Ystävä pyysi ex tempore retkelle mukaan, juttu alkoi maa-artisokasta ja pian olin tekemässä pikapikaa eväsleipiä. Eilen saattoi olla kesän viimeinen lämmin päivä ja olin jo saanut päivän työt viivattua yli, joten ei tarvinnut kauaa miettiä, lähdenkö mukaan vai en.
Lähdin! Heti alkumatkasta katsoimme, kun kaksi merikotkaa stressasi kalasääskeä pudottamaan saaliinsa.
Veneilevä ystäväni on erityisen kiinnostunut kartoittamaan metsäomenapuita, joita joillakin saarilla on paikoissa, joissa ne eivät ole päässeet risteytymään tarhaomenapuiden kanssa. Hän kiertää nämä tietyt saaret, joissa tietää puita olevan.
Minulla oli ihan väärä linssi, zoomlinssi, kun olin äkkiä napannut kameran mukaan sillä linssillä, mikä siinä sattui olemaan. En saanut kokonaiskuvaa isosta metsäomenapuusta. Nämä kasvavat usein saarten rannoilla, rantalehdoissa.
Jatkoimme sisemmäs saaren metsään.
Sitten seuraavaan kohteeseen.
Saarten rantakallioita ja niissä sinnittelevää kasvillisuutta ei kyllästy ihailemaan.
Merikotkia on nykyisin niin paljon, että kyhmyjoutsenilla näkee poikasia enää aika harvoin, eikä lainkaan sellaisessa määrin kuin vuosikymmeniä sitten. Tällä parilla oli kuitenkin kaksi poikasta.
Allekirjoittanut valtavan paksuisen vanhan metsäomenapuun juurella. Lähdin retkelle suoraan pihakiveyshommista, ja sen on lookki näköinenkin. Onpahan aito.
Tämän pähkinälehdon iäkkään tammen alla sydän löi ylimääräisiä lyöntejä. Onneksi minullakin on nyt pihatammi! (Se itsekseen tullut siementaimi, joka pääsee nyt kasvamaan, kun sen yllä kasvanut kuusi kaadettiin).
Haluan vielä oman pähkinälehdon, sille on jo paikkakin katsottuna, mutta siinä on nyt vielä laho saunani jonkin aikaa.
Huomasin saarten rantametsissä runsaasti kiertotatarta eli samaa kasvia, jonka ilmestymistä pihalleni olen tänä vuonna ihmetellyt. Ehkä jokin viime talvessa sai sen itämään erityisen runsain mitoin. Voi myös olla, että se on peurojen herkkua ja päätynyt peuranpaskan mukana pihalleni. Mutta miksi se ei ole aiempina vuosina itänyt. Pienellä ihmisellä paljon ihmeteltävää.
Eilen oli sopivasti Suomen luonnon päivä. Sen kunniaksi nypin itsestäni pois nelisenkymmentä punkkia.
Kiipesimme vuorelle eli tämän pienehkön saaren korkealle kalliolle, josta avautui näkymä etelään ja länteen.
Takaisin vakaan ja luotettavan menopelin luo.
Lännessä päin oli utuisen kostean oloista, luulen, että Ahvenanmaalla satoi.
Iniön Perkalan vanha lentomajakka näkyy.
Kävimme pikaisesti katsastamassa kolmannenkin saaren. Katajat ovat kyllä kauniita, mutta ne valtaavat saaret rannasta rantaan. Heinät ovat hienoja, niitäkin on tuossa monta erilaista pienessä notkelmassa. Olen lapsesta asti ihastellut saarten sitkeää kasvillisuutta ja sen monimuotoisuutta.
Olen aiemminkin sanonut: merimetso on saariston Batman.
Mökki ja merimerkki.
Valo oli kiinnostava, ihan kuin olisi ollut myöhä ilta, mutta kello oli tuskin kuuttakaan.
Vanha vene osaa omaan valkamaansa lähes itsekseen.
Kiertotatar Fallopia convolvulus
Metsäomenapuu Malus sylvestris
Pähkinäpensas Corylus avellana
Tammi Quercus robur
Niin kaunista ja villinä kasvaneita luonnon upeuksia! On hyvin erilaiset maisemat verrattuna tänne :D Hirveä määrä punkkeja!!
ReplyDeleteOn täällä hienoja paikkoja, kun malttaa irtautua omista pienistä kotiympyröistä. Onneksi maltoin.
DeleteIhana sinä, luonto ja luontoretki, mutta punkkimäärä järkyttää!
ReplyDelete- Pirkko
Niitä vain on, jonkun teorian mukaan peurojen kanssa samaan tahtiin ovat lisääntyneet. Pienilläkin saarilla näkyy peurojen jälkiä ja jätöksiä. Isoin osa punkeista oli minipieniä toukkavaiheen tyyppejä, joita juuri ja juuri silmällä havaitsee, kun ovat alle millimetrin halkaisijaltaan. Ne saa kyllä ihan raapaisemalla irti.
DeleteSiis kuinka monta punkkia??? Kääk!
ReplyDeleteSaarien tutkiminen on muuten erittäin mielenkiiintoista ja teidän maisematkin varmaan upeat. Ensin oli hyvä ilma, sitten harmaantui?
Maisemat ovat kivat, itse tykkään eniten, että näkee horisonttiin asti, mutta täällä sisäsaaristossa niin ei pääse käymään. Ihan hienoa silti, ja vähän vähemmän tuulista!
DeleteOikeastaan aurinko paistoi meidän kohdalla lähes koko ajan, mutta loppupäivästä tuli lännen suunnalta selvästi kosteaa ilmaa.
Kannatti jätti pihakiveyshommat ja lähteä luontoretkelle. Että voikin olla kaunista. Melkoinen metsäomenapuu. Sillä täytyy olla jo runsaasti vuosia takanaan.
ReplyDeleteOnneksi olin saanut kiveyksen juuri tehtyä siihen pisteeseen, johon aioinkin. Niin ei ollut yhtään (teko)syytä olla lähtemättä!
DeleteVanhojen puiden näkeminen on aina hienoa. Mttanauhakin oli mukana, tuon metsäomenapuun ympärys oli 180 cm.
Sykähdyttäviä maisemia. Mut hei, 40 punkkia!!!
ReplyDeleteKun lähtee ryteikköön ja kaislikkoon rymyämään, niin ne saa palkaksi. Tällä on tosiaan punkkeja, eikä ihan vähänkään.
DeleteNäen ensi yönä painajaisia tuosta punkkimäärästä! Olen vähän hysteerinen niiden suhteen vaikka lapsuudessa oli ihan normaalia niiden nyppiminen ihmisistä.
ReplyDeleteMutta muutoin mahtava retki ja mikä omenapuun runko.
Eihän ne kivoja ole, mutta niihin tottuu. Ehdottomasti isoin osa tuli nytkin nypittyä kävelevinä, vain muutamia ehti kiinni. Punkit ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti, oma lapsuus tuli vietettyä veneillen saaristossa ja saarissa rymyten, eikä minussa ikinä ollut yhtään punkkia, muistan, kun siskossa oli kerran yksi.
DeleteMeriretket on kyllä parhaita!
Komeita puita. Saaristossa on todella kaunista; valo ja vedet. Kääk, noita punkkeja. Toivottavasti sait kaikki pois.
ReplyDeleteMeillä on mahtavan hieno saaristo. Osan punkeista, vaikka ovat minipieniä tuntee jo kävelemässä, ja viimeistään sitten, kun kiinnittyvät, kun sitten alkaa kutina.
DeleteSuomen merisaariston maisemat ovat valtavan kauniit, oli hienoa nähdä nämä kuvasi. Niin upea tunnelma ja kalliorannat, ah. Aina ihminen oppii uutta, en ole kuullut ennen metsäomenapuista, joten tämä oli kiinnostava tieto.
ReplyDeleteSinun look on oikein siisti, näkisitpä allekirjoittaneen puutarhatöissä (huh) et ehkä halua nähdä. Koiranpennun naskalihampaat ovat vielä saaneet hiutuneisiin collegehousuihini melkoisen määrän reikiä. Käytän joka tapauksessa vanhat kuluneet housut loppuun, jos uusia reikiä vielä ilmaantuu. Pentu on välillä niin innoissan, ettei ehdi tapakoulutusta antamaan ennen kuin on hammas tarttunut housuun kiinni 😅.
Voi tuota punkkien määrää, ihan hurjaa.
Hih, hauska mielikuva sinusta reikähousuissa ja pentu järsimässä koko ajan uusia reikiä!
DeleteMetsäomenapuun takia on tarhaomenapuukin vieraslajilistalla, mutta vaikea uskoa, että omenapuiden hävitystalkoisiin kurtturuusu-tyyliin alettaisiin, se olisi hirveä menetys ja järjetöntä kaikin puolin. Tuo vieraslajiasia on välillä turhan mustavalkoista hiustenhalkomista. Luontohan muuttuu jatkuvasti joka tapauksessa.
Hieno veneretki -mutta ne punkit...iik! Niitä on minunkin mökkimaastossani, tänä kesänä olen nähnyt kaksi kappaletta kävelemässä ihollani, mutta neljäkymmentä...
ReplyDeleteTaisi olla minunkin päiväkohtainen ennätykseni. Kyllä niitä tulee nypittyä harva se päivä, kun puuhailee pihalla ja on kissat, mutta ei sentään tuollaisia määriä. Luku ei kylläkään ole ihan tarkka, voi olla vähän ali, mutta voi olla ylikin.
DeleteKiitos ihanasta saaristoretkestä, jolle kuvien kautta pääsin mukaan. Mitkä maisemat ja mikä valo! Itse olet myös ihana Metsänneito valtavan metsäomenapuun alla. Tuollaisia puita en tietänyt edes Suomessa kasvavan.
ReplyDeleteTämä vuosi on taitanut olla erityisen suotuisa kiertotatar-kasville. Meillä on maalla peurojen vuoksi lähes 150-senttinen aita kasvimaan ympärillä. Oli pieni paussi maalla käynnissä ja perkaamisessa muiden kiireiden vuoksi ja sinä aikana kiertotatar oli peittänyt verkon suurelta osin kuin paraskin köynnöskasvi.
-Mummopuutarhuri
.
Kiva, että tykkäsit! Valo oli hieno ja merimaisemat aina kivat säällä kuin säällä.
DeleteJännä juttu, selvästi kiertotatar on tänä vuonna aktivoitunut itämään. Omalla pihallani ei ole sitä aiempina vuosina (15 vuotta) huomannut lainkaan.
Nythän on ihan trendi olla luomu♥
ReplyDeleteHeh, tosiaan!
Delete