Tuesday 15 March 2022

Keltaiset auringot ja kevättunnelmat

 Yhtäkkiä, kun aurinko niihin paistaa, ne ovat aivan auki!

Talventähdet nimittäin! Se nakerreltu on tuo takimmainen.

Totuuden nimissä piha ei ole mitenkään sakeanaan kukkasia. Avoimet talventähdet ovat tuossa edessä ja pari nuppua löytyy kauempaa takaa. Istutin näitä hajalleen, jotta olisi tilaa levitä... sitä odotellessa...

Tässä paikassa kuusten alla ei ole kovin aurinkoista, mutta maa on kuohkeaa eikä ole jäässä. Kaikenlaista tapahtuu! Tänään huomasin, että ruska-alvejuuri 'Prolifica' on vihreänä.

Pitkään katsoin, että 'Kildare' -lumikellosta nousee vain yksi kukkanuppu, mutta nyt on toinenkin nousussa. Lisäksi on yksi lehtitupas. Toivon, että tämä ei ole taantumaan päin. Viime keväänä kukkia oli neljä. Viime kesän älytön kuivuus on voinut vaikuttaa viihtymiseen. Lumikello ei ole mikään arokello.
Mutta ehtiihän niitä kukkia ja lehtiä vielä nousta. Muutamassa lumikellopaikassa ei näy vielä yhtään mitään.

Puropuutarhan 'S. Arnott' -lumikellot ovat vielä kiinni, mutta nuput nuokkuvat jo.

Muotopuutarhan lämmössä ovat kerrotut 'Hippolytat' jo auki. Laitoin niille vaahteranrisuja suojaksi, jos joku nälkäinen kävelee ohi. 
Muotopuutarhassa olisi muitakin aikaisia: persian- ja pikkusinililjoja ja lumikurjenmiekkoja, mutta niistä ei näy vielä mitään. Lumikello 'Dionysus' on kyllä yhdellä kukalla jo mukana, unohdin kuvata sen. Se on hyvin samanlainen kuin tämä 'Hippolyta'.

Tänään tuntui todella lämpimältä ja viime yönä oli vähemmän pakkastakin, –4 astetta oli yön kylmin lukema. Yhtäkkiä iltapäivällä huomasin Mustin kopin edessä krookuksen nuppuja! Tämä on risteymäkrookus 'Cream Beauty'. Nuput ovat ilmestyneet lehtien keskelle hetkessä! Käyn tässä nimittäin päivittäin katsomassa, jos talventähtiä olisi noussut maasta.

Eilen haketin koko iltapäivän ja sain täytettyä kivimuurin edessä olevaa vuokko-esikkopuutarhaa hakekatteella.

Toivottavasti se sopii kasveille. Nopeasti tuo taitaa maatua (tai lentää tuulessa pois).

Maa on kyllä vielä aivan jäinen. Kohta ollaan tilanteessa, että mantereella mennään keväässä meidän ohi. Huomasin kevätseurannasta, että mantereella Varsinais-Suomessa on jo bongattu vaikka mitä, sinivuokkojakin!
Avasin oman kevätseurantalomakkeen, kun huomasin nokkosperhosen. Sitten matkalla laivarantaan hoksasin leskenlehden kukan avoinna ja seuraavassa hetkessä siihen laskeutui nokkosperhonen. Se oli tupla-kevätbongaus! Harmi, ettei ollut kamera mukana. Rannassakin oli tavattoman kaunista, tyyntä ja pari kyhmyjoutsenta lipui vastapäisen saaren edessä.
Takaisin rannasta kävellessäni ylitse lensi tusina merihanhea kohti pohjoista. Tästä se alkaa!

Plantagenista puistolumikelloina ostetut lumikellot ovat viimein avanneet kukkiaan. Osassa kukista on kaksi vihreää läiskää, mikä on ihan tyypillistä tähtilumikellolle, joksi tätä epäilin.

Ainakin yhdessä kukista on iso, yhtenäinen vihreä läiskä. Sekin voi olla tähtilumikello, usein nuo isoläiskäiset ovat kuitenkin erillisiä lajikkeita. Kookkaat, tulppaanimaiset, pitkät lehdet viittaavat tähtilumikelloon. Jos tämä olisi risteymälajike, ehkä lehdet eivät olisi näin tähtilumikellomaiset. Ehkä.

