Wednesday 21 June 2023

Kasvien elinvoima ja kesäyön taika

 Toissa yönä heräsin ennen neljää enkä saanut unta. Mietin, missä Musti on – se oli ottanut illalla yhteen jonkun vierailijan kanssa ja vaikka sillä ei vaurioita ollut, olisin silti suonut, että se tulee viereen nukkumaan.

Kun katsoin ikkunoista ulos, totesin, että alhaalla kyläniityllä on hieno usva. Lisäksi oli aivan valoisaa! Minä kun vetelen tyypillisesti erittäin sikeitä tuohon aikaan, niin en tiedä yöneljän valoisuudesta mitään.

Rohanin tummalehtinen japaninkirsikka 'Royal Burgundy'.

Kesäyön tunnelma on täynnä taikaa. Kukassa on sorjalaukka 'Mount Everest' ja lukuisia valkoisia 'Alba' -isotähtihyasintteja.
 
Niitä on todella paljon! Ovat tehneet siementaimia ahkerasti.

Valkokukkaisilla tähtihyasinteilla on upeat siniset heteet, tai heteiden ponnet. Ne eivät ole kovin kauaa siniset, sillä kukissa pörrää jatkuvasti pölyttäjiä vieden sinisen, ilmeisesti siitepölyn, mennessään.

Pörisijä itse teossa.

Niinpä ei ole ihme, että siementaimia nousee. Tämä pieni tähtihyasinttiniitty on todella kiva tummalehtisen mustaseljan edessä. Mustaselja on lajiketta Black Beauty eli 'Gerda'.

Vähän aikaa sitten valkoisista kukista vastasivat espanjansinililjat, lajikenimikin on Tolkien-henkeen täydellinen 'White City'. Vasemmalta kurkkaa libanoninlaukka, nekin kukkivat erittäin pitkään!

Kun tuli puhe leviämisestä, täytyy laittaa tämä kuva keväältä. Jaoin viime vuonna silkkipionia, joka oli kasvanut todella suureksi ja se retkotti käytävällä. 
No mutta mitäs tuolta nousee yhä edelleen neliömetrin alalta – ettei vain silkkipionia. Yksi versokin on tuossa vasemmalla aivan penkin etureunassa, mistä nimenomaan yritin pionia poistaa.

Silkkipioni on kauneimpia ellei kaunein pioni, joten kovin pahoillaan ei voi olla siitä, että jaettavaa riittää edelleen.
Lisäksi aurinkoisemmassa ruusu-heinätarhassa kukat olivat ehtineet kukkia ohi, kun olin poissa kotoa touko–kesäkuun vaihteessa, mutta vähän varjoisemmassa Rohanissa kukinta vasta alkoi, kun palasin kotiin kesäkuun alkupäivinä.
Kaukasianpionin ensikukinnan valitettavasti missasin sillä aikaa, kun olin poissa. Ensi vuonna uusi mahdollisuus!

Kun nyt päästiin kevätkuviin, laitetaan tämä turkintähdikistä, joka kukki toukokuun alussa. Tästä oli puhetta parissa blogissa, joissa piti olla nuokkutähdikkiä, kuvat oikeasta nuokkutähdikistä ovat edellisessä jutussa. Turkintähdikki on hyvin aikainen. 
Paljon kuvia ei keväältä olekaan Rohanista, sillä alue herää myöhään. Näsiä ja lumikello löytyy, ja ne tulikin esiteltyä varmaan huhtikuussa.

Kevätkaihonkukka 'Alba' on jo toinen yritys Rohanissa. Ensimmäinen kuoli aikoinaan kuivuuteen eikä tämä toinenkaan kovin hyvässä hapessa tällä hetkellä ole. Kuva on toukokuun 16. päivältä, jolloin SATOI! 
Kunpa sataisi...

