Sunday 25 June 2023

Laukkoja ja ruusunnuppuja

 Nyt on niin ihanat hetket, kun ruusujen pääkukinta on alkamaisillaan! 

Juhannusruusu serkkuineen ehti jo aloittaa kukinnan ja osin lopettaakin ilman, että ovat vielä saaneet palstatilaa. Mutta niistä joskus toiste.

Tähtilaukka on yhden lukijan lempilaukka ja minäkin olen niin iloinen, että se elää muotopuutarhassa. Istutin aikoinaan muutaman sipulin ja ne kukkivat kai vain yhden kevään ja sitten hävisivät. Kunnes yksi niistä päätti muutama vuosi sitten ilmaantua uudelleen ja siitä pitäen se on kukkinut joka kevät.

Olisi kiinnostavaa ja hyödyllistä tietää, mikä saa yllättäen jonkun kasvin kukkimaan vuosien tauon jälkeen, vieläpä säännöllisesti. 
Tähtilaukan vieressä on tarhakurjenmiekka, joka ei ole kukkinut vuosiin. Nimen vuoksi istutin sen ensin Rohaniin, sillä 'White City' on sinne täydellinen nimi. Lisäksi kuvittelin nimen perusteella, että kukka on valkoinen.

Kun se siellä tuli kukkaan, joka taisikin olla tähän mennessä ainoa kukinta, havahduin sävyyn. Sepä onkin hyvin hailea violetti. Aivan ihana väri kyllä, mutta Rohaniin väärä. Muotopuutarhaan täydellinen. Siirto. Vuosien kukkimattomuus.
Keväällä tyhjensin kuivakäymälän suotonestehaihduttamon turpeet tähän muotopuutarhan penkkiin et voilá. Olisiko siinä syy siihen, että nyt kukkii.
Olisiko siinä syy myös siihen, että muotopuutarhan kylmänkukka on henkitoreissaan ja näivettyi ennen kuin lehdet kunnolla puhkesivatkaan? Mene ja tiedä. Kunpa kasveja voisi haastatella.

Joka tapauksessa tuo ihana kaksikko on täydellinen muotopuutarhan takanurkan kuivimmassa penkissä. Siellä kukkii myös mirrinminttu 'Six Hills Giant'.

Portlandruusu 'Comte de Chambord' on juuri tulossa kukkaan vierellään kyläkurjenpolvi 'Striatum' (eli 'Splish-Splash').

Viinilaukka on toinen laukka, joka on haastava saada viihtymään vuosia. Ilokseni niitä nousee tästä penkistä kaksi, samoin kuin viime vuonnakin. Vai oliko silloin vain yksi. Monta vuotta näiden istuttamisesta kuitenkin on.

Liila 'Early Emperor' lopettelee jo ja sen menestymisen kanssa ei ole ongelmia. Se on hieman lisääntynytkin, mikä enteilee ehkä samantyyppistä laukkaviidakkoa kuin ukkolaukan kanssa, kun taimia tulee joka vuosi potenssiin x. 
Keskellä kuvaa on harvinaisempi herkku. 'Miami' -koristelaukoista on viime vuosina kukkinut enää yksi.

Onneksi edes se, sillä 'Miamin' väri on aivan ihana murrettu roosa.

Sen vieressä on kiinanpioni 'Wladyslawa' tulossa kukkaan valtavalla nuppumäärällä.

Myös ruusu-heinätarhassa kukkii viinilaukkoja. Nämä on istutettu muutama vuosi sitten, eli hyvin ovat talvehtineet. Viinilaukassa on niin upea viininpunan väri, että näistä olen hyvin iloinen. Tässäkin on taustalla pioni.

Se on amerikanpioni, joka on nyt jo ohikukkinut. Kuva on viikon takaa. Amerikanpionit ovat ihania, rotevia ja aikaisia, ei tarvitse tukea. Ne ovat eri pionilajien risteymiä, siementaimia ja tällaisina useimmiten yksinkertaiskukkaisia. Tilaa ne tarvitsevat; naapurikasveja pitänee alkaa siirtää.

Ruusu-heinätarhassa en olekaan kuvannut ruusunnuppuja. Yleensä kuvaan niitä aika paljonkin, sillä jo nuput ovat riemastuttava, hartaasti odotettu asia. Keskellä kuvaa on ranskanruusu, jonka kukkia en ole vielä onnistunut näkemään. Se kukki ensi kertaa viime vuonna, olin viikon poissa kotoa ja palatessani kukat olivat jo kuihtuneet. Nyt toivon, että onnistun näkemään kukat, leiriydyn vaikka puskan viereen!

