkin todella vaikeaa upottaa verkkoa! Taimia kyllä istuttelen surutta vaikka mihin kivenkoloon, mutta juurten ympäröiminen verkolla on toinen juttu.

Niinpä jätin yli puolet parsoista vielä vanhoille sijoilleen betonirenkaaseen, missä ne ovat turvassa myyriltä. Siksikin, että saan ensi keväänä satoa: siirretyt eivät välttämättä kovin hyvin satoa tuota. Ja minä kun todella rakastan parsaa.

Peltisakset löytyivät sitten, kun menin jatkamaan villin ylärinteen ruohonleikkuuprojektia ja kalistelin lapiolla, missä kivet ovat. Yhden kiven päältä, kasvillisuuden alta, löytyivät peltisakset!
Ai niin!
Olin istuttanut tuohon lapiosta vasemmalle oratuomen ja yhden ranskanruusun, molemmat tietty verkotettuun istutuskuoppaan, sillä tässäkin rinteessä on vesimyyriä.
Alkoiko kellään muulla soida päässä: yksinäiset peltisakset, ylärinteen viidakossa...

Kun tullaan ylärinteestä takaisin kohti preeriaa, on ensin vastassa vanha raparperi, jonka siirsin tuohon aikoinaan pois jaloista vanhan talon edestä, kun taloa alettiin korjata. Enpä ole koskaan nähnyt raparperissani näin jättimäistä lehteä, piti ihan käydä mittaamassa: 70 cm leveä! Voi kyllä olla, että teillä muilla on ihan normisti tuon kokoisia lehtiä. 
Tuuli vielä nosti lehteä komeasti pystyyn. Se on kuin mikäkin jättigunnera. Onneksi vesimyyrät eivät näköjään syö raparperin juuria.

Preeriaa tulee yleensä katsottua täältä yläviistosta, sillä se on pihan päätiestä alaspäin. Vieressä on heleäorjanruusu pergolassaan. Ruotsiksi se on nyponros, ja käytänkin sen kiulukoita joskus hilloon ja hyytelöön etenkin yhdessä pihlajanmarjojen kanssa. Ruusunmarjasoppaa niistä voisi varmasti myös tehdä.

Pergolan toisella puolella on ruusutarha, ja täällä yläpäässä kasvillisuus liukuu saumattomasti preeriasta ruusutarhaksi. Siksi vielä tässäkin on preeriamaisia kasveja, kuten koristekastikka 'Overdam'.
Yritin ottaa kuvaa, jossa näkyisi, miten kivalta näyttää ruusutarhan kasvillisuus kastikan korkeiden röyhyjen lomasta, mutta onnistuin vain osittain. Tuolla kukkii harmaakäenkukkia, valkokukkainen rehevä kurkkuyrtti ja taustalla ihana ruusu Lady of Shalott.

Parsat alkavat saada keltaista syysväriä oranssikeltanoiden taustalla, tämä on preerian ihana syksyn loppufanfaari.


Ahdekaunokki Centaurea jacea
Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Heleäorjanruusu Rosa vosagiaca
Keltakannusruoho Linaria vulgaris
Koreaniiso Agastache rugosa
Koristekastikka Calamagrostis × acutiflora
Niittyleinikki Ranunculus acris
Oranssikeltano Pilosella aurantiaca
Oratuomi Prunus spinosa
Parsa, ruokaparsa Asparagus officinalis
Pietaryrtti Tanacetum vulgare
Raparperi Rheum rhabarbarum
Rohtopunahattu Echinacea pallida
Ryytisalvia Salvia officinalis
Siankärsämö Achillea millefolium
Sinipallo-ohdake Echinops bannaticus
Tähkähelmikkä Melica ciliata

20 comments :