Ostin syksyllä kolmea erilaista mukulaleinikkiä, joista vain tämä Rohaniin istutettu 'Salmon's White' kukki. Toivon, että nämä kaikki viihtyvät – tavallinen mukulaleinikki kukoistaa pihassani niin monissa paikoissa, että toiveet ovat korkealla.

Tällä hetkellä Rohanissa on korkea ja villi meininki. 

Tummakurjenpolvi 'Samobor' on taas lähtenyt keulimaan. Kuritin sitä tänään oikein kunnolla.

Sorjalaukka 'Mount Everest', samaa tässä edessä ja kauempana.

Hajulaukka on ihana. Kuvasta näkyy, että sinivalkoinen petticoat-akileija oli edelleen samalla paikalla eilen, jolloin otin kuvan; tänään se siirtyi ruusutarhaan. Hyvä tehdä siirto ennen kuin siemenet kypsyvät, sillä en halua sinisiä kukkia Rohaniin.

Sinisiä kukkia saa oikein mielellään olla muualla. Entisen sauna-liiterin tällä puolella on lehtosinilatvaa ja raunioyrttiä. Minusta tämä pärekattoinen rakennus, jonka läpi nykyisin näkee, on ihana. On hauskaa, että tältä puolelta näkee nyt Rohaniin, joka on tuolla rakennuksen takana.
Olen siis purkamassa tätä lahoa saunaa, mutta en raaski kylläkään purkaa kokonaan.

Näkymä Rohaniin iltavalossa mutapuutarhan yli. Otin kuvaajan mukaan kuvaan. Varjoni vieressä on tummapärskäjuuri, josta oli puhetta Hiidenkiven puutarhan Minnan kanssa. Sen siirto viime vuonna onnistui.

Tylppöorapihlajia bongasimme viimeviikkoisella veneretkellä, niitä löytyy minultakin, tosin puutarhamyymälästä ostettuja piiskataimia. Halusin englantilaisen tylppöorapihlaja-aidan tienvarteen. 
Näitä pitäisi taivuttaa viistoon, jolloin aidasta tulee alhaalta tiheämpi, mutta se on vaikeaa, sillä puskat kasvavat rakentamani risuaidan ja kanaverkon välissä – peurat kun tulivat edelleen risuaidan läpi. Yritin tänään taivuttaa, mutta onnistuin vain osassa.
No, täytyy vain leikata sitten. Saahan sitä pensasaitaa tehtyä silleenkin.

Kiinanpioni 'Moon of Nippon' meinaa kukkia todella runsaasti.

Vielä enemmän odotan ruusuaikaa, nuppuja pullistelee siellä sun täällä! Tämä on Rohanin neidonruusu 'Félicité Parmentier'.

Tässä vielä kuva toissayöltä neljän jälkeen. Silloin oli loistavan pehmeä valo – näinä päivinä on vaikea saada hyviä kuvia, kun ei ole pilvenhattaraakaan varjostamassa.
Kuvassa oikealla näkyy mutapuutarhan reunalla puistoalppiruusu 'Catawbiense Grandiflorum', josta piti tulla parimetrinen. Se ei ole kasvanut 13 vuodessa varmaan kuin viisi senttiä. Mutta ainakin se kukkii.

Tässä kuvassa on puolestaan koko lähes 15-metrinen Rohan alusta loppuun saakka, mutta litistyneenä. Ihan ihmeellistä, miten kuva voi tehdä tepposet todellisille mittasuhteille.
Ja sekin on ihmeellistä, että valkoisten laukkojen vieressä näkyvä punainen piste on yhä edelleen kukkiva punainen papukaijatulppaani tuolla säleikön takana!