Kuistin kulman ukkolaukat ovat lajiketta 'Purple Sensation'. Ukkolaukoilla on myös sensaatiomainen kyky lisääntyä. Lisäksi minulla kasvaa tavallista, haileampaa liilaa ja sellaisia nousee näidenkin joukosta pari vuosittain. Kiskon ne kukkimisvaiheessa ylös, silloin varsi on puisevin ja tulee hyvin sipuleineen ylös.
Mietin, että täytyy ehkä tehdä asialle joskus jotain ennen kuin koko tonttini on täynnä kukkapalloa laidasta laitaan. Olen istuttanut niitä liiloja eri puolille, mikä saattaa olla virhe.
Toisaalta: tuon kitkemistyylin kanssa ei tarvitse edes kyykistyä, ehkä helpompaa kitkettävää ei olekaan! 

Ruskopenkin uudempaan alaosaan istutin syksyllä yhtä lempparilaukkaa. Murrettujen värien ystävä kun olen, on hajulaukan ihonvärin tyyppinen väritys juuri mieleeni. Vieressä kukkii kullero 'New Moon', joka on ihmeen rehevä. Sehän viihtyy! Muut kulleroni joko himmailevat tai näivettyvät.
Täällä on myös uusi ruusu, joka sointuu kokonaisuuteen vallan ihanasti, se on tuolla rautakartion alla.

Löysin keväällä kauan haaveilemani Austin-ruusun Emily Brontë eli 'Ausearnshaw'. Keväällä ulkomailta tuodut taimet tulevat kokemukseni mukaan vähän aiemmin kukkaan, keväthän alkaa Keski-Euroopassa huomattavasti meitä aiemmin. Vanhemmat Austin-ruusuni eivät ihan vielä ole avaamassa kukkiaan, mutta hyvin pian kyllä. Ihanin ruusuaika alkaa!

Kerrankin tuli pilvinen hetki torstaiaamun sateen jälkeen, jolloin sain kunnolliset kuvat tästä vaaleasävyisestä triosta. Jostain tähän on tullut valkoista rohtosormustinkukkaakin. 'New Moon' on kauneimpia kulleroita ja sitten on hajulaukka, jonka kukka on pehmeiden sävyjen taideteos.
Ruskopenkin keskiosa oli vuoden ajan muovin alla, kun olin ensin kääntänyt nurmikon. Keväällä poistin muovin ja istutin siihen Emily Brontën lisäksi ruskealehtisen valeangervon tämän kulleron viihtymisen innoittamana. Vaikka paikka on avoin ja aurinkoinen, ehkä tässä riittää maassa kosteutta paremmin kuin monessa muussa paikassa, jonkinlainen vesisuoni tuntuu siinä kulkevan. Pohjavesi ei ole kesälläkään kovin matalalla, olen joskus erittäin isoa kiveä kaivaessani huomannut.
Siirsin nyt ruusun viereen puolikuolleen ja hyvin pieneksi kutistuneen 'Cheddar' -kulleron, sekin vaaleankeltainen, ja kevätputken, joka on niin henkitoreissaan, ettei jaksanut tehdä kuin yhden lehden ja senkin vasta kesäkuussa. Ne kasvoivat kuistin varjossa mutta selvästi eivät viihtyneet siellä. Kunpa ne pysyisivät hengissä ja alkaisivat viihtyä tässä.

Ruskopenkin yläosa on vanhempi ja siellä kasvava Austin-ruusu Crown Princess Margareta avaa kohta ensimmäisen kukkansa.
Ihanaa ruusuaikaa, keskikesän parhaita puolia!


Hajulaukka Nectaroscordum siculum
Kevätputki Hacquetia epipactis
Kiinanpioni Paeonia lactiflora
Kullero Trollius
Kylmänkukka Pulsatilla
Kyläkurjenpolvi Geranium pratense
Mirrinminttu Nepeta × faassenii
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä
Ranskanruusu Rosa Gallica-Ryhmä
Rohtosormustinkukka Digitalis purpurea
Tarhakurjenmiekka Iris Germanica-Ryhmä
Tähtilaukka Allium cristophii
Ukkolaukka Allium hollandicum
Viinilaukka Allium atropurpureum

30 comments :

  1. Ihana tarhakurjenmiekka👌 sekä ruusut! Kyllä kesä on ihanaa aikaa ☀️🌿

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesä on! Koko ajan tulee uusia ihania kukkia. Ruusuaika on yksi parhaista.