Istutin Barnhavenin aarteet ja pari ruukullista Nauvon kaupasta löytynyttä kotimaista valkokukkaista helmililjaa isoon pesuvatiin. Kasvattakoon siinä juuriaan. Istutus ei vielä ole juuri minkään näköinen, kun taimet ovat niin matalia, mutta eiköhän niistä kohta saada jotain kuvattavaa.
Kuvassa voi ehkä aistia sen ihastuttavan autereisen kevätpäivän tunnelman, joka tänään hiveli aisteja.
Nyt menen ottamaan nämä kuistin kukkaset eteiseen yöksi ennen kuin pakkanen laskeutuu niiden ylle.


Puistolumikello – Galanthus nivalis
Ruska-alvejuuri – Dryopteris erythrosora
Talventähti – Eranthis
Tähtilumikello – Galanthus elwesii

26 comments :

  1. Ihan uskomatonta, että saaripalstalla kukitaan. Tunnistan itsestäni istutustyylin, jossa kasveilla on tilaa levitä. Leviäminen ei tapahdu hetkessä.
    Täällä lumen keskellä on ilma sentään keväisen lupaava, vaikka pälvipaikkoihin on matkaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehkä se on äärimmäisoptimistin istutustyyli. Mielessä siintävät jo valtavat kukkameret ;-)
      Toivottavasti keväisyys näkyy pian maan paljastumisena!

      Delete
  2. Minullakin odottaa iso risukasa hakettamista, mutta vielä en siihen pääse käsiksi. Siinäkin on yli puolimetrinen kerros lunta päällä. Tosin esiintyöntyvät oksat ovat alkaneet kerätä lämpöä ja joka päivä lumikasakin näyttää madaltuvan.
    Olen käyttänyt haketta metsäpuutarhan puolella, monta pussillista haketta odottaa levittämistä, osaa olen käyttänyt kompostissa kuivana kerroksena jne. Metsäpuutarhan puolella kosteassa maassa se maatuu kohtalaisen hyvin, mutta toisaalta ruokin sillä myöskin kotiloja, mikä ei taas ole hyvä asia. Jos saan aikaiseksi viljelyslaatikoita, pusseissa olevaa haketta voisi käyttää viljelysten pohjalle lannoitteen kanssa muodostamaan lämpöä. Mutta tämä tosiaan vasta sitten, kun maata saa kaivettua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täälläkin piti alimpia oksia tempoa irti maasta, eikä osa lähtenyt, tai niistä jäi osia vielä jäätyneenä maahan kiinni. On se jää sitkeässä tänä vuonna! Täällä ollaan oltu jo viikkotolkulla ilman lunta, eikä maa vain sula, pinnastakaan.
      Hakkeelle on tosiaan paljon käyttöä. Sitä, kuten multaa tai lantaa, voisi ollaa vastaan rekkalastillisen.

      Delete
  3. Me ollaan haketettu joka vuosi todella paljon se kyllä maatuu aika nopeasti. Ihania lumikelloja ja talventähtiä.

    ReplyDelete
  4. Iiik ja iik, miten ihanaa! Nämä kuvat antavat toivoa, että meidänkin hanget vielä joskus sulavat.
    Pahimmillaan meillä on lunta vielä vyötäröön saakka. Onneksi plus-asteita on ollut ja luvattu edelleenkin päiviksi, joten eiköhän tuo lumikerros vähitellen sula.