Tämäkin on oikea ihme. Vuosikausia sitten (vuonna 2016) kasvatin siemenestä kaksivuotista Lysimachia atropurpurea 'Beaujolais' -alpia. Ne kukkivat muualla päin pihaa ja nyt en muista, siirsinkö siementaimen tänne vai ripottelinko siemeniä tänne Rohaniin. 
Ehkä ripottelin, sillä silloin tällöin olen huomannut Rohanissa tuollaisen tyypillisen siniharmaiden kiharareunaisten lehtien ruusukkeen tai muutamiakin. Yleensä syksyllä tai jopa keskellä talvea. Ne ovat joka kerta menehtyneet kevääseen mennessä. 
Viime talvena tajusin heittää jotain niiden päälle pakkassuojaksi ja kas, nyt ne kukkivat! Mahtava maan siemenpankki! Edellisen kerran sain ihailla näitä kauniita kukkia viisi vuotta sitten.


Espanjansinililja Hyacinthoides hispanica
Hajulaukka Nectaroscordum siculum
Isotähtihyasintti Camassia leichtlinii
Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Kevätkaihonkukka Omphalodes verna
Kiinanpioni Paeonia lactiflora
Libanoninlaukka Allium zebdanense
Mukulaleinikki Ficaria verna
Mustaselja Sambucus nigra
Neidonruusu Rosa Alba-Ryhmä
Puistoalppiruusu Rhododendron Catawbiense-Ryhmä
Silkkipioni Paeonia wittmanniana
Tummakurjenpolvi Geranium phaeum
Turkintähdikki Ornithogalum oligophyllum
Tylppöorapihlaja Crataegus monogyna
Sorjalaukka Allium stipitatum

24 comments :

  1. Niin löytyihän Musti? - Pepsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai niin, mietin juttua kirjoittaessani, että kun aloitin Mustista, pitäisi myös kertoa lopussa, löytyikö se. No ei löytynyt vielä tuossa kierrellessä, sillä on niin paljon puuhaa ulkona... Harmillisesti se ei näinä keskikesän aikoina tule useinkaan edes kutsusta, vaikka on varmaan ihan jossain lähistöllä. Se tuli sitten myöhemmin aamupalalle.
      Se kyllä syö niin paljon saaliita, ettei ruoka kipoissa ole edes kovin houkuttelevaa. Viime yönkin se vietti lähes kokonaan ulkona ja aamulla eteisen lattialla oli puoliksi syöty läski vesimyyrä verilammikossa. Musti vain nuuhkaisi ruokakippoon laittamaani aamupalaa ja painui takaisin ulos.

      Delete
  2. Hienoja kesäyön kuvia. Minäkin mietin, että onhan Mustilla kaikki hyvin?
    Silkkipioni on minulle tuntematon, mutta uskon sen olevan upea.
    Kuvakulmista riippuen mittasuhteet voi saada litistymään, yhtä kaikki, tuo kuva on tosi kaunis ja ihailen kovasti noita värisävyjä.
    Tänään pitäisi ennusteen mukaan sataa ihan kunnolla, mutta edelliset luvatut sateen painelivat meidän ohi, joten toivottavasti nyt saadaan vettä (ilman myrskytuhoja). Hyvää juhannuksen aikaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mustilla on kaikki hyvin, mutta se nauttii ulkoilmaelämästä täysillä lähes 24 h.
      Silkkipioni on todella ihana ja aikainen. Kukkii touko-kesäkuun vaihteessa, viileästä säästä johtuen kukinta kestikin nyt pitkään. Matalahkona ja yksinkertaiskukkaisena sitä ei tarvitse tukea, mutta penkin etuosassa se kyllä kartuu käytävälle.
      Täytyy taas syksyllä kaivella sitä muualle, kauniille pionille kyllä paikkoja löytyy!
      Meillä sade loppui jo, aika nopeasti se menikin yli. Mittariin kertyi 4 mm, mikä on isoin sadesaalis sitten toukokuun 2. päivän. Samalla se on yhtä paljon kuin koko sademäärä 3.5.-21.6. yhteensä!
      Vähään saa olla tyytyväinen, mutta tämä oli silti todella tärkeä sade ja tyhjyyttä kumisevat sadevesitynnyritkin saivat täytteeksi hieman kasteluvettä, mikä on kultaa arvokkaampaa.

