Friday 23 June 2023

Laiskan kasvimaaviljelijän pelastus

 ... ovat itse siemenkylvönsä hoitavat vihannekset.

Tämä laatikko on kasvimaan rehevin ja se johtuu siitä, että jos olen laiska hoitamaan kasvimaata, olen myös laiska hakemaan ruokaa sieltä. Ainakin salaatteja pitäisi noukkia niin paljon ja usein kuin pystyy. 
Niinpä jokunen salaatti pääsi viime vuonna (kuten muinakin vuosina) kukkaan ja tässä tulos. Tadaa! Ihanaa, rapeaa salaattia siinä, missä tänä vuonna kylvetyt vasta harkitsevat kasvua. 
Tillikin on itsekseen kylväytynyt viime vuodesta, samoin korianteri, joka on taustan vihreä matto. Sehän siementää ihan mahdottomasti, mutta myös tykkään sen mausta mahdottomasti ja laitan sitä esim. salaattiin. Silloin, kun muistan salaattiaineksia kerätä.

Yksi syy huonoon kasvuun on se, että kylvin puolet kasvimaan laatikoista vasta kesäkuussa. Ennen 10 päivän poissaoloreissuani toukokuulla oli niin kuumaa ja kuivaa, että tuumasin kaiken kuolevan, jos ensin kylvän ja kastelen ja sitten häivyn. Kotiinpaluuni jälkeen kylvö siirtyi ja siirtyi... kasvimaa ei ole oikein prioriteettilistan kärjessä.
Perunoita kyllä istutin jo huhtikuussa, mutta sitten tuli niin kylmää. Ja sitten taas kuumaa. Ja kylmää. Ja kuumaa. Ja kuivaa. Nostin ensimmäiset viikko sitten, mutta ne olivat niin pieniä vielä, että turhan monta naattia kului yhden ihmisen peruna-annokseen.

Tämäkin nimetön kukkanen on viimevuotisesta kesäkukkaseoksesta itsekseen kylväytynyt, samoin lukuisat kamomillasauniot, joita kerään ja kuivaan teeksi, mutta aina niistä jää jokunen siementämään ja hyvä niin. Pioniunikoitakin nousee sieltä täältä. Olen alkanut miettiä, miksi yhä jaksan vetää narut ruutuviljelyn ruutujen erotukseen, kun kaikissa ruuduissa on joka tapauksessa iloinen sekamelska edellistenkin vuosien kasveja.
Tässä laatikossa kasvaa myös monivuotista rucolaa eli hietasinappia (ns. wasabirucola). Niitäkin on joka vuosi aiempaa enemmän, sillä myös ne tekevät siementaimia. Koska rakastan rucolaa, kylvin vaihteeksi taas sitä yksivuotista "aitoa rucolaa" tänä vuonna. Molempaa rucolaa tulee syötyä paljon.

Ostin muuten vahingossa osan porkkanansiemenistä kylvönauhoina. Mietin, millä ihmeen keinolla ne saa pidettyä paikoillaan sen verran, että ehtii kaataa multaa päälle? Hain niille kiviä painoiksi. Koin ne hyvin epäkäytännöllisiksi ja tulvaisuudessa täytyykin lukea pussin tekstit tarkemmin. Naapurisaarelle lentävät kylvönauhat ovat vähän hankala juttu.

Onneksi on myös monivuotiset yrtit. Niiden laatikko pieneni viime vuonna ja ranskanrakuuna jäi kai liian reunaan, lisäksi sen vieressä monta vuotta kasvanut iso salviapuska siirtyi muualle. Se oli varmaan suojannut rakuunaa tuulilta talvisin. 
Hankin nyt uuden rakuunantaimen ja istutin sen tuuheiden timjamin ja talvikyntelin väliin. Timjamit ovatkin ihania kukkiessaan, isoin timjami vyöryy reunan yli. Kuva on viiden päivän takaa, jolloin jalosyreeni 'Andenken an Ludwig Späth' oli vielä täydessä kukassa. Nyt puolet kukinnoista on ruskeina.