  1. Onko sinulla korvat soineet, kun olen viime aikoina ajatellut sinua ? ;) Olen kuunnellut kirjaa nimeltä Silmarillion, joka kertoo Taru Sormusten Herrasta- kirjan maa-alueista, menneistä asukkaista ja tapahtumista. Sinä tulit mieleen pihajakoinesi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No kun viime päivinä on korvissa soinut tuo Sielun veljet ;-)
      Silmarillion on kiva, minulta löytyy se hyllystä. Hyvin muinaisskandinaavista :-)

      Delete
  2. Preerialla o monipualine kasvusto ja kiviäki o riittämiin. Niin tuttua touhua, aina o jokin katees. Onneksi suurin osa löytyy aijankans.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, kiviäkin löytyy ilman, että etsii :-D Nyt oli kyllä tositilanne, kun peltisakset ovat ainoa työkalu, jolla saa tiheää jyrsijäverkkoa kätevästi leikattua. Mietin, että menee syksyn istutukset mönkään, joten onneksi löytyi pian.

      Delete
  3. Melkein tulin vihreäksi kateudesta katsellessani kukkakuviasi. Heti vihreys haaleni kun tekstistä ilmeni osan kuvista ajoittuvan menneille viikoille. Vaan kylläpä sinulta löytyy edelleen kukkivaa kauneutta.
    Oranssikeltano ansaitsee sinnikkään kasvin palkinnon. Se kukkii alkukesästä ja vielä runsaammin loppukesästä ja alkusyksystä. Itse asiassa se voisi toimia myös jonkinsortin maanpeitekasvina, kun sen maan tasolle sijoittuva lehdistö muodostaa aika tiiviin rykelmän.
    Hyvä, että peltisakset löytyivät. Mahtoiko niiden tiimoilta syntyä uusi korvamato?
    Toivottavasti parsa viihtyy uudella paikallaan, eikä mene ainakaan myyrien vatsaan. Siinä on monipuolinen kasvi; herkullinen lautasella ja näin syksyllä aivan ihana hörhelö kasvimaalla. Omani ei ole vielä alkanut kellastua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aika hyvin on edelleen kukkia, noita aiemminkin kommentoineitasi harmaakäenkukkia ja Shalottin leidikin vielä. Muissa ruusuissa on ihanasti nuppuja tai jokunen kukka myös, siis joissakin muissa.
      Oranssikeltano on niin ihana, onneksi löytyi sille hyvä paikka, jossa sen leviäminen ei haittaa. Maanpeittona se tosiaan toimii hienosti.
      Parsa on todella ihana. Täällä ihan yllättäen toissapäivänä muuttuivat kellanvihreiksi, sekä siirretyt että edelleen vanhalla paikalla kasvavat. Siitä sitten vähitellen kellastuvat.

      Delete
  4. No nyt soi;)
    Onkohan tuo puutarhatavaroiden hukkaaminen muuten joku tarttuva tauti, itikatkohan levittävät...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sori ;-)
      Heh, varmaan muuten tarttuu jotakin kautta!

      Delete
  5. Kivan kokoinen keltakannusruohoesiintymä Sinulla! Ne on niin herkän kauniita. Tuollaiset kohdat puutarhassa, jotka omiin silmiin näyttää hienolta, mutta niistä ei saa hyvää valokuvaa, ovat harmittavia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keltakannusruoho on aivan ihana tosiaan. Kukinta-aika ei kovin pitkä ole, mutta kukkiessaan se on kauneuden huippu.