      Delete
  3. Ensimmäisenä heräsi kysymys Mustin kohtalosta, mutta kommenteissa sekin selkeni. Pojalla on paljon tutkittavaa. Mamman vieressä voi loikoilla talvellakin.
    Kannatti nousta aamyöstä puutarhaa katsomaan ja kuvaamaan. Viime aikoina kuvaaminen kirkkaassa auringonpaisteessa ei ole oikein innostanut. Silmät sirrillään saa tähdätä ja lopputuloksena on värien liiallista kirkkautta ja jyrkkiä varjoja.
    Turkintähdikkihän se minullakin sitten keväällä kukki. Nuokkutähdikit nousivat myöhemmin ja olivat selvästi korkeampia. Hyvä, että tuli puheeksi, niin nyt on kasvi saanut oikean nimensä.
    Silkkipionit ovat ihastuttavat näköisiä. Keväinen kuva niiden nuorista versoista on myös hauska. Niillä on hurja tahto nousta ylös ja aloittaa kasvu kohti kesää.
    Sadetanssille on edelleen tarvetta. Kauan kaivattu sade kesti tänään puolisen tuntia. Ei tullut rankkasadetta eikä tunteja kestävää tihkua. Voi puutarharessukkaani.
    Hyvää juhannusta sinulle ja pojille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mielellään ottaisin Mustin viekkuun kesäöiksikin, mutta se on aina ollut tuollainen ulkoilija. Se viettää pari pätkää yöstä vieressäni, kulkee itsekseen luukusta mielensä mukaan. Toisaalta se ei ole koskaan tehnyt pitkiä reissuja, vaan pysynyt hyvin pihapiirissä.
      Totta, juuri tuollaista kuvaaminen on viime viikkoina ollut. Ei oikein tule hyviä kuvia, paitsi aamuvarhaisella tai iltamyöhään. Yöllä oli todella jännä, erilainen valo.
      En tahtonut uskoa, että silkkipionia nousi yhä vain samalta lähes neliömetrin alalta, mistä olin mielestäni puolet kasvustosta kaivanut pois!
      Voi sentään, kuulostaa siltä, että teille ei tullut paljon mitään. Meillä satoi sentään pariin otteeseen aamulla. Paljon enemmänkin olisi mittariin mahtunut.
      Kiitos ja hyvää juhannusta sinullekin!

      Delete
  4. Onneksi Musti oli vain saalistamassa, eikä sillä ollut mitään hätää.
    Pitäisi itsekin joskus varhain nousta ihailemaan kesäaamun kauneutta.
    Silkkipioni näyttää hienolta. Sen terälehdet ovat nimen mukaisesti kuin hienointa silkkiä.
    Mukavaa keskikesän juhlaa. 🇫🇮🇫🇮

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keskikesän valoisten öiden aikaan se on ihan mahdoton, käväisee vain sängyssä ja taas täytyy päästä ulos. Mutta kun tuolla ihastelin näkymiä neljän ja viiden välillä, ymmärsin kyllä, kuinka siellä viihtyy. Ei ole kuumuutta eikä paahdetta ja on ihan ihmeellistä, kuinka keskellä yötä voi olla niin paljon valoa. Eikä olla edes Lapissa, missä sitä valoa on todella. Näkisinpä joskus juhannuksen siellä.
      Kiitos ja hyvää juhannusta sinullekin!