      Delete
  2. Todella ihanan värinen 'White City' kurjenmiekka ja eipä ihme, että olet iloinen sen kukinnasta.
    Austinruususi on ihan täydellinen ja näyttää niin kauniilta samassa penkissä kukkivan 'New Moon' kulleron kanssa. Laitahan kuvia Princess Margaretasta, kun se avaa kukkansa. Niin hieno väri nupussa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'White City' on ihana vanha lajike vuodelta 1939 ja syystäkin klassikko. Täytyy yrittää varmaan sitten jatkossakin lannoittaa sitä.
      Ilman muuta laitan kuvia, kun kukat avautuvat! Margaretan nuppuja katsellessa on vaikea uskoa, että sieltä avautuu valtava määrä terälehtiä. Nuppu näyttää niin vaatimattoman kokoiselta. Vielä. Mutta kukka avautuu sitten vähän kerrassaan koko ajan röyhelöisemmäksi.

      Delete
  3. Kiinnitin huomioni 'Miamin' ja viinilaukan ihaniin sävyihin, noita olisi löydettävä itsellekin. Ruusujen nuppuja on paljon, toivottavasti kukinta onnistuu hyvin. olen ainakin toiveikas.
    Toivon usein, että eläimiä voisi haastatella, mutta kasvien haastattelu olisi myös kiva juttu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näiden laukkojen sävyt ovat hienot. Toivottavasti löydät ja ne viihtyvät. Ruusujen nuppuaika on ihanaa, kun on niin paljon kaunista kukintaa odotettavissa!
      Eläintenkin kanssa kommunikointi olisi hieno ja joskus hyvin tärkeäkin juttu.

      Delete
  4. Minulla on myös William Shakespeare ruusu nuppuvaiheessa. Kohta taitaa avautua, tuoksu on nyt jo ruusussa vaikka se on nuppuvaiheessa, joissakin pensasruusuissa sitä ei vielä ole kun ruusu on nupulla, vasta avautuneena voi tuoksun haistaa.

    William Shakespeare näyttää viihtyvän hyvin täällä 2-vyöhykkeellä auringossa, tosin talvea ei ole vielä ollut.
    Aion laittaa näitä lisää jos osoittautuvat viihtyviksi.
    Ihanaa kun ruusu on kukassa tähän aikaan, pimpinellaruusut ovat jo lopettaneet.

    Tosin kartanonruusu (risteymä?) Onni onnenruusu on myös aloittanut kukintansa, siinä tosin kukka ei kestä kovin kauaa, taitaa olla tyypillistä kartanoruusuille... aivan ihana ruusu kuitenkin, nuput ovat tosi söpöjä, ruusussa on tyypillinen ruusuntuoksu.

    Oli hyvä idea laittaa Austin ruusu pioneiden kanssa vierekkäin, nyt kun sade on vienyt pionin kukinnan voi Austinit jatkaa siitä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa. Shakespearen kukat ovat upeat. Austin-ruusut ja muut jatkuvakukintaiset ovat kivoja, kun kukkia tulee harvakseltaan vielä syksylläkin.
      Kartanoruusujen tuoksu on vertaansa vailla! Voi harmi, että sade vei pioninkukat.

      Delete
    2. Olisi pitänyt ottaa pioni maljakkoon, mutta jotenkin ei raaskinut. Kestääkö yksinkertainen pioni paremmin sadetta? Mulla on nyt kerrottukukkaisia pelkästään.

      Delete
    3. Kerrotut painuvat maahan, kun niistä tulee vielä painavampia sateella. Muu kai riippuu siitä, kuinka rankka sade on. Kai yksinkertaisista hyvin rankka kuuro voi repiä puolestaan terälehdet helpommin. En osaa sanoa, kun meillä ei sada ikinä rankasti niiden kukkimisaikaan :-D