Yhtenä aamuna puutarhakierroksella huudahdin ilosta. Kaurajuuret kukkivat viimein! En enää edes muista, minä vuonna Päivänpesän Katja siemenet lähetti, mutta on siitä muutama vuosi vähintään.
Luontotietäjä-ystäväni kertoo, että kuivuudessa monet kaksivuotiset himmailevat eivätkä useinkaan vielä tee kukkia toisena vuonna. Tuo on varmaan selitys siihen, että minulla ei ylipäätään tule kaksivuotisista kukkia vielä toisena vuonna. Kasvimaa on etenkin täydessä paahteessa ja vaikka yritän muistaa kastella sitä joka päivä, en aina muista. Poissa ollessani kasvit ovat sen varassa, mitä taivaalta tulee: useimmiten tuulta.
Taustalla näkyvät muuten nuo ihmeelliset kasvimaan nurkan papukaijatulppaanit, joiden viimeiset terälehdet putosivat vasta nyt!

Kaurajuuren kukka on tavattoman kaunis. Suunnitelmani oli alun perin saada tätä kukkapenkkiin, yritän nyt kasvattaa siemenistä runsaasti taimia. Ehkä uskallan jopa kylvää osan suoraan kukkapenkkeihin. Alkuperäisistä taimikasvatuksista istutin osan muotopuutarhaan, mutta ne hävisivät.

Kaurajuuri on ennen kukintaa tismalleen saman näköinen kuin keltakukkainen serkkunsa piennarpukinparta, jota kasvaa kylässämme villinä tienpientareilla ja sieltä sitä on hakeutunut mm. kedolleni. Se on ihan kiva sekin ja myös käyttäytyy samoin: kukka on auki vain aamupäivällä. Siementaimia ei kuitenkaan jatkossa voi enää kitkeä ennen kuin kukkia aukeaa ja henkilöllisyys varmistuu. 

Yrttipenkistä siirretty salvia kukkii komeasti preerian ja ruusutarhan välimaastossa. Pergolassa kukkii heleäorjanruusu.

Vanha raparperi tuottaa satoa minkä ehtii.

Karhunvattu 'Loch Ness' on kukkiessaan yhtä kaunis kuin köynnösruusu.

Kasvimaan uusin tulokas on herukkasalvia, jonka lehdissä on tosiaan mustaherukkamainen aromi. Kukat ovat taivaallisen punaiset ja niistä herää vanha kunnon kasvuvyöhykekateus. Ne vuodet Englannissa, kun sai ihastella monivuotisia salvioita, lobelioita, sinihibiskuksia ja vaikka mitä ihania puutarhakukkia, jotka siellä talvehtivat! Tämäkin olisi monivuotinen, mutta Meksikosta kotoisin oleva puska tuskin kestää talveamme ulkona. Toivottavasti onnistun talvetuksessa.

Siinäpä oli minun juhannuksen ruokalistaani, entäs pojat? Mustin ruokavalio koostuu suureksi osaksi taskulämpimistä myyristä. Ruoka on parasta silloin, kun sen sydän vielä sykkii, tuumaa tämä supermetsästäjä.

Ransu keskittyy söpöilyyn herkkupalojen toivossa. Turha lähteä merta edemmäs kalaan.
 
Nautinnollista juhannusta meiltä kaikilta!


Heleäorjanruusu Rosa vosagiaca
Herukkasalvia Salvia microphylla
Hietasinappi Diplotaxis
Jalosyreeni Syringa Vulgaris-Ryhmä
Karhunvattu Rubus Karhunvattu-Ryhmä
Kaurajuuri Tragopogon porrifolius
Piennarpukinparta Tragopogon pratensis
Rucola Eruca sativa
Salvia Salvia officinalis
Timjami Thymus vulgaris
Talvikynteli Satureja montana

16 comments :

  1. Kaunis kaurajuuri onkin minulle uusi tuttavuus. Mahtavaa kun saa uuden kasvin kukkaan asti, se on aina yhtä palkitsevaa.
    Mutta sehän on vaan hyödyksi ja edullista jos siementävät, nuo salaatit ym. Oli niin hintavia siemeniä keväällä kaupoissa, että huh huh!
    Hyvää juhannusta koko poppoolle sinne:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. On niin hienoa, että on onnistunut siementen kanssa, tai ei ainakaan onnistunut tappamaan niitä kaikkia :-D
      Siementen hinnat ovat nousseet kovasti. Sama huomio taimien hinnoissa.
      Kiitos, hyvää juhannusta!