      Delete
  6. Nauratti nuo peltisakset… minä hävitin yhden käsiharan noin vuosi sitten ja tiesin varmuudella käyttäneeni sitä keittiöpuutarhassa, mutta mistään ei löytynyt. No, pari viikkoa sitten tyhjensin keittiöpuutarhan kompostin ja siellähän tuo mainittu kapistus oli keskellä kompostimassaa. Ilmeisesti olin laittanut sen kiikkumaan kompostin reunalle ja sinne se oli mätkähtänyt.
    Onneksi hara ei ollut kompostoitunut, vaan sain sen hyötykäyttöön jälleen.
    Koristekastikasta tuli jälleen mieleen, että odotan aikaa, kun voin arboretumiin istuttaa koristeheiniä, nyt joudun vielä niin paljon kitkemään siellä, että rikat löytää helpommin pensaiden väleistä kuin perennojen seasta. Tuo preeriasi näyttää kivalta juuri kuvien kasveineen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi hitsi, kompostissa! Kukapa sieltä älyäisi etsiä edes. Onneksi löytyi vielä käyttökelpoisena.
      Koristeheinät tulevat kruunaamaan arboretumisi, siitä tulee aivan ihana.

      Delete
  7. Sinun preerialla on monipuolinen kasvusto .
    Mielenkiinnolla seuraan parsan kasvamista tässä paikassa . Minäkin rakastan parsaa ja sitä saammekin aika runsaasti nauttia joka vuosi . Kellastumisen merkkejä ei ole meillä vielä .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onhan tuossa kaikenlaisa ja enemmänkin olisi, ellei olisi vesimyyriä. Kevään sipulikukat ovat harmillisesti kadonneet.
      Muistan hyvin pitkän parsapenkkinne, kateellisena olen sen kuvia katsonut!

      Delete
  8. Itse en oikein ole parsan ystävä, ehkä siksi sitä ei ole vielä tullut puutarhaan. Toisaalta uskoisin, että itse kasvatetun parsan maku on ihan toista kuin kaupan kuivettuneiden parsojen. Minulla löytyi keväällä oksasakset kompostorista, en edes muistanut niiden olevan kadoksissa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä se silti edelleen parsalta maistuu :-D Mutta on se tosiaan tuhatkertaisesti parempaa suoraan maasta kattilaan poimittuna.
      Heh, kaikkea sitä kompostista löytyykin! Yllä Päivi kertoi käsiharasta, jolla oli sama kohtalo.

      Delete
  9. Lämmin syksy on kuin uusi kevät. Varsinkin tällaisena vuonna alkukesän kuivan jakson jälkeen tulleet sateet virkistivät kasvun ihan uuteen vaiheeseen. Niin monenlaista kaunista on kukassa edelleen sinunkin pihamaallasi. Nyt syntyy myös ihan uudenlaisia värikomboja värikkäiden kukkien ja toisten jo ruskaa näyttävien kellanvihreiden tai rukeasävyisten kasvien kanssa. Oranssikeltano kukkii myös täällä toistamiseen ja on aika upean näköinen tummalehtinen happomarjapensas taustanaan.
    Kiitos, kun olet kertoillut heleäorjanruususta. Nyt tunnistan tienvarsilla kasvavat kaartuvaoksaiset ruusut, joka tällä hetkellä ovat täynnä oransseja kiulukoita. Onnistuukohan tuon ruusun lisäys kiulukoista? Vai onko parempi yrittää kesällä verson juurruttamista? Punakukkainen siankärsämö on hieno. Valkokukkaista olen itse siirtänyt luonnosta yhteen nurmikkolohkoon, jota yritän muuttaa niittymäiseksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanasti moni kasvi on nyt kukoistuksessa elokuun sateiden myötä.
      Luulisin, että orjanruusu parhaiten siemenestä leviäisi, täällä ainakin sen siementaimia nousee kaikkialla.
      Siankärsämö onkin hyvä nurmikasvi, kun sillä on maanmyötäinen lehdistö.

      Delete
    2. Kiitos, siispä kokeilen kiulukoilla, niitä riittää. :)
      -Mummopuutarhuri

      Delete
    3. Tuo on kyllä hyvin satoisa ruusu kiulukoiden suhteen. Linnut niitä levittävät syödessään marjoja. Etköhän onnistu! Kylvä jo nyt ja laita purkki talveksi ulos (myyriltä suojaan).

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!