      Delete
    4. Totta, juuri ajattelinkin että eihän siellä juurikaan sada. :D

      Delete
  5. Tähtilaukka on ihmeen sitkeä tyyppi. Kovin innokkaasti se ei ainakaan meillä lisäänny, mutta kukkii joka kesä uskollisesti. Omistani toinen (tai kolmas) kasvatti kukkavanansa aidan raosta puiston puolelle. En raaski kiskoa sitä omalle puolelle, ettei vahingoitu. Pitääpä laittaa syksyn hankintalistalle - näkyvämpään paikkaan istutettuna.
    Viinilaukoista tykkään, mutta jostain kumman syystä niitä nousee yleensä yksi tai kaksi kappaletta riippumatta, olenko istuttanut viisi vai kymmenen. Värinsä puolesta olisi niin kaunis. Purple Sensationit levittäytyvät ihan omatoimisesti.
    White City on kaunis. Se taisi tykätä suotovesistä tai sitten vain totesi, että ruususen unet saavat riittää ja on aika kukkia. Olisi kyllä monin tavoin hyödyllistä haastatella kukkia niiden käyttäytymisestä. Jättäisivät edes lapun pois lähtiessään, jotta jatkossa tietäisin toimia fiksummin.
    Vaalea kullero on niin hieno. Tuossa sinun triossasi jokainen korostaa toinen toistaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana kuulla, että sielläkin tähtilaukka viihtyy vuodesta toiseen. Saisi kyllä lisääntyä. Samoin viinilaukka! Kuten myös ihastuttavan värinen 'Silver Spring', jota istutin muutama vuosi sitten, mutta niistä ei ole enää mitään jäljellä, ainakaan eivät ole kukkineet. Taisivat kukkia vain sen yhden kerran istuttamista seuraavana keväänä.
      Olisi kyllä todella avartavaa tietää, miksi kasvit häipyvät.
      Vaalea trio on niin ihana, että tuollaisia komboja kun katsoo, miettii, miksen ole istuttanut ihan koko puutarhaa tuollaiseksi :-D No se ei kai olisi mahdollista, olisi aivan liian rajoittavaakin, mutta silti. Olisi jotenkin niin ihanaa kokonaan ympäröidä itsensä tuon väriseen kasvillisuuteen. Täytyy vain yrittää muokata ruskopenkkiä aiempaa enemmän tuohon suuntaan.

      Delete
  6. Tähtilaukka on hieno, sen sipuleita ei vain näy kovin yleisesti myynnissä. Minulla se ei ole lisääntynyt yhtään ja tänä vuonna kukkiikin vain yksi yksilö. Vaaleankeltaiset kullerot ovat kauniita. Minulla on lajiketta jonka nimeä en muista mutta se ei ole niin tärkeää, tärkempää on siirtää kullero johonkin jossa on kosteampaa, se näivettyy eikä edes kukkinut kunnolla. Nyt näyttäisi olevan hyvä sormustinkukkien vuosi, viime vuonna niitä kukki todella vähän.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, tähtilaukkaa ei usein tule vastaan. Sen väri on hienostunut ja kukinto kauniin ilmava. Kiva sitä olisi enemmänkin istuttaa. Onneksi sinullakin on kumminkin edes yksi jäljellä.
      Kituvia kulleroita on ikävä katsella, toivottavasti löydät omallesi hyvän paikan ja se alkaa runsastua!
      Meillä on sitten samassa aikataulussa sormustinkukat, täälläkin ihan huippuvuosi. Ihmettelen vain, mihin ne ovat muotopuutarhasta hävinneet, siellä niitä alun perin oli. Luulen, että napsin noiden ruskopenkin valkokukkaisten kukkavarret kukinnan jälkeen ja viskaan ne muotopuutarhaan siementämään. Ruskopenkissä on nimittäin jo ruskosormustinkukkaa ja pikkusormustinkukkaa, ne riittävät sinne kyllä.