      Delete
  2. 😂🤣😂 Onpas tuo Musti karski poika! Aikamoiset tuoksutkin taitaa yrttiesi ympärillä leijua. Mukavaa juhannusta Sinullekin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musti on peruskissa, jolla on metsästäjän vaistot ja hyvä niin. Myyriä riittää, ruusutarhassa huomasin taas uusia onkaloita (vesimyyrän tekosia). Puutarhassa on niin monet tuoksut nyt. Moskovan Kaunotar -syreeni oli kyllä ihan hirveän hajuinen kuumina päivinä, kuin todella päällekäyvä makea parfyymi. Aiemmin se ei ole niin lemunnutkaan. Ruusut tuoksuvat taivaalliselta ja monet monet muut.
      Kiitos, hyvää juhannusta!

      Delete
  3. Ihanaa juhannusaattoa ja rapsutuksia Ransulle ja Mustille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Me kaikki kiitämme ja toivotamme mukavaa juhannusta!

      Delete
  4. Ei tarvitse Ransun varmaan lähteä ojanpenkallekaan kalastelemaan: vähän kun ojentaa tuota hellyttävää paksua karvatöppöstä, niin eiköhän ala irrota välipalaa.
    Kiitos:)! Ihanaa juhannusta myös sinulle ja pojille!
    Toivoo Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juuri näin. Ja jos mamma yrittää tehdä töitä tai olla muuten huomaamatta, se vetää lahkeesta tai lahkeiden puuttuessa (shortsit jalassa) saan kynnet suoraan sääreen. Ei pääse poika nälkiintymään ja se näkyy vyötärössä :-D
      Kiitos, hyvää juhannusta meiltä kaikilta!

      Delete
  5. Monivuotiset tai siemenistä itsekseen kylväytyvät herkut ovat loistavia, pärjäävät aika hyvin hoidottakin. Minäkin huomasin että sipuleiden seasta nousee myös salaattia, jota siinä laatikossa siis kasvoi viime vuonna:)
    Ihanaa juhannusta teille sinne saareen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana juttu, että sielläkin on omatoimiset salaatit!
      Kiitos ja hyvää juhannusta!

      Delete
  6. Hyvin sulla syätävää riittää, vaikket into piukiana niitä kylyväkkää/hoira. Poijillaki riittää myyriä, ihan ilimaaseksi. Ihana kukka tualla kaurajuurella.
    Hyvää juhannusta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi on kaikille jotain syötävää.
      Kiitos, hyvää juhannusta sinulle myös!

