Friday 4 March 2022

Lumikello-talventähtiapajilla

 Kun omalla pihallani ei talventähdistä näy vielä vilaustakaan, ja lumikellopaikatkin voi vielä laskea yhden käden sormilla, lähdin hipsimään kohti länttä.

Aurinkoiset kevätpäivät ovat kulminoituneet ihanan autereisiin iltapäiviin. Kohde näkyy tuolla, ison kaunismuotoisen vaahteran luona.

Siellä on ihastuttava, vanha ja villi piha, joka on lumikelloja sakeanaan.

Paras paikka on talon kivijalan eteläpuolella, joka on myös hyvin tuulensuojassa. Sieltä löytyi myös ensimmäinen talventähti!

Siinä se on, keltainen kukka ihan kunnolla jo auki. Omassa pihassani ei näy vielä edes keltaisia palleronuppuja maan rajassa. Tämä on tosi hyvä paikka ja erinomainen lähiretkikohde – niin lähellä, ettei edes eväitä ehdi kaivata.

Lumikellojakin on jo auki. Minulla vasta pari ensimmäistä nuppua on kääntynyt nuokkumaan, mutta ne ovat vielä supussa.

Niin ihana tällainen vanha piha, jossa täytyy varoa joka askeleella, ettei tallo lumikelloja!

Kotipihalle palatessa pysähdyin tarkastelemaan mustaseljaa, johon puhkeavat lehdet. Viime yönä käytiin -6,4 astetta pakkasella, ja silti lehtitupsut oksien kärjissä olivat tänäänkin ihan reippaan näköiset. Hämmästyttävää. 
Alempana rinteessä kasvaa kaksi isompaa mustaseljapuskaa, niissä ei ole vielä puhjenneita lehtiä, mutta tämä yksi pienempi onkin niiden isojen takia paremmassa tuulensuojassa.
Lisäksi tässä on tuulensuojana pyökkiaitaa, pyökeissä on nuo kauniin mahonginväriset viimevuotiset lehdet vielä kiinni.

Sitten tarkastin omat lumikelloapajat. Tässä japaninlehtikuusen alla olisi talventähtiäkin, mutta niitä ei vielä näy. Ehkä ne eivät pysty ponnistamaan routaisesta maasta toisin kuin lumikellot.
'S. Arnott' -lumikellot ovat vielä nousuvaiheessa, ne kasvavat hyvin hitaasti, kun auringosta huolimatta on vielä hyvin kylmää.

Tein uuden hoitolinjauksen. Puutarhanhoitoni on hyvin orgaanista, toisin sanoen pätkin keväisin kuivat perennanvarret pensassaksilla kasvustojen katteeksi ja tällaisilla villimmillä alueilla kuivunut heinikko saa jäädä niille sijoilleen. Näiden puronvarsipaikkojen kanssa tulin nyt kuitenkin toisiin ajatuksiin. Nyt riivin käsin pystyt heinänkorret ja muun kuivan kasvuston pois. Näin pienet kevätkukat näkyvät paremmin.

Toinen puronvarsipaikka on tässä huussin takana. Tässäkin vähän siistin "esikkopeltoa", joka näkyy oikealla. Lähempänä ojaa on tarhajouluruusuja. Sammaloituneet saarnen juuret ja kokoamani kivimuuri tuovat paikkaan vanhan pihan tunnelmaa, vaikka kivimuuri on vasta kymmenen vuotta vanha.

Tarhajouluruusuissa on komeat lehdet. Löysin myös ensimmäisen kevätesikon lehtiruusukkeen nousemassa maasta!

Tänne saarnirivin alle kertyy muutenkin riittävästi eloperäistä katetta, vaikka en jatkossa jätä kuivia perennanvarsia maahan. Saarnien pienistä lehdistä muodostuu nopeasti hyvää humusta.
Liuskalehtinen muratti, jonka istutin tähän syksyllä, on ihan reippaana ja vihreänä – hienoa!