      Delete
  7. Todellakin on niin kiinnostavaa kuulla kokemuksia siitä, mitä joku lempikasvi oikein tarvitsisi kukoistaakseen, sitä tietoa tulee nyhdettyä ihan kaikkialta... Joskus käy niinkin päin, että istuttaa puolihuolimattomasti jonkun satunnaisen heräteostokasvin, ja siitä alkaakin kehkeytyä lempikasvi sen vuoksi, että se sattuukin viihtymään erinomaisesti juuri omassa puutarhassa ilman mitään hoitotoimia.
    ’White city’ ja tähtilaukka keskustelevat somasti keskenään toistensa värejä myötäillen, hyvä match; on tullut katsottua Love islandia :D.
    Vasta tänä vuonna kasvatin ensimmäiset ukkolaukkani, ruukussa. Istutin ne vasta 1.1.2023, joten ruukku oli ainoa vaihtoehto. Kastelin vain perusteellisesti istuttaessa ja sen jälkeen ruukku oleili onnistuneesti itsekseen +3 - +10 asteisessa eteisessä toukokuuhun asti. Ne kukkivat ulkona hienosti ja odottavat nyt siirtoa maahan.
    Onpa ihana hempeä värisekoitus siinä hajulaukan ympärillä. Hajulaukka saattaisi sointua ojakellukankin sävyihin, joita minulla on monissa kosteammissa paikoissa. Yritänpä ensi syksynä löytää jostain sen sipulin:). Tuoksuvaa ruusuaikaa sinne!
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo on niin totta, että joku valloittaa täysin sillä, että alkaa kukoistaa!
      Heh, hyvä match on kyllä! Jossain vaiheessa tajusin, että muotopuutarhaan sopii hirveän hyvin violetti ja valkoinen, keltainen talo on siinä yhdellä reunalla. Valitettavasti vain en ihan alussa tätä tajunnut, sinne tuli istutettua mm. kirkkaanpunainen Flammentanz-ruusu... mutta ehkä se on hyvä, että on vähän muutakin.
      Toivottavasti ukkolaukkasi kukoistavat! Se on minusta helppo laukka, mutta se näyttääkin viihtyvän kosteutta pidättävässä maassa ja puolivarjossakin hyvin. Paahteessa ja kuivassa ei niinkään, toisin kuin moni muu laukka.
      Ojakellukka on niin kaunis! Täälläkin sitä kasvaa. En usko, että hajulaukka viihtyy kosteammassa, mutta kannattaa kokeilla. Siinä olisi myös täydellinen match ;-)
      Kiitos, tuoksuvaa ruusuaikaa sinullekin!

      Delete
  8. Ihania kukkia! Mua niin harmittaa kun oma New Moonini hävisi heti ekana talvena. Se on niin hempeän värinen. Viinilaukassa on upea väri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti löydät jostain uuden! Minun eka New Moon kesti muutaman vuoden. Toivon kovasti, että tämä uusi ja reheväksi kasvanut viihtyisi pysyvästi.

      Delete
  9. Voin kuvitella puutarhasi suloisuuden, kun yhtäkkiä kaikki puhkeaa kukkaan yksi toisensa jälkeen! Ihana tuo pöytä/tuoliryhmä kukkien keskellä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanasti sanottu! Mukavasti nyt on joka puolella kukkivaa, pihakierroksia tulee tehtyä monta kertaa päivässä.

      Delete
  10. Kyllä on kaunista kukkaloistoa! Ihastuttavaa seurattavaa kun koko ajan puhkeaa uutta kukkaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä on niin ihanaa aikaa. Nyt nautitaan istuttamisen tuloksista.

      Delete
  11. Ihanat ruusut ja tuo kurjenmiekka, niin kaunis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurjenmiekka on niin ihana ja sitä kalliimpi, kun kukintaa on saanut odotella vuosikaudet.

      Delete
  12. New Moon kulleroon ei voi olla ihastumatta! Mutta vaativa tuntuu olevan, vasta neljäs istutuspaikka oli sille mieleen, ja nyt se kukkii vallan upeasti! Ajattelin, että paikka voisi olla jopa liian märkä, mutta taitaa nauttia siitä, että vesisuonet huuhtelee sen juuristoa! Ukkolaukat todella valtaavat kukkapenkin, jos ei huomaa pitää varansa! En aiemmin edes kuvitellut, että komeat laukat meillä menestyisivät ja nyt saa repiä liikakasvustoa surutta pois! Tummasävyinen viinilaukka sen sijaan ei ole minulla menestynyt. Nyt kukkii muutama tähtilaukka, ne osaavat olla upeita! Ihanaa, sinun oranssinsävyiset ruususi pääsevät taas kukkaan ja valokuviin ja blogiin ihailtavaksi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi hyvänen aika, neljäs istutuspaikka! Minulla sentään toisella tärppäsi. Vaan nyt on toinen vaaleankeltakukkainen tarhakullero henkitoreissaan, toivon, että tuo sama penkki on sillekin sopivampi.
      On vähän harmi, että ensin istuttaa ja sitten saa kitkeä. Samalla, kun toivoo, että joku muu kasvaisi yhtä hyvin. Onneksi sielläkin tähtilaukat ovat viihtyneet!

      Delete
  13. Kiitos ukkolaukanharventamisvinkistä, sitä täytyy kyllä mennä kokeilemaan! Ovat valloittamassa omenatarhaa jo aika hyvin.
    Ja valloittavan ihania ruusuja! Minunkin austineissa on jo nuppuja, jes!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti saat niitä hyvin ylös! Ja ihanaa, sielläkin tulee kohta ruusujen juhlaa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!