      Delete
  7. Meillä puskee tilliä, kehäkukkaa ja valkosipulia paristakin lavasta, valkosipulia myös kärhökaaripenkistä, vaikka siitä on jo monta vuotta aikaa, kun siellä oli kasvimaa. Niitä itusilmuja taisi "vähän" jäädä mullan sekaan piilottelemaan... Saapahan omia valkosipuleita ympäri vuoden, kun syksyllä nostaa kesän ajan kasvaneet talvella syötäväksi ja keväästä uuteen sadonkorjuuseen kerää itusilmuista levittäytyneitä taimia sitä mukaa kun sattuu niitä tarvitsemaan ruuanlaitossa.
    Nuo itsekseen kylväytyneet hyötykasvit ovat jotenkin paljon reippaampia kasvamaan kuin omat kylvökset. Ne kai tietävät ihmistä paremmin, milloin on sopiva hetki lähteä itämään ja osaavat tunkea juurensa tarpeeksi syvälle. Ehkä pitäisikin vain siirtyä tekemään syyskylvöjä ja jättää kevätkylvöt vähemmälle.
    Ne paperiset siemennauhat ovat kerta kaikkiaan viheliäisiä jopa täällä tyynemmillä seuduilla. Kuivuvat todella herkästi ja vaikka onnistuisikin pitämään ne kosteina, joku harakka tai orava käy penkomassa ja vetää koko nauhan ylös.
    Kaurajuuressa on todella kaunis kukka. Meilläkin on yksi nupullaan ja varmaan ihan lähipäivinä aukaisee ensimmäisen kukkansa. Kaksi muuta ei onnistunutkaan talvehtimaan ja kun tämän kevään kylvöistä taisi itää vain kaksi, on entistä suuremmat paineet saada nyt siemeniä tuosta ainokaisesta. Hyvä muuten, kun varoitit sen pitävän kukkansa auki ainoastaan aamupäivästä. En lähde illansuussa kameran kanssa sitä kuvaamaan.
    Mustilla ja Ransulla on toimivat ruokarutiinit: ei tarvitse tapella samoista eväistä kun kummallakin on omat mieltymyksensä. Ransu tosin saa ehkä vähän vähemmällä vaivalla vatsansa täyteen, vaikka käyhän se söpöilykin ihan työstä :D
    Hyvää juhannusta koko poppoolle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kehäkukkaa olen vähän ihmetellyt, missä se luuraa. Ehkä en vain ole huomannut sen nousevia lehtiä, ovat ne aika huomaamattomat.
      Onpa teillä hienosti valkosipuli järjestänyt pitkät satokaudet! Kahdedittavaa. Minulla on yksi ja sama, jonka olen istuttanut vuosikausia sitten ja vasta tänä vuonna se on sen verran roteva, että ehkä voisi jotain satoa saadakin. Olen yrittänyt kastella sitä tunnollisesti, sillä aiempina vuosina se on aina näivettynyt juhannukseen mennessä.
      Tuo on niin totta, että itsekseen kylväytyneet kasvavat paremmin.
      Paperiset kylvönauhat kannattaa jättää siis kauppaan. Ne vain on pakattu niin hämäävästi tuikitavallisiin siemenpusseihin! :-D
      Voi sentään, toivottavasti saat oikein runsaasti siemeniä yhdestä kaurajuurestasi. Sen varret näyttävät haarautuvan hyvin, joten luultavasti saat useita kukkia.
      Kysy vaikka Karolta: ympärivuorokautinen söpönä pysyminen vaatii hyvät eväät!
      Kiitos ja samoin, hyvää juhannusta teillekin!

      Delete
  8. Nautinnollista juhannusta! Argh, siemennauhat, ne eivät ole ollenkaan mun juttu. En saa niistä mitään kasvamaan senkään vertaa mitä irtosiemenistä. Ne ovat täysin paholaisen keksintö puutarhurin kiusaksi.
    Ihanaa kuulla, että kaurajuuren siemenet lähtivät kasvuun. Se ei ole helppo kasvi ja tykkää kasvaa itse valitsemissaan paikoissa. Ongelma onkin sitten se, miten erottaa pieni alku juolavehnän alusta. Pitkä luiru juuri auttaa vähän tunnistuksessa.
    Ihmettelit yllä olevassa vastauksessa Minnalle missä ovat kehäkukat. Samaa olen ihmetellyt minäkin, vain muutama tulossa maahan jääneistä siemenistä kun yleensä hukun taimiin. Onneksi olin ottanut siemeniä talteen. Opin sen, että kehäkukastakin on hyvä pitää omaa siemenvarastoa vaikka se onkin ollut varma nousija joka vuosi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos samoin! Teillä varmaan jo saa vaikka mitä herkkuja kasvihuoneista.
      Hyvä tietää - jatkossa syynään siemenpussien tiedot tarkkaan ja vältän näitä paholaisen keksintöjä :-D
      Totta, juolavehnääkin taimi muistuttaa. Vähän isompana lehtiruusukkeena se on jo todella helppo tunnistaa, tai kun olen tottunut jo tunnistamaan pukinpartoja. Muotopuutarhasta niitä kitken aina muutamia, kun viereisellä kedolla niitä kasvaa. Jatkossa täytyy sitten jättää kasvamaan ne kaikki, sillä haaveilen kaurajuurta justiin muotopuutarhaan. Voin varmaan kyllä muuttaa suunnitelmiani.
      Sepä outoa, että teilläkin on kehäkukkakato. Viime vuonna niitä nousi kasvimaan viereisestä kukkapenkistäkin. Täytyy olla silmä tarkkana, sillä en oikeastaan ole edes tajunnut etsiä niitä, nyt vasta tuli mieleen.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!