    Laitoin instastooreihin toissapäivänä kuvan nokkosperhosesta. Työhuoneeni on yläkerrassa ja sen ikkunasta näkyy alakerran erkkerin katto. Se on pohjoisen puolella ja vielä ihan lumen peitossa. Yksi päivä katolle kuitenkin lehahti nokkosperhonen ikään kuin tervehtimään mua ikkunan läpi. Ja eilen tämä toistui. Melkein kyynelehdin täällä liikutuksesta.
    Eli terveisiä lumihankien keskeltä, jossa on bongattu yksi kevään merkki: nokkosperhonen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On niin ihanaa! Voi että, tänään nuo ensimmäiset krookukset ovat yhtäkkiä avanneet kukkansa! Vaikka monissa kohdissa pihaa ei kevät edisty millään, maa on aivan jäätä ja sen pinnalla lainehtii päivisin vettä joka taas öisin jäätyy, niin sitten on näitä muutamia paikkoja, joissa kevät jo on.
      Voi hitsi, kun teillä on paljon lunta. Toivottavasti se alkaa sulaa!
      Ihana nokkosperhonen, niin keväinen tervehdys! Ihan kuin se olisi tiennyt, kuinka paljon kevättä odotat.

      Delete
  5. Ihanat kevään ensimmäiset kukat! Keltainen tuo aurinkoa ja valoa puutarhaan, se on hyvä väri kevääseen jos nyt lumikellokin on kaunis. Yhtään perhosta en ole vielä nähnyt mutta eipä se ole ihme täällä hankien keskellä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Talventähtien näkyvä, loistava keltainen on juuri se, jota keväällä kaipaa. VÄRIÄ! Ja sitä, että kukat näkyvät metrien päähän. Niitä on niin odotettu. Lumikellotkin ovat tosin aivan ihania, vaikka eivät niin loistakaan.
      Vaahteramäen Riina juuri kommentoi nokkosperhosesta, joten pidähän silmät auki, niitä on liikkeellä!

      Delete
  6. Johan on upeita kevään avauksia!!! Parasta näissä kuvissasi on se, että pääsemme nauttimaan ikäänkuin tuplasti talventähdistä ja lumikelloista - ensin sinun, sitten omistamme. Kaikki tuo on meillä muilla vielä edessä. Tiedämme, mitä odottaa.
    Sinne ne hakkeet katoavat, puutarhaan. Meidän tontin ensimmäiset hakkeet kuskattiin kaatopaikan multa-asemalle vasta viime keväänä. Kolmen ison puun kaatamisesta tuli niin valtava määrä oksaa ja haketta, ettei kaikelle keksitty sijoituspaikkaa. Aiempien vuosien hakkeet, kuten tulevienkin, löytävät taas paikkansa kotinurkista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukavaa, että ilostut etkä tuskastu!

      Delete
    2. Lumituskaa on ollut jo liiaksi saakka. Paras kääntää katse kohti taivaalla näkyvää valon ja lämmön tuojaa.

      Delete
    3. Ymmärrän lumituskan, tsemppiä! ♥ Olisin itsekin aivan tuskainen, jos piha olisi lumen vallassa maaliskuun puolivälissä. Onneksi on tuo auringonmollukka!

      Delete
  7. Ihania pikkuaurinkoja! Ja onneksi tuo suurempikin mollottaja on näyttäytynyt viime aikoina ihan kiitettävästi!
    Maa taitaa sulaa kunnolla vasta kunnon vesisateen myötä...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iso mollottaja on todella ihanasti tehnyt hommia. Kunhan yöt pysyisivät plussalla tai edes vähemmän pakkasella, niin kevät voisi edetä. Eikös perjantaille ole ehkä sadetta luvassa? Katsotaan, mitä se tuo tullessaan.

      Delete
  8. Ihanan keväistä! Tuo talventähtien keltainen väri, oih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Talventähti ei ole matalasta muodostaan huolimatta mikään seinäruusu :-D

      Delete
  9. Niin keväisiä kuvia ja jo ensimmäiset "viralliset" kevään merkitkin! Näin facebookissa kuvia kukkivista sinivuokoista ja kyllä täytyy ihmetellä, kuinka pitkällä kevät joissain paikoissa jo on.
    Krookukset ovat hirmuisen nopeita (ja monet muutkin aikaiset kevätkukat). Edellisenä päivänä ei näy kuin pieni piippo ja seuraavana saattaa olla ensimmäinen kukka jo auki. Tai ainakin se tuntuu siltä.
    Meillä ei tunnu kevät oikein nyt etenevän, vaikka päivisin onkin plussaa. Yöt ovat vain tajuttoman kylmiä, viime yönä oli ollut peräti -11 astetta ja edelleen mittari näyttää -7. Muutama päivä sitten hangelle viskotut tuhkat ovat uponneet ehkä millin tai kaksi. Himskutin hidasta toimintaa!
    Puro- ja muotopuutarhassa onkin jo monta kukkivaa lumikelloa. Varmaan niiden seuraan alkaa pian liittyä kavereitakin. Aurinkoista päivää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinivuokot minuakin ihmetyttävät, siis kukat, lehtiä täällä näkyy, mutta nupuista ei vielä vilaustakaan. Kaarinassa niitä ainakin oli kevätseurannan mukaan näkynyt, mikä ei ole hirveän ihmeellistä; Lounais-Suomen mantereella mennään keväässä aina hujauksessa meidän ohi jossain vaiheessa, ja sitten sinne puhkeavat puihin lehdet selvästi meitä aiemmin. Siellä ei ole varmaan ollut sellaisia hurjia lumimääriäkään.
      Eilen huomasin myös ensimmäisen persiansinililjat, niissäkin on ihan heti nuput, kun ylös nousevat. Näiden krookusten lehdet ovat olleet näkyvillä jo parisen viikkoa, mutta nuput tulivat aivan yllättäen :-D
      Äh, kun teillä onkin kylmät yöt ja vieläkin kova pakkanen. Meillä vain muutama pakkasaste, ja nyt ollaan plussalla. Eihän tuosta kevät tosiaan etene, kun on tuollaisia yöpakkasia! Tuskastuttavan hidasta.
      Puropuutarhassa on kaksi reipasta kunnon tupasta puistolumikelloa vastarannalla kuivien heinänkorsien seassa, mutta kaikki on niin pientä, ettei niitä oikein saa samaan kuvaan. Ehkä tänään yritän.
      Aurinkoa näyttää olevan, ihana päivä taas - mukavaa päivää!

      Delete
  10. On hunajaa mielelle ihmetellä näitä sinun puutarhakuviasi, miten siellä voikin olla jo kukkivia kukkia! Tosi suloisia nuo kaikki pikkuiset kevään ensimmäiset. Pesuvati-istutus näyttää ihan hauskalta ja eivätköhän kasvit ala pian kasvaa. Rupesi tekemään mieli tilata itsekin Barnhavenilta joku jouluruusu ja esikko. Katsoin, että siellä on vaikka mitä esikoita, mutta ovatkohan ne kaikki selviytymiskykyisiä Suomessa? Ilmeisesti tämä on luotettava paikka tilata, kun lähetys tuli sinulle ja Pionille hyvävoimaisena?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eilen nuo krookuksennuput yhtäkkiä aukesivatkin! Ihan ihmeellistä. Maa on siis edelleen jäässä. Kylläpä ne ovat ihan supersitkeitä ilostuttajia!
      Barnhaven on tosi hyvä ja luotettava. Tilasimme sieltä vuosia sitten ystävien kanssa kimppatilauksen. Esikot tulivat aika pienissä purkeissa, mutta varmaan ne kasvavat, kun saivat enemmän multaa juuriensa ympärille.
      Kokeilen kaikenlaisia esikkolajeja, eihän sitä oikein muuta voi. Minulla on huono viihtyvyys, kesällä taitaa olla liian kuumaa ja kuivaa esikoille. Niille pitäisi löytyä joku sopiva paikka. Kuistin pohjoispuolella varjossa on toistaiseksi ehkä paras. Siinä ne ovat myös silmissä usein, joten sen huomaa, kun lehdet alkavat lurpottaa - ja nehän lurpottavat joka kesä. Esikot kaipaisivat säännöllisiä sateita. Joten aiemmasta tilauksesta ei montakaan ole enää hengissä, mutta se ei liity Barnhaveniin, sillä muutkin esikot, ostetut ja saadut, pääosin kuolevat kuivuuteen.

      Delete
  11. Voi miten pitkällä kevät on teillä jo! Ihania pikkuaurinkoja siellä, pitäisi niitäkin istuttaa omaan puutarhaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Talventähdet ovat ihania, mutta näyttää siltä, että kestää aika kauan saada niistä oikein runsasta kukkamattoa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!