      Delete
  5. Aamuöinen puutarhasi näyttää jännittävältä uudessa valossa sumutaustalla. Siellä jossain sumussa se Mustikin varmaan seuraili emäntänsä touhuja sivusilmällä.
    ’Mont Everest’ kukkii täälläkin parhaillaan. Olen iloinen, kun se kukkii nyt jo toista kertaa. Lempilaukkani on Allium christophee, mutta ne tähtisädekukinnot meinaavat usein jäädä yhden kukintavuoden laukoiksi. Nyt minulla on kolme sellaista tulossa kukkaan, vaikken istuttanutkaan viime syksynä niitä, mistä olen hirmu iloisesti yllättynyt.
    Kivaa, kun tulee tuollaisia ihan uusia näkymiä puutarhaan, niin kuin sinulla nyt tuon liiterin lävitse. Sateinen juhannus voisi olla hyväkin, mietiskelen tässä vaan. Onneksi puutarhasi on onnistunut jäämään nyt jonkun saderintaman alle:)!
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sehän siinä niin harmittaakin, että Musti takuulla tietää, missä minä olen, mutta minulla ei ole hajuakaan, missä se on tai onko sillä kaikki hyvin.
      Tähtilaukka on aivan ihana, ja minullakin on nyt ollut yksi, joka on kukkinut vuosia. Jännästi se piti istuttamisen jälkeisen kukkimisen jälkeen useita välivuosia, kunnes alkoi joitakin vuosia sitten kukkimaan joka kesä. Se on tosiaan kuin tähtisadetta.
      On jännää, kun keskellä pihaa on nököttänyt rakennusmassa ja yhtäkkiä se onkin läpinäkyvä. Se oli vieläpä melko ruma, kun laudoitus oli lahoamassa puhki ja kattokin aaltopeltiä. Nyt pärekattoisena ja pelkän rungon kanssa se on aika kiva! Kun sen vielä saisi suoristettua - ehkä saakin.
      Sateinen juhannus olisi toiveideni täyttymys. Aamulla saatiin sentään muutama milli, jihuu.

      Delete
  6. Voin vain kuvitella, miten kiireinen Musti on toimissaan! Ei sillon voi aina olla ämmien kainalossa tuvassa, kissan on tehtävä, mitä kissan on tehtävä :P Hyvää keskikesää kaikille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musti kun pitää koko palstaa harteillaan, niin onhan siinä hommaa.
      Kiitos samoin, hyvää juhannusta!

      Delete
  7. Ah mikä Beaujolais, rakastan tuota tummanpunaista väriä. Sitä on muuten todella vaikea saada puutarhaan, yllättävän vähän on noin tummanpunaisena kukkivia kasveja. Musti on kuin Iines joka viihtyy retkillään minun mielestä turhankin hyvin. Etenkin helteillä tuppaa olemaan jopa parikin yötä poissa, tulee kotiin ja nukkuu päivän ja lähtee taas yön seutuun retkilleen.
    Uskomattoman sitkeä silkkipioni. Minun pitää siirtää omani, se on ihan henkitoreissa ja pelkään sen kuolevan. Paikan pitäis olla hyvä mutta muut kasvit alkavat ahdistella liikaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuput ovat mustanpunaiset, kukat avauduttuaan vähemmän mustat, mutta koko kasvi on kyllä oikea namupala - hieno kontrasti harmaanvihreiden, vaaleiden lehtien ja tummien varsien sekä kukintojen kesken. Joissakin ruusuissa on samaa mustanpuhuvan punaista sävyä ehkä vähän.
      Voi Iinestä, aina sitä on huoli, jos ei kissaa näy.
      Toivottavasti saat silkkipionisi kukoistukseen. Kerran, kun kaivoin yhden kituuttavan pionin, selvisi, että sen juurakossa oli kusiaispesä. Nyt talven aikana puolestaan yksi pioni mädäntyi. Ikäviä menetyksiä, jos on joku ihana pioni.

      Delete
  8. Mustilla pitää kiirettä puutarhasi pelastamisessa lihavilta vesimyyränroikaleilta. Ahkera kaveri. Ja mikäs siinä aamuyön sumussa myyriä metsästäessä ja tonttia vartioidessa, kun kesä on kukkeimmillaan.
    Taidanpa minäkin jo tässä vaiheessa vaihtaa nuokkutähdikkini nimen turkintähdikiksi. Kukat näyttävät niin samoilta, vaikka omani kukkivat sisätiloissa lämpimässä. Pakkaajalta on mennyt siihen erään väärää tähdikkiä tai sitten pahvien kirjoittajalle on tullut kömmähdys.
    'Beaujolais' on upean värinen ja sopii täydellisesti Rohaniin.
    Toivottavasti saderintamia on osunut teidän kohdalle samaan malliin kuin tänne. Meillä on eilisen iltapäivän jälkeen satanut jo reilu 40mm eikä loppua näy. Pitää lähteä tyhjentämään sadevesiämpäreitä pensaiden ja puiden juureen, jotta mahtuu tuoreempaa vettä tilalle.
    Hyvää juhannusta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No nyt kyllä sadekateus taas nostaa päätään. Meillä saderintama meni aina nopeasti yli eilen aamulla ja siitä kertyi 4 mm. Pari päivää kestävä noin runsas sade olisi aivan mahtavaa (ja myös varmaan ennenkuulumatonta saariston kesässä)!
      Kiitos ja hyvää juhannusta sinne Hiidenkiven väellekin!

      Delete
  9. Nyt on saalistajilla hyvät ajat, meilläkin Pokoa näkyy aika vähän eikä ehdi olla juurikaan mamman kainalossa;) Vanharouva Miuku sensijaan seuraa minua lähes koko ajan:)
    Ihana tunnelma valoisana kesäyönä, ja monia ihania kasveja kukassa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kissat <3
      Suosittelen lämpimästi kesäyön puutarhakierrosta, siellä näyttää ihan erilaiselta ja äänimaailmakin on eri kuin päivällä. Mutta vaikeahan sitä on itseään sängystä ylös saada keskellä yötä.

      Delete
  10. Heti alkoi tekemään mieli silkkipionia ja tuollaista upeaa pärekattoista ulkorakennusta😍 En jaksa uskoa, että se on laho saunasi?! Aivan ihana juuri tuollaisena❤️ Saimikin on jo yhtenä iltana tullut kotiin selvästi kotiintuloajan jälkeen... Kapinoiva teini😻

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo avattu pääty on entinen puuliiteri, siinä oli vain lautaseinät. Saunan päädyssä on enemmän purettavaa, kun on välikattoa ja sisäseiniä yms. Mutta hiljalleen sekin. Seinien välissä tuli vastaan ampiaispesiä, mikä hidastaa purkua merkittävästi :-D
      Valoisat kesäyöt ovat nuorille (ja ikämiehille) liian houkuttelevia!

      Delete
  11. Näyttäisikö ruusussa olevan kirvoja, ovatko nuo niitä ihan toukkavaiheessa olevia? Onko niistä haittaa ruusulle? Jossain ruusussa meni sellainen ihan pieni leppäkertun kokoinen kuoriainen, mutta väritys oli musta ja pilkut keltaisia. Tuo sama kuoriainen pn mennyt kaikissa ruusuissani kyllä missä on ollut ruusupistiäisiä. Se pistiäinen on sellainen vihreä pieni mato, avasin yhden ruskeaksi kuivettuneet neilikkaruusun nuput ja sieltä löytyi se vihreä pieni mato ja pieniä munia tms.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä kirvoja on. En ole niitä kovin tarkkaan tutkinut. Yleensä joka ötökälle löytyy kyllä syöjä aika pian :-) Ainoa, johon olen mitään sumuttanut, oli papulanruusu, sillä halusin kerrankin nähdä sen kukat. Yleensä ne ovat pistiäisen poikki puremat. Mutta kirvoille on niin paljon syöjiä, ettei niitä kannata ruiskuttaa, samalla menisi hyötyhyönteiset.

      Delete
  12. Niin se on, ja totta tuo että samalla menisi hyötyhyönteiset.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täytyy yrittää pitää mielessä, ettei liikaa sörki luonnon tasapainoa. Ihmisellä on siihen vähän liikaakin välineitä.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!