Tarhajouluruusut jo valmistautuvat kevääseen. Tämä kauniin punainen saarnen juurten väliin kylväytynyt siementaimi näkyy tekevän tänä vuonna jo kaksi kukkaa, viime vuonna kukki tämän taimen ensimmäinen kukka. 
Kasvupaikka sammaleisten juurten lomassa on tosi kaunis ja onnistunut – ihanaa, että se valitsi itse kasvupaikkansa, sillä tuonne juurten ahtaaseen väliin ei sitä olisi saanut mitenkään istutettua!

Lumikelloistani lähimpänä kukkimista on helmikuussa Plantagenista ruukkutaimena ostettu, mutta unohdin sen moneksi päiväksi pimeään eteiseen, jolloin nuput eivät oikein kehittyneet. Nyt olen muistanut siirtää sen päivisin kuistin pöydälle, mutta yöt ovat vielä niin kylmiä, että nostan sen varmuudeksi viileään eteiseen.
Ensimmäinen kukka jo hieman raottuu!


Euroopanpyökki – Fagus sylvatica
Kevätesikko – Primula veris
Lumikello – Galanthus
Muratti, varjomuratti – Hedera helix
Mustaselja – Sambucus nigra
Talventähti – Eranthis
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä

32 comments :

  1. Oih, kohta ihan kohta kukkii joka puolella! Malttamattomana odotan kun lumi vähenee päivä päivältä eikä sitä enää kukkapenkissä täällä ole kuin kymmenisen senttiä ☺️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teillä onkin enää lupaavan vähän lunta - kohta sekin on poissa!

      Delete
  2. Siellä jo maanrajaa tiiraillaan. Onpa ihana retkipaikka aivan vieressä!

    ReplyDelete
  3. Todella ihastuttava retkikohde ja noin lähellä. Oman pihasi lumikellot ja talventähdet ovat tuskin kovin paljon jäljessä. Jouluruusun punainen nuppukin vahvistaa uskoa, että kevät on jo ovella.
    Hohhoijaa...Täällä mittari näytti hetki sitten -13. Ehkä lähden kaivamaan onkalon lumihankeen löytääkseni vilauksen vihreästä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hui kun teillä oli kylmä aamu. Täälläkin oli yön kylmin lukema -7, mutta siinä on sentään kuusi astetta vähemmän! Kevät ei oikein etene, kun on näin kylmiä öitä. Nyt on jo malttamaton, jos piha on kokonaan lumen alla - kun minäkin olen malttamaton talventähtien suhteen! Ne tuntuvat aina nousevan yllättävän myöhään siihen verrattuna, että joissakin pihoissa ne ovat ensimmäisiä nousijoita. Täytyy kokeilla niitä vielä uusille paikoille, minulla on niitä neljässä kohdassa, eikä yksikään tarjoa ihan aikaista kukintaa.
      Tsemppiä sen lumen kanssa, toivottavasti vihreää löytyy! Kukkakaupasta ainakin.

      Delete
  4. Kylmiä öitä tiedossa, täälläkin sama -13 kuin Betweenillä. Ei sula lumet kun päivätkin ollaan reilusti pakkasella. Voi mikä lumikelloapaja löytyy naapurista. Ja ihanan vähän lunta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No huh, ei kevät etene. Soisi jo etevän. Täällä on paremmin sikäli, että aurinko pääsee lämmittämään paljasta maata, ja päivin ollaan nollan yläpuolella, mutta viime yöt ovat olleet niin jäätäviä ja tuulee hyytävästi, ettei jääkerros maan päällä häivy, eikä maakaan tunnu sulavan, rautakangella kokeilen. Lumikellot venyvät sentään hitaasti, ja se on jo iso ilo se. Toivottavasti pian sielläkin!

      Delete
  5. Kuviasi katsellessa herää toivo, että täälläkin lumet pian lähtisivät :) Sinä pääset kokemaan kevään ihmeen muita aiemmin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on yksi tärkeimmistä syistä asettua Turun saaristoon ;-) Talvi olikin ihan riittävän pitkä, ihan liian pitkä. Toivottavasti lumet sielläkin pian häviävät!

      Delete
  6. Taas todistellaan maamme eri osien eroavaisuuksia; eipä noista metrin korkuisista hangista ja reippaista pakkasasteista oikein voi vielä kevätkukkijoita odotella, ei pitkään aikaan! Siispäilolla katselen kuvia nuppuisista jouluruusuista ja lumikelloista. Kevät on kuitenkin jo saapumassa meillepäin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä ei hiihtolenkkejä oikein pysty enää tekemään. Kyllä se kevät vähitellen etenee :-)

      Delete
  7. Ihanteellinen kevätretkipaikka! Olen jo aikaisemminkin sanonut, että on kiva ihastella kevään ensimmäisiä kukkia yli kuukauden aikaisemmin kuin täällä voi edes etsiä ensimmäisiä pälvipaikkoja. Kokea kevään ensi hetket kaksi kertaa.
    Huomasin muuten vasta äsken, että yöllä oli satanut muutaman sentin lisää lunta. Onneksi sentään yöllä, niin ei mennyt kaunis, aurinkoinen sää hukkaan :D Voi olla, että tänään päästään jo pikkuisen plussalle tai edes nollaan. Vähän kyllä tuulee, mutta mittarissa on enää -1,8 astetta. Kevättä se selvästi tekee jo täälläkin. Aurinkoista päivää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai niin, jäi ihastelematta tuota jouluruusun punaista nuppua. Niin lupaava väri ja paikkavalinta sammaleisten juurten lomassa on hurmaava. Kyllä luonto osaa!

      Delete
    2. Toivottavasti ilahdut näistä löydöistä!
      Voi ei sentään, lisää lunta ei nyt tarvittaisi. Täällä on tänään paljon otollisempi olo, sillä yöllä oli vain -2 ja heti aamusta tuntui vähän lämpimämmältä. Mittari näytti +9 aamupäivällä, kun siihen paistoi aurinko :-D Nyt varjossa monta tuntia oltuaan mittarissa on yhä +4! Kevät saattaa jopa edetä, jos ne yöpakkaset pysyisivät nyt maltillisina, pari viime päivää oli niiden takia suorastaan jäisiä plusasteista huolimatta.
      Tänään löysin parissa muussakin jouluruusussa nousevia nuppuja maanrajasta! Ne eivät ole tainneet aiemmin kukkia, sillä ovat siementaimia, mutta punaista niissäkin näkyi. Ne kaikki ovat samalta alueelta, josta sinun jouluruususi kaivoin, joten toivon, että jotain herkullista punaista niistäkin sinunkin taimistasi tulee.

      Delete
    3. Ilahduin toki! Vielä en ole siinä pisteessä, että hirmuinen piippo- tai kukkakateus valtaisi mielen :D Hieno uutinen, että lähettämäsi jouluruusut ovat punavaltaiselta alueelta. Jännittää nähdä, joko jompi kumpi tai molemmat tekisivät ensimmäisen kukkansa ilokseni. Ainakin vaaleajouluruusut kukkivat jo hyvinkin pieninä.
      Ei päästy sittenkään plussakeleille tänään ja kaiken kukkuraksi parisen tuntia sitten alkoi sataa lunta. Johan sitä aurinkoa nähtiinkin yli viikon verran. Tällaista tämä kevät on... Toivottavasti edes teillä kevät etenee vauhdikkaasti.

      Delete
    4. Olisi kyllä ihanaa, jos pääsisit näkemään jo kukkien väriä!
      No voihan lumikuuro sentään. Eikö sitä nyt mukamas tullut jo tarpeeksi yhdelle talvelle. Ei meilläkään vauhti päätä huimaa, mutta jospa se nyt tästä vähitellen etenisi. Maa ei tunnu sulavan millään, vaikka aurinko paistaa. Nyt on (jotainolomuotoa)sadetta luvassa yöllä, toivottavasti vettä, joka sulattaisi maan, eikä ainakaan mitään, joka jäätyy siihen vielä lisäksi päälle.

      Delete
  8. Voi, olisipa täälläkin tuollainen lumikellopaikka! En millään jaksaisi odottaa, saanko nähdä tänä keväänä ensimmäiset lumikellot kukassa mökillä. Viime keväänä sipulit tekivät vaan lehtiä, ehkä tänä keväänä kukkia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti tänä keväänä niihin tulee kukkia!

      Delete
  9. Onpa hyvä retkikohde ja vielä kohtuullisen matkan päässä:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. On, voi käydä vaikka joka päivä katsomassa kukinnan edistymistä!

      Delete
  10. Ah, tämä olinkin ihana juttu kaikkinensa. Voi, kun saisin lisättyä omia lumikellomättäitäni niin, että niitä olisi samaan tapaan kuin retkikohteessasi. Hyvä tavoite!
    Meillä ei ole vielä toiveita nähdä pullistuvat silmuja ihan pian, mutta on rohkaisevaa katsoa kuviasi ja luottaa kevään tuloon.
    Aurinko onneksi sulattaa jo lunta ja nostaa energiatasoja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lumikellot saisivat levitä huomattavasti nopeammin! Tuntuu, että osa ei leviä sitten millään. Osaan paikoista kyllä tulee vuosi vuodelta vähän enemmän kukkaversoja. En tiedä, montako vuosikymmentä sitten lumikellot on tuohon pihaan istutettu. Ovat saaneet levitä ja lisääntyä varmaan kauan.
      Onneksi on tuo aurinko ja päivä pitenee koko ajan.

      Delete
  11. Kevättä taitaa olla ilmassa, ainakin sielläpäin. On luvannu loppuviikosta lämmintä tännekkin. Ihana paikka on varmasti tuolla ison vaahteran juurella ja talon kivijalan vieressä. Kohtahan ne siunkin pihassa kellot kilikattelloo! Miulla taitaa olla samansävyinen jouluruusu, tuossa vanhan mökin päätypenkissä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänään tuntui jo kovin keväältä, talitintit jo katsastavat pönttötarjontaa ja viimein alkoi jääkuori pihalla hapertua.
      Punertavat jouluruusut ovat tosi kauniita.

      Delete
  12. Siellä on kevään merkkejä ja ihania jouluruusun alkuja kumpa minullakin ne alkaisivat viihtyä ja kenties lisääntyä. Meillä taitaa olla liian kuivaa ja aurinkoista. Mukavaa kun saa katsella useampaan otteeseen muiden pidemmällä olevaa kevään edistystä ja sitten omaansa. Meillä on mökillä todella jäinen piha-alue mutta niin se on joka vuosi jos on vaan lunta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huomaan, että parhaiten jouluruusut tekevät siementaimia heti huussin pohjoisseinustalla. Olen juuri tekemässä postausta siitä. Siinä on täten lähes täysi varjo, ja takaa rinteestä valuu jonkin verran kosteutta. Olisiko teillä edes jokin varjoisa paikka, rakennuksen pohjoispuoli?

      Delete
    2. Meillä ei taida varjoa juurikaan löytyä mistään pihapiirissä.

      Delete
  13. Voi mitä ihanuuksia sieltä löytyykin jo! Tuollainen lumikellopiha pitääkin ottaa tavoitteksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se olisi niin ihana. Jos joka vuosi ostaa muutaman ruukun keväisin ja lisäksi istuttaa sipuleita syksyisin, niin ehkäpä jonakin päivänä... :-)

      Delete
  14. Herttinen tuo vanhan talon pihamaa, sehän on jo täydessä kukassa😍 Ja todella kauniita nuo plantsun lumikellot ruukussa. Minä löysin 'Hippolyta':a ruukkuun istutettuna mutta ainoastaan yksi sipuli näyttäisi olleen kukintaikäinen. Täällä menee vielä varmasti ainakin kuukausi ennen kuin yhtään lumikelloa kurkistaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lumikellot ruukussa ovat oikeastaan lähes vielä ihanampia kuin maassa, kun pöydällä niitä pystyy paremmin ihailemaan.
      Minullakin kukkii ensimmäinen Hippolyta nyt puutarhassa, ja sen kavereita nousee koko ajan lisää ♥
      Onneksi on noita ruukku-lumikelloja, ja upeaa, että löysit oikein lajikkeen! Noissa Plantagenin kelloissa oli taimilappu G. nivalikselle, mutta sitä nuo eivät selvästi